TÉMA

Mobilní aplikace

Portál občana je ke stažení už i do mobilu

Digitální a informační agentura (DIA) ve čtvrtek ráno oficiálně spustila mobilní verzi Portálu občana. Služba slouží pro kontakt lidí se státní správou. Podle ředitele agentury Martina Mesršmída by se i díky nové mobilní aplikaci mohl do konce roku zvýšit počet uživatelů služby ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu.
18. 4. 2024|

Z aplikace Tečka se stala EZkarta. Poskytuje informace o očkováních uživatele

Aplikace Tečka, která v době pandemie covidu sloužila k ověření bezinfekčnosti, se změnila na EZkartu. V té se nově zobrazují informace o všech očkováních aplikovaných od začátku roku 2023. Statisícům lidí, kteří měli v mobilu staženou původní aplikaci, se do nové podoby automaticky aktualizovala. Další ji můžou stahovat. Papírové očkovací průkazy pacientům ale zatím také zůstanou. Ve středu byl systém nárazově přetížen a aplikace byla kvůli velkému zájmu pro některé uživatele dočasně nedostupná.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 12:43|

Co přinese nová aplikace eDoklady: otázky a odpovědi

Nová mobilní aplikace eDoklady, která zájemcům nahradí kartičku občanského průkazu, začne fungovat v sobotu 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak samosprávy nebo Česká pošta, uvedla Karolína Sadílková z Úřadu vlády.
19. 1. 2024|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

Videohry v datech: na mobilech hraje více žen než mužů, největší růst čeká virtuální realitu

Videohry hraje v současné době téměř každý Evropan v produktivním věku. Je jich víc než kdykoliv dřív, mnohdy jsou zdarma a jsou v nich obrovské peníze. Staly se páteří masové kultury, ze které se oddělují linie sázkařství, seriálové a televizní produkce, ale také móda nebo obří e-sportovní odvětví, které naplňuje arény dříve vyhrazené jen pro klasické sporty.
8. 12. 2023|

Možnost prokazovat se digitálně schválila vláda. Aplikaci připraví státní agentura

Lidé zřejmě získají možnost prokazovat se digitálně místo fyzickými doklady. Předpokládá to návrh zákona o právu na digitální služby, který ve středu schválila vláda a který ještě čeká posouzení parlamentem. Digitální stejnopisy dokladů by ale neměly fyzické průkazy nahradit a nebude možné je použít ani pro dálkové prokazování totožnosti, řekl ve středu novinářům vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Spuštění projektu by podle předkládací zprávy k zákonu mělo státní správu vyjít zhruba na půl miliardy korun, roční provozní náklady odhaduje vláda na 50 milionů korun. Vláda také ve středu schválila poslaneckou verzi zákona o správě voleb, která zachovává hlasování ve dvou dnech.
13. 9. 2023|

Stát zřizuje povinně datové schránky, tisíce seniorů proto svá živnostenská oprávnění ruší

Stát povinně zřizuje datové schránky více než dvěma milionům lidí, především podnikatelům a živnostníkům. Tisíce z nich proto svá živnostenská oprávnění ruší. Důvodem je jejich neochota datovou schránku provozovat. Týká se to hlavně seniorů, kteří už roky aktivně nepodnikají nebo mají živnost pozastavenou. Úřady kvůli tomu teď musí vyřizovat někde i desetinásobek běžné agendy.
17. 2. 2023|

Web a aplikace Českých drah jsou znovu funkční, předtím je napadli hackeři

Web a mobilní aplikaci státního železničního dopravce České dráhy (ČD) v úterý napadli hackeři. Stránky ČD a aplikace Můj vlak tak mohly být několik hodin nedostupné. Po 22:00 se podařilo problém odstranit a systémy jsou už zcela funkční. Firma to večer uvedla na svém twitterovém účtu.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 23:12|

Čeští experti zlepšují péči o pacienty s mrtvicí. Na cestě je i nová aplikace

Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, kdy projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty. Cévní mozkové příhody jsou v Česku třetí nejčastější příčinou úmrtí.
25. 11. 2022|

Na Západ i zpět. Lvov se stal uprchlickým centrem Ukrajiny, život se tam ale vrací k normálu

Ukrajinský Lvov je důležitým místem pro ty, kdo prchají před válkou, a teď i křižovatka těch, kteří se vracejí zpátky. Nejvíce jich míří na západní Ukrajinu, do měst se tam vrací běžný život. Přes tvrdé boje na východě země začíná na západě obnova toho, co válka zničila. Do země se taky vrátili čeští diplomaté.
29. 5. 2022|

Zkušenost s distanční výukou i zastaralými učebnicemi přetavili pedagogové do nových pomůcek

Výukový portál zaměřený na zeměpis nebo aplikaci, která pomůže učitelům s výukou přírodopisu – i tyto novinky budou testovat na školách odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci. K jejich vzniku pomohly zkušenosti s distanční výukou, ale i nespokojenost s neaktuálními učebnicemi.
25. 8. 2021|

Obyvatelé Trutnova mohou městské policii nahlásit vrak auta pomocí mobilní aplikace

Autovraky v ulicích jsou pro česká města stále problémem i přes to, že novela zákona o užívání pozemních komunikací už nějakou dobu umožňuje odstavené vozy s propadlou technickou kontrolu nechat odtáhnout. V Trutnově teď jde hlásit vraky městské policii prostřednictvím mobilní aplikace.
5. 8. 2021|

S pátráním po dětech v ohrožení má pomoct nová aplikace. Vymysleli ji dva policisté

V České republice se každoročně pátrá přibližně po dvou desítkách dětí v režimu „dítě v ohrožení“. Nově má pomoct s hledáním taky aplikace ECHO, kterou vytvořili dva policisté. Rozšířením informací mezi uživatele chytrých telefonů by se měla výrazně zvýšit šance na nalezení dítěte i zkrátit doba, po kterou se hledá.
22. 12. 2020|

Uživatele Androidu v Česku nejvíce ohrožují sledovací programy

České uživatele chytrých telefonů s Androidem v listopadu nejčastěji ohrožoval opět sledovací program Cerberus s podílem čtyři procenta ze všech hrozeb. Jde o takzvaný stalkerware, tedy aplikace, jejichž funkce umožní sledování zařízení či aktivity uživatele bez jeho vědomí. V řadě případů je možné takovou aplikaci v telefonu zcela skrýt. Proti jarním měsícům ale jeho výskyt klesl o 25 procent. Uvedla to antivirová firma Eset.
18. 12. 2020|

Okénko 300 let do minulosti se otevírá u Kuksu. Aplikace ukáže, jak vypadal Braunův Betlém původně

Cestu časem slibuje mobilní aplikace, která rekonstruuje historickou podobu Braunova Betléma u Kuksu. Jde o takzvanou rozšířenou realitu – přímo na místě je možné podívat se, jak památka vypadala v roce 1732, kdy ji sochař stvořil, a také o rovných sto let později. Naskenovaná data zároveň poslouží při opravě, kterou Betlém nutně potřebuje.
24. 6. 2020|

Inzulinovou pumpu ovládá šestnáctiletý diabetik mobilem. Je to pohodlnější a diskrétnější

Brněnská fakultní nemocnice představila pacienta s diabetem, který jako první nevidomý v republice používá k ovládání inzulinové pumpy mobilní aplikaci. Tlačítkové ovládání pumpy s displejem, kterou nosí na břiše, by pro něj nebylo příliš praktické.
9. 6. 2020|

Kontrolovat pandemii koronaviru pomocí mobilních aplikací je možné, říká výzkum z Oxfordu

Vědecký žurnál Science zveřejnil výsledky práce expertů z Oxfordské univerzity, kteří zkoumali, jestli mohou mobilní aplikace zpomalit šíření koronavirové pandemie. Vědci tvrdí, že pokud by se tyto programy rychle rozšířily, mohly by pomoci výrazně zpomalit postup nemoci – zejména v momentech, kdy se začnou pomalu rozvolňovat ta nejpřísnější karanténní opatření.
1. 4. 2020|
Události komentáře

S obranou před domácím násilím pomáhá nová aplikace. Určena je obětem i těm, kdo je chtějí podpořit

Lidé, kteří se domnívají, že by sami nebo někdo z jejich okolí mohli být obětí domácího násilí, mohou použít nový mobilní „průvodce“ tímto jevem. Aplikace jim ozřejmí, zda skutečně k domácímu násilí dochází, jak na ně reagovat i to, jak násilníkovi definitivně uniknout. O domácím násilí a mobilní pomoci s obranou hovořila v Událostech, komentářích Branislava Marvánová Vargová.
6. 3. 2020|

Výsledky nominačního souboje demokratů v Iowě stále nejsou. Na vině je chyba v aplikaci

Technické problémy s mobilní aplikací zdržely vyhlášení očekávaných výsledků volebních shromáždění v americké Iowě, kde se jako v prvním státě USA rozhoduje o demokratickém protikandidátovi Donalda Trumpa v listopadových prezidentských volbách. Představitelé Demokratické strany v Iowě uvedli, že našli a opravili chybu v mobilní aplikaci používané pro shromažďování údajů o hlasování. Výsledky chtějí zveřejnit ještě v úterý.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 16:33|

Pražští revizoři vyfasovali power banky. Kupony MHD lze nově nahrát do mobilu, pak ale nefunguje plastová karta

Předplatní jízdenky se i v Praze stěhují do mobilů. Využití aplikace PID Lítačka k prokazování revizorům má však háček. Stále platí, že je možné předplatní kupon propojit jen s jedním nosičem – dopravní podnik to zdůvodňuje snahou předejít zneužití. Kromě mobilů je možné použít zelené městské karty Lítačka, In-karty Českých drah nebo platební karty některých karetních společností. Když se mobil vybije, cestující již nemá zálohu.
2. 12. 2019|

Místo taxametru mobilní aplikace. Poslanci kývli na jednodušší podmínky pro provozování taxislužby

Pravidla pro taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Sněmovna totiž ve středu kývla na změny zákona, podle kterých už nebudou muset být ve vozidlech taxametry, ale postačí mobilní aplikace. Nebude povinná ani střešní svítilna s nápisem taxi a obce už nebudou moci nařizovat barvu či velikost vozů. Poslanci schválili novelu o silniční dopravě i přes protesty Sdružení českých taxikářů.
27. 11. 2019|
Události komentáře

Rychlejší než informační tabule jsou soukromé aplikace, tvrdí Blaha. Kremlík výtky odmítá

Záchranné složky spolupracovaly u nedělní nehody na D1 na jedničku, shodli se ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) a člen sněmovního podvýboru pro dopravu Stanislav Blaha (ODS). Kremlík v pořadu Události, komentáře odmítl tvrzení, že systém informačních tabulí nedokáže řidiče před srážkami na dálnici včas varovat.
15. 10. 2019|

Mobilní aplikace pomůže obětem domácího násilí. Zhodnotí jejich situaci a poradí, co dál

Během několika týdnů začne fungovat česká verze mobilní aplikace Bright Sky, která pomáhá obětem domácího násilí. Pomůže jim vyhodnotit jejich situaci, nabídne rady a kontakty, bezpečné uložení snímků i spojení na policii. Neziskové organizace, které obětem pomáhají, věří, že by mohla zvýšit procento ohlášených případů domácího násilí. Podle odhadů se v Česku odehraje ročně zhruba sedm tisíc útoků, policie ale registruje jen strovky oznámení – loni za celý rok 600, letos za osm měsíců 500.
28. 9. 2019|

Mobilní aplikace nebo barevné popelnice ke každým dveřím. Na Moravě vylepšují svoz odpadu

Téměř dvě desítky obcí na Blanensku si nově samy sváží odpady. Založily k tomu společnost Technické služby Malá Haná, která už týden kromě směsného komunálního sváží přímo z domácností i tříděný odpad. Zlepšit systém svozu mohou i Brňané prostřednictvím mobilní aplikace, kterou upozorní na přeplněné kontejnery. Města a obce tak reagují na chystanou novelu zákona, podle které by se měla úroveň recyklace zdvojnásobit.
10. 7. 2019|