TÉMA

Košice

V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová

Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).
15. 3. 2024|

První lidé přišli do Evropy přes Ukrajinu před 1,4 miliony let, dokazuje výzkum vědců

Nový výzkum dokazuje, že nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to mezinárodní tým vědců s českými odborníky z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR (AV ČR). Dosud se za nejdříve obydlené místo považovalo naleziště ve Španělsku. Studie, kterou ve středu publikoval časopis Nature, dokládá, že první lidé kolonizovali Evropu z východu na západ. Objev Koroleva má letos 50. výročí, avšak přesné datování vzorků umožnily nedávné pokroky v matematickém modelování v kombinaci s aplikovanou jadernou fyzikou.
6. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:58|

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, Remkův náhradník při letu do vesmíru

Zemřel vojenský pilot Oldřich Pelčák, bylo mu 79 let. Informaci o jeho úmrtí zveřejnil na Facebooku Vojenský historický ústav a sdílely ji i další spolky a lidé zabývající se letectvím a kosmonautikou. Pelčák ve druhé polovině 70. let jako jeden ze dvou Čechoslováků absolvoval náročný výcvik v Hvězdném městečku nedaleko Moskvy. Na palubu kosmické lodi Sojuz 28 však nakonec nastoupil Vladimír Remek, který v březnu 1978 strávil téměř osm dní na oběžné dráze.
7. 10. 2023|

Slovenské policii věří méně než polovina veřejnosti

Slovenská policie má druhou nejnižší podporu svých spoluobčanů ze všech členských zemí Evropské unie, tvrdí průzkum eurobarometru. Nevěří jí ani polovina obyvatel. Analytici to přičítají špatné komunikaci i nejasnému systému hodnocení. Nedávná studie navrhuje změny – třeba posílení sboru v některých krajích. Znalci totiž upozorňují i na personální nedostatek. Vedení policie s tím ale nesouhlasí.
1. 8. 2023|

Jízdenky na začátek prázdnin rychle mizí. Dopravci posílí oblíbené spoje

Většina dopravců na konci školního roku posílí oblíbené spoje. Na začátku prázdnin má veřejnost tradičně velký zájem o cestování vlakovou a autobusovou dopravou. Jízdenky tak rychle mizí. Oslovení dopravci budou kapacitu spojů navyšovat hlavně v pátek 30. června a první červencový víkend. A to především mezi Prahou, Moravou a Slovenskem.
24. 6. 2023|
Doporučujeme

Vlak, nebo auto? Nejrychlejší bývá cestování po dálnicích, železnice vítězí spíše tam, kde nejsou

Auto je rychlejší – vlak pohodlnější (pokud se nerozbije vagon a nejede se ve staré „kožence“ nebo rovnou ve stoje). Taková rovnice sice leckdy platí, ale ne beze zbytku. Při cestování po Evropě, ale i po Česku se najdou destinace, kde je vlak výrazně rychlejší než auto, a to i za ideálních podmínek, kdy jsou silnice plně průjezdné. Kdo cestuje z Prahy do ciziny, ocení rychlost vlaku zejména při cestě na východ Slovenska a na sever Německa. Při vnitrostátním cestování obvykle platí, že má vlak výhodu hlavně tam, kde nevedou dálnice anebo vedou příliš velkou oklikou, takže auta ztrácejí rozhodující výhodu. Zkoumaná srovnání jsou zaměřená na hlavní města sousedních států a další velká města (Mnichov, Hamburk, Linec, Graz, Košice).
27. 4. 2023|

30 let zpět: Setkání ufologů v Košicích

V Košicích se konal 1. středoevropský kongres ufologů, kteří diskutovali o mimozemských civilizacích a jiných záhadách. Cílem setkání bylo také zkoordinovat výzkumné práce v Polsku, Maďarsku a na Slovensku a představit ufologii jako seriózní vědecký obor.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 11. 2022|

Země V4 se shodly na další podpoře Ukrajiny, řekl Fiala po jednání premiérů v Košicích

Premiéři zemí Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) se na svém čtvrtečním jednání v Košicích shodli na další podpoře Ukrajiny, vojenské i humanitární. Informoval o tom český předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Shodli jsme se také, že Rusko nesmí představovat hrozbu pro Evropu a je potřeba podporovat nezávislost Ukrajiny a její územní integritu v plném rozsahu.“ Vzájemnou debatu pak hodnotil jako otevřenou, a to i o věcech, kde nemají státníci stejný názor.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 19:43|

Primátoři Bratislavy a Košic i většina županů obhájili ve volbách funkce

Primátoři dvou největších měst na Slovensku, Bratislavy a Košic, stejně jako většina županů, tedy předsedů samosprávných krajů, obhájili v sobotních komunálních a krajských volbách své funkce. Vyplývá to z výsledků hlasování, které zveřejnil slovenský statistický úřad a které potvrdila státní volební komise. Komunální a krajské volby se v zemi poprvé konaly ve stejném termínu, podle prezidentky Zuzany Čaputové v nich většina voličů odmítla populismus a extremismus.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 13:08|

Slovensko postihlo extrémní sucho. Zemi na několika místech sužují požáry

Slovensko začíná čelit lesním požárům. Vypukly hned na několika místech včetně území národních parků. Extrémní sucho postihlo značnou část země, včetně horských oblastí. Obce mají problémy s vodou, koryta menších řek úplně vysychají. Zlepšení nepřinesl ani první déšť po delší době.
30. 7. 2022|

Jill Bidenová nečekaně navštívila Ukrajinu a setkala se s manželkou prezidenta Zelenského. Na Slovensku ocenila dobrovolníky

Americká první dáma Jill Bidenová v Košicích navštívila krizové centrum pro uprchlíky z Ukrajiny a ocenila práci zaměstnanců a dobrovolníků. Při své návštěvě Slovenska zavítala také do základní školy, kde se nachází třída pro žáky z Ukrajiny. Odpoledne s premiérem Eduardem Hegerem zavítala na hraniční přechod Vyšné Nemecké – Užhorod. Poté nečekaně navštívila Ukrajinu a blízko hranic se Slovenskem se setkala s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta. V pondělí by se Bidenová měla setkat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 20:06|

Steinmeier slíbil Ukrajině další vojenskou pomoc. Švýcaři však pro část z ní blokují munici

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier slíbil další pomoc Ukrajině, včetně vojenské. Ukrajinský velvyslanec v Berlíně v této souvislosti ocenil nabídku na dodávku systému Gepard z Německa, upozornil však, že bez potřebné munice ji nebude moci využít. Munici pro systémy Gepard má Německo od Švýcarska, to ale reexport na Ukrajinu vetovalo.
27. 4. 2022|

Počet uprchlíků z Ukrajiny klesá. Kyjevany na hranicích vystřídali obyvatelé východní části země

Z Ukrajiny už před válkou uprchlo přes 3,5 milionu lidí, více než dva miliony uprchlíků od 24. února překročily hranice do Polska. V nové bilanci to v úterý uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Počet uprchlíků mířících do Polska a na Slovensko ale v porovnání s prvními dny války poklesl. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potřebuje půl milionu ukrajinských uprchlíků v Polsku psychologickou pomoc. Před zneužitím běženců zločineckými skupinami v úterý varoval Europol.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 16:41|

OSN: Z Ukrajiny uteklo kvůli bojům už přes 1,5 milionu lidí. Na Slovensku zůstaly vlaky s pomocí

Za deset dní od vypuknutí bojů na Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí. Na Twitteru to v neděli oznámil vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Jedná se podle něj o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové by mohlo zamířit do dalších evropských zemí až osm milionů běženců.
6. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 00:42|

„Jsme svědky exodu,“ říká OSN. Z Ukrajiny za týden utekl milion lidí

Z Ukrajiny uprchlo během týdne od začátku ruské invaze už více než milion lidí. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého jde co do rychlosti o bezprecedentní exodus v tomto století. Zástupci zemí Evropské unie ve čtvrtek přijali režim dočasné ochrany pro lidi prchající z Ukrajiny. Mimořádná pravidla využívá Unie poprvé ve své historii. Dočasný chráněný status udělí Ukrajincům, kteří už jsou v zemi, i Spojené státy.
3. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 01:17|

Papež v Košicích vybídl k dialogu. „Nejezdí tam, kde cesty jsou, ale kde je potřebují,“ ocenil salesián

Tisíce lidí přijely do východoslovenského Prešova na liturgii s papežem Františkem. Bohoslužba je pro věřící první velkou akcí s účastí hlavy katolické církve při její stávající návštěvě země. Odpoledne František navštívil Košice a na místním sídlišti Luník IX se setkal s Romy. Vyslovil se proti diskriminaci a předsudkům.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 19:04|

V Košicích a Bratislavě protestovali odpůrci vlády. Neočkovaní jsou občané druhé kategorie, kritizoval Fico

Odpůrci slovenské vlády využili středeční svátek dne ústavy k demonstracím v Bratislavě a v Košicích. Na několika shromážděních konaných z iniciativy opozice protestovali nejen proti nynější koalici premiéra Eduarda Hegera, ale i proti koronavirovým opatřením a údajné diskriminaci lidí, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19.
1. 9. 2021|

Košické sídliště Luník IX před příjezdem papeže opravuje cesty a chodníky

Za dva týdny navštíví papež František v rámci svého téměř čtyřdenního pobytu na Slovensku košické sídliště Luník IX. Největší vyloučená lokalita v zemi, kde žije až čtyři a půl tisíce Romů, se na příjezd hlavy katolické církve horečně připravuje. Na sídlišti probíhají drobné stavební úpravy, začala i duchovní příprava místních, kteří jsou v drtivé většině věřící a Františkův příjezd považují za velkou čest.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 20:00|

Změny v pravidlech cestování na Slovensko snížily zájem o spoje, u Českých drah až o třetinu

Měnící se pravidla pro vstup na Slovensko snížila zájem lidí o spoje mnoha českých dopravců do země. České dráhy zaznamenávají skoro třetinový pokles oproti době před změnou karanténních opatření, znatelný útlum v zájmu zákazníků hlásí i Leo Express. Autobusový dopravce FlixBus pak upozorňuje, že cestující si kvůli nejistotě kupují jízdenky na poslední chvíli. Slovensko v posledních týdnech několikrát změnilo opatření na hranicích, nově se karanténě vyhnou jen plně očkovaní.
24. 7. 2021|

Papež František po zářijové návštěvě Maďarska zamíří také na Slovensko

Papež František oznámil, že ve dnech 12. až 15. září navštíví Slovensko poté, co odslouží mši v Budapešti. Uvedla to agentura AFP s odkazem na papežova slova určená poutníkům shromážděným na Svatopetrském náměstí k tradiční nedělní modlitbě. Papež v březnu sdělil, že se do Maďarska vydá, aby odsloužil závěrečnou mši Mezinárodního eucharistického kongresu, který se v hlavním městě uskuteční od 5. do 12. září.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 22:01|

Tramvaje T3 vozí cestující 60 let ulicemi měst i pod zemí. Zpočátku byly přelomové, poslední vznikaly z nouze

Známá pohádka vypráví o ošklivém káčátku, ze kterého vyrostla překrásná labuť. Rovnou šedesátku nyní slaví takové káčátko naruby. Tramvaje T3 byly v 60. letech zcela moderním a reprezentativním produktem československého průmyslu. O dvacet let později se ale vyráběly stále a bez větších změn – a tehdy to byla spíše již taková káčátka, o která vlastně nikdo moc nestál, jenomže nebylo na výběr. Nazvat ale tramvaj T3 ošklivým káčátkem by bylo již příliš. Design od Františka Kardause je zcela nadčasový a oblé čelo se dvěma vystouplými kulatými reflektory i dnes zdobí desítky měst.
21. 6. 2021|

Britové začali očkovat vakcínou AstraZeneca, EK jedná o nákupu dalších dávek od Pfizeru

Velká Británie začala proti covidu-19 očkovat vakcínou, kterou vyvinula firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Ostrovy tuto očkovací látku nasadily jako první. Evropská komise jedná o nákupu dalších dávek vakcíny od společností BioNTech a Pfizer, s níž jako s první schválenou látkou začala velká část členských států Unie očkovat koncem roku. Americká administrativa zvažuje, že povolí podávání poloviční dávky vakcíny společnosti Moderna, aby urychlila očkování, které je výrazně pomalejší, než očekávala.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 22:49|

Reportéři ČT: Neznámá firma žaluje ČSOB, banka podle ní zadržuje miliardu korun. Původ peněz je ale nejasný

Do dvou let by u slovenských Košic měl vzniknout obří železniční terminál pro překládání zboží, které na trh EU směřuje z Ruska a Číny. Nadnárodního projektu se měla účastnit i neznámá česká firma TEP Praha. Na investici prý měla připravenou více než miliardu korun uloženou v Československé obchodní bance (ČSOB). Na tu firma podala žalobu, protože údajně její peníze už roky zadržuje. Banka na případ uvalila informační embargo. Jde o podezřelou transakci s neznámým původem peněz, které podle výpovědí svědků přitekly z Ruska. Kauze se v pořadu Reportéři ČT věnoval Dalibor Bártek.
1. 12. 2020|

V brněnské nemocnici testují dezinfekčního robota. „Úklid“ operačního sálu zvládne za čtvrt hodiny

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyzkoušela jako první v Česku na operačních sálech dezinfekčního robota, který zahubí bakterie a viry včetně koronaviru. Úklid v podání robota je podle zástupců nemocnice rychlejší i účinnější, například operační sál zvládne vydezinfikovat za patnáct minut. Stroj za 55 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) zatím není v žádné jiné české nemocnici, využívají ho ale například na Slovensku nebo v čínském Wu-chanu, kde se covid-19 před rokem objevil.
20. 11. 2020|