TÉMA

Maroš Šefčovič

Čaputové mandát se blíží ke konci. Vetovala zákony, podpořila Ukrajinu a jmenovala čtyři premiéry
Zuzana Čaputová přijíždí do Česka. Letos v červnu skončí jako prezidentka Slovenska, o další mandát se již neuchází. V čele země stála v turbulentním období, které poznamenala pandemie covidu-19 i plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu. I vnitropolitická situace na Slovensku byla bouřlivá. Prezidentka provedla zemi dvěma parlamentními volbami a jmenovala čtyři premiéry.
včera|ČTK
Jestřáb, který se nezalekl Ruska ani Číny. Web Politico dal Petra Pavla na seznam nejvlivnějších lidí
Český prezident Petr Pavel se dostal na seznam 28 nejvlivnějších osobností, které budou podle bruselského webu Politico spoluurčovat charakter Evropy v roce 2024. Redakce serveru jej označila za výrazného „jestřába“ ve vztahu k Rusku a Číně, který jednoznačně podporuje Ukrajinu a volá po rozšíření NATO. Vůbec nejvlivnější osobností bude podle webu příští rok pravděpodobný nový polský premiér Donald Tusk, který chce napravit pošramocené vztahy své země s Evropskou unií.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 22:32|
Kritizovala Čaputovou i Radičovou. Církev na Slovensku je spojená s politikou
Zatímco Česko je jednou z nejvíc sekularizovaných zemí světa, na Slovensku hraje náboženství ve veřejném prostoru významnou úlohu, navzdory tomu, že lidí bez náboženského vyznání přibývá. Působení církve se dál projevuje i v politice. Církevní hodnostáři se vyjadřují k politickým kandidátům a zároveň někteří z politiků si neváhají o podporu církve před volbami říct.
14. 9. 2023|
Nizozemsko vyšle do Evropské komise za Timmermanse šéfa diplomacie Hoekstru
Nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra se má stát novým eurokomisařem z Nizozemska. Nahradí tak v Evropské komisi Franse Timmermanse, který se vrací do domácí politiky. Nizozemský premiér Mark Rutte před novináři potvrdil čtvrteční informaci, kterou přinesl deník Financial Times. Nominaci Hoekstry má zřejmě ještě schválit nizozemská vláda. Zatím není jasné, které portfolio 47letý křesťanský demokrat v Komisi převezme, uvedla agentura DPA.
25. 8. 2023|Matěj Lucovič
Eurokomisař pro klima Timmermans podal rezignaci, jeho agendu převezme Šefčovič
Evropský komisař pro klima Frans Timmermans podal rezignaci a jeho agendu převezme místopředseda unijní exekutivy Maroš Šefčovič ze Slovenska. V úterním prohlášení to uvedla Evropská komise (EK). Dosavadní místopředseda komise Timmermans odchází z Bruselu, neboť v listopadových předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku povede společnou kandidátku nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 18:55|Matěj Lucovič
Společné evropské nákupy plynu mají zabránit jeho nedostatku příští zimu
Více než stovka firem se zapojila do prvního kola společných nákupů plynu v Evropě, mezi nimi i společnost ČEZ. Zatím se podařilo spárovat nabídku a poptávku v objemu jedenácti miliard kubických metrů. Podpis smluv se očekává v řádu týdnů. Nástroj vznikl v reakci na loňskou energetickou krizi, má pomoci Evropské unii a jejím partnerům doplnit zásobníky před další zimou.
22. 5. 2023|
Vláda určila maximální cenu silové elektřiny a plynu
Vláda stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci, zaplatí za silovou elektřinu maximálně šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu (kWh), plyn bude stát maximálně tři koruny za kWh. Oznámil to premiér Petr Fiala (ODS). Vliv na výši záloh bude mít stanovení cenového stropu již v listopadu. Za stejné ceny by měly nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi. Podle opozice opatření přichází pozdě a není dostatečné.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 23:30|
Evropská komise navrhla zákaz dovozu ruského zlata. Rozšířila by také sankční seznam oligarchů
Evropská komise v pátek navrhla v rámci dalšího rozšíření protiruských sankcí zakázat dovoz ruského zlata do Evropské unie. Unijní exekutiva chce také dále omezit vývoz vojensky využitelných produktů do Ruska a zcela vyloučit dopad dosavadních unijních sankcí na distribuci potravin. O návrhu mají v pondělí diskutovat ministři zahraničí členských zemí evropského bloku, kteří jej musí jednomyslně schválit, aby začal platit.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 23:22|
Škodovce se v prvním půlroce snížil odbyt téměř o třetinu. Pokles byl nejvýraznější v rámci Volkswagenu
V první polovině roku dodala zákazníkům Škoda Auto celosvětově 360 600 vozidel. Ve srovnání s minulým rokem to bylo o třicet procent méně. Informovala o tom skupina Volkswagen, do které Škoda patří. Firma tvrdí, že poptávka neklesá, ale nestíhá objednané vozy dodávat kvůli nedostatku některých dílů. Mladoboleslavská značka zaznamenala z celé skupiny VW největší propad. Ta jako celek měla v letošním prvním pololetí meziročně o pětinu menší odbyt.
15. 7. 2022|
Johnson chce do konce roku změnit severoirský protokol bez ohledu na EU
Británie by ještě do konce tohoto roku mohla zavést jednostranné změny severoirského protokolu, který je součástí dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Podle agentury Reuters to řekl premiér Boris Johnson. Návrh dokonce podpořilo 295 poslanců Dolní sněmovny britského parlamentu.
27. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 00:28|rp
EK podnikla další právní kroky vůči Británii, která hodlá porušit severoirský protokol
Evropská komise podnikla právní kroky proti Velké Británii kvůli plánu Londýna jednostranně pozměnit některá pobrexitová obchodní pravidla pro Severní Irsko. Oznámil to místopředseda Komise Maroš Šefčovič. Exekutiva Evropské unie posunula do další fáze řízení, které vede od loňska. Londýn má dva měsíce na reakci, než se Komise obrátí na unijní soud. EK zároveň zahájila s Británií dvě další nová řízení. Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona nad krokem Komise vyjádřil zklamání.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 15:23|
Londýn hodlá omezit kontroly zboží mířícího do Severního Irska, poruší tím pobrexitová pravidla
Britská vláda v pondělí představila plán na jednostrannou změnu pobrexitových pravidel pro obchodování se Severním Irskem. Proti změně se staví někteří britští poslanci a také Evropská unie, podle níž by porušení uzavřené dohody odporovalo mezinárodnímu právu. To britská vláda odmítá a tvrdí, že změny mají zaručit celistvost Spojeného království.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:07|vkl
Británie hodlá jednostranně změnit severoirský protokol
Británie chce jednostranně prosadit změny takzvaného severoirského protokolu, který je součástí dohody o vystoupení země z Evropské unie. V britském parlamentu to řekla ministryně zahraničí Liz Trussová. Podle ní vláda hodlá v nejbližších týdnech předložit zákon, který by umožnil zjednodušení přepravy zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. Takový krok by ale byl porušením právně závazné dohody o brexitu, kterou před necelými dvěma lety s Bruselem podepsal premiér Boris Johnson, napsala agentura AP. Brusel varoval, že jednostranné kroky Londýna jsou nepřijatelné a unie na ně bude reagovat.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 19:13|
Část severoirského protokolu může Spojené království zrušit, uvedla generální prokurátorka
Zrušení velké části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou, doporučila britské vládě generální prokurátorka Suella Bravermanová. Informoval o tom ve čtvrtek list The Times. Pokud Evropská unie neprokáže větší flexibilitu při jednáních o obchodních pravidlech pro Severní Irsko, nebude mít Británie jinou možnost než v tomto ohledu jednat, uvedla ministryně zahraničí Liz Trussová.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:05|
Slovensko a Maďarsko odmítají unijní embargo na ruskou ropu. Nemají za ni náhradu
Zástupci Slovenska a Maďarska v úterý uvedli, že jejich země nepodpoří energetické sankce, které proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu připravuje Evropská unie. Evropská komise vypracovala návrh sankcí, které by mohly zahrnovat postupné zavedení embarga na ruskou ropu. Bratislava a Budapešť jsou totiž na ruských dodávkách příliš závislé a nemají pro ně žádné okamžité alternativy, napsala agentura AP.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 22:44|vkl
Paul Givan podal demisi kvůli sporům o celní kontroly potravin z Británie
Premiér Severního Irska Paul Givan z Demokratické unionistické strany podal demisi kvůli sporům o pobrexitové celní kontroly potravin z Británie. Ministr zemědělství Edwin Poots nařídil kontroly zastavit, podle Londýna ale pokračují. Britský premiér Boris Johnson označil kontroly, které jsou součástí pobrexitového uspořádání, za „šílené“. Dublin i Brusel varují, že jejich ukončení by porušilo mezinárodní právo.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 19:06|
Británii nestačí ústupky EU, chce omezit roli soudu, vzkázal Londýn ke kontrolám zboží v Severním Irsku
Evropská unie musí podle britského státního tajemníka pro brexit Davida Frosta učinit další ústupky týkající se Severního Irska. Frost to řekl bruselskému webu Politico před svým pátečním setkáním s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, s nímž bude probírat středeční vstřícné návrhy unijní exekutivy.
15. 10. 2021|
Exprezident Ghaní se omluvil Afgháncům. Hnutí odporu nabádá k neuznání vlády Talibanu
Spojené státy jsou znepokojeny „vazbami a minulostí“ některých osob jmenovaných Talibanem do nejvyšších vládních pozic v Afghánistánu. Americké ministerstvo zahraničí upozornilo také na neúčast žen v kabinetu, který islamisté představili v úterý. Taliban obnovil ministerstvo pro šíření ctnosti a předcházení neřesti. Afghánské hnutí odporu vyzvalo svět, aby novou vládu neuznal. Exprezident Ašraf Ghaní se Afgháncům omluvil.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 21:35|
Brusel se chystá vyhrotit spor s Británií ohledně severoirského protokolu, píše Bloomberg
Evropská unie plánuje do konce měsíce adresovat Británii „poslední varování“ ve sporu kolem údajného porušení části brexitové dohody, která se týká obchodního režimu v Severním Irsku. S odvoláním na dva nejmenované činitele to ve čtvrtek napsala agentura Bloomberg. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zároveň potvrdila, že Unie nehodlá vyjednávat o přepracování takzvaného severoirského protokolu, jak ve středu navrhl Londýn.
22. 7. 2021|
EU zahájila řízení s Londýnem. V rozporu s dohodou odsouvá kontroly mezi Británií a Severním Irskem
Evropská komise v pondělí zahájila s Británií řízení kvůli tomu, že odložila zavedení kontrol zboží směřujícího z Británie do Severního Irska. Podle exekutivy Evropské unie tím Britové necelé tři měsíce po završení odchodu z evropského bloku porušují podmínky dohodnuté ve výstupní smlouvě. Spor může skončit až u Soudního dvora EU. Británie tvrdí, že kontroly pouze dočasně odložila a pravidla neporušuje.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 14:37|
Londýn odložil celní kontroly do Severního Irska, podle EU jde o porušení dohody
Velká Británie ve středu prodloužila do 1. října ochrannou lhůtu pro kontroly některých druhů zboží směřujícího do Severního Irska. Chce tím usnadnit obchod mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Evropská unie však takové jednání považuje za jednostranné porušení vzájemné dohody stanovující pravidla po odchodu Británie z EU a hodlá proti němu podniknout právní kroky.
3. 3. 2021|
EU chce vystupňovat jednání o dohodě, Londýn to přivítal
Britský ministr Michael Gove přivítal slova hlavního vyjednavače Evropské unie Michela Barniera o ochotě sedmadvacítky vystupňovat tento týden jednání o budoucím partnerství. Klíčový spolupracovník britského premiéra Borise Johnsona hovořil o konstruktivním kroku a optimismu. Předtím však prohlásil, že rozhovory může oživit jen změna přístupu ze strany EU a že kýžená dohoda za současného stavu před koncem přechodného období brexitu uzavřena nebude. Podle agentury Reuters lze vývoj vnímat jako určitý průlom po týdnech vyčkávání na obou stranách.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 18:48|
Potíže vyřešíme, věří britští vyjednavači pobrexitové dohody. Ústupky čekají od Bruselu
Vyjednávání o budoucích vztazích Evropské unie a Británie sice v minulých dnech přineslo mírné pokroky, v klíčových sporných otázkách však zůstávají rozdílné postoje. Ministrům zahraničí členských zemí evropského bloku to řekl hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier, podle něhož zůstávají státy jednotné i před rozhodující fází dalších „dnů a týdnů“. Jeho britský protějšek David Frost naproti tomu zopakoval, že Londýn doufá ve vyřešení rozporů do unijního summitu začínajícího ve čtvrtek, přičemž čeká ústupky od druhé strany.
13. 10. 2020|
Britští poslanci schválili návrh zákona, který porušuje brexitovou dohodu
Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 23:51|