TÉMA

Clo

Země EU se shodly na podobě prodloužení vývozních výhod pro Ukrajinu. Česko nad kompromisem přivřelo oči

Zástupci členských států Evropské unie podpořili nový kompromis v souvislosti s prodloužením dohody o volném obchodu s Ukrajinou. Přidána byla nová omezení pro ukrajinský vývoz, která by měla podpořit unijní zemědělce. Upravenou verzi musí znovu schválit Evropský parlament. Kompromis podle belgického předsednictví zajistí vyvážený přístup mezi podporou Kyjeva a ochranou unijních farmářů, podle Česka ale není ideální. EU cla zrušila po plnohodnotné ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022.
27. 3. 2024|

Kontroly loni zachytily padělky za půl miliardy. Jejich velké množství zabavují celníci i letos

Jen loni celníci v Česku zadrželi přes 328 tisíc kusů zboží, u kterého měli podezření na porušení práv duševního vlastnictví. Hodnota by v ceně originálů dosáhla téměř půl miliardy korun. I letos už kontroly odhalily velké množství napodobenin.
25. 3. 2024|

EU zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud se jich bude dovážet moc

Evropská unie znovu zavede cla na některé zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud jejich dovoz překročí určité množství. Jinak ale bude i nadále pokračovat dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bez cel a kvót. V noci na středu se na tom domluvili vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu. Dohodu ihned uvítal ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tím, že umožní podporovat ukrajinské producenty a nadále pokračovat ve vývozu zboží.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 11:01|

Polští zemědělci protestovali proti levnější ukrajinské konkurenci. Po Tuskovi chtějí řešení

Polští farmáři ve středu protestovali proti dovozu levnějších surovin z Ukrajiny na evropský trh, v rámci demonstrací zablokovali silniční tahy. Podle jejich tvrzení je levnější konkurence může dohnat k bankrotu. Zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos uvedl, že zemědělci v Polsku protestovali na zhruba 250 místech. Po vládě premiéra Donalda Tuska chtějí, aby situaci vyřešila. Požadují také její odstoupení od dohody Green Deal.
24. 1. 2024|

Brexit se nepovedl, přiznávají i jeho zastánci. Lítostivých Britů je dosud nejvíce

Počet Britů, kteří litují brexitu, dosáhl nové hranice. Čerstvý průzkum společnosti YouGov ukázal, že jen devět procent obyvatel Spojeného království považuje odchod z EU pro svou zemi za úspěch, 62 procent naopak mluví o nezdaru. Vláda mezitím musí řešit další problémy, které brexit působí. Nově si stěžuje automobilový průmysl.
23. 5. 2023|

Zelenskyj odmítl omezení zemědělského obchodu. Potraviny z Ukrajiny budou dál bez evropských dovozních cel

Obchodní omezení některých východoevropských zemí vůči ukrajinským zemědělským produktům jsou nepřijatelná, prohlásil v úterý po jednání s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Europoslanci v úterý rovněž o rok prodloužili pozastavení dovozních cel na ukrajinské potraviny.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 18:15|

Středoevropští agrárníci chtějí obnovit clo na ukrajinské obilí. Nemohou prodat loňskou úrodu

Agrární komory ze zemí visegrádské čtyřky se chystají vyzvat Evropskou komisi, aby zastavila bezcelní dovoz ukrajinského obilí. To proudilo na společný trh Evropské unie bez řádné kontroly, přestože se mělo koridory solidarity dostat především do Afriky. Působí tak problémy zemědělcům, kteří nyní nemohou prodat loňskou produkci. Pokud by Evropská komise včas nezareagovala, jsou zemědělci připraveni protestovat v Bruselu, řekl v úterý prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) později sdělil, že Česko a další země by mohly kvůli ukrajinskému obilí získat pomoc od Evropské komise.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:06|

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Evropští vyjednavači se dohodli na uhlíkovém clu, má přispět k nižším emisím

Vyjednavači členských států Evropské unie a Evropského parlamentu se v noci na úterý dohodli na zavedení takzvaného uhlíkového cla, které mají při dovozu do EU platit dodavatelé železa, oceli nebo hnojiv. Nástroj je navržen jako doplněk unijního systému emisních povolenek a má srovnat cenu emisí pro zahraniční výrobce s tou uvalenou na společnosti v Unii.
13. 12. 2022|

Trumpova cla na dovoz hliníku a oceli byla podle WTO proti pravidlům. Washington protestuje

Cla na dovoz hliníku a oceli do Spojených států, která americká vláda zavedla za úřadování bývalého prezidenta Donalda Trumpa, byla v rozporu s globálními obchodními pravidly. V pátek o tom podle agentury Reuters ve svém rozsudku rozhodla Světová obchodní organizace (WTO). Washington její rozhodnutí kritizuje.
9. 12. 2022|

Pošta investovala do automatického zakladače. Má urychlit doručení balíků ze zahraničí

Doručení balíků ze zahraničí přes Českou poštu by do budoucna mělo zrychlit. Ta posiluje třídírnu pro mezinárodní balíky v pražských Štěrboholích o novou technologii, která má navýšit kapacitu a zlepšit efektivitu práce. Dopravce tak reaguje mimo jiné na negativní zkušenosti části zákazníků, podle kterých nyní trvá doručení balíku i několik měsíců.
6. 6. 2022|

EU přestává vybírat clo za dovoz potravin z Ukrajiny. Z Ruska se stahuje hotelová skupina Marriott

Za zemědělské a potravinářské produkty z Ukrajiny se v Evropské unii nově neplatí dovozní clo. Unie povinnost na rok pozastavila ve snaze podpořit ukrajinskou ekonomiku. Ta ruská naopak po drobných krůčcích míří do stále větší izolace. Pozastavení činnosti v zemi nově oznámila hotelová skupina Marriott. Televize CNN uvedla, že američtí představitelé se pravidelně setkávají se svými protějšky z Británie a EU a jednají o možnostech ukončení války na Ukrajině diplomatickou cestou. Ukrajina se prý rozhovorů přímo neúčastní.
4. 6. 2022Aktualizováno4. 6. 2022, 19:50|

Na ukrajinských hranicích je rušno. Uprchlíci se vrací do válčící země

Ukrajinští uprchlíci se po třech měsících války začínají vracet domů, hlavně na západní Ukrajinu. Cestují především vlakem přes Polsko. Za posledních 24 hodin se na Ukrajinu dostalo 42 tisíc lidí, každý den jich přibývá.
28. 5. 2022|

Spojené státy zmírní celní pravidla pro ocel a hliník z Británie. Londýn zruší uvalené poplatky

Spojené státy oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z Británie. Cla na toto zboží zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump. Britská BBC připomněla, že situace vnášela napětí do vztahů mezi Londýnem a Washingtonem. Podobné dohody už dříve uzavřely USA s Evropskou unií a Japonskem.
23. 3. 2022|

30 let zpět: Nové celní předpisy

Na základě asociační dohody mezi Československem a Evropským společenstvím došlo na začátku března 1992 k zavedení nových celních předpisů. Zboží dovážené ze zemí ES bylo nově rozděleno do tří kategorií. Nechráněné zboží bylo zcela osvobozeno od cla, u silně chráněných produktů zůstala výše poplatků zachována. A u ostatního zboží došlo k snížení sazeb na 80 procent původní výše. Právě do poslední kategorie spadaly například osobní automobily či spotřebiče vyrobené v zemích Evropského společenství.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 3. 2022|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

Liberty Ostrava už přijímá objednávky i ze Spojených států. Musí nabrat další zaměstnance

Liberty Ostrava posiluje výrobu, vedle evropského trhu by firma chtěla dodávat ocelové trubky i do Spojených států amerických. Právě tam od roku 2018 ocelové produkty nevyvážela. Kvůli plánovanému rozšíření výroby bude muset ostravská společnost přijmout více než sto nových zaměstnanců. Hutní podnik Liberty slibuje, že si zájemce o zaměstnání vyškolí sám.
24. 11. 2021|

Kontrolu britského zboží v Severním Irsku je možné omezit, navrhla Unie Londýnu

Evropská unie je ochotna v rámci urovnání pobrexitového sporu s Velkou Británií upustit od části požadovaných kontrol zboží mířícího do Severního Irska z ostatních částí Spojeného království. Evropská komise předložila balíček návrhů, který počítá s volnějším průchodem některých potravin či léků a s usnadněním celních postupů u dalších produktů. Brusel se tím snaží částečně vyjít vstříc požadavkům Londýna, který odmítá zavést kontroly a chce zásadně předělat uspořádání dohodnuté v takzvaném severoirském protokolu.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 19:46|
Doporučujeme

Taliban je jako franšíza a Afghánistán se stal hřištěm pro regionální mocnosti, píše analytik Martin

Afghánská vláda rychle ztrácí kontrolu nad zemí, z níž se stáhly jednotky koalice vedené USA. Mocenské vakuum zaplňují především velitelé lokálních ozbrojených skupin. Mnozí z nich se hlásí k islámskému hnutí Taliban, další chtějí hájit své obce proti němu. A šanci zaplnit místo po Američanech cítí také regionální mocnosti: Čína, Indie, Pákistán, Írán i Rusko. Situaci pro web UnHerd rozplétá bývalý voják a autor řady textů o konfliktech nejen v Afghánistánu působící mimo jiné na londýnské King's College Mike Martin.
30. 7. 2021|

Komise žádá Česko o dvě miliardy korun. Země špatně vybírala cla za čínský textil, zdůvodnila

Evropská komise požaduje po Česku zhruba 2,1 miliardy korun (82,5 milionu eur) za špatné vyměření cla při dovozu textilu a obuvi z Číny mezi lety 2012 až 2019. V pátek o tom informovala Celní správa. Komise požaduje peníze i po dalších státech EU kvůli tomu, že podhodnotily hodnotu dovezeného zboží z Číny. To vedlo k nižším příjmům rozpočtu EU.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 17:45|

Příjem menších poštovních zásilek do EU se prodraží. Důvodem jsou nová celní pravidla

Počet poštovních zásilek ze zemí mimo EU, které podléhají celnímu řízení, se od července až ztrojnásobí. Důvodem jsou nová unijní pravidla, podle kterých je nutné i za zásilky s hodnotou do 22 eur odvádět DPH. Vyplývá to z vyjádření zástupců Celní správy a České pošty.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 21:37|

30 let zpět: Česko-bavorský týden v Sokolově bez Bavorů

V sokolovském Hornickém domě kultury se konal Česko-bavorský týden. Avšak složitá celní opatření a nutnost dohledu československého Podniku zahraničního obchodu způsobila, že v době natáčení reportáže tam nebyl žádný bavorský vystavovatel či prodejce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
5. 12. 2020|

Dvě miliardy lidí, třetina světového HDP. Asijsko-pacifické země podepsaly největší dohodu o volném obchodu

Skupina patnácti zemí z asijsko-pacifického regionu zahrnující Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě. Dohoda označovaná jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky. Čeští experti mluví o hrozbě i příležitosti.
15. 11. 2020Aktualizováno15. 11. 2020, 15:06|
Interview ČT24

Čeští zaměstnavatelé projevili společenskou odpovědnost, říká Špicar ze svazu průmyslu

Pandemie koronaviru si začíná vybírat svou daň. Nezaměstnanost v Česku stoupla v červenci na 3,8 procenta z červnových 3,7 procenta. Příčinou mírného nárůstu byl kromě aktuální situace kolem nemoci covid-19 i každoroční příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce. Podle ekonomických expertů ale přesto nezaměstnanost roste méně, než se očekávalo. „Čeští zaměstnavatelé se snaží dělat maximum pro to, aby nemuseli propouštět,“ řekl v Interview ČT24 viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.
6. 8. 2020|