TÉMA

Krajský soud v Brně

Firma chtěla bez povolení vyvézt do Pákistánu vrtné hlavice, soud jí uložil podmínku

Krajský soud v Brně v případu turnovské společnosti NRB - New Rock Bits uložil podmíněný trest. Firma chtěla vyvézt do Pákistánu bez povolení vrtné hlavice, které spadají do zboží takzvaného dvojího užití, šlo by je totiž použít i při výrobě jaderných zbraní. Firmu soud potrestal propadnutím věci, o dotyčné vrtné hlavice tak přišla, podmíněný trest soud uložil jednatelce ruského původu Irině Iščukové. Žena dříve vinu popřela, za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití jí hrozilo až osm let vězení. Rozhodnutí není pravomocné, obhájce ženy i zmocněnec firmy se odvolali.
16. 4. 2024|

ČKD Blansko míří do insolvence. Část zaměstnanců by mohla najít práci v ostatních provozech

Strojírenská společnost ČKD Blansko na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes tři sta milionů korun. Jediným akcionářem této tradiční firmy je ruská společnost. Výroba turbín pro vodní elektrárny tam tak pravděpodobně úplně skončí. Někteří zaměstnanci by mohli najít uplatnění v ostatních provozech, které se nacházejí v areálu Závody ČKD Blansko.
12. 4. 2024|

Svržení turisty z hradeb Špilberku potrestal soud dlouholetým vězením. Byl to pokus o vraždu, rozhodl

Na deset a půl roku do vězení chce prvoinstnační soud poslat muže, který shodil německého turistu z hradeb pod Špilberkem. Ten sice pád přežil, ale utrpěl zranění. Podle verdiktu se útočník Daniel Madarász dopustil pokusu o vraždu. Incident se stal při jeho rozlučce se svobodou, obžalovaný vinu popíral. Jeho obhájce si po vynesení rozsudku vzal lhůtu pro možné odvolání.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 11:34|

Po osmnácti letech na útěku dostal muž obžalovaný z podvodů devět let vězení

Devítiletý trest vězení za trestné činy, které páchal v devadesátých letech a na počátku století, vyměřil soud Pavlu Vorlickému. Dopustil se podvodů a způsobil škodu ve výši téměř 90 milionů korun. Krajský soud v Brně se k případu vrátil poté, co policie muže, který byl dlouho na útěku, dopadla. Obžalovaný se plně doznal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:31|

Brněnský soud poslal muže za nevhodné uložení bílého fosforu do vězení, uložil i podmínky

Krajský soud v Brně v případu nevhodného uložení devatenácti tun nebezpečného bílého fosforu potrestal ve čtvrtek muže dvaceti měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit.
4. 4. 2024|

Dívka, kterou opakovaně znásilnil otčím, se obrátila na Ústavní soud. Domáhá se práva na účinné vyšetřování

Oběť opakovaného znásilňování, za které její otčím dostal podmíněný trest, se obrátila na Ústavní soud (ÚS). Stížnost podala z pozice poškozené, domáhá se například práva na účinné vyšetřování, poukazuje na zásah do práva na ochranu lidské důstojnosti nebo práva na účast v řízení. Informovala o tom mluvčí ÚS Kamila Abbasi. Rozsudek v minulých měsících vzbudil kritiku a protesty. Zmocněnec oběti avizoval, že stížnost podá.
2. 4. 2024|

Šlo o sebeobranu, konstatoval soud v případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Muže zprostil obžaloby

Krajský soud v Brně v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, zprostil muže původem z Ukrajiny Romana Rohozina obžaloby. Podle soudce jednal Rohozin v nutné sebeobraně. Vyhověl tak návrhu obhajoby. Verdikt není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu, aby zvážil případné odvolání. Původně požadoval pětiletý trest, při čtení závěrečné řeči změnil právní kvalifikaci na zabití. Soud případ nejdříve projednával jako vraždu. Rohozin vinu popřel. Případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 12:30|

168 hodin: Otčím s podmínkou za znásilňování nevlastní dcery se opakovaně dopustil i fyzického napadení dětí. Soud to ignoroval

Děti, které zažívají domácí násilí, mají chránit Orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i soudy. I nedávný případ dívky, kterou přes dva roky znásilňoval její otčím, svědčí o tom, že selhávají. U soudu za to muž dostal podmínku, a to i s odůvodněním, že není násilník. Pořad 168 hodin ale zjistil, že muž figuruje ve třech případech přestupků, kdy fyzicky napadal nevlastní dceru i jejího mladšího bratra. Dívce například rozbil hlavu. Jenže soud to vůbec nevzal v potaz.
4. 3. 2024|

Znát pravdu o otcovství, která může dramaticky změnit život, není v zájmu tříletého dítěte. Ústavní soud zamítl stížnost muže požadujícího test DNA

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost muže, který chce zjistit, zda je otcem dítěte narozeného ženě provdané za jiného muže. Domáhal se testu DNA. Soudy mu nevyhověly, ÚS verdikt potvrdil. Provedení testu DNA by momentálně vystavilo tříletého chlapce nebezpečí ztráty stabilního rodinného zázemí. Manžel převzal plně otcovskou roli a k dítěti se chová stejně jako k ostatním sourozencům. Zamítnutí návrhu na provedení testu DNA rodině poskytuje čas na promyšlení situace a naplánování postupu v budoucnu, uvedl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.
28. 2. 2024|

Soud zrušil rozhodnutí o odebrání registrace zlínskému domovu Hvězda

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínského krajského úřadu, kterým zlínskému domovu pro seniory Hvězda instituce ukončily k prosinci loňského roku registraci. Věc se tak vrací na ministerstvo a na krajský úřad, které ji musí posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor soudu.
28. 2. 2024|

Část obžalovaných ve vedlejší větvi kauzy Stoka dostala podmínky

Krajský soud v Brně uložil části obžalovaným ve vedlejší větvi korupčního případu takzvané kauzy Stoka podmíněné a peněžité tresty. Šlo o čtyři obžalované, kteří už dříve ve věci prohlásili vinu. Peněžitým trestem soud potrestal i jednu firmu. Hlavní líčení se zbývajícími obžalovanými, kteří vinu popřeli, je v plánu na konci února. Ve vedlejší větvi jde o „spodní patro“ kauzy, vesměs jednatele či řemeslníky, kteří podle obžaloby za úplatky dostávali zakázky. Rozsudek není pravomocný, část obžalovaných i žalobce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.
15. 2. 2024|

Otec a exmanželka hlavy lihové mafie půjdou znovu k soudu, o odvolání žalobce rozhodne neveřejně

O odvolání v případu Vladimíra Březiny a Stanislavy Kudlejové rozhodne zlínská pobočka brněnského krajského soudu 13. února v neveřejném jednání. Otec a bývalá manželka Radka Březiny, který byl ústřední postavou v kauze lihové mafie, byli obviněni z praní špinavých peněz. Prvoinstanční soud je opakovaně očistil, ale státní zástupce dvakrát uspěl s odvoláním. Odvolal se i proti poslednímu osvobozujícímu z loňského května.
6. 2. 2024|

Soud v Brně řeší záměr vyvézt díly pro jaderné zbraně. „Nebyla jsem v obraze,“ hájí se jednatelka firmy

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem firmy NRB – New Rock Bits z Turnova, která podle obžaloby chtěla vyvézt do Pákistánu bez povolení díly využitelné k výrobě jaderných zbraní. Obžalobě kromě firmy čelí i její jednatelka ruského původu Irina Iščuková. Žena vinu popřela. Uvedla, že „nebyla v obraze“, co se týče tohoto obchodu. Soud pokračuje výslechem svědků, pokračovat v dokazování bude i v úterý. Obžalované hrozí za pokus zločinu porušení předpisů o kontrole vývozu zboží a technologií dvojího užití až osm let vězení.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 12:37|

Bývalý závodník Tlusťák podle nepravomocného rozsudku krátil daně, hrozí mu 5,5 roku vězení

Někdejší jezdec rallye Antonín Tlusťák by mohl jít do vězení. Soud jej uznal vinným v kauze daňových úniků, podle obžaloby neodvedl desítky milionů korun, zač mu uložil trest 5,5 roku vězení, verdikt zatím není pravomocný. Tlusťákovi hrozí také dvoumilionový peněžitý trest a zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem na šest let. Závodník se v závěrečné fázi jednání přiznal.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 16:54|

O incidentu u Brněnské přehrady jednal městský soud. Muže, kteří napadli Rohozina, potrestal za výtržnictví

Městský soud v Brně v pátek potrestal dva muže, kteří byli zraněni při incidentu u Brněnské přehrady, za výtržnictví. Muže obžalovaného z vraždy napadli. Při potyčce jeden muž na následky bodného zranění zemřel. Obžalovaný Roman Rohozin vinu odmítl, šlo podle něj o sebeobranu. Ve věci městský soud rozhodl neveřejně, vydal trestní příkaz, řekla mluvčí soudu Petra Láníčková.
26. 1. 2024|

Doznal se a má závazky k rodině, zdůvodnil soud podmínku za opakované znásilnění nevlastní dcery

V kauze podmínky pro otčíma za dlouhodobé znásilňování nevlastní dcery zohlednil Krajský soud v Brně doznání pachatele, jistou míru sebereflexe i jeho závazky ke zbytku rodiny, kterou by z vězení nemohl podporovat. Případ označil za hraniční, kdy lze ještě na odsouzeného působit bez přímého výkonu trestu odnětí svobody. Odůvodnění poskytla mluvčí soudu Klára Belkovová. Verdikt vzbudil značnou pozornost, podle řady kritiků je příliš mírný. Před budovou soudu se ve čtvrtek v podvečer konala demonstrace za spravedlnost pro oběti znásilnění, na místě se sešlo asi 150 lidí.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 19:55|

„Ocitl se v nezáviděníhodné situaci,“ řekla znalkyně o obžalovaném v případě úmrtí Roma u Brněnské přehrady

Krajský soud v Brně ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Obžalobě z vraždy čelí muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Vinu popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Dopoledne vypovídali svědci, jejich výpovědi se v popisu děje odlišovaly. Podle soudních znalců se Rohozin cítil v ohrožení a jeho reakce byla instinktivní, možnost záchrany pobodaného byla jen teoretická. Zabitým mužem byl Rom, případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Obžalovaný zranil i další dva lidi. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení.
25. 1. 2024|

168 hodin: Otčím „skuhral“, oběť soud nevyslechl. Kvůli podmínce za znásilňování se pokusila o sebevraždu

„Mně, a nejenom mně, to přijde strašně nespravedlivé,“ říká dívka, kterou více než dva roky až pětkrát týdně znásilňoval nevlastní otec, o verdiktu odvolacího soudu. Ten zmírnil původní trest tří let vězení na podmínku. Dle znalce špatně vyhodnotil posudek, oběť vůbec nevyslechl a zazněla jen otčímova verze. Muž tvrdil, že jeho vězením utrpí hlavně rodina. V té přitom kvůli otčímově chování už několikrát zasahovala policie. S týranou dívkou mluvili reportéři 168 hodin Jaroslav Hroch a Jakub Hříbek.
22. 1. 2024|

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest

Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|

Za stovky znásilnění nezletilé dostal podmínku. Soudy často sexuální násilí bagatelizují, míní advokátka Hrdá

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění nezletilé dívky, za které pachatel dostal u soudu podmínku. O změně výše trestu rozhodl minulý týden Krajský soud v Brně. Podle znalce oběť neměla mít vážné následky. Původně si měl muž odsedět tři roky ve vězení. O problematice v pořadu Události, komentáře debatovali advokátka Lucie Hrdá a vedoucí katedry trestního práva Univerzity Karlovy Tomáš Gřivna.
19. 1. 2024|

Ministerstvo začalo prověřovat případ podmíněného trestu za opakované znásilnění dívky

Ministerstvo spravedlnosti prověřuje případ opakovaného znásilnění dívky, za které pachatel dostal od soudu podmíněný trest. Poté zváží další postup, informovalo ve čtvrtek na sociální síti X. Ministr Pavel Blažek (ODS) dodal, že Krajský soud v Brně po doručení rozsudku ještě sdělí veřejnosti odůvodnění svého rozhodnutí. Ministr po obdržení spisu přezkoumá, zda nebyl porušen zákon, a případně podá stížnost k Nejvyššímu soudu. Server Seznam Zprávy zároveň uvedl, že rozsudek si vyžádalo také Nejvyšší státní zastupitelství v Brně, které zváží podání dovolání.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:39|

Domov pro seniory Hvězda může pokračovat v činnosti, soud odložil rozhodnutí o odebrání registrace

Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně může pokračovat ve své činnosti. Krajský soud v Brně odložil rozhodnutí o odebrání registrace. Téměř čtyři desítky seniorů, kteří v zařízení zůstali, se tak zatím nemusí stěhovat. Podle soudu by je to mohlo ohrozit na životě a zdraví. Odklad platí do definitivního verdiktu soudu o budoucnosti domova. Ztráta licence Hvězdě hrozí kvůli dluhu u sociální správy, od ministerstva práce navíc už v minulosti dostal pokutu za údajně nezákonné sponzorské dary.
27. 12. 2023|

Soud otevřel případ úmrtí Roma u Brněnské přehrady. Obžalovaný se hájí sebeobranou

Krajský soud v Brně se v pátek za přísných bezpečnostních opatření začal zabývat případem vraždy u Brněnské přehrady, obžalovaným je muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Muž vinu odmítl, uvedl, že šlo o sebeobranu. Zabitým mužem byl Rom, případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až osmnáct let vězení.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 19:51|

Mladík, který plánoval útok na tři velvyslanectví, dostal podmínku

Mladík, který v roce 2021 plánoval se spolupachatelem bombový útok na tři velvyslanectví v Praze, odešel od Krajského soudu v Brně s podmíněným osmnáctiměsíčním trestem s odkladem na 2,5 roku. Oba sdíleli extremistické názory, plánovali velmi detailně konkrétní podobu teroristického činu, hledali na internetu návody na výrobu výbušnin a některé po jejich výrobě dokonce vyzkoušeli, uvedla soudkyně. V době činu byli oba mladíci nezletilí. Proti rozsudku je možné se odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.
11. 12. 2023|