TÉMA

Ostravak

Ostrava koupí zchátralou historickou sýpku v centru Svinova. Využití bude teprve hledat

Ostrava odkoupí historickou sýpku v městském obvodu Svinov. Jedná se o třetí nejstarší budovu ve městě, která reprezentuje dobu před vznikem průmyslu na Ostravsku. Za sýpku a sousední pozemek dá město zhruba dva miliony korun.
29. 3. 2024|

Ostravská galerie Plato se dostala do finále architektonické ceny Evropské unie

Ostravská městská galerie Plato se dostala mezi pět finalistů architektonické ceny Miese van der Rohe. Prestižní ocenění každé dva roky uděluje Evropská unie, v aktuálním ročníku se o něj ucházelo 362 projektů.
21. 2. 2024|

Ostravský Renarkon má po odchodu zaměstnanců nové členy správní rady. Ředitel se nezměnil

Společnost Renarkon, která se stará o prevenci i léčbu drogově závislých nejen z Ostravska, si zvolila nové vedení správní rady. Má nově o tři členy víc. Renarkon minulý týden opustilo sedmnáct zaměstnanců, kteří podali výpovědi kvůli dlouhodobým neshodám s ředitelem Martinem Chovancem.
5. 2. 2024|

V ostravské městské nemocnici má přibýt sedmipodlažní blok s heliportem, pracoviště se sjednotí

Ostrava chystá pětimiliardovou investici do městské nemocnice, zabere deset let. Vznikne nový blok akutní péče s heliportem, stávající objekty projdou rekonstrukcí a zaměstnanci v nich získají nové zázemí. Ředitel nemocnice Petr Uhlig ujistil, že veškeré práce se uskuteční za provozu.
12. 1. 2024|

Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.
23. 11. 2023|

Městská nemocnice v Ostravě pořídila nové CT za 42 milionů. Je výrazně rychlejší než to staré

Radiologické oddělení Městské nemocnice Ostrava (MNO) má nový počítačový tomograf (CT). Jeho pořízení včetně stavebních úprav vyšlo téměř na 42 milionů korun. Přístroj výrazně zkracuje dobu vyšetření a pro pacienta znamená i menší radiační zátěž. Nemocnice ho pořídila z programu React-EU, sdělil ředitel nemocnice Petr Uhlig.
25. 9. 2023|

Ostravané si na městské „metro“ ještě počkají, dopravní podnik čeká hloubkový audit

Projekt takzvaného ostravského metra – konceptu páteřních tramvajových linek – se odkládá na příští rok. Rozhodlo o tom nové vedení města. Podle radního Lukáše Semeráka (Ostravak) není zeštíhlení tramvajové koncepce dostatečně připravené, a je potřeba ho dopracovat. Po kritice části veřejnosti se má vrátit i desetiminutová jízdenka, která z tarifu vypadla na začátku roku. Dopravní podnik navíc čeká forenzní audit. Ten má zjistit, jestli společnost správně hospodaří s dotacemi města.
10. 5. 2023|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Primátorem Ostravy bude Jan Dohnal z ODS

Ostravu povede koalice složená z ANO a uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátorem bude Jan Dohnal (ODS), který byl dosud náměstkem pro dopravu a sport. Dohodli se na tom v úterý zástupci jednotlivých koaličních subjektů. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, SPOLU a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení ANO. ODS měla post ostravského primátora naposledy v roce 2002. Koaliční smlouvu zástupci stran podepíšou ve středu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:05|

V Ostravě je údajně dohoda na primátorovi ze SPOLU, ANO to ale popírá

V jednáních o podobě nové koalice v Ostravě je údajně dohoda na primátorovi, který by měl být z uskupení SPOLU, a na početním rozdělení jedenácti míst v radě. Agentuře ČTK to ve středu večer potvrdily dva zdroje obeznámené s průběhem koaličního vyjednávání. Předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hana Tichánková to ale v zaslané SMS popřela.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Podporu mi vyjádřila většina zastupitelského klubu ANO. Část těch zbylých má obavy, říká Macura

Ostravský primátor Tomáš Macura, který v pondělí oznámil svůj odchod z ANO, cítí většinovou podporu svého zastupitelského klubu. Ostatní mají obavy z toho, co by se dělo, kdyby podporu vyjádřili, řekl v pátečním Interview ČT24. Nejvíce poplácávání po zádech dostávám na chodbách, tvrdí. Stojí si také za tím, že centrální vedení ANO vytváří na zastupitele nátlak.
17. 2. 2023|

ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:01|

Příprava tramvajové trati v Porubě pokračuje, ujistila ostravská radnice. Spolky to nepříjemně překvapilo

Stavba nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě se odsouvá, příprava ale pokračuje. Město ukončilo smlouvu na dosavadní projekt, ale ujišťuje, že pro něj i přes aktuální odklad zůstává prioritou. Je však nutné aktualizovat podklady pro posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Část Porubanů i magistrátní opozice proti zamýšlené trati protestuje.
15. 11. 2022|

Koaliční smlouva v Ostravě je podepsána. Pokračovat budou ANO, SPOLU a Piráti

V Ostravě bude pokračovat současná koalice, tedy ANO, SPOLU a Piráti, koaliční smlouva už byla podepsána. Primátor Tomáš Macura (ANO) už dříve uvedl, že taková spolupráce se v uplynulých čtyřech letech osvědčila. Zástupci ANO se v pondělí setkali i s představiteli hnutí Ostravak, které bylo ve volbách třetím nejúspěšnějším uskupením. Hnutí se nakonec na vládě podílet nebude.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 13:17|

V komunálních volbách v Ostravě zvítězilo ANO. Jeho zisk je vyšší než před čtyřmi lety

Komunální volby v Ostravě stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě je s odstupem SPOLU a třetí místo patří hnutí Ostravak. Hnutí ANO uspělo i v jednotlivých městských obvodech. Voličská účast vystoupala nad 35 procent.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 02:08|

Politici v debatě probírali bezpečnost a bydlení v Ostravě

Podle respondentů výzkumu agentury Kantar pro ČT jsou velkým problémem Ostravy kriminalita, drogy a hazard. Za zásadní problém toto téma považuje 44 procent dotázaných, za středně velký čtyři oslovení lidé z deseti a za zanedbatelný nebo malý problém desetina respondentů. Zbytek neví. Jak se k tomuto problému staví, odpovídali v třetí části předvolební debaty ČT lídři kandidátek sedmi uskupení –⁠ za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar. Věnovali se i otázce dostupného bydlení.
13. 9. 2022|

Lídři kandidátek v ostravských komunálních volbách navrhují řešení energetické krize

Lídři kandidátek v Ostravě diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o řešení energetické a ekonomické krize. Své návrhy představili za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022|

Kandidáti na ostravského primátora debatovali o městských financích i programových prioritách

Za necelé dva týdny se v Česku konají komunální volby, Česká televize k této příležitosti připravila sérii předvolebních debat. Ta první se uskutečnila v Ostravě. V její první části přednesli své priority a názory na financování chodu města lídři sedmi kandidujících subjektů – za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracie (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 22:39|

ČT zveřejnila průzkum volebního potenciálu v největších městech

Největší volební potenciál v největších městech ukázal nejnovější průzkum, který společnosti Data Collect a Kantar zpracovaly pro Českou televizi. Volební potenciál ukazuje, kolik procent by mohlo dané uskupení získat, pokud by ho volili všichni ti, kteří o něm teď před volbami uvažují. Suma volebních potenciálů proto může přesáhnout sto procent, člověk rozhodující se mezi volbou například dvou subjektů je potenciální volič obou z nich.
4. 9. 2022Aktualizováno4. 9. 2022, 20:01|

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zakázkou ostravského obvodu

V souvislosti s veřejnou zakázkou ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky policie obvinila dva lidi. Ve čtvrtek kriminalisté zadrželi a vyslýchali prvního místostarostu obvodu Vladimíra Řezáče z hnutí Ostravak. Zda je mezi obviněnými, mluvčí Okresního státního zastupitelství Jiřina Navrátilová neupřesnila. Řezáč se k věci zatím nevyjádřil.
16. 5. 2022|

Policie zadržela místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky

Policie ve čtvrtek zadržela prvního místostarostu ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Vladimíra Řezáče z hnutí Ostravak. Podle starosty obvodu Patrika Hajduse (Nezávislí) policisté prohledali Řezáčovu kancelář a odnesli řadu dokumentů. Do kompetencí Řezáče na radnici spadal bytový a majetkový odbor.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 20:03|

Dopravní firmu Ekova Electric prodala Ostrava Škodě. Plánuje nábor a investice za stamiliony

Dceřinou společnost Dopravního podniku Ostrava, firmu Ekova Electric, odkoupila v úterý skupina Škoda Transportation. Nový majitel z ní chce vytvořit centrum zaměřené na opravu, modernizaci a výrobu tramvají. Chystá zde investice za zhruba 300 milionů korun. Nové zaměstnance by mohla firma začít nabírat na jaře příštího roku.
7. 7. 2020|

Trať do Poruby bude později, než se čekalo. Někteří Ostravané jsou ale stále proti

Stavba nové tramvajové trati v Ostravě-Porubě se odkládá. Na pracovním semináři to zástupcům dotčených městských obvodů oznámil primátor města spolu s investiční náměstkyní. Stavba není připravena tak, aby město dosáhlo na dotaci EU. Vedení magistrátu o ni chce zažádat až v dalším programovém období 2021–2027.
15. 2. 2019|