TÉMA

Student

Británie se chystá na další fázi kontrol importu z EU. Dopadnou hlavně na malé dovozce

Brexit Velké Británii přináší nekončící nadílku změn a opatření. Příští úterý vstoupí v platnost druhá fáze kontrol dovozu potravin z Evropské unie. Tři roky po opuštění společného trhu a osm let po referendu. Opatření dopadá zejména na nezávislé a malé dovozce. Vláda – také v duchu brexitu – odmítla návrh Evropské komise obnovit výměny studentů.
včera|

Dopravní podniky lákají studenty i matky na rodičovské, chtějí tak vyřešit nedostatek řidičů

Řízení tramvaje jako studentská brigáda nebo přivýdělek na rodičovské dovolené. Dopravní podniky napříč Českem řeší nedostatek řidičů a hledají nové způsoby, jak přilákat zájemce. Studenty se snaží oslovit například Dopravní podnik města Brna. Do jeho letního kurzu na řízení tramvaje se jich zatím přihlásilo jedenáct. V Ostravě zase cílí na maminky a na všechny, kteří chtějí práci na částečný úvazek. Nejtěžší je podle dopravních podniků sehnat řidiče trolejbusů. Nové posily proto lákají i na různé benefity, nejčastěji náborové příspěvky.
21. 4. 2024|

Ve Francii přibývá útoků na školáky. Důvodů je hned několik

Francií otřásl případ surového útoku na patnáctiletého studenta, kterého minulý týden zbila skupina mladíků na předměstí Paříže. Chlapec později svým zraněním podlehl. V zemi přitom nejde o ojedinělý případ. Vláda volá po reformě školských institucí a apeluje na zodpovědnost rodičů. Na některých školách už platí zvýšená bezpečnostní opatření.
9. 4. 2024|

Etiopské bankomaty vydávaly miliony dolarů. Fronty studentů rozháněla policie

Lidé v Etiopii o víkendu neskrývali překvapení poté, co zjistili, že si mohou z bankomatů vybrat mnohem vyšší částky, než mají reálně na svých účtech. Kvůli technické závadě systému vydala státní Etiopská komerční banka (CBE) v přepočtu 951 milionů korun a teď prosí své klienty, aby jí peníze vrátili. Chyba se dotkla i bankovní aplikace, která umožňovala převody do jiných finančních ústavů. Na incident upozornila zpravodajská stanice BBC.
19. 3. 2024|

Zachránila ženu s infarktem, zastal se napadeného chlapce. Studentka i student nyní vyzývají k odvaze

Šestnáctiletý student Jan Baloun se zastal chlapce, kterého ve dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství útočníci. Studentka Aneta Růžičková zase v Praze zachránila život ženě se zástavou srdce. V krizových situacích je třeba reagovat s klidnou hlavou. Každý čin se počítá, uvedli ocenění zachránci v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|

Vědci z Brna zkoumají, proč generace Z víc plýtvá jídlem. Může to být rychlým životním stylem i rostoucím blahobytem

Mladí Češi jsou na tom nejhůře v plýtvání s potravinami, vyplývá ze zjištění vědců z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU). Odborníci to chtějí změnit, spustili tak projekt, který se právě na nakládání s potravinami v této věkové skupině zaměřuje. Obsah odpadkových košů vědci sledují na deseti univerzitních kolejích ve městě. Zahraniční studie ukazují, že mladí lidé plýtvají jídlem víc například kvůli rychlejšímu životnímu stylu nebo lepší dostupnosti potravin.
29. 2. 2024|

Hasiči v Ostrově zasahovali u úniku chloru ze školního bazénu

Hasiči v protichemických oblecích zasahovali u úniku chloru v základní škole v Masarykově ulici v Ostrově na Karlovarsku. Látka zamořila technickou místnost plaveckého bazénu, jeho správce se nadýchal chemikálií a záchranáři ho převezli do nemocnice. Výuka v té době byla ve třídách ve vedlejší budově, žáky a učitele tak nebylo nutné evakuovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:46|

Student zachránil chlapce, kterého v Ostravě napadli dva mladiství, dostal medaili

Šestnáctiletý student pomohl mladšímu chlapci, kterého za bílého dne přepadli na ulici v Ostravě dva mladiství pachatelé. Z kolemjdoucích jinak nikdo na incident nereagoval. Jan Baloun se napadeného zastal a odvedl jej z místa pryč. Za svůj odvážný čin získal medaili ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
26. 2. 2024|

Pokud se lidé nevzdají pohodlí, zvítězí zlo, řekl Vystrčil v den výročí pochodu studentů proti komunistickému puči

Studenti, senátoři i zástupci protikomunistických organizací v neděli vyrazili na Pražský hrad – stejnou trasou, jakou v únoru 1948 absolvovali účastníci pochodu proti komunistickému uchopení moci v tehdejším Československu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 76. výročí pochodu řekl, že pokud se lidé nevzdají svého pohodlí, zvítězí zlo a demokratů bude málo. Totalita podle něj přináší utrpení.
25. 2. 2024|

Před 55 lety se upálil Jan Zajíc. Zástupci Prahy 1 si připomněli jeho odkaz

Uběhlo 55 let od sebeupálení studenta Jana Zajíce na Václavském náměstí v Praze. Zástupci Prahy 1 si v neděli připomněli jeho odkaz. Podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) obětoval Zajíc svůj život pro svobodu a budoucnost českého národa. „Taková láska k národu, vlasti, ke svobodě je něco, co bychom si měli připomínat napříč desetiletími, staletími. Takových hrdinů, světců máme v našem národě velmi málo,“ uvedla.
25. 2. 2024|

Policie prověřuje studenta kvůli údajnému podezřelému chování. Ten pro to nevidí důvod

Vedení Masarykovy univerzity řeší případ studenta, kterého prověřuje policie kvůli údajnému podezřelému chování. Muž se proti postupu školy ohradil. Jihomoravští policisté prověřovali po prosincové střelbě na pražské filozofické fakultě už několik případů, kdy jim vedení brněnských univerzit nahlásilo nestandardní chování. Samy vysoké školy hledají správný přístup, jak na případná podezření reagovat.
13. 2. 2024|

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci

V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|

V Ostravě vznikla nová univerzitní budova. Staré objekty v centru Vysoká škola báňská prodá

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava převzala do užívání novou budovu Ekonomické fakulty. Ta se tak přestěhuje z centra města do univerzitního kampusu v Porubě. První studenti tam však zamíří až se začátkem nového akademického roku, tedy v září. Nová budova v kampusu nabídne komfortní prostředí a také možnost propojit studijní programy napříč fakultami.
9. 2. 2024|

Žáci devátých tříd mají realistická očekávání o tom, co chtějí studovat, ukázal projekt

Žáci devátých tříd mají realistická očekávání o tom, co chtějí dále studovat, nejúspěšnější řešitelé úloh z češtiny a matematiky se hlásí na gymnázia, nejslabší pak na učební obory. Žáci, kteří dosahují průměrných výsledků, se pak hlásí na ostatní typy středních škol. Vyplývá to z výsledku projektu Národní testování 9. tříd, který realizuje společnost Scio. Testování, kterého se zúčastnilo 21 800 deváťáků, se uskutečnilo loni na podzim.
24. 1. 2024|

Když se začalo střílet, běžel varovat ostatní. Cítím vnitřní sílu, popsal student po návratu na fakultu

Měsíc po tragické střelbě, která si vyžádala 14 obětí, se pražská filozofická fakulta v centru metropole na několik hodin pootevřela. Podle odborníků je návrat na místo důležitou součástí vyrovnávání se s tragédií. Možnost využily stovky studentů, nechyběl mezi nimi ani Tomáš Hercík. V den střelby pomohl spolužákům i policistům – ukázal jim cestu na ochoz budovy, kde se ukrýval střelec.
21. 1. 2024|

Video ukazuje, jak Severní Korea trestá studenty. Za šíření „prohnilé kultury“ dostali roky nucených prací

Jihokorejští aktivisté zveřejnili video, na kterém severokorejské úřady odsuzují dva šestnáctileté studenty k dvanácti letům nucených prací. Provinili se tím, že se dívali na filmy vyrobené v sousední demokratické zemi. To je v totalitní KLDR zakázáno, stejně jako veškerá produkce jihokorejského zábavního průmyslu. Jde o případ z roku 2022, jeden z jihokorejských think-tanků se k záběrům dostal teď a předal je britské BBC. Pravost záběrů nelze nezávisle ověřit.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 22:11|

Cermat zpřístupnil ředitelům portál pro elektronické přihlášky na střední školy, studenti je mohou podat od února

Od pondělí je ředitelům přístupný on-line portál pro elektronické přihlášky na střední školy. Ty budou vedle standardní papírové formy žáci se svými rodiči moct využívat pro přihlašování na střední školy od února. Uchazeči mohou podávat tři přihlášky místo dosavadních dvou. Zároveň rovnou určí, na kterou školu by chtěli nejvíce.
15. 1. 2024|

Vojenská policie ukončila vyšetřování smrti studenta Univerzity obrany, píše iROZHLAS

Vojenská policie uzavřela vyšetřování úmrtí studenta prvního ročníku Univerzity obrany (UNOB), který na jaře zemřel při taktickém výcviku ve vojenském prostoru Vyškov. Podle vyšetřovatelů šlo o nehodu. Serveru iROZHLAS.cz to řekl státní zástupce Radek Hůlka. Rozhodnutí ještě není pravomocné.
21. 11. 2023|

Studenti uměleckých oborů si přizpůsobili prostory Paláce Hrzánů. Přehlídka Pokoje letos nemá jednotné téma

Přehlídka Pokoje 2023 představí tvorbu studentů vizuálních oborů ze třinácti vysokých škol z České republiky i ze zahraničí. Letošní dvanáctý ročník se opět koná v barokním Paláci Hrzánů v Praze a nabídne i doprovodný program reflektující současná společenská témata. Instalace jsou navržené pro konkrétní prostor, se kterým se dále pracuje, tedy site-specific. Pořadatelé vybrali návrhy zástupců několika českých škol, pár pokojů připadlo studentům a studentkám ze Slovenska, Maďarska a Polska. Přehlídka se uskuteční od 11. do 19. listopadu.
10. 11. 2023|

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Na gymnáziu v Kroměříži unikla chemická látka. Hasiči evakuovali sedm stovek studentů

Zhruba 600 studentů a zaměstnanců muselo dopoledne narychlo opustit budovu gymnázia v centru Kroměříže. Důvodem evakuace byl únik neznámé chemické látky. Nikdo se nezranil. Celý den na místě zasahovali hasiči. Do budovy vstupovali ve speciálních oblecích, na pomoc si přizvali chemickou laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm. Podle mluvčího hasičů bude zásah pokračovat ještě v úterý.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 19:09|

Na jihu Moravy budou vznikat nová lycea. Poptávka je hlavně po technických oborech

Na jižní Moravě mají v nejbližší době vzniknout nová lycea, převážně s technickým zaměřením. Některé třídy se mají otevřít už v příštím školním roce. Záměrem kraje je v souladu s novou strategií ministerstva školství zvýšit podíl studentů, kteří získají všeobecné vzdělání s maturitou a zároveň si budou moct osvojit především technické znalosti, řekli na tiskové konferenci v Brně náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) a krajský radní Karel Jurka (ODS). V plánu je i vznik nové vyšší odborné školy zdravotnické v Kyjově.
2. 10. 2023|

Mladíka, který hrozil spolužačce v Krumlově zabitím, poslal soud nepravomocně do vězení

Bývalého studenta uměleckoprůmyslové školy v Českém Krumlově, který vyhrožoval zabitím své spolužačce, v úterý poslal Krajský soud v Českých Budějovicích na čtyři roky do vězení. Rozsudek není pravomocný, jeho obhájce se na místě odvolal. Případ bude dále řešit Vrchní soud v Praze.
26. 9. 2023|

V Olomouci začala stavba nové budovy pro studenty medicíny a zdravotnických oborů

V Olomouci začala stavba nové budovy pro výuku studentů Lékařské fakulty a Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého (UP). Náklady včetně vybavení nového zázemí pro studenty přesáhnou 640 milionů korun, dvě třetiny pokryje dotace ze státního rozpočtu. V moderním nepřehlédnutelném objektu v Hněvotínské ulici bude aula pro téměř čtyři sta lidí, prostory pro praktickou výuku budoucích lékařů a zdravotníků na nejmodernějších simulátorech a také menza s kapacitou dva tisíce strávníků denně. Budova by měla být hotová v roce 2026.
6. 9. 2023|