TÉMA

Káhira

Ve vyjednávání o zastavení bojů v Gaze strany pokročily, tvrdí zdroj z Egypta. Hamás to popírá

Jednání o příměří v Pásmu Gazy pokročila. Všechny strany našly shodu na základních bodech, informovala egyptská státní televize AlQahera News s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený zdroj na egyptské straně. Žádná z delegací však na jednání v Káhiře zprávu ihned nepotvrdila a později ji popřela teroristická organizace Hamás. Podle Izraele se v neděli do Gazy dostalo nejvíce kamionů s humanitární pomocí od 7. října.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 13:19|

V Káhiře se jedná o příměří v Gaze. Zástupci Izraele nedorazili

O šestitýdenním příměří v Pásmu Gazy se v neděli jedná v Káhiře. Na místo dorazila delegace teroristického hnutí Hamás, naopak zástupci židovského státu podle listu The Times of Israel (ToI) do egyptské metropole nedorazili. Podle médií totiž teroristé nezaslali do Jeruzaléma seznam žijících rukojmích a požadavky na výměnu. Na místě jsou podle agentury AFP také prostředníci – zástupci Spojených států, Kataru a hostitelského Egypta.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 23:24|

„Poznal, že jsme Židé.“ Vdova vzpomíná na střelbu v Egyptě, která zahřměla jen den po útoku Hamásu

Vpád teroristů z Hamásu do Izraele 7. října narušil křehké vztahy židovského státu s Egyptem. Hned den po útoku se tam několik Izraelců stalo oběťmi střelce. Vdova po jednom z nich na tragédii vzpomínala v rozhovoru s ČT.
16. 2. 2024|

Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří. Domů zamířila další rukojmí

Jedenáct rukojmí, která v pondělí propustilo teroristické palestinské hnutí Hamás, dorazilo s pomocí pracovníků Červeného kříže do Izraele, píše agentura Reuters. Izrael a Hamás se také dohodly na dvoudenním prodloužení příměří v Pásmu Gazy, oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Hamás dohodu o prodloužení klidu zbraní podle agentury Reuters také potvrdil. Podle palestinského hnutí se novou dohodu podařilo vyjednat za zprostředkování Kataru a Egypta. Pravidla podle teroristické skupiny platí stejná jako při dosavadním příměří.
27. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 00:15|

Egypt pragmaticky udržuje mír s Izraelem. Ve společnosti ale vládne antisemitismus

Historie Pásma Gazy je spjata s Egyptem. Ten se teď brání tomu, aby palestinští uprchlíci přišli na jeho území. Je totiž přesvědčen, že Palestinci mají nárok na vlastní stát. „V egyptské společnosti je to vnímané jako etnická čistka nebo dokonce genocida,“ popisuje Jan Daniel z Ústavu mezinárodních vztahů. Přesto ale režim v Káhiře udržuje pragmaticky dobré vztahy i s Izraelem.
10. 11. 2023|

Hamás ztratil kontrolu nad severní Gazou, tvrdí Izrael. Netanjahu popřel vyjednávání o rukojmích

Teroristé z Hamásu ztratili kontrolu nad severní částí Pásma Gazy, prohlásil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Informaci nelze nezávisle ověřit. Z regionu se ve středu přesunulo na jih dalších padesát tisíc civilních obyvatel, z blíže neupřesněných důvodů byl však v průběhu dne uzavřen přechod Rafáh, vedoucí do Egypta. Podle zdroje agentury AFP jednají obě strany konfliktu skrze prostředníka o propuštění dvanácti rukojmí, které drží teroristické hnutí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to však označil za „fámy“.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:10|

Střetli jsme se s Hamásem hluboko v Pásmu Gazy, oznámila izraelská armáda

Izraelská armáda uvedla, že v posledních několika hodinách sváděla „kruté boje“ s islamisty z hnutí Hamás „hluboko v Pásmu Gazy“. Při bojích podle Izraele zahynuly desítky ozbrojenců Hamásu a armáda zabavila „mnoho náloží a zbraní“. V bojích na severu Gazy přišli o život dva izraelští vojáci, oznámila také armáda. Zpravodajský web The Times of Israel informoval, že Egypt rozmístil tanky a obrněná vozidla poblíž hraničního přechodu Rafáh u Pásma Gazy.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 20:47|

Egyptské letovisko u hranic s Izraelem zasáhl zřejmě dron. Čedok evakuuje stovky českých turistů

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba pět set českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Mluvčí dopravce Smartwings v pátek pozdě večer uvedla, že je trojice letadel již na cestě do Česka. Zdravotnické zařízení v Tabě v noci zasáhl podle mluvčího egyptské armády patrně dron. Dřívější informace uváděly raketu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nemá v tuto chvíli informace o tom, že by klienty v Tabě měla ještě jiná tuzemská kancelář než Čedok. Druhou explozi vedle toho ohlásily úřady u města Nuweiba. Podle izraelského ministerstva zahraničí útočili jemenští šíitští povstalci Húsíové.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:03|

Arabští představitelé v Egyptě kritizovali Izrael. Hamásu jde o vykopání příkopu, znělo z Evropy

Desítky představitelů především z evropských a arabských zemí se zúčastnili mírového summitu v Egyptě. Zástupci stran v konfliktu Izraele a palestinského teroristického hnutí Hamás na něm však chyběli. Arabské země kritizovaly Izrael za blokádu Pásma Gazy a útoky na civilní obyvatelstvo, zatímco zástupci Británie, Německa či Itálie mluvili o právu židovského státu na obranu před útoky teroristů. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k posílení přepravy humanitární pomoci do Pásma Gazy. Z konference nevzešlo žádné prohlášení, které by předkládalo způsoby omezení násilí a vyhlášení příměří.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 20:17|

Kabátníkův cestopis o Orientu se dočkal hebrejského překladu, v Izraeli vzbuzuje zájem historiků

Světlo světa spatřil hebrejský překlad českého cestopisu po Svaté zemi z konce 15. století – Cesta z Čech do Jeruzaléma a Káhiry. Záznam o putování Martina Kabátníka je unikátním svědectvím o životě lidí v Orientu před více než pěti sty lety. A jako takový vyvolává v Izraeli zájem historiků.
16. 6. 2023|

Tři izraelské vojáky blízko hranic zřejmě zastřelil egyptský policista

Tři izraelští vojáci zemřeli v sobotu na jihu země u hranic s Egyptem, první dva – ženu a muže – našla ráno hlídka, třetí zemřel v přestřelce, když na místo dorazily posily. Izraelská armáda zabila i jednoho útočníka a později uvedla, že šlo o egyptského policistu. Na vyšetřování události spolupracují izraelské i egyptské bezpečnostní složky.
3. 6. 2023|

Sýrie se vrací do řad Ligy arabských států, region chce zlepšit vztahy s Asadem

Ministři zahraničí Ligy arabských států (LAS) se rozhodli po více než deseti letech přijmout zpět do svých řad Sýrii. Chtějí tak potvrdit normalizaci vztahů se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Šéf LAS Ahmad Abúl Ghajt v neděli uvedl, že se syrská hlava státu bude moci zúčastnit nadcházejícího summitu v Saúdské Arábii.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 22:28|

Egyptologové našli tisíce mumifikovaných beraních hlav. Mělo to být poděkování staletí mrtvému faraonovi

Nejméně dva tisíce mumifikovaných hlav beranů našli archeologové v chrámu faraona Ramsese II. ve starobylém městě Abydos na jihu Egypta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž byly v chrámu objeveny rovněž mumie ovcí, psů, divokých koz, krav či gazel.
29. 3. 2023|

Archeologové v jižním Egyptě odhalili sochu sfingy. Je maličká

Archeologové v jižním Egyptě objevili sochu sfingy z římské doby. Informovala o tom agentura AP. Káhira doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch, který je pro Egypt důležitým zdrojem příjmů.
7. 3. 2023|

Egyptologové našli ve Velké pyramidě neznámou chodbu. Slibují další odhalení

Vědci ve Velké pyramidě v egyptské Gíze objevili za hlavním vchodem skrytou devět metrů dlouhou chodbu, která by mohla vést k dalším objevům. S odkazem na oznámení egyptských památkářů o tom informuje agentura Reuters.
3. 3. 2023|

Jak vyrobit mumii. Egyptologové našli ve starověké dílně precizní návody

Tajemství starověkých egyptských balzamovačů a mumifikátorů bylo odhaleno. Vědci se díky novému objevu skvěle zachovalé dílny podívali do zákulisí tohoto podnikání.
2. 2. 2023|

Představitel Palestiny Abbás z násilí na Západním břehu viní Izrael, Blinken vyzývá ke klidu

Z nynější eskalace násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v úterý obvinil Izrael. Vyjádřil se tak při návštěvě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, který v Ramalláhu vyzval obě strany izraelsko-palestinského konfliktu ke zklidnění situace a který zopakoval, že Spojené státy podporují dvoustátní řešení tohoto konfliktu.
31. 1. 2023|

Šéf americké diplomacie Blinken v Káhiře jednal o lidských právech, zamíří do Izraele

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí v Káhiře jednal s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a egyptským ministrem zahraničí Samím Šukrím o dodržování lidských práv v jejich zemi. Blinken se zmínil také o bezpečnostní situaci v Libyi. Jeho cesta bude pokračovat do Izaele a Palestiny, kde chce mluvit o mírové vizi.
30. 1. 2023|
Doporučujeme

Vědci digitálně rozbalili mumii Zlatého chlapce. Našli desítky amuletů

Výpočetní tomografie se dokázala podívat do útrob mumie staré dva a půl tisíce let. Přístroj v těle chlapce našel zlaté amulety, které mu měly zajistit magickou ochranu pro posmrtný život.
24. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 15:48|

Egyptologové v odkryté faraonově hrobce našli možná nejstarší mumii

Egyptologové nedaleko Káhiry odkryli faraonovu hrobku, v níž našli zachovalou mumii, která je možná vůbec nejstarší nalezenou v Egyptě. S odkazem na archeologický tým, který vykopávky vedl, o tom informuje agentura Reuters.
26. 1. 2023|

Brigádní generál Kolář povede misi na Sinaji, bude velet 1150 vojákům

Brigádní generál Pavel Kolář se počátkem března stane velitelem mise MFO, která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem. Bude velet 1150 vojákům. S jeho ustavením do funkce v pondělí souhlasily Izrael i Egypt, sdělila Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení generálního štábu. Podrobnosti armáda zveřejnila na svém webu www.army.cz.
16. 1. 2023|

Objevitel Tutanchamonovy hrobky některé artefakty z místa ukradl. Vědci mají nyní důkazy

Egypťané dlouhodobě podezírali britského archeologa Howarda Cartera, který v roce 1922 objevil hrobku faraona Tutanchamona, že část pokladu z hrobky před jejím oficiálním otevřením ukradl. Ačkoli se zvěsti o krádeži šířily po generace, bylo těžké najít důkazy. Nyní se v doposud nezveřejněném dopise z roku 1934 objevilo obvinění, že Carter nakládal s majetkem „nepochybně ukradeným z hrobky“, píše list The Guardian.
16. 8. 2022|

Elektrický zkrat způsobil požár v egyptském kostele, zahynuly desítky lidí

Při požáru koptského kostela v egyptském městě Gíza zahynulo nejméně 41 lidí a dalších minimálně čtrnáct utrpělo zranění, uvedla podle agentury AP egyptská koptská církev s odkazem na zdravotníky. Agentura Reuters s odkazem na dva zdroje z egyptské bezpečnostní komunity informuje nejméně o čtyřiceti mrtvých a pětačtyřiceti zraněných.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 14:18|

Egypt představil unikátní výstavu 250 skvěle zachovaných sarkofágů s mumiemi

Egypt v pondělí představil artefakty staré dva a půl tisíce let z nedávných archeologických vykopávek na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů, uvnitř nichž jsou stále dobře zachované mumie.
30. 5. 2022|