TÉMA

Porod

Nedonošeným dětem prospívá pokládání na hrudník matky, pomáhají nové metody i přístroje

České porodnice se ve čtvrtek, v předvečer Světového dne předčasně narozených dětí, zahalují do purpurové barvy. Upozorňují tím na nové přístupy, díky kterým matka a předčasně narozené dítě mohou být spolu, konkrétně na nové přístroje a důležitost takzvaného klokánkování, tedy pokládání nedonošených dětí na hrudník matky.
16. 11. 2023|

Mozek se s těhotenstvím trvale mění. Vědci to popsali u myší, využijí to u žen

Březost vede k trvalým změnám propojení neuronů v mozku, vyplývá z nového výzkumu, který přináší nové poznatky o vlivu hormonů na chování. Výzkum sice proběhl na myších, vědci se ale domnívají, že velmi podobné to bude u těhotných žen –⁠ mechanismus je totiž stejný.
9. 10. 2023|

Předčasně narozené děti zachraňují novou metodou. V Praze mají unikátní přístroj

Nová metoda zachraňuje děti, které přišly na svět předčasně a váží třeba jen půl kilogramu. Zavádí ji pražská porodnice U Apolináře. Díky resuscitačnímu lůžku se zásadní úkony vykonají hned po porodu přímo u matky. Tím se snižuje riziko komplikací – třeba krvácení do mozku u nedonošence.
14. 9. 2023|

Ústava je zaručuje, zákon na ně nemyslí, vyhláška ztěžuje. České právo komplikuje domácí porody matkám i asistentkám

Stovky dětí se v Česku každý rok narodí nikoli v porodnici, ale doma. Je to jen odhad, přesné číslo nikdo nezná, protože domácí porody neupravují zákony, a naopak existují vyhlášky, které ztěžují porodním asistentkám přítomnost u porodů v domácím prostředí. Změnu by uvítali i někteří lékaři, podle nichž by bylo snazší předcházet domácím porodům u žen, u nichž by byly rizikové. Někteří další lékaři ale považují domácí porody obecně za nebezpečnější a před jejich usnadňováním varují. Shoda na případném zákonném ukotvení domácích porodů není ani mezi politiky, a tak zůstávají v právním vakuu. O domácích porodech natáčely pro Reportéry ČT Barbora Loudová a Silvie Kleková.
5. 9. 2023|

Předčasné porody víc hrozí ženám s duševními problémy

Studie více než dvou milionů těhotenství v Anglii zjistila souvislost mezi závažností psychických obtíží a nepříznivými výsledky při porodu. Podle výzkumu mají ženy, které mají problémy s duševním zdravím, téměř o padesát procent vyšší riziko předčasného porodu.
18. 8. 2023|

Tisíce žen odcházejí z porodnice do 24 hodin, každá čtvrtá před doporučenou dobou

Čím dál více žen v Česku volí možnost ambulantního porodu. V roce 2021 odešlo z porodnice do 24 hodin od porodu téměř 3250 žen, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tisíce dalších odcházejí dříve než po třech dnech, které lékaři standardně doporučují ženám v porodnici zůstat, aby se odhalily později se projevující vady u dětí nebo případné komplikace u samotné rodičky.
15. 7. 2023|

Porodnice ve Stodě bude během prázdnin zavřená, chybí jí lékaři

Kvůli nedostatku personálu musí na prázdniny uzavřít svou porodnici nemocnice ve Stodě. Rodičky tak budou muset dojíždět o desítky kilometrů dál do Klatov, Domažlic nebo Plzně. Vedení sousedních nemocnic s větším náporem počítá. Situaci podle nich pomůže i celkově nižší porodnost v Česku.
27. 6. 2023|

Zázrak v děloze. Speciálním zákrokem lékaři zachraňují jednovaječná vícerčata

Jako zázrak v děloze popisují rodiče jednovaječných vícerčat zákrok, který jejich dětem zachránil život. Lékaři jím řeší problémy spojené se společnou placentou. V pražském Ústavu pro péči o matku a dítě každý rok provedou zhruba čtyřicet těchto zákroků. V pátek se s některými svými malými pacienty setkali.
9. 6. 2023|

Stát zveřejnil data o porodnicích. Odborníci nabádají k opatrnému srovnávání

Zveřejněná data o porodnicích mohou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) pomoci standardizaci péče a zlepšení kvality. Jejich interpretace by ale podle zástupců České gynekologicko-porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně měla být opatrná, srovnávat je potřeba podobná pracoviště a neopomíjet další faktory, které výsledky ovlivňují. Řekli to na tiskové konferenci ke spuštění Národního registru reprodukčního zdraví, který sdružuje data o porodech, novorozencích, vrozených vadách, potratech a asistované reprodukci.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 15:42|

Otec má právo být u porodu, zdůraznil Ústavní soud. Dal šanci na odškodnění za covidové restrikce

Ústavní soud (ÚS) dal rodině novou šanci na odškodnění za to, že otec nemohl být u porodu kvůli tehdy platným opatřením proti šíření koronaviru. Účast otce u porodu je součástí práva na rodinný život, zdůraznil soud v nálezu. Doplnil, že narození dítěte je velmi významným, možná nejvýznamnějším okamžikem rodinného života, jehož společné prožití může posílit pouto mezi matkou, otcem a dítětem.
31. 5. 2023|

S marihuanou přestaňte ještě před otěhotněním, rizika pro dítě jsou značná, varují vědci

Autoři nového výzkumu varují těhotné ženy před užíváním marihuany a explicitně je vyzývají, aby přestaly. Upozorňují na to, že její užívání má negativní dopady na vývoj plodu už od samotného počátku těhotenství.
17. 5. 2023|

Milion dětí zemře po porodu zbytečně. Vědci představili sérii opatření, která by tomu mohla zabránit

Zbytečně mnoho dětí se po celém světě rodí příliš malých anebo moc brzy, upozorňuje série odborných článků, které vyšly v časopise The Lancet. Přišly současně s návrhem na deset opatření, která by mohla levně a přitom účinně zachránit milion dětských životů ročně.
9. 5. 2023|

Soud zpřísnil trest ženě, která po porodu nechala dítě v kontejneru. Verdikt je 15 let vězení

Nejvyšší soud (NS) z dvanácti na patnáct let vězení zpřísnil trest ženě z Pardubic, která své dítě bezprostředně po porodu pohodila do kontejneru. Nejvyšší instance tak vyhověla dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, zatímco dovolání odsouzené ženy soud odmítl. Žena je momentálně ve výkonu trestu. Podchlazenou holčičku zachránila z odpadků dvojice bezdomovců.
12. 4. 2023|

Když se ženy cítí po porodu špatně, může za tím být i chování jejich okolí. Čeští vědci se ptali přímo rodiček

Nový výzkum odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) odhalil faktory, které ovlivňují duševní stav žen po porodu. Kromě porodního traumatu jde například o kojení ale také třeba o problematické chování okolí vůči ženám. Výzkumníci ve studii analyzovali problémy přímo z pohledu žen, což většina dosavadních studií neprováděla.
13. 3. 2023|

Ženy rodily desítky tisíc let ve stejném věku. Zlom přišel s civilizací, ukázal výzkum mutací DNA

Nová genetická metoda umožnila vědcům popsat velmi přesně, v jakém věku měli lidé v minulosti děti. Výsledky ukázaly, že desítky tisíc let se náš druh v tomto ohledu prakticky neměnil. Přelom přinesla až civilizace.
11. 1. 2023|

Děti ze zmrazeného embrya se v Česku rodí už třicet let

První dítě ze zmrazeného embrya v Česku přišlo na svět v Ústavu pro péči a matku v pražském Podolí, a to před třiceti lety. Nyní to patří mezi nejčastější metody umělého oplodnění. Asistovaná reprodukce v Česku předchází pěti procentům všech porodů.
8. 1. 2023|

Rozárka s maminkou bojovaly před rokem kvůli covidu o život. Dnes jsou obě v pořádku

Před rokem lékaři často pečovali i o těhotné ženy s vážným průběhem covidu. Mimořádně těžké chvíle prožila i rodina malé Rozárky. Její matka onemocněla v druhé polovině těhotenství, dítě museli lékaři předčasně porodit. Obě pak strávily v nemocnici na ARO řadu dnů.
2. 1. 2023|

„Očekávali jsme od nich cokoliv,“ popsala žena, která při ruské okupaci rodila ve sklepě

Manžele Balanovy rozdělili ruští vojáci hned poté, co okupační vojska obsadila Velykou Oleksandrivku v Chersonské oblasti. Těhotná Olga zůstala ve sklepě jen s malým synem, Serhije Rusové drželi na několika místech a mučili jej. Porodila až po jejich shledání, okupanti jí ale odepřeli lékařskou péči. Po sedmi měsících ukrajinská armáda město osvobodila.
2. 11. 2022|

Zachraňte Stevie. Šimpanzí máma mládě zavrhla, lidé se mu snaží pomoci

Záchrana živočišného druhu vyžaduje spoustu obětí. A někdy i objetí - jako v případě pokusu o výchovu Stevie, opuštěného šimpanzího mláděte v zoo v americkém městě Knoxville.
21. 10. 2022|

Rodila, když začala invaze, syna poprvé viděla v krytu. Přesto se Marija zatím nechystá Ukrajinu opustit

Někteří Ukrajinci svou zemi navzdory probíhající válce opustit nechtějí. Aspoň prozatím se k tomu nechystá ani Marija Šostaková. Den po začátku ruské invaze přivedla na svět syna – první společné chvíle prožili v krytu. Cesta z kyjevského předměstí za hranice je teď podle ní příliš riskantní.
16. 3. 2022|

Lékaři voperovali ženě kardiostimulátor těsně před porodem. Bez toho se s ním pojilo velké riziko

Unikátní medicínský zákrok mají za sebou lékaři krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně. Poprvé v novodobé historii zdravotnického zařízení museli těsně před porodem ženě voperovat kardiostimulátor. Dítě pak přišlo na svět císařským řezem. Běžně bývá mezi oběma zákroky rozmezí minimálně v řádech týdnů.
21. 1. 2022|

Očkujte se i v těhotenství, radí odborníci. U nastávajících matek se setkávají s těžkým průběhem

Odborníci doporučují očkování i těhotným. Lékaři totiž začínají mluvit o tom, že se u nich v této covidové vlně častěji setkávají s těžkým průběhem nemoci. Na překážku vakcinaci pak podle nich není ani období, kdy žena kojí.
4. 12. 2021|

Ženy měly dle Ústavního soudu dostat prostor vyjádřit se v řízení ohledně oprávnění asistentky vést domácí porod

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti klientek porodní asistentky, která se od roku 2015 neúspěšně domáhala rozšíření svého oprávnění také na vedení fyziologického porodu v sociálním prostředí pacientek, tedy v podstatě na domácí porody. Klientky se chtěly řízení účastnit, což jim ale justice neumožnila. V podstatě tak přišly o možnost vyjádřit se k záležitosti, která je pro ně zásadní.
1. 12. 2021|

Chlapec přišel na svět ve 21. týdnu. Je nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo

Curtis Means se narodil loni ve městě Birmingham ve státě Alabama a vážil pouhých 420 gramů. Lékaři mu dávali šanci na přežití kolem jednoho procenta, nyní Guinnessova kniha rekordů potvrdila, že jde o nejpředčasněji narozené dítě na světě, které přežilo. Curtisův zdravotní stav je podle lékařů dobrý, i když zatím potřebuje doplňkový kyslík a výživovou trubici.
11. 11. 2021|