TÉMA

Chudoba

„Žije se mi dobře, proto je pro mě přirozené pomáhat.“ Česko plnilo potravinové banky

Skončilo jarní kolo potravinové sbírky. Lidé v sobotu mohli ve vybraných obchodech znovu přispět na pomoc potřebným, kterých přibývá. Loni využilo služeb potravinových bank 400 tisíc lidí v nouzi, což je téměř o třetinu víc než rok předtím.
14. 4. 2024|

Vítězství Putina i to, kolik procent získá, je v režii Kremlu, myslí si odborníci

Vladimir Putin získá v prezidentských „volbách“ v Rusku „tolik procent hlasů, kolik bude chtít“, v Událostech, komentářích to řekl cestovatel, spisovatel a vydavatel Fero Richard Hrabal-Kronďák. Novinářka Deníku N Petra Procházková si dokonce myslí, že je předem dáno i procentuální rozdělení hlasů mezi jednotlivé kandidáty. Neznamená to však, že podpora Putina v Rusku je výrazně nižší. Podle šéfredaktora Voxpot.cz Vojtěcha Boháče by současný ruský vládce vyhrál i v případě, že by byly volby férové. Režim totiž dlouhodobě kontroluje média a kritiku hlavy státu nepřipouští.
16. 3. 2024|

Výdaje domácností na bydlení vzrostly o 21,7 procenta. Naopak klesly reálné příjmy, ale zároveň ubylo lidí pod hranicí příjmové chudoby

Výdaje průměrné české domácnosti na bydlení loni meziročně vzrostly o 21,7 procenta. Měsíčně tak vydávala 8299 korun, což bylo téměř sedmnáct procent jejích čistých příjmů. Podíl se proti předchozímu roku zvedl z necelých patnácti procent. Za nárůstem vydané sumy a podílu je zdražení energií, vody i nájmů. Příjmy domácnostem v roce 2022 vzrostly o 7,7 procenta a dosáhly v průměru na osobu 259 900 korun, reálně ale kvůli vysoké inflaci poklesly o 6,5 procenta. V minulém roce přibylo lidí, kteří si nemohli dovolit pořídit pět ze třinácti sledovaných položek. Lidí pod hranicí příjmové chudoby, která pro samotného člověka činila 16 774 korun, ale ubylo. Bylo jich 9,8 procenta, o rok dřív 10,2 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 22:59|

Křesťané v Gaze roky balancovali mezi Hamásem a izraelskou blokádou. Odchod z válečné zóny nechystají

Válka na Blízkém východě dopadla na dva miliony obyvatel Pásma Gazy, kde žije i malá křesťanská komunita čítající mezi osmi sty a tisícem lidí. Jejich počet se však už několik let zmenšuje, pokles nabral rychlejší tempo zejména po volbách roku 2006, kdy kontrolu nad Gazou převzalo islamistické a teroristické hnutí Hamás. Následně museli křesťané, stejně jako jejich muslimští sousedé, čelit následkům izraelské a egyptské blokády, kterou sousední státy reagovaly na politické změny. Nyní jsou navíc tamní křesťanské památky a domovy vystavené raketám izraelské armády.
7. 12. 2023|

„Model úpadku skončil,“ hlásá nový argentinský prezident. Populista Milei chce zrušit centrální banku

Novým argentinským prezidentem se stane krajně pravicový ekonom Javier Milei. V kampani kladl důraz na radikální ekonomické reformy. Mezi kontroverzní plány tohoto populisty patří třeba uzavření centrální banky nebo zavedení dolaru místo pesa. Triumf Mileie bude podle agentur pro 46milionovou Argentinu představovat zásadní politický posun doprava. Podle některých expertů hrály ve volbách významnou roli protestní hlasy.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 10:31|

Co brání Česku v rozletu a proč je chudoba hrozbou pro všechny? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Chudý stát, chudý občan, chudá demokracie. Co brání Česku v rozletu a proč je chudoba hrozbou pro všechny? Tím se zabýval pořad Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Hluboko do kapsy. Pozvání přijali bývalý premiér Jiří Rusnok, ekonomka Jana Matesová, odbornice na sociální začleňování Edita Stejskalová, dluhový expert Radek Hábl, sociální antropoložka Lucie Trlifajová a ekonom Filip Matějka.
19. 10. 2023|

„Kořeny války na Ukrajině jsou v roce 2014, kdy ukrajinští fašisté vraždili civilisty ruské národnosti,“ řekl Fico po pozastavení členství Smeru v PES

Trestem za to, že slovenští sociální demokraté mají „suverénní názory,“ je podle předsedy strany Smer–SD a pravděpodobného příštího slovenského premiéra Roberta Fica rozhodnutí Strany evropských socialistů (PES) pozastavit Smeru–SD členství.
13. 10. 2023|

168 hodin: Z ústeckého Mojžíře je špatná adresa, nájemné má ale srovnatelné s Prahou. Majitelům bytů ho platí i stát

O ústeckém sídlišti Mojžíř se v poslední době často mluví jako o problematickém místě, kam kvůli obavám řidičů o bezpečnost přestaly jezdit trolejbusy a jedna pizzerie tam odmítá vozit objednávky. Méně se již mluví o tom, že je to ukázka toho, jak také může fungovat realitní byznys – nebo spíše byznys s chudobou. Majitelé domů fakticky inkasují nemalé peníze od státu. Nájemné je vzhledem ke stavu bytů vysoké, ale nájemníci často neplatí ze svého – dostávají dávky, což vede k lukrativnímu byznys modelu. O bydlení v Mojžíři natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Eva Koryntová.
9. 10. 2023|

Pálí Asadovy fotografie a ničí jeho sochy. Syřany rozzuřilo skokové zdražení paliv i jídla

Čtvrtým týdnem pokračují napříč Sýrií protivládní demonstrace. V jihovýchodní provincii Dará jsou dokonce největší od arabského jara. Hlavním důvodem je hyperinflace a vysoká nezaměstnanost. Podle OSN žije 90 procent obyvatel pod hranicí bídy. Hnacím motorem protestů je náboženská menšina drúzů, která je obvykle vůči vládě loajální.
13. 9. 2023|

Taliban vládne už dva roky celému Afghánistánu. Situace je těžká hlavně pro ženy

Na konci srpna uběhnou dva roky od chvíle, kdy Afghánistán opustil poslední americký voják. Stalo se tak poté, co hnutí Taliban překvapivou a bleskovou ofenzivou obsazovalo jedno město za druhým, až  získalo i metropoli Kábul. Dvacetiletá válka skončila, ale Afghánce dnes trápí hlad a špatná ekonomická situace. Zvlášť těžkou situaci zažívají ženy a dívky.
2. 8. 2023|

Macron chce prosadit nové mezinárodní zdanění, financovalo by boj proti chudobě

Emmanuel Macron v pátek vyzval k novému mezinárodnímu zdanění, které by financovalo boj proti chudobě a klimatickým změnám. Francouzský prezident to řekl v rozhovoru s francouzskými veřejnoprávními médii k summitu pro Nový globální finanční pakt, který v pátek končí v Paříži. Podle něj se žádná země nesmí dostat do situace, kdy si bude muset vybrat „mezi chudobou, klimatem a biodiverzitou“. Dvoudenní summit podle Macrona také ukázal mezinárodní izolaci Ruska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 16:19|

Studie: Ženy kvůli chudobě při menstruaci používají tampony déle, riskují zdraví

Chudoba v období menstruace vážně ohrožuje zdraví žen, které jsou kvůli finanční tísni nuceny používat tampony déle, než je doporučeno. S odkazem na britskou studii o tom informoval server Independent. Ženy, které nemají dostatek prostředků, také podle studie musejí volit mezi jídlem a hygienickými pomůckami potřebnými při periodě.
30. 5. 2023|

„Když mě pozná majitel, vyhodí nás z bytu.“ Reportéři ČT natáčeli v sociálně vyloučených lokalitách

Každodenní realitu v současných vyloučených lokalitách tvoří bytová nouze, nezaměstnanost či exekuce. Mnohdy v nich chybí veřejná doprava a dostat se z nich na nákup nebo třeba do školy či práce je problém. Žije v nich přes sto tisíc lidí, celkem jde více než o šest set míst po celé České republice. Pro Reportéry ČT natáčely Barbora Loudová a Silvie Kleková.
22. 5. 2023|

Stále více lidí potřebuje pomoc. Potravinové banky doufají, že sobotní sbírka zaplní sklady

Pomoc potravinových bank vyhledává stále více lidí. Meziročně stoupl zájem až o 30 procent, jak pro Českou televizi uvedla Česká federace potravinových bank. Kvůli zdražování energií a potravin využívají služby i lidé, kteří dříve sociální pomoc nepotřebovali. Potravinové banky jsou ale teď téměř prázdné. Jejich sklady by měla pomoct zaplnit jarní potravinová sbírka, která se koná v sobotu 22. dubna. Do sbírky se zapojilo rekordních 1540 obchodů po celém Česku.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 11:33|

Češi jsou nejméně ohroženi chudobou z Evropské unie, říká Výborný. Čísla neodpovídají realitě, varuje Hůle

Chudoba se prohlubuje, lidé přemýšlejí, co si koupí, řekla v Událostech, komentářích místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). Podle statistik je Česko zemí s nejmenším počtem lidí ohrožených chudobou v Evropské unii. Vedoucí dluhového poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle ale upozornil, že tato čísla neodpovídají realitě, neboť nezapočítávají exekuce. Pomoci lidem z dluhů má podle předsedy sněmovního podvýboru pro problematiku exekucí a insolvencí Marka Výborného (KDU-ČSL) například insolvenční zákon. Za důležitou považuje také spolupráci s neziskovými organizacemi.
21. 4. 2023|

V Ostravě je v bytové nouzi až tři tisíce lidí. Město má v plánu postavit další sociální byty

V Ostravě žijí více než tři tisícovky lidí, kteří jsou v bytové nouzi, mezi nimi jsou i stovky dětí. Město se jim od roku 2016 snaží pomoci projekty, při kterých se už podařilo vyčlenit a zabydlet 168 sociálních bytů, a chystají se další. Úspěšnost v udržení bydlení u lidí zapojených do projektů převyšuje 85 procent, řekl primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). V Ostravě žije necelých tři sta tisíc obyvatel.
20. 4. 2023|

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Maduro vládne Venezuele už deset let, lidé žijí v chudobě

Přesně deset let už je ve Venezuele u moci Nicolás Maduro. Za vlády tohoto bývalého řidiče autobusu a odborového předáka se země propadla do hluboké hospodářské krize, která vedla k chaosu, prudkému nárůstu kriminality i hladu. Za poslední dekádu kvůli tomu z Venezuely uprchlo přes 7 milionů lidí, včetně části opozice, kterou Maduro tvrdě potírá.
4. 3. 2023|

Výdaje na bydlení rostly poprvé za posledních deset let více než příjmy, informoval ČSÚ

Výdaje na bydlení se loni domácnostem poprvé za posledních deset let zvedly rychleji než jejich čisté příjmy. V průměru se zvýšily o 10,4 procenta. Průměrná domácnost loni na jaře utratila měsíčně za bydlení 6820 korun, tedy asi patnáct procent svého čistého příjmu. Zatímco lidé ve vlastním domě či bytě vydali asi dvanáct procent, lidé v nájmu osmadvacet procent. Za růstem celkových výdajů na bydlení bylo hlavně zdražení energií, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:09|

Projekt Skutečný dárek zahrnul také pomoc Ukrajině i potřebným v Česku

Třináct let pomáhá chudým lidem charitativní projekt Skutečný dárek organizace Člověk v tísni. Také letos reaguje na aktuální situaci – certifikáty se rozšířily o témata energetické krize i podporu Ukrajiny. Zatím dárci věnovali sedm milionů korun.
10. 12. 2022|

Do neděle lze přispět do sbírky dárků pro chudé děti

Ještě o víkendu je možné přispět do největší vánoční sbírky dárků v Česku. Akce s názvem Krabice od bot podpoří děti a rodiny ohrožené chudobou. Lidé mohou dárky donést na některé z více než 150 míst po celé republice. Sbírku pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické a chtěla by nashromáždit až 50 tisíc dárků. Do naplnění tohoto cíle jich ale chybí ještě několik tisíc.
3. 12. 2022|

Konzervativci přišli s novým ekonomickým balíkem. Snaží se napravit chyby Trussové

Britská konzervativní vláda představila očekávaný ekonomický balík. Lidem má pomoci překonat během zimy rostoucí ceny potravin i energií a také napravit chyby bývalé premiérky Liz Trussové. Opozice reformu kritizuje, podle ní bere peníze z kapes veřejnosti, místo aby zdanila nejbohatší obyvatele a velké podniky.
18. 11. 2022|

Polsko postaví plot na hranicích s Kaliningradskou oblastí. Obává se další migrační krize

Polsko zahájí výstavbu bariéry podél hranice s ruskou Kaliningradskou oblastí, informoval podle polského zpravodajského serveru Onet.pl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Polsko se podle něj obává, že by na této hranici mohla vzniknout migrační krize podobná té z loňského roku na hranici s Běloruskem. Tehdy se do Polska a pobaltských zemí snažily nelegálně dostat tisíce lidí zejména z Blízkého východu.
2. 11. 2022|

Sociální dávky pořád provází stigma. Mělo by se to změnit, vyzývají experti

Stát by měl lidem ještě víc usnadnit čerpání příspěvku na bydlení a zbavit je dlouhodobě budovaného stigmatu, uvedl v Otázkách Václava Moravce dluhový expert z Člověka v tísni Daniel Hůle. Souhlasí s ním i ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček, který zároveň apeluje na vylepšení fungování úřadů práce v souvislosti s cílenou pomocí. Jako efektivní krok k další pomoci by podle Hůleho měla vláda přistoupit k moratoriu na vymáhaní jednorázových nedoplatků na energie.
16. 10. 2022|