TÉMA

Metan

Dánové budou krmit dobytek směsí, která u něj sníží emise metanu

Dánsko ve snaze splnit své ambiciózní klimatické cíle bude zemědělcům dotovat zvláštní příměs do krmení, která u dobytka snižuje emise metanu až o 30 procent, informovala v úterý agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tamní vlády.
17. 4. 2024|

Lidské dýchání ke změně klimatu nepřispívá, spočítali vědci

Obyvatelé Velké Británie ročně vydechnou přibližně tolik skleníkových plynů metanu a oxidu dusného, že to odpovídá 1100 tunám oxidu uhličitého. To je hlavní výsledek studie, která vyšla v odborném žurnálu PLOS ONE. Pokud by stejná pravidla platila i u nás, a není důvod předpokládat, že ne, pak by Češi ročně vydechli do atmosféry 164 tun skleníkových plynů.
15. 12. 2023|

„Historická dohoda.“ S odklonem od fosilních paliv souhlasily téměř dvě stovky zemí

Zástupci téměř dvou stovek zemí se na klimatické konferenci COP28 v Dubaji podle agentur Reuters a AP shodli na potřebě odklonu od fosilních paliv, oznámil předseda konference Sultán Džábir. Dohodu označil za „historickou“, poprvé totiž hovoří o společném odklonu od ropy, plynu a uhlí. S jejím závěrečným zněním státy souhlasily po týdnech vyjednávání.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 16:45|

Odpady mohou lidstvu koupit čas v boji s klimatickou změnou. Jak, popsal brněnský výzkum

Změny v odpadovém hospodářství by mohly podle mezinárodního vědeckého týmu dočasně zpomalit oteplování planety, a tím lidstvu „koupit“ čas na řešení klimatické krize. Vědci na to upozornili v časopisu Science; na výzkumu se podílela i vědkyně Yee Van Fanová z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně.
6. 12. 2023|

Český vědec v Oxfordu vymyslel nástroj na odhalování metanových emisí. Pomůže mu AI

Pro člověka je prakticky nemožné odhalit včas a spolehlivě emise metanu. Ale umělá inteligence to dokáže – a tým vedený českým vědcem popsal, jak na to.
28. 11. 2023|

Extrémní vedra mohou do roku 2050 zabíjet až pětkrát více lidí než nyní, konstatují vědci

Pokud by se naplnil scénář o globálním oteplení o dva stupně Celsia do konce století, roční počet úmrtí lidí spojených s extrémními vedry by do roku 2050 stoupl o 370 procent. Kvůli horku a jeho přímým důsledkům by tak umíralo téměř pětkrát více lidí než teď, uvádí vědci v rozsáhlé studii zveřejněné v odborném časopise The Lancet.
16. 11. 2023|
Doporučujeme

Za pravěkou změnu klimatu mohl jediný organismus, popsali čínští vědci

Čínští vědci popsali, co bylo údajně příčinou klimatické změny, která se odehrála v pravěku. K vysvětlení jim pomohl průzkum severočínských jezer s velmi zásaditou vodou. Právě v ní se měla skrývat neviditelná příčina toho, co se odehrálo před 304 miliony lety.
9. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 16:11|

Vědci vytvořili „nízkoemisní krávy“. Dobytek produkuje méně skleníkového plynu

První zemědělci začali chovat dobytek, který byl cíleně vytvořen tak, aby v plynech, jenž z něj vycházejí, bylo méně metanu. Mělo by to pomoci proti změně klimatu, věří autoři tohoto projektu.
13. 8. 2023|

Čínská raketa poháněná metanem vyletěla na orbitu. Předběhla západní konkurenty

Soukromá čínská vesmírná společnost jako první dokázala vypustit na oběžnou dráhu Země raketu poháněnou metanovým palivem. To je nejen ekologičtější, ale také ekonomicky vhodnější pro rakety schopné vícenásobných startů. O stejný pohon se již řadu let pokouší i SpaceX Elona Muska.
13. 7. 2023|

Metanové emise nikdo neřeší, stěžují si vědci. Analyzovali opatření po celém světě

Nikdo neví, kolik metanu lidstvo vypouští do ovzduší. Jeho množství se jen odhaduje a tyto metody mohou být velmi nepřesné. Stejně málo se ví o tom, jak vlastně fungují opatření na omezování tohoto skleníkového plynu. Popsali to vědci ve výzkumu, který vydali v odborném žurnálu One Earth.
22. 5. 2023|

Devět lidí se zranilo při důlním neštěstí na Slovensku, čtyři z nich těžce

Devět lidí se zranilo, z toho čtyři těžce, v uhelném dole v Novákách na západním Slovensku, když tam podle jeho šéfa Stanislava Gurského začal hořet nahromaděný metan. Čtyři vážně zraněné osoby v kritickém stavu a v umělém spánku přepravily podle záchranářů vrtulníky do nemocnic. Provozovatel dolu uvedl, že na místě neštěstí se nacházelo devět zaměstnanců. Gurský řekl, že v dole nedošlo k výbuchu, jak o tom původně informovala některá média.
26. 4. 2023|

Z poloviny na jednotky procent dovozu. Ruským palivům se evropský trh zavře

Německo už není odkázáno na dovoz ruských energií, prohlásil letos v lednu spolkový ministr financí Christian Lindner. Zatímco nyní jeho vyjádření nevyvolalo větší pozornost, ještě před rokem by něco takového bylo nemyslitelné. Pouhý měsíc předtím, než Moskva zahájila plnohodnotnou pozemní invazi na Ukrajinu, Berlín stále řešil povolení pro spuštění ruského plynovodu Nord Stream 2 a zdráhal se připustit, že by třeba projekt kvůli chování Moskvy zcela obětoval. O rok později je ale všechno jinak.
19. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 15:06|

Únik metanu z plynovodu Nord Stream je asi největší takový případ. Vědci měří, jak ovlivní klima

Z poškozeného plynovodu Nord Stream uniklo do vzduchu velké množství metanu, který je významným skleníkovým plynem. Podle analýz se jedná o zřejmě největší únik v dějinách měření. Podle prvních odhadů se jedná o množství srovnatelné s ročními emisemi metanu města o velikosti Paříže. Informovala o tom pozorovací síť emisí skleníkových plynů ICOS.
30. 9. 2022|

V Rusku došlo k největšímu úniku metanu v dějinách. Chrlí ho uhelný důl

Přibližně 90 tun metanu za hodinu unikalo v lednu z uhelného dolu Raspadskaja na ruské Sibiři. Podle zprávy listu The Guardian to vyplývá z dat monitorovací společnosti GHGSat, která sídlí v Kanadě a využívá ke sledování komerční satelity.
17. 6. 2022|

Polští záchranáři vynesli dvě těla z dolu Zofiówka. Po přeživších pátrají

Druhým dnem v černouhelném dole Zofiówka na jihu Polska pokračuje pátrání po hornících, kteří po sobotním otřesu spojeném s prudkým únikem metanu zůstali v podzemí. Záchranná operace postupuje pomalu, ztěžuje ji vysoká koncentrace metanu, uvedla zpravodajská televize TVN 24 s odvoláním vlastníka dolu, kterým je Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW).
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 10:50|

V Polsku přestali pátrat po pohřešovaných hornících a záchranářích

Snaha o záchranu sedmi pohřešovaných v černouhelném dole Pniówek na jihu Polska skončila. S odvoláním na společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), která důl vlastní, o tom informovala polská tisková agentura PAP. Úřady dosud po středečním výbuchu metanu v dole potvrdily pět obětí. Místo, kde se neštěstí odehrálo, má být nyní izolováno od zbytku dolu, aby neohrožovalo ostatní pracovníky podniku.
22. 4. 2022|

Exploze v polském Dole Pniówek usmrtily nejméně pět lidí, pátrá se také po záchranářích

Při neštěstí v černouhelném Dole Pniówek na jihu Polska zahynulo pět lidí, dalších sedm se pohřešuje. Příčinou incidentu byl pravděpodobně výbuch metanu, oznámila společnost JSW, která důl v Pavlovicích ve Slezském vojvodství vlastní. V nemocnicích jsou dvě desítky pracovníků dolu, několik horníků má vážné popáleniny.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 15:47|

V atmosféře přibývá metanu. NOAA se obává, že se spustí cyklus, jenž se vymkne kontrole

Američtí vědci už druhý rok za sebou zaznamenali rekordní nárůst koncentrace silného skleníkového plynu metanu v atmosféře. Zveřejnil to v nové zprávě Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).
8. 4. 2022|

Při neštěstí v srbském dole zemřelo osm horníků. Způsobil ho nejspíš výbuch metanu

Při neštěstí v hnědouhelném Dole Soko na jihovýchodě Srbska v pátek zemřelo nejméně osm horníků a dvacet dalších bylo zraněno. Informovala o tom stanice RTS s odvoláním na zdravotnické úřady. Podle serveru Novosti byl příčinou výbuch metanu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 13:13|

Koncentrace metanu jsou nejvyšší v dějinách. Ohrožuje to řešení klimatické krize

Podle měření provedených americkým Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA) dosáhl metan v zemské atmosféře rekordní hodnoty 1900 částic na miliardu (ppb). Pro srovnání – před průmyslovou revolucí to bylo jenom přibližně 700 ppb, tedy přibližně třikrát méně.
30. 1. 2022|

Golfský proud výrazně zpomalil. Ke kolapsu může dojít během desítek let, ukazuje studie

Klimatologové popsali varovné příznaky kolapsu Golfského proudu. Mohlo by k tomu dojít už v průběhu desítek let a šlo by o zásadní bod zvratu v klimatu planety.
6. 8. 2021|

Vědci objevili v amerických močálech „borgskou DNA“. Pomáhá svým pravěkým nositelům rozkládat metan

Vědci, kteří zkoumali biologické vzorky z bažin na západě USA, tam našli doposud neznámé struktury DNA. Jsou velmi pozoruhodné, protože umí asimilovat geny mikroorganismů v jejich okolí. Autorům výzkumu tím natolik připomínaly rasu Borgů ze sci-fi seriálu Star Trek, že je tak začali nazývat.
26. 7. 2021|

Satelity odhalily masivní emise metanu ze skládky v Bangladéši

Satelity odhalily, že z jedné ze skládek odpadu v Bangladéši uniká do atmosféry obrovské množství metanu. Tento bezbarvý plyn bez zápachu je mnohem účinnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý. Za dvacet let ohřeje metan atmosféru asi osmdesátkrát víc než stejné množství oxidu uhličitého.
27. 4. 2021|

Čeští vědci našli cestu, jak efektivně změnit metan na užitečný metanol

Tým vědců z Akademie věd ČR otevřel cestu k výhodné přeměně metanu v chemické výrobě. Vytvořili a popsali nová reakční centra, která dovedou aktivovat kyslík zatím neznámým způsobem – rozštěpit ho. Pak ho lze použít k oxidaci metanu na metanol, který má široké využití. Za objev letos získala trojice vědců z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd cenu Invence v rámci ocenění Česká hlava.
26. 11. 2020|