TÉMA

Povodí Odry

Lidem v části Ostravy vyplavila voda sklepy i zahrady. Podali trestní oznámení

Část obyvatel ostravského obvodu Nová Ves řeší zaplavené nemovitosti. Voda se nejdříve objevila na polích, následně se posunula blíž k obydlím, zatopila zhruba desítku domů a také přilehlé zahrady. Podle tamních obyvatel to může souviset s odstávkou nedaleké úpravny vody.
25. 11. 2023|

Přehrada Baška je už rok bez vody, oprava hráze má zpoždění. Podnikatelům klesají tržby

Vodní nádrž Baška na Frýdecko-Místecku je už skoro rok bez vody. Loni na podzim tam vodohospodáři přehradu vypustili a na jaře měli začít s opravami hráze, jenže nakonec začali až letos na podzim. Vypuštění přehrady má velký dopad na podnikatele v okolí. Majitelé restaurací nebo kempu si stěžují na to, že se chybějící voda výrazně podepsala na jejich tržbách. Baška, která má rozlohu asi 33 hektarů, je nejmenší přehradou na povodí Odry.
1. 11. 2023|

Nedávno zprovozněný obchvat Třince ohrožuje meandr řeky Olše. Problémy řeší Povodí Odry i ŘSD

Meandr řeky Olše se v Bystřici na Třinecku blíží nedávno zprovozněnému obchvatu města. Silnice je zároveň hlavním tahem na Slovensko. Dlouhodobý sesuv urychluje každá povodeň. Podle starosty Bystřice, kde problém řeší, může být situace do budoucna velmi nebezpečná. Věcí se tak zabývají Ředitelství silnic a dálnic i Povodí Odry.
19. 10. 2023|

Ryby v Odře nejspíš nezabila nebezpečná látka, ukazují dosavadní výsledky vyšetřování

Zhruba tunu ryb v řece Odře na česko-polském pomezí u Bohumína nejspíš minulý týden neotrávila nebezpečná látka. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za úhyn může nedostatek kyslíku ve vodě. Podrobné laboratorní výsledky úřad zveřejní zřejmě až příští týden.
1. 8. 2023|

Na Odře už mrtvých ryb nepřibývá. Hasiči odstranili nornou stěnu

Moravskoslezští hasiči v pátek dopoledne odstranili nornou stěnu, kterou kvůli úhynu ryb vybudovali ve středu v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku. Stěna bránila naplavení dalších ryb do sousedního Polska. Aktuálně už však není potřebná, protože řeku se již podařilo vyčistit, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Ve čtvrtek večer už se podle ní mrtvé ryby v místě objevovaly jen zcela výjimečně.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 11:25|

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

V Krnově voda, v Úvalně téměř nic. Kvůli polským turbínám je řeka Opava skoro vyschlá

Řeka Opava v Úvalně na Krnovsku je téměř bez vody. Může za to náhon s turbínami na výrobu elektřiny na území Polska. Podle hydrologů je průtok řeky asi šestnáct litrů za sekundu namísto běžných padesáti. Ministerstvo životního prostředí se tak chystá s polskou stranou o problému jednat.
21. 7. 2022|

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v Beskydech. Na druhém stupni je Olše nebo Čeladenka

Po vydatném deští stouply hladiny vodních toků v Beskydech. Na Olši v Českém Těšíně a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Odry. Podle vedoucího odboru vodohospodářského dispečinku Vladimíra Zdráhala napršelo nejvíce v povodí Olše, Ostravice a Morávky. Zvedly se i řeky ve Zlínském kraji, dosáhly však maximálně prvního stupně.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 12:24|

V Beskydech pokračuje velká rekonstrukce přehrady Morávka. Deštivé počasí jí nevadí

Přehrada Morávka v Beskydech, která je jedním z hlavních zdrojů pitné vody pro severní Moravu a Slezsko, prochází po 55 letech první velkou rekonstrukcí. Po dokončení prací by měla zvládnout i desetitisíciletou vodu. Hotovo by mělo být na podzim 2023.
5. 8. 2021|

Tragickým nehodám na splavech má zabránit záchranné vybavení, často se ale stává terčem krádeží

Jen během uplynulého víkendu si vodní živel vyžádal tři oběti. Už loni přitom stoupl počet utopených vodáků. Bylo jich osm, tedy o šest více než rok předtím. Povodí řek se proto snaží podobným nešťastným událostem zabránit instalací záchranných prvků, vybavení však často kradou zloději.
22. 6. 2021|

V Beskydech stále leží přes metr a půl sněhu. Vodohospodáři jsou na tání připraveni

Vodohospodáři neočekávají problémy spojené s táním sněhu na horách. Je podle nich postupné a přehrady jsou na vodu připravené. Nejvíc sněhu leží v současné době v Beskydech, kde ho ještě minulý týden připadl téměř metr. Na Lysé hoře je sněhu stále přes metr a půl, což je druhá nejvyšší sněhová pokrývka za posledních 60 let.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 16:31|

Přehrada Nové Heřminovy je o krok blíž k realizaci. Stavební úřad zahájil územní řízení

Stavební úřad v Krnově zahájil proces územního řízení na výstavbu přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Stavba by měla začít v roce 2025. Obec Nové Heřminovy ale s projektem nesouhlasí a podniká veškeré možné kroky, které mají jeho realizaci zabránit.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 15:37|

Zahájení stavby přehrady v Nových Heřminovech se opozdí. Vodohospodáři zatím bourají vykoupené domy

Státní podnik Povodí Odry chtěl začít už letos se stavbou přehrady v Nových Heřminovech. Obec ale podle vodohospodářů přípravy zpomaluje. Zahájení stavby, která má trvat pět let, předpokládají nejdříve v roce 2025. Zatím pokračuje bourání vykoupených domů.
20. 10. 2020|
Doporučujeme

Přehrada Nové Heřminovy má ochránit tisíce lidí. Podle ekologů lze záplavám čelit levněji

Až 16 tisíc lidí by měla podle nové studie Povodí Odry ochránit před povodněmi chystaná přehrada Nové Heřminovy na Bruntálsku. Údaje se zaměřují především na takzvané citlivé objekty, jako jsou školy nebo domovy pro seniory. Výstavbu přehrady vodohospodáři plánují už více než 20 let, ekologové s ní ale nesouhlasí.
8. 7. 2020Aktualizováno12. 7. 2020, 13:38|

Česko možná čeká další extrémně suchý rok. Ve sněhu je nyní nejméně vody za posledních 20 let

V Česku je aktuálně nejmenší zásoba vody ve sněhu za posledních dvacet let. Důvodem je nejenom nedostatek srážek, ale i příliš teplá zima. Podzemní vody, které jsou už delší dobu nedostatečně nasycené, se tak zřejmě nedoplní. Podle hydrologů hrozí, že bude Česko opět čelit extrémnímu suchu. Například v Beskydech je aktuálně na některých místech jenom pár centimetrů sněhu, loni ve stejnou dobu to bylo více než metr.
22. 1. 2020|

Před 22 lety vyhnala lidi povodeň. Ostravská Nová Ves teď v místě plánuje výstavbu nových domů

Od ničivých povodní na Moravě uběhlo už skoro dvaadvacet let, jedním ze symbolů záplav se stala ostravská Nová Ves. Velká voda tam vážně poškodila desítky domů, zhruba u dvaceti z nich statik rozhodl o demolici. Vedení radnice chce teď volné parcely opět zastavět, kvůli tomu požaduje změnu územního plánu. Souhlasit ale musí hned několik orgánů.
10. 5. 2019|

Nová hráz chrání Holasovice před povodní. Za rok se dočkají ještě jedné

Povodí Odry dokončilo další z plánované padesátky protipovodňových opatření na horním toku řeky Opavy. U vesničky Loděnice v okrese Opava vyrostla 286 metrů dlouhá hráz suché nádrže. Stavba přišla na necelých 33 milionů korun a projekt byl financován ze státního rozpočtu.
18. 12. 2018|