TÉMA

Svoboda a přímá demokracie

Jurečka čeká, že vláda schválí navýšení minimální mzdy o 1600 korun

Vláda pravděpodobně zvýší pro příští rok minimální mzdu o 1600 korun na 18 900. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů připomněl svůj požadavek na zvýšení o 2200 korun. Poslankyně Lucie Šafránková (SPD) se vyslovila pro zavedení automatické valorizace.
3. 12. 2023|

Opozice chce více peněz pro důchodce. Zadlužení vzroste, namítají vládní strany

Opozice požaduje růst důchodů nad rámec vládou schválené valorizace. Své návrhy připravují hnutí ANO i SPD. Měsíčně by přidaly další stovky korun. V současnosti zákon počítá s navýšením o 360 korun od ledna příštího roku. Vyšší růst by podle vládních stran jen prohloubil zadlužení Česka.
15. 10. 2023|

SPD a Trikolora půjdou do dalších voleb společně. Okamura řekl, že chce zabránit propadnutí hlasů

Hnutí SPD a Trikolora uzavřela dohodu o spolupráci ve volbách 2024. Společný postup se tak bude týkat voleb do Evropského parlamentu, třetiny Senátu a krajských zastupitelstev. Podle předsedy sněmovní SPD Tomia Okamury má spojení těchto politických uskupení zabránit propadávání hlasů. Na brífinku u příležitosti podpisu společného memoranda zmínil, že „jde jen o začátek procesu, který má spojit síly dalších stran a osobností vlasteneckých sil.“
14. 6. 2023|

Platy ústavních činitelů, včetně politiků, porostou pomaleji. Počítá s tím úsporný balíček

Vládní konsolidační balíček počítá mimo jiné s omezením peněz na platy ústavních činitelů a státních zaměstnanců. Některé úřady si přitom už dnes stěžují na nedostatek lidí i na to, že volná místa nemůžou kvůli nízkým platům obsadit či že noví pracovníci svá místa zase brzy opouštějí. Například soudy a státní zastupitelství od podzimu mluví o hrozícím kolapsu. Zaměstnanci v justici mají navzdory úsporám od ministra financí příslib zvýšení platů, které jsou pod úrovní zbytku státní správy.
15. 5. 2023|

Opoziční strany bojují o pozornost, řekla Pekarová Adamová k pokusu o její odvolání z čela sněmovny

Opoziční hnutí nebojují s koalicí, ale proti sobě o větší pozornost, uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) k pokusu o její odvolání z čela dolní komory. V Interview ČT24 podotkla, že se koalice snaží s opozicí dohodnout. Plánuje například změnit interpelace tak, aby měla opozice větší prostor a neblokovala jednací dny.
7. 4. 2023|

Pavlův inaugurační projev politiky rozdělil. Vládní jsou spokojeni, opoziční měli výhrady

Projev prezidenta Petra Pavla při inauguraci rozdělil koalici a opozici. Zástupci vládních stran nového prezidenta vesměs chválili a vyzdvihovali jeho snahu spolupracovat. Politici z opozice naopak často zmiňovali, že je projev nemile překvapil, a zaměřili se především na to, jak se prezident postaví k valorizaci důchodů.
9. 3. 2023|

Nový pražský primátor Svoboda si nechá poslanecký mandát. Ostatních funkcí se plánuje vzdát

Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) chce po svém zvolení do čela metropole zůstat řadovým poslancem. Své funkce ve sněmovních výborech dá k dispozici, odstoupit chce také z místa přednosty gynekologické kliniky. Rezignuje i na členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny.
14. 2. 2023|

Vláda připravuje novou energetickou koncepci. Upřednostní jádro, šanci dá i vodíku

Vláda připravuje novou energetickou koncepci. Ministr průmyslu Josef Síkela (za STAN) dokončuje její základní teze, které chce předložit kabinetu. Soustředit se chce hlavně na úpravu využívaných zdrojů energie, aby Česko nebylo tak závislé na Rusku. O takovém plánu mluvil premiér Petr Fiala (ODS) už loni na jaře, agendu ale změnila válka na Ukrajině.
22. 1. 2023|

Prezident se bude volit „jen“ klasicky. Korespondenční volbu už vláda nestihne prosadit

Možnost vybírat nového prezidenta i korespondenčně definitivně padá. Zákon, který by usnadnil hlasování Čechům v zahraničí, prosazuje vládní koalice, opozice je ale proti a hnutí  ANO i SPD ve sněmovně dávají najevo, že jsou připravena normu blokovat i dál. Do výběru nástupce Miloše Zemana v nejvyšší ústavní funkci už se celý legislativní proces reálně stihnout nedá.
8. 10. 2022|

Předvolební Olomouc: tématem je zchátralá tržnice i nový stadion

Vedení Olomouce složené ze čtyř stran bylo v končícím volebním období až na výjimky kompaktní a podařilo se mu i mírně snížit zadlužení města, které patří k největším v Česku. Navzdory plánům nicméně Olomouc rezignovala na dotažení nového parkovacího systému, nepodařila se ale ani slibovaná stavba nového zimního stadionu a druhé ledové plochy. Spolu s revitalizací zchátralé tržnice budou právě nedodělky z končícího volebního období tématy nadcházejících voleb a dalších čtyř let.
20. 9. 2022|

Předvolební Zlín: na nové zastupitele čeká rekonstrukce Velkého kina i zimního stadionu

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení zlínského zastupitelstva. Zatímco dosluhující vedení města zacílilo na parkování v centru a opravilo tržiště Pod Kaštany, rekonstrukci Velkého kina se zahájit nepodařilo – a na nové zastupitelstvo čeká i otázka zimního stadionu.
17. 9. 2022|

Předvolební Liberec: město získalo územní plán, na novou radu čeká rekonstrukce bazénu

V Liberci vládla v uplynulých čtyřech letech stabilní koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK), ANO a ODS. Za své největší úspěchy považuje nový územní plán, vybudování kanceláře městského architekta nebo opravu Liebiegova paláce. Bez rekonstrukce naopak stále zůstává městský bazén a noví zastupitelé se budou muset vyrovnat i s prudkým růstem cen energií, což se promítne do výdajů na školy či MHD.
17. 9. 2022|

Český rozpočet čekají kvůli válce změny, mimořádné výdaje budou v miliardách

Konflikt na Ukrajině se dotkne i českého státního rozpočtu. Sněmovna ho sice zřejmě tento týden schválí, ale během pár měsíců bude potřeba jeho novela, shodují se někteří koaliční ministři. Kvůli válce a uprchlíkům totiž čekají stát mimořádné miliardové výdaje, s nimiž současný návrh nepočítá.
8. 3. 2022|

Sněmovna jednala i přes noc, schůzi opět zasáhly obstrukce SPD

Senátem vetovaná novela pandemického zákona se vrátila do sněmovny. Politici připouštěli v dolní komoře dlouhou debatu, předchozí schvalování trvalo kvůli obstrukcím poslanců SPD více než 35 hodin. I v úterý odpoledne zahájilo hnutí SPD obstrukce, předseda Tomio Okamura využil svého přednostního práva a mluvil téměř šest hodin. Ani po celé noci se poslanci nedostali k hlasování o podobě programu schůze, která má vést k hlasování o pandemické novele.
15. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 11:04|

Koalice SPOLU dala na kampaň 89,8 milionu. Téměř celou povolenou částku

Koalice SPOLU tvořená občanskými demokraty, lidovci a TOP 09, která zvítězila v loňských sněmovních volbách, vydala na kampaň 89,8 milionu korun. Téměř tak naplnila povolený limit 90 milionů. Jde o nejvyšší částku ze všech kandidujících. Finanční hranice je stejná pro koalice i strany, přiblížilo se k ní také hnutí ANO. SPD vyšly volby na necelých šestasedmdesát milionů. Zprávu o financování kampaně musely kandidující strany a koalice do pondělí odevzdat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, jinak by jim hrozila pokuta.
10. 1. 2022|

Bilance programového prohlášení: Většinu jsme splnili, říká Babiš. Opozice má výhrady

Do říjnových voleb zbývá zhruba měsíc a končící volební období vede k bilancování, co stávající vláda ze svého programového prohlášení splnila. Koaliční lídři přiznávají, že ne všechny priority se podařilo dokončit, obecně jsou ale spokojení. Jednou z největších výhrad opozice je prohlubující se zadlužování státu.
5. 9. 2021|

Proplácet dál první tři dny nemoci? Ano, shoduje se většina stran

Už přes dva roky dostávají zaměstnanci náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Ke konci letošního června bylo zhruba o třetinu víc ukončených neschopenek než před změnou systému. Vliv na to měl i koronavirus. Většina současných sněmovních stran se shoduje, že karenční doba by se obnovit neměla.
8. 8. 2021|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

V květnu by vyhrála volby koalice Pirátů a Starostů, ukázal průzkum Medianu

Volby do Poslanecké sněmovny by v květnu vyhrála podle průzkumu agentury Median koalice Pirátů a hnutí STAN. Druhé místo obsadilo hnutí ANO a na třetí pozici skončila koalice Spolu. Do sněmovny by se dostalo také hnutí SPD, ČSSD a komunisté. Ve srovnání s dubnem klesla podpora Pirátů a Starostů, ANO si naopak polepšilo.
1. 6. 2021|

Reportéři ČT: České bojovníky na Donbasu vyšetřuje policie. Někteří měli připravovat domobranu na válku

Pořad Reportéři ČT před šesti lety ukázal, že v Česku vznikají ozbrojené organizace, které vyjadřují loajalitu ruskému autoritářskému režimu a neváhaly by obrátit zbraně proti vlastní vládě. Někteří jejich členové si přitom zajeli osvojit bojové zkušenosti na východoukrajinský Donbas, kde trvá konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, prostřednictvím proruských separatistů. Těšili se také podpoře některých vrcholných politiků, a to například z KSČM nebo SPD. Reportáž natočil Ondřej Golis a Karel Vrána.
25. 5. 2021|

Maláčová chce opět zvýšit minimální mzdu. Schillerová požaduje shodu odborů a zaměstnavatelů

Koalicí zmítá spor o minimální mzdu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že navrhne pro příští rok zvýšení z nynějších 15 200 na víc než 16 tisíc korun. S tím nesouhlasí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která chce shodu odborů a zaměstnavatelů. Zástupci firem připouštějí růst nanejvýš o pětistovku. Odbory budou chtít výrazně víc.
19. 5. 2021|

Důchody podle zákona vzrostou o 450 korun, odhaduje ministerstvo. Vláda zvažuje přidat víc

Průměrný důchod by mohl v příštím roce vzrůst o 450 korun – to v případě, že vláda penze zvýší jen o zákonem nařízenou částku. ČT to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Se zvýšením důchodů o necelá tři procenta, tedy o 450 korun, počítá takzvaný Konvergenční program. Kabinet ho projedná v pondělí a během týdne odešle do Bruselu. Celkový schodek veřejných financí podle vlády v příštím roce dosáhne 370 miliard korun. Ekonomika zpomalila, výdaje rostou, ale snižují se daně.
25. 4. 2021|

Vláda by měla skončit, řešením může být úřednický kabinet, myslí si poslanec Foldyna

Chaotické jednání a nedostatečné řízení pandemické krize, tak hodnotí práci stávající vlády ANO a ČSSD poslanec opoziční SPD Jaroslav Foldyna. Myslí si, že by měla skončit. Neumí si ale představit, že by v zemi vládli Piráti nebo ODS. Řešením by mohla být úřednická vláda, ve které by ale neseděl žádný ze stávajících politiků, myslí si Foldyna, který byl hostem Interview ČT24.
16. 4. 2021|

Vláda musí předložit jasný plán, jaká opatření budou dál pokračovat, shodli se Valachová a Kuba

Vláda musí předložit jasná a srozumitelná pravidla, jak chce v boji s pandemií pokračovat, chová se nepředvídatelně, shodli se poslankyně vládní ČSSD Kateřina Valachová a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Další prodloužení nouzového stavu potřebuje kabinet už jen na omezení pohybu lidí, upozornili Valachová s Kubou v Událostech, komentářích. Prodlužovat nouzový stav považuje poslanec SPD Jan Hrnčíř už za zbytečné.
17. 3. 2021|