TÉMA

Turismus

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku
Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|ČT24
KRNAP uzavře některé trasy kvůli ochraně citlivých druhů živočichů, hlavně tetřívka
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od 15. března dočasně uzavře jedenáct turistických cest. Opatření, které souvisí s vyhlášením osmi klidových území a s ochranou citlivých druhů živočichů, potrvá do 31. května. V terénu budou uvedené úseky zřetelně označeny cedulí s textem: „Zákaz vstupu z důvodu ochrany přírody od 15. 3. do 31. 5.“ Správa KRNAP k tomuto opatření přistupuje už čtvrtým rokem.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 19:32|ČTK, ČT24
Kvíz: Polovina českých turistů navštívila místo z filmu. Poznáte ho i vy?
Téměř polovina turistů v Česku navštívila v posledních pěti letech místo, kde se natáčel film, pohádka nebo seriál. Vyplynulo to z průzkumu české centrály cestovního ruchu CzechTourism. České lokace zároveň nepřestávají být lákavé i pro filmaře – jak tuzemské, tak zahraniční. Jak dobře znáte místa spojená s filmy, si můžete ověřit v kvízu na konci článku.
13. 3. 2024|ČTK
Izrael zachvátila vlna válečné turistiky. Na místa teroristických útoků míří davy návštěvníků
Místa loňských teroristických útoků v Izraeli jsou stále častěji cílem turistů. Davy návštěvníků směřují například do oblasti u hranic s Gazou, kde se konal taneční festival a Hamás tam povraždil 364 lidí. Turisty zajímá také město Sderot na jihu země. Místní obyvatelé z toho nejsou nadšení, protože touží znovu normálně žít, zjistil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
23. 2. 2024|ČT24
„Poznal, že jsme Židé.“ Vdova vzpomíná na střelbu v Egyptě, která zahřměla jen den po útoku Hamásu
Vpád teroristů z Hamásu do Izraele 7. října narušil křehké vztahy židovského státu s Egyptem. Hned den po útoku se tam několik Izraelců stalo oběťmi střelce. Vdova po jednom z nich na tragédii vzpomínala v rozhovoru s ČT.
16. 2. 2024|ČT24
Pivnická rokle Toulovcových Maštalí je uzavřená turistům. Podmáčená půda okolo skal vedla k sesuvům
Obecní úřad ve Zderazi na Chrudimsku uzavřel cesty do Pivnické rokle, přírodní památky u Toulovcových Maštalí. Uvolnily se tam kusy skal a hrozí další sesuv půdy. Lokalita, která patří k oblíbeným turistickým cílům, zůstane zřejmě nepřístupná až do jara.
13. 2. 2024|ČT24
Valentýn na rájeckém zámku rozkvete stovkami kamélií
Na zámku v Rájci nad Svitavou otevřou návštěvníkům od 14. února skleníky s největší sbírkou rozkvetlých kamélií v České republice. Tvoří ji přes sedm set rostlin a je složena ze čtyř set různých odrůd. Od 1. března bude na zámku také výstava Kamélie – v královských zahradách, která má představit příběh prvních čtyř doložených kamélií v Evropě, řekla kastelánka Zdeňka Kalová.
12. 2. 2024|ČTK
V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více
V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|ČT24
V Novém Městě na Moravě začalo biatlonové mistrovství. Očekává až 200 tisíc návštěvníků
V Novém Městě na Moravě začalo večer mistrovství světa v biatlonu. Organizátoři předpokládají, že do města s deseti tisíci stálými obyvateli dorazí do 18. února – kdy šampionát skončí – až 200 tisíc sportovních fanoušků. Kvůli dopravnímu náporu jsou uzavřené některé silnice, na příliv návštěvníků se chystají i ubytovatelé nebo policisté.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:55|ČT24, ČTK
Na izraelský turistický průmysl těžce dopadají důsledky vojenského konfliktu v Gaze
Válka s Hamásem nepříjemně dopadá i na turistický ruch v Izraeli. Hostů je násobně méně než v běžných časech. Silně to ovlivnilo i fungování Jeruzaléma, nejvyhledávanějšího místa v zemi. Problém mají obchodníci i průvodci, letecký provoz na telavivském letišti poklesl na polovinu.
4. 2. 2024|ČT24
Zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem vyjede až po rekonstrukci trati, provizorně ji nahradí jiné vlaky
Vlaky tažené historickou ozubnicovou lokomotivou letos na trať mezi Tanvaldem a Kořenovem nevyjedou. Správa železnic jejich provoz koncem minulého roku zakázala až do skončení plánované rekonstrukce trati. Cestující ale o oblíbené nostalgické jízdy nepřijdou. Zubačku provozovatel nahradí jinými historickými soupravami.
10. 1. 2024|ČT24
Indie a Maledivy zápasí o pláže. Čína mezitím rozšiřuje vliv
Indie a Maledivy vstoupily do souboje o to, kdo má kvalitnější pláže. Indický premiér Naréndra Módí se rozhodl propagovat domácí turistické destinace na úkor sousedního souostroví. To ale pobouřilo trojici maledivských zákonodárců. Na sociálních sítích premiéra otevřeně nazývají klaunem či teroristou. Indové odpověděli masivním bojkotem exotického ráje, ke kterému vyzývají i bollywoodské celebrity.
10. 1. 2024|ČT24
Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít
Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|
Za úmrtí desítek turistů na sopečném ostrově může firma, která návštěvu povolila, rozhodl soud
V souvislosti se smrtí 22 lidí při erupci sopky na novozélandském ostrově White Island v roce 2019 byla shledána vinnou také firma udělující povolení k návštěvám ostrova. Společnost bratrů Jamese, Andrewa a Petera Buttleových, kteří White Island vlastní, podle soudu neudělala vše pro snížení rizik, informoval v úterý zpravodajský server BBC News.
31. 10. 2023|
V říjnu panovalo rekordně teplé počasí, prodloužilo to turistickou sezonu i vegetační období rostlin
Podzim je nebývale teplý. I v neděli teploty na některých místech přesáhly dvacet stupňů Celsia. Na Javorníku a v Klatovech padly dosavadní rekordy. Příznivé počasí tak řada lidí využila k pracím na zahradách anebo k výletům do přírody. Díky nadprůměrným teplotám mají některé rostliny letos delší vegetační období.
30. 10. 2023|
Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí
Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.
16. 10. 2023|
Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky
Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|
Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku
Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|
Japonské ženy pracují jako rikši. Tahají až čtvrt tuny a chodí 20 kilometrů denně
Tokijští rikšové svou propagací na sociálních sítích nezískávají pouze nové zákazníky, ale také ženské posily. Původně v této profesi výrazně převažovali muži. Dnes má Tokijská rikša devadesát tahačů, zhruba třetinu z nich tvoří ženy. Práce rikši je velmi fyzicky náročná – ujde v průměru 20 kilometrů denně a vozík, který táhne, může vážit až 250 kilogramů.
27. 9. 2023|kap
Praha otevřela své první turistické centrum v areálu Hradu
Město Praha otevřelo své první turistické centrum v areálu Pražského hradu. Je na třetím nádvoří vedle tradiční pobočky České pošty a vzniklo rekonstrukcí směnárny, která v místě dříve stála. Informační centrum nabídne turistům kromě informací o metropoli třeba městskou kartu Prague Visitor Pass nebo suvenýry.
25. 9. 2023|
Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí
Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|
Maroko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za celé dekády. Úřady hlásí přes dva tisíce mrtvých
Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Zatím úřady potvrdily 2012 obětí, dalších 2059 lidí utrpělo zranění, z toho 1404 je v kritickém stavu. Otřesy měly sílu 6,8 stupně Richterovy škály. Nejzasaženější jsou podle médií horské oblasti v centrálním Maroku. Kvůli intenzitě otřesů se ale hroutily domy i v sedmdesát kilometrů dalekém Marrákeši. Černínský palác nemá informace o tom, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. Politici po celém světě vyjadřují Maroku soustrast. Země vyhlásila třídenní státní smutek.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 23:52|
Skončila rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice. Pro návštěvníky se otevřel průchod
Návštěvníkům pražské Staroměstské radnice se poprvé po rekonstrukci otevřelo přízemí budovy. Zároveň se obnovil i průchod radnicí ze Staroměstského náměstí do Mikulášské ulice. Město nechalo opravit stropy, podlahy, vzduchotechniku a vybudovalo nové turistické informační centrum i pokladny. Náklady na rekonstrukci byly čtyřicet milionů korun.
5. 9. 2023|
Drahota přiměla Maďary omezit dovolené. Úbytek turistů pocítil i populární Balaton
Maďarsko trápí pokračující zdražování, inflace v zemi je nejhorší v celé Evropské unii. Svou daň si vybrala i na dovolených, jelikož pobyty v tradičních destinacích si mohlo dovolit výrazně méně turistů než loni. Maďaři častěji jedí doma a vyhýbají se hotelům. Samotní provozovatelé ubytovacích zařízení se také museli nové situaci přizpůsobit. Vláda opakovaně tvrdila, že růst cen dostane pod kontrolu, nakonec ale přiznala, že i podzim bude obtížný.
2. 9. 2023|