TÉMA

Tokio

Japonské speciální úklidové týmy vyklízí byty po osamělých zesnulých

Specializované úklidové čety v Tokiu čistí byty po osamělých zesnulých. Kromě kompletního úklidu dají na místo úmrtí květiny, kadidlo a fotografii. Zesnulým, na které rodiny zapomněly nebo kteří žádné nemají, není vypraven pohřeb a jejich ostatky jsou uloženy do neoznačených hrobů. V zemi, kde žije osaměle asi pět milionů starších lidí, se očekává, že počet nalezených v prázdných domech bude stoupat.
12. 4. 2024|

Japonský premiér Kišida navrhl summit s Kim Čong-unem

Předseda japonské vlády Fumio Kišida navrhl brzké uspořádání summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Kišida řekl, že je důležité diskutovat s představiteli komunistické země na nejvyšší úrovni. Dostalo se mu však tvrdé odpovědi od sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong, podle které nelze složité vztahy obou zemí zlepšit pouhým nápadem na uspořádání summitu.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 11:10|

Lipavský jednal v Japonsku o bezpečnosti. Tokio se obává čínské rozpínavosti

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zakončil návštěvu Japonska. Šéf tuzemské diplomacie vedle vzájemných vztahů mezi Prahou a Tokiem jednal s japonskými partnery také o bezpečnosti. Shodli se mimo jiné na tom, že konflikty jsou v současné době globální a vzájemně propojené, vyžadují proto užší spolupráci. V Japonsku má také v příštím roce vzniknout český pavilon.
2. 3. 2024|

„Nikdo nebral zavazadla.“ Cestující z japonského letadla zachránila učebnicová evakuace

Cestující z letadla společnosti Japan Airlines, které se na tokijském letišti Haneda srazilo se strojem pobřežní stráže a začalo hořet, zachránila bezchybná evakuace, především pak to, že si při opuštění letounu s sebou nevzali příruční zavazadla. Podle webů stanic BBC a CNN se na tom shodují letečtí experti. Rychlému šíření ohně zabránily podle odborníků zřejmě přepážky v křídle, píše The Guardian. Z dopravního letadla se podařilo zachránit všech 379 lidí na palubě. Z posádky druhého stroje přežil jen pilot, dalších pět jejích členů zahynulo. Letoun pobřežní stráže neměl podle agentur před srážkou povolení ke startu.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 20:21|

Ukrajinci přesunuli obrněnce na levý břeh Dněpru. Státy G7 ujistily Kyjev o podpoře

Ukrajinská vojska přesunula na levý břeh Dněpru v Chersonské oblasti nevelký počet obrněné techniky, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na ruské proválečné internetové komentátory. Ministři zahraničí ekonomicky vyspělých zemí G7 ve středu mezitím ujistili, že zůstanou jednotní v podpoře Ukrajiny, která od loňského roku čelí plnohodnotné ruské invazi. Učiní tak navzdory mezinárodnímu dění v Pásmu Gazy. Nová slovenská vláda odmítla návrh dalšího balíku vojenské pomoci Ukrajině.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 13:12|

Na ostrovech Senkaku roste napětí. Číňané zde loví ryby, které Japonci do Číny dovážet nesmějí

Japonsko vypustilo do moře další část dekontaminované vody z jaderné elektrárny Fukušima. Ani každodenní měření nepřesvědčilo Peking, aby zrušil zákaz dovozu mořských plodů ze země vycházejícího slunce. Satelitní snímky ale ukazují, že to nebrání čínským rybářským lodím, aby lovily u ostrovů Senkaku, o které vede Peking s Tokiem územní spory.
6. 10. 2023|

Japonsko zahájilo druhou fázi vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Japonsko ve čtvrtek zahájilo druhou fázi vypouštění rozředěné radioaktivní vody z jaderné elektrárny Fukušima. Informuje o tom agentura AP, podle níž má vypuštění 7800 tun upravené vody do Tichého oceánu trvat sedmnáct dnů. Zařízení v roce 2011 zničilo zemětřesení a vlna tsunami.
5. 10. 2023|

Japonské ženy pracují jako rikši. Tahají až čtvrt tuny a chodí 20 kilometrů denně

Tokijští rikšové svou propagací na sociálních sítích nezískávají pouze nové zákazníky, ale také ženské posily. Původně v této profesi výrazně převažovali muži. Dnes má Tokijská rikša devadesát tahačů, zhruba třetinu z nich tvoří ženy. Práce rikši je velmi fyzicky náročná – ujde v průměru 20 kilometrů denně a vozík, který táhne, může vážit až 250 kilogramů.
27. 9. 2023|

Bouře Lan rozvodnila řeky a ničila komunikace v Japonsku

Tajfun Lan, který při postupu přes Tichý oceán zeslábl na tropickou bouři, zasáhl japonskou pevninu na jihu prefektury Wakajama, asi 400 kilometrů jihozápadně od Tokia. Následně živel pomalým tempem přešel napříč přes hlavní japonský ostrov Honšú v oblasti, kde se nacházejí velká města jako Kóbe, Ósaka a Kjóto. Na západě v prefektuře Tottori velká voda utrhla a rozpůlila silnici.
16. 8. 2023|

Japonsko se chystá na tajfun Lan, ruší vlakové spoje a lety

Blížící se tajfun Lan přinutil japonské dopravce k preventivnímu rušení vlakových spojů a letů. Kvůli silné smršti, která by měla na tichomořské západní pobřeží Japonska dorazit v úterý, nevyjedou i některé rychlovlaky šinkanzen, informovala agentura Kjódó.
14. 8. 2023|

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu, uvádějí Soul a Tokio

Severní Korea odpálila východně od svého pobřeží balistickou raketu dlouhého doletu, informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na Jižní Koreu a Japonsko. KLDR naposledy provedla test balistických střel před necelým měsícem. Projektil dlouhého doletu testovala naposledy v dubnu, kdy odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM).
12. 7. 2023|

Japonsko může začít vypouštět do moře radioaktivní vodu z Fukušimy. Proces potrvá desítky let

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý souhlasila s plánem Japonska vypouštět do oceánu radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 poničilo zemětřesení a tsunami. Informovala o tom agentura Reuters, podle které proti plánu protestují někteří místní obyvatelé či Peking.
4. 7. 2023|

Japonsko plánuje vypustit vodu z Fukušimy do moře. Jihokorejci v obavách skupují mořskou sůl

Jižní Korea a Čína se obávají japonských plánů ohledně fukušimské elektrárny. Úřady chtějí vypustit do moře velký objem upravené radioaktivní vody po havárii, která se stala v roce 2011. Jihokorejští obyvatelé v návaznosti na to skupují v obchodech velké množství mořské soli a trvanlivé mořské plody. Tokio opakovaně ujišťuje, že zpracovaná voda jejich zdraví nijak neohrozí.
29. 6. 2023|

Lidé vyjádřili podporu Navalnému. Ruská policie jich přes sto pozatýkala

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly přes sto lidí, kteří v neděli v zemi podpořili, v den jeho 47. narozenin, uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech napříč světem, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:20|

KLDR se neúspěšně pokusila vyslat špionážní družici. V Tokiu a Soulu zněl poplach

Severní Korea se pokusila vyslat do vesmíru špionážní vojenskou družici, uvedla podle agentury Reuters tamní státní média. První pokus za posledních sedm let ale podle nich skončil neúspěchem, když se porouchal druhý stupeň rakety nesoucí satelit a systém se zřítil do Žlutého moře. Severokorejský pokus spustil krátký poplach v Jižní Koreji a Japonsku, úřady a média obou zemí rovněž hovořily o selhání rakety. Její pád si podle nich nevyžádal na jejich území žádné škody.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 06:45|

Čína si předvolala japonského diplomata. Reagovala na kritické prohlášení zemí G7

Čína si předvolala japonského velvyslance, aby vyjádřila protest kvůli „humbuku kolem otázek souvisejících s Čínou“ na víkendovém summitu skupiny zemí G7, uvedla v pondělí agentura Reuters. Skupina vyspělých ekonomik na summitu v japonské Hirošimě schválila k Číně kritické prohlášení, které se mimo jiné zaměřilo na stav lidských práv v této zemi nebo čínské ambice v Jihočínském moři.
22. 5. 2023|

Severní Korea odpálila další balistickou střelu

Severní Korea odpálila další balistickou raketu směrem nad Japonské moře. Informovaly o tom agentury Jonhap a Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu, podle níž šlo tentokrát o raketu krátkého doletu. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. Ve čtvrtek odpálila dokonce mezikontinentální balistickou raketu.
19. 3. 2023|

Za „barbarský čin“ označilo Tokio další severokorejský test mezikontinentální střely

Severní Korea ve čtvrtek odpálila mezikontinentální balistickou raketu, která dopadla do Japonského moře. Tokio i Soul kvůli dalšímu vojenskému testu komunistické země svolaly své bezpečnostní rady. Ve čtvrtek se přitom v Japonsku setkali tamní premiér Fumio Kišida s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 23:28|

Soul odškodní občany nuceně nasazené za japonské okupace, peníze vyplatí korejská nadace

Jižní Korea odškodní občany, kteří museli vykonávat nucené práce za japonské okupace v letech 1910 až 1945. Oznámil to jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin, podle něhož bude odškodné placeno korejskou veřejnou nadací, a tedy nikoliv japonskými firmami, které k tomu v minulosti odsoudil korejský nejvyšší soud. Krok Soulu přivítaly Tokio i Washington, řada lidí, kteří se stali obětí nucených prací, a jejich podporovatelé naopak plán odsoudili. Hlavní jihokorejská opoziční strana vládu obvinila, že se Japonsku vzdala.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 12:48|

V tokijské koncertní síni připravují operu Turandot ve zcela novém kabátě

Poslední nedokončená opera Turandot od Giacoma Pucciniho získává v Japonsku specifickou vizuální fasádu. Operu o třech dějstvích, která bude obohacená o světelnou laserovou show a videomapping, připravují učínkující v tokijské koncertní síni Tokyo Bunka Kaikan. Cílem uměleckého kolektivu teamLab a amerického režiséra Daniela Kramera je diváka odpoutat od reálného světa.
25. 2. 2023|

Severní Korea vypálila další střely. Japonsko žádá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN

Severní Korea v pondělí uvedla, že její armáda brzy ráno místního času, v neděli večer SEČ, vypálila dvě taktické balistické střely. O střelách předtím informovaly jihokorejské i japonské úřady, napsala agentura Reuters. KLDR už v sobotu testovala mezikontinentální balistickou raketu. Japonsko kvůli tomu v pondělí požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Jižní Korea uvalila sankce vůči čtyřem lidem a pěti subjektům.
20. 2. 2023|

Severní Korea odpálila další balistickou raketu, uvedl Soul

Severní Korea odpálila podle Soulu další balistickou raketu, uvedla agentura Reuters. Poslední přitom odpálila předchozí den. Severní Korea prohlásila, že v sobotu otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela vystoupala do výšky 5768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Údaje ze zkoušky ukazují, že tato zbraň by teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části Spojených států, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP. USA nejprve s Jižní Koreou a následně i s Japonskem v neděli v reakci na sobotní odpálení rakety uskutečnily společné cvičení letectva.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 23:40|

Komu patří poštovní známka z první republiky? Soud v Semilech řeší třicet let starou krádež

Soud v Semilech se začal zabývat neobvyklým případem krádeže. Abraham Klein z Nizozemska se domáhá vrácení čtyřkorunové poštovní známky z první republiky. Známku jeho otci odcizil neznámý pachatel na světové výstavě v japonském Tokiu, která se konala před 32 lety. Nyní se objevila v jedné pražské aukci, kde ji policisté zajistili.
16. 2. 2023|

Evropské státy by měly mít dlouhodobé smlouvy na plyn, tvrdí Vondra. Je třeba rychleji přejít na obnovitelné zdroje, oponuje Bursík

O energetické krizi rozhodne podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) několik příštích zim, které podle něj budou těžší, než se čekalo, a při kterých se ukáže význam dodávek zemního plynu. V pořadu Události, komentáře uvedl, že považuje za chybu, když se evropské státy zdráhají zajistit dlouhodobé kontrakty plynu ze zemí, které by nahradily dodávky z Ruska. Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík si naopak myslí, že je potřeba plyn zachovat jako krátkodobé řešení přechodu z uhlí a zaměřit se na masivní podporu obnovitelných zdrojů.
22. 11. 2022|