Soud bude znovu rozhodovat o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu Jeníkov

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti nejvyššího státního zástupce proti udělení licence fotovoltaické elektrárně Jeníkov. Soud zrušil předchozí rozhodnutí a přikázal další řízení u Krajského soudu v Brně. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu. Podle něj se brněnský krajský soud dostatečně nevěnoval podstatným otázkám, například kdy splnila elektrárna podmínky bezpečnosti práce. Energetický regulační úřad vydal licenci společnosti Fine Decorating na konci roku 2010. Podle žalobce pro to ale nebyly splněny podmínky.

Licenci obdržela společnost na 25 let. Kasační stížnost nyní nejvyšší státní zástupce podal, protože podle něj při posuzování naplnění podmínek licence vycházel krajský soud pouze z dokončení stavebních prací elektrárny, nikoli z bezpečnostních revizních zpráv. „To, že byla elektrárna dokončena, o její bezpečnosti samo o sobě nic nevypovídá,“ potvrdil NSS argument žalobce.

Právě bezpečnostní otázka hraje zásadní roli při rozhodování o případu. Na krajském soudu nyní bude, aby se věnoval možnému datu, kdy měla společnost licenci získat. Pokud by soud určil, že požadavky na zajištění bezpečnosti práce elektrárna splňovala až v lednu 2011, nebylo by možné v souladu se zákonem licenci udělit už v prosinci 2010 za výhodnějších podmínek.

Žadatelé v té době totiž chtěli využít o téměř polovinu výhodnějších cen na výkup energií ze solárních elektráren. Od ledna začala být účinná novela zákona, která snížila částku za megawatthodinu na 5,5 tisíc korun.

„Nesplňovala-li by totiž fotovoltaická elektrárna požadavky k zajištění bezpečnosti práce, nemohl by revizní technik, aniž by se dopustil podvodu, vydat ihned v období od 10. 12. 2010 do 23. 12. 2010 revizní zprávu, kterou by mohla Fine Decorating doložit,“ uvádí NSS v rozsudku.

Kromě toho na konečném verdiktu závisí i to, kdy mohl Energetický regulační úřad vyzvat společnost k doložení revizní zprávy a jak rychle by případně bylo možné sehnat revizního technika. Čas hraje totiž v případu důležitou roli. Na konci roku 2010 zaznamenal úřad mnoho žádostí o licence. „Žalovaný byl ke konci roku 2010 mimořádně zatížen rozhodováním o žádostech o licenci k výrobě elektřiny ze slunečního záření,“ zmiňuje NSS.

Jeníkov řešil i Ústavní soud

Poprvé rozhodoval brněnský krajský soud o případu v roce 2015, kdy žalobu nejvyššího státního zástupce zamítl. Také tenkrát NSS rozsudek zrušil. Především kvůli nesprávnému posouzení. Po novém projednání krajský soud nakonec udělení licence zrušil a NSS to potvrdil.

Společnost Fine Decorating dotáhla případ až k Ústavnímu soudu. Ten v roce 2018 dal firmě za pravdu. V nálezu zdůraznil dobrou víru Fine Decorating v platnost licence, a tak v možnost provozovat elektrárnu za původních výkupních podmínek. Aby mohla být licence nyní zrušena, musí soudy dostatečně odůvodnit a zjistit možná pochybení při udělení licence.

Lavina žádostí kvůli novele zákona

Na konci roku 2010 se strhla lavina výstaveb fotovoltaických elektráren a žádostí o licenci k výrobě elektřiny ze slunečního záření. Žadatelé se snažili získat výhodnější podmínky pro získání podpory.

Parlament totiž přijal novelu zákona, která umožnila snížení výkupních cen elektřiny vyrobené ze slunečního záření o přibližně 45 procent, pokud taková zařízení byla uvedena do provozu od 1. ledna 2011. Soud už v několika případech ale rozhodl, že udělení licence státem nebylo v pořádku.