TÉMA

Republikánská strana

Česko už sehnalo půl milionu kusů munice pro Ukrajinu, řekl Fiala

Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat pět set tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think-tanku Hudsonský institut to řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA. I druhému dni návštěvy se bude po 20. hodině věnovat speciální vysílání ČT24.
05:59Aktualizovánopřed 30 mminutami|

Trump složil soudům ručení za 175 milionů dolarů, vyhnul se zabavení majetku

Uchazeč o křeslo v Bílém domě a exprezident Donald Trump v pondělí (v úterý ráno středoevropského času) poskytl newyorským soudům ručení za 175 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun). Jedná se o část vyměřeného trestu v případu systematického zveličování majetku ve snaze podvádět banky a pojišťovny. Informovaly o tom agentury s odvoláním na dokument zveřejněný newyorským soudem. Pokud by tak Trump neučinil, newyorské úřady by mohly začít zabavovat jeho majetek a žádat banky o zmrazení jeho účtů.
2. 4. 2024|

Prezident Biden podepsal výdajový balík na fungování vlády za 1,2 bilionu dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal balík financování více než poloviny federálních úřadů včetně ministerstev obrany a zahraničí v objemu 1,2 bilionu dolarů (přes 28 bilionů korun). Umožnil tak jejich další fungování. V prohlášení o tom informoval Bílý dům. Bidenovu podpisu předcházelo schválení americkým Senátem, který nad balíkem debatoval dlouhé hodiny.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 08:14|

Trump chce zpět do svého týmu Paula Manaforta. Soud mu v minulosti uložil za spiknutí proti USA sedm a půl roku vězení

Ve Spojených státech by se za republikány o Bílý dům měl na podzim opět ucházet bývalý prezident Donald Trump. Ten do svého týmu podle médií opět přibere Paula Manaforta. Soudy přitom bývalého šéfa Trumpovy kampaně odsoudily do vězení za ekonomickou kriminalitu, bývalá hlava státu mu ale později udělila milost.
18. 3. 2024|

Biden i Trump získali potřebný počet delegátů pro nominaci na prezidenta

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v úřadu Donald Trump si v dosavadních primárkách a volebních shromážděních zajistili dostatečný počet delegátů na to, aby získali nominaci svých stran do listopadových voleb hlavy státu. Jedenaosmdesátiletý demokrat Biden a o čtyři roky mladší republikán Trump se v prezidentském klání utkají znovu po čtyřech letech. Oba v noci na středu uspěli ve stranických primárkách v Georgii, Mississippi a také ve státě Washington. Trump zvítězil také ve volebním shromáždění na Havaji.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:28|

Američtí zákonodárci schválili financování části úřadů pro další měsíce

Americká administrativa může dál fungovat. Senátoři schválili balíček zákonů, které zabránily dosažení dluhového stropu. To by znamenalo, že by o půlnoci (v šest hodin ráno středoevropského času) zůstaly některé americké vládní úřady a agentury bez peněz a musely omezit svůj provoz. Pro navržené zákony hlasovala v Senátu výrazná většina přítomných členů. V sobotu odpoledne středoevropského času zákony podepsal i prezident Joe Biden.
9. 3. 2024|

Nezávislých kandidátů v USA ubývá. Sinemová, Manchin či Romney se už vzdali naděje na sbližování Američanů

Z americké politiky mizí ti, kteří se dokázali pohybovat i mimo stranické linie a rozhodovali se i podle vlastního uvážení. Jedním z příkladů je arizonská senátorka Kyrsten Sinemová, zvolená v roce 2018 původně za demokraty. V průběhu svého mandátu opustila stranu a stala se nezávislou. Aktuálně oznámila, že se už nebude ucházet o znovuzvolení. Důvodem je také její frustrace z nesmiřitelně rozdělené politické scény. A v tomto Sinemová není sama.
7. 3. 2024|

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Haleyová vzdala souboj o Bílý dům, Trumpa přímo nepodpořila

Americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi odpadl poslední soupeř v boji o nominaci Republikánské strany do listopadových voleb prezidenta Spojených států. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámila konec kampaně poté, co ji Trump porazil v hlasováních napříč USA i během takzvaného superúterý. Svého soupeře přímo nepodpořila.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:14|

Superúterý podtrhlo favority. Biden i Trump ale od straníků dostali varovné vzkazy

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump si podle všeho zopakují čtyři roky starý volební souboj. Oba suverénně míří za stranickými nominacemi, což potvrdilo i volební superúterý. Ukázalo ale zároveň na jejich slabiny. Bidenovi poslali vzkaz voliči třeba v Minnesotě, Trump zase může mít problém přesvědčit příznivce své vyzyvatelky Nikki Haleyové.
6. 3. 2024|

V USA mají volební superúterý. Biden i Trump se nejspíš opět přiblíží nominaci

Miliony Američanů vybírají v patnácti státech a na ostrově Americká Samoa během takzvaného superúterý své kandidáty na prezidenta. Republikán Donald Trump bude v primárkách usilovat o to, aby zasadil „rozhodující úder“ své jediné soupeřce o republikánskou prezidentskou nominaci Nikki Haleyové, píše agentura Reuters. Očekává se, že superúterý pouze potvrdí dosavadní trend a v listopadových volbách se střetne po čtyřech letech opět Trump s demokratem a současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 20:14|

Trump získal republikánskou nominaci v Severní Dakotě

Bývalý americký prezident Donald Trump zvýšil náskok na svou jedinou soupeřku v klání o republikánskou volební nominaci Nikki Haleyovou, když v pondělí získal podporu stranických shromáždění ve státě Severní Dakota. Podle zveřejněných odhadů výsledků Trump jednoznačně Haleyovou porazil. Miliony amerických voličů se zapojují do takzvaného superúterý, během kterého se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v patnácti různých státech a na Americké Samoi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 13:16|

Trump se může účastnit primárek v Coloradu, rozhodl Nejvyšší soud USA

Americký exprezident Donald Trump se může zúčastnit republikánských primárek v Coloradu. Nejvyšší soud jednomyslně zvrátil rozhodnutí coloradského soudu, který Trumpa vyloučil kvůli útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Pouze Kongres může škrtnout kandidáty z hlasovacího lístku, nikoli jednotlivé státy, argumentuje nejvyšší soudní instance.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:37|

Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.
3. 3. 2024|

Američtí zákonodárci schválili prodloužení rozpočtového provizoria. Dohoda na pomoci pro Ukrajinu chybí

Americká Sněmovna reprezentantů schválila prodloužení rozpočtového provizoria o týden, informovala agentura AP. Podle stanice CNN bylo pro návrh 113 republikánů a proti němu 97 společně se dvěma demokraty. Opatření pro odvrácení kolapsu státních financí ještě musí schválit Senát USA. Vůdce senátní demokratické většiny Chuck Schumer uvedl, že doufá v hlasování ještě ve čtvrtek večer. Avšak neexistuje žádný bezprostřední plán na schválení balíku pomoci ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,217 bilionu korun) pro Ukrajinu, Izrael a další spojence.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:32|

Soud vyloučil Trumpa z primárek v Illinois, exprezident se odvolal

Soudkyně z Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek v tomto státě, politik se proti tomu odvolal. K podobnému rozhodnutí dříve přistoupily orgány ve státech Colorado a Maine, a to kvůli Trumpově zapojení do útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021. Nejvyšší soud USA už dříve oznámil, že se bude Trumpovou účastí v primárkách zabývat, podle analytiků zřejmě jeho diskvalifikaci zvrátí.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 18:44|

Celebrity dokáží mobilizovat voliče. Swiftová proto čelí útokům americké pravice

Před listopadovou volbou amerického prezidenta se spekuluje, jestli popová zpěvačka Taylor Swiftová podpoří současnou hlavu státu Joea Bidena. Americká krajní pravice proti ní kvůli tomu odstartovala cílenou kampaň. Největší potenciál podpory od celebrity v amerických předvolebních kampaních spočívá především v mobilizaci váhajících voličů. Moderátorka Oprah Winfreyová jich dokázala v roce 2008 přivést k urnám až milion. Odborníci však upozorňují, že známé osobnosti sice dokážou upoutat pozornost vysokého počtu lidí, ale mnohdy jim chybí potřebné znalosti, aby dokázaly o daných tématech zasvěceně hovořit.
22. 2. 2024|

V americkém Senátu se nenašla dostatečná podpora pro kompromisní návrh spojující zpřísnění migrace a pomoc Ukrajině

Americkým Senátem neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který vyjednavači obou hlavních stran domlouvali celé měsíce. Demokraté se nyní pokusí zajistit pomoc pro Ukrajinu a Izrael tím, že o ní nechají senátory hlasovat zvlášť.
7. 2. 2024|

Američtí senátoři představili návrh zákona o pomoci Ukrajině. Republikáni ve sněmovně jsou proti

Demokratičtí a republikánští senátoři představili dlouho očekávaný návrh zákona, který spojuje opatření proti nelegální imigraci s vyčleněním desítek miliard dolarů na další pomoc Ukrajině či Izraeli. Návrh, o němž bude Senát poprvé hlasovat tento týden, prakticky okamžitě podpořil americký prezident Joe Biden. Jeho osud je však nejistý, protože proti balíku se jasně vymezilo republikánské vedení Sněmovny reprezentantů v čele s předsedou Mikem Johnsonem, které slibuje, že jej v případě schválení Senátem pohřbí.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 11:32|

Republikánské primárky v New Hampshiru ovládl Trump. U demokratů symbolicky slaví Biden

Bývalý americký prezident Donald Trump podle očekávání zvítězil v úterních republikánských primárkách ve státě New Hampshire. Trumpova hlavní soupeřka, bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, exprezidentovi pogratulovala k vítězství. Z primárek odstupovat nehodlá, oba kandidáti zároveň stupňují vzájemnou kritiku. Podle amerických komentátorů Haleyová překonala očekávání, v New Hampshiru však nevyužila svou zřejmě nejlepší šanci na vítězství. V demokratických primárkách v tomto státě zvítězil prezident Joe Biden.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 13:20|

DeSantis odstoupil z primárek a podpořil Trumpa

Guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis, který byl před rokem považován za hlavního vyzyvatele exprezidenta Donalda Trumpa, odstoupil z boje o nominaci Republikánské strany do listopadových prezidentských voleb. Rozhodnutí oznámil ve videu publikovaném na sociální síti X. Tak jako další neúspěšní kandidáti i DeSantis podpořil kampaň Trumpa.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 23:27|

V klání o republikánskou nominaci v Iowě triumfoval Trump. DeSantise a Haleyovou čekají bitvy o druhá místa

V republikánském hlasování o nominaci na příštího prezidenta USA ve státě Iowa slaví drtivé vítězství exprezident Donald Trump. Vyplývá to z výsledků po sečtení většiny hlasů. Trump v primárkách získal zhruba polovinu hlasů. Podle šéfa Bílého domu Joea Bidena se Trump po triumfu v Iowě stal jasným republikánským favoritem na prezidenta.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 17:18|

Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy

Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|

Debata bez favorita. Haleyová kritizovala Trumpovu mstivost, DeSantis jeho migrační politiku

Floridský guvernér Ron DeSantis a bývalá ambasadorka USA při OSN Nikki Haleyová se střetli v debatě jen několik dní před začátkem republikánských primárek. Opakovaně se osočovali ze lhaní a uráželi se ve snaze zaujmout jako alternativa k favoritovi hlasování Donaldu Trumpovi. Ten se debaty opět neúčastnil.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 09:35|