TÉMA

Bloomberg

Greenwashing už ne. Firmy nebudou moct „jen tak“ označit výrobky za ekologické, schválil europarlament

Europoslanci odsouhlasili nová pravidla proti klamání zákazníků, když schválili směrnici omezující takzvaný greenwashing, tedy zavádějící označování výrobků za ekologické. Firmám by za to nově měly hrozit pokuty. Rovněž budou muset uvádět, jak snadné je jejich produkty opravit. Až opatření potvrdí také členské státy, budou mít dva roky na zapracování směrnice do národních legislativ.
17. 1. 2024|

Podpora Kyjeva slábne, Moskva spřádá agresivní plán. Vývoj konfliktu na Ukrajině je nejistý

Válka na Ukrajině způsobená ruskou agresí se protahuje a roste únava z konfliktu. Kyjev se tak na prahu zimy potýká jak se stagnující situací na frontě, tak s poklesem podpory západních spojenců. Kremlu tyto podmínky vyhovují. Některé hlasy z Ruska však upozorňují, že i pro Moskvu by bylo riskantní snažit se konflikt „vysedět“ k vítězství.
28. 11. 2023|

Bývalý šéf OpenAI míří do Microsoftu, stovky zaměstnanců chtějí protestovat proti novému vedení

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman a bývalý šéf správní rady firmy Greg Brockman přecházejí do softwarové společnosti Microsoft. Na síti X to oznámil jeho šéf Satya Nadella. Altman a Brockman v Microsoftu povedou tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI). Zhruba 700 zaměstnanců OpenAI už pohrozilo odchodem, pokud všichni současní členové správní rady nerezignují a Altman se nevrátí do čela podniku.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 20:50|

EU nezvládne dodat Ukrajině do března milion kusů munice, jak slíbila, oznámil Pistorius

Evropské unii se nepodaří splnit plán dodat Ukrajině do března příštího roku jeden milion kusů dělostřelecké munice. V Bruselu to řekl německý ministr obrany Boris Pistorius při příchodu na jednání se svými kolegy z ostatních členských zemí EU. O tom, že EU plán nesplní, už dříve informovala agentura Bloomberg a potvrdil to i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.
14. 11. 2023|
Doporučujeme

Pokud se chce AI na našich textech učit, ať nekrade, žádají literáti. Rozsudek může mít celosvětový dopad

On-line databáze Books3 shromažďuje téměř dvě stě tisíc knih, včetně děl českých autorů, které využívají společnosti jako Meta, Microsoft nebo Bloomberg k výcviku umělé inteligence. Ovšem bez vědomí spisovatelů. Část literátů se kvůli porušování autorských práv rozhodla podat žalobu. Pokud soud využívání databáze pro trénink AI omezí nebo zakáže, mohl by rozsudek mít průlomový dopad na nastavení pravidel v této oblasti.
24. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 17:47|

Musk naznačil zpoplatnění sítě X, údajně kvůli botům

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X (dříve Twitteru). Podle něj je to jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů. Podnikatel to uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, píše BBC. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany byla jen poznámka na okraj, anebo signál, že takový plán je v přípravě.
19. 9. 2023|

Legionella je neviditelná hrozba ve vzduchu. Přesvědčily se o tom stovky amerických veteránů

Legionella působí v těchto dnech problémy v Polsku, kde si vyžádala životy už čtrnácti lidí. Vědci tuto bakterii objevili teprve před čtyřiceti lety, v případu, který vyvolal ve Spojených státech paniku.
30. 8. 2023|

Velké banky začaly využívat umělou inteligenci k přeměně světa financí

Německý finanční ústav Deutsche Bank využívá umělou inteligenci (AI) ke sledování portfolií bohatých klientů, banka ING ke zjišťování potenciálních neplatičů a například Morgan Stanley tvrdí, že její bankéři „experimentují“ v bezpečném a omezeném prostředí. Mezitím banka JPMorgan Chase & Co hledá talenty pro práci s umělou inteligencí, a to mnohem více než její konkurenti. Revoluce v oblasti umělé inteligence se na Wall Street rozvíjí spolu s tím, jak roste širší zájem o tuto pokročilou technologii a její možný dopad na podnikání, píše agentura Bloomberg.
12. 6. 2023|

EU se chystá zastavit tranzit části zboží přes Rusko, píše Bloomberg

Evropská unie se chystá navrhnout embargo na tranzit mnoha druhů zboží přes Rusko ve snaze zpřísnit vymáhání sankcí, které na něj uvalila v reakci na jeho útok na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Podle zdrojů by se zákaz tranzitu vztahoval na řadu technologických produktů i na další zboží, včetně několika typů vozidel. Zákaz by byl součástí nového balíku protiruských sankcí, který připravuje Evropská komise.
23. 4. 2023|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Credit Suisse nakonec převezme největší švýcarská banka UBS

Největší švýcarská banka UBS převezme svého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Na převzetí dá UBS zhruba tři miliardy franků (v přepočtu téměř 73 miliard korun) a zaplatí svými akciemi. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci švýcarské vlády, centrální banky a regulačních úřadů. Jde o jednu z největších transakcí v bankovním sektoru za desítky let.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 22:37|

Musk je podle Bloombergu opět nejbohatším mužem světa

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk se podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg znovu stal nejbohatším člověkem na světě. Pomohl mu k tomu letošní růst akcií Tesly. V prosinci Muska v čele žebříčku vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží. Arnault je nyní podle tohoto žebříčku na druhém místě, v jiném žebříčku je stále první.
28. 2. 2023|

Brexit dle Sunaka přinesl příležitosti, nespokojenost Britů ale roste

Brexit je obrovskou šancí pro růst a Británie využila řadu příležitostí, které jí přinesl, myslí si premiér Rishi Sunak. Země si připomíná třetí výročí odchodu z Evropské unie. Jeho tvrzení je ale v ostrém kontrastu s nedávnými průzkumy veřejného mínění, které naznačují rostoucí nespokojenost Britů s průběhem i výsledky brexitu i s ekonomickými prognózami.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:46|

Premiér Fiala jednal s kancléřem Scholzem o možnosti zásobování plynem z německých terminálů

Český premiér Petr Fiala (ODS) jednal v úterý v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem o obranné a energetické spolupráci. Česko by rádo získalo podíl v terminálu LNG v Lubminu na pobřeží Baltu, plyn by odtud mohlo mít již pro nadcházející zimu, řekl Fiala. Tanky Leopard 2, které Česko dostane od Německa jako náhradu za stroje, jež poslalo na Ukrajinu, česká armáda potřebuje k zajištění obranyschopnosti země, dodal. Agentura Bloomberg a magazín Spiegel uvedly, že Německo tento týden povolí Polsku poskytnout tyto tanky Ukrajině a pošle i své tanky. Další média pak píšou o vyslání amerických tanků M1 Abrams.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 18:56|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Inflace v Turecku silně poklesla. Vládní předvolební investice to mohou změnit

Míra inflace v Turecku v prosinci klesla na 64,3 procenta z listopadové hodnoty 84,4 procenta. Oznámil to v úterý turecký statistický úřad. Je to výraznější pokles, než čekali analytici, a nejprudší snížení za více než čtvrt století. Velký vliv má na to ale vysoká srovnávací základna. Analytici také upozorňují, že před volbami se čekají vyšší výdaje vlády, což může zpomalování růstu cen ohrozit.
3. 1. 2023|

Musk jako první na světě zchudl o dvě stě miliard dolarů

Americký podnikatel Elon Musk se stal prvním člověkem na světě, kterému klesla hodnota majetku o dvě stě miliard dolarů (zhruba 4,5 bilionu korun), informovala agentura Bloomberg. Důvodem je propad akcií výrobce elektromobilů Tesla. Hodnota Muskova jmění tento týden podle jejího indexu miliardářů sestoupila na 137 miliard dolarů, zatímco začátkem loňského listopadu se vyšplhala až na 340 miliard dolarů.
31. 12. 2022|

Dva spolupracovníci zakladatele burzy FTX přiznali u amerického soudu vinu

Dva klíčoví spolupracovníci zakladatele burzy FTX Sama Bankmana-Frieda se u soudu v USA přiznali k obvinění z trestných činů souvisejících s krachem kryptoměnové burzy FTX. Výměnou za spolupráci s americkou prokuraturou doufají v mírnější tresty. S odkazem na vyjádření soudce Damiana Williamse o tom ve čtvrtek informovala agentura AP.
22. 12. 2022|

Musk přišel o prvenství v žebříčku nejbohatších. Poprvé je v čele Evropan

Majitel internetové společnosti Twitter Elon Musk už není nejbohatším člověkem na světě. Z první příčky jej sesadil francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník módního domu LVMH. Poprvé tak v čele žebříčku nejbohatších lidí stanul Evropan, uvedla agentura Bloomberg.
14. 12. 2022|

Šéf Wirecard stanul před soudem. Firma zesměšnila úřady a podvedla banky i akcionáře

V Německu začíná soud se šéfem zkrachovalé finanční společnosti Wirecard Markusem Braunem. Proces začíná více než dva roky poté, co firma zabývající se digitálními platbami, která byla německou nadějí na technologického šampiona, jenž by konkuroval Silicon Valley, zkrachovala.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:35|

Hrozí nedostatek nafty, tvrdí Bloomberg. Zasáhnout může především chudší státy

V nejbližších měsících bude téměř každý region na světě zápolit s nedostatkem nafty, tvrdí agentura Bloomberg. A to v době, kdy krize v zásobování téměř všech globálních trhů s energiemi zhoršila inflaci a utlumila ekonomický růst. Důsledky mohou být obrovské, upozornila agentura Bloomberg. Nejvíce může krize zasáhnout chudší státy. Komodity si nemůže dovolit dostatek třeba Srí Lanka, odhaduje agentura.
26. 11. 2022|

Erdogan si přál nízké sazby, turecká centrální banka mu i přes vysokou inflaci vyhověla

Turecká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o 1,5 bodu na devět procent, přestože inflace v zemi byla v říjnu nejvyšší za 25 let. V prohlášení současně banka oznámila, že ukončuje současný cyklus snižování úroků, který začal v srpnu.
24. 11. 2022|

Britská premiérka Trussová rezignuje. O nástupci má být jasno za týden

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu byla pětačtyřicet dní. Poslanci vládních i opozičních stran zpochybňovali především její ekonomické kroky, vadily jim ale také spory v kabinetu. O tom, kdo Trussovou ve funkci nahradí, by měla Konzervativní strana začít vyjednávat příští týden. Jméno nového šéfa kabinetu má být známé do pátku 28. října.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:13|

Turecká inflace je 83,45 procenta. Erdogan ji odmítá brzdit vysokými úroky

Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v září zrychlil na 83,45 procenta ze srpnových 80,2 procenta. Spočítal to turecký statistický úřad. Inflace se nachází na nejvyšší úrovni od poloviny roku 1998. K jejímu růstu přispívá nekonvenční politika turecké centrální banky, která navzdory vysoké inflaci a slabému kurzu domácí měny snižuje úrokové sazby.
3. 10. 2022|