TÉMA

Česká zemědělská univerzita

Buky, smrky či dřeviny odjinud. Vědci řeší, jakým stromům patří v Česku budoucnost

Při vytváření nového lesa je potřeba se vážně zabývat tím, zda druhy stromů, které lesníci nyní sázejí, v budoucnu přežijí. I když dokážou v mladém věku měnit fyziologii i anatomii a vypořádávat se se změnami podmínek, konstatuje lesnický odborník z České zemědělské univerzity Vilém Podrázský. Dodal, že většina tuzemských druhů by měla přežít i v budoucnu, zároveň ale zpochybnil budoucnost buku.
9. 4. 2024|

Polští zemědělci ve velkém blokovali silnice. Protestovali proti Zelené dohodě i levnému dovozu z Ukrajiny

Komplikace v dopravě v pátek na mnoha místech Polska způsobili zemědělci protestující proti politice Evropské unie v zemědělství nebo proti podle nich nedostatečným krokům vlády ohledně dovozu levnějších zemědělských produktů z Ukrajiny.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 14:25|

Reportéři ČT: Firma tvrdí, že její lampičky chrání před 5G sítěmi či léčí. Odborníci účinky popírají, výrobky však prodala i veřejným institucím

Společnost Somavedic se zabývá prodejem různých údajně „zázračných“ zařízení. Ta podle ní mají například pomoci od chronických bolestí nebo chránit organismus před údajně škodlivým vlivem sítí 5G. Podle odborníků se jedná o čiré šarlatánství, od firmy si přitom koupilo výrobky i několik veřejných institucí, zjistili Reportéři ČT, natáčela o tom Jevhenija Vachničenko.
5. 2. 2024|

Ukrajina se snaží obnovit obří genovou banku rostlin, kterou zničili Rusové

Rusové během války na Ukrajině zničili i tamní Národní genovou banku rostlin. Patřila mezi deset největších semenných bank na světě. Její zaměstnanci se teď v různých částech země pokoušejí navázat na předchozí práci a zajistit Ukrajině nový depozitář rostlinných genetických zdrojů.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 22:12|

Policie zesiluje ochranu škol a jiných „měkkých cílů“

Policie po celém Česku přijala preventivní opatření v návaznosti na čtvrteční útok na pražské filozofické fakultě. Budou zaměřená na školy a další takzvané měkké cíle. O konkrétní hrozbě ale policie nemá žádné informace. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) opatření potrvají minimálně do 1. ledna. S policií spolupracuje také Bezpečnostní informační služba a to i přesto, že jde o kriminální čin, který nepatří do její působnosti. Za klíčové označuje důvěru ve stát a semknutí společnosti, uvedla na síti X.
22. 12. 2023Aktualizováno23. 12. 2023, 08:25|

Stromky v květináči nemusí přežít až do Vánoc, odborníci doporučují zkontrolovat kořeny

Ne všechny vánoční stromky v květináči budou schopné vrátit se po svátcích do přírody. Šanci aklimatizovat se zpět na venkovní prostředí mají podle odborníků jen ty, které se v květináčích pěstovaly delší dobu. Víc je ale podle nich těch, které ve vytopeném bytě přežijí jen pár dní. Některé nemusejí vydržet ani do Vánoc, což může zákazníky nemile překvapit. Před koupí tak odborníci doporučují zkontrolovat stromku kořeny.
2. 12. 2023|

Nová aplikace předpovídá aktivitu klíšťat i riziko boreliózy

Nová mobilní aplikace Klíšťapka, kterou vyvinuli čeští vědci spolu s lesnickými organizacemi, chce pomoct lidem předpovídat aktivitu klíšťat a riziko nákazy lymskou boreliózou. Kromě interaktivní mapy aplikace nabízí i návody na prevenci a správné odstranění přisátého klíštěte, stejně jako informace o druzích klíšťat a vysvětlení mýtů, které se s nimi pojí.
20. 5. 2023|

První případy covidu se v Česku potvrdily před třemi roky. Stane se běžným onemocněním, myslí si Prymula i Mucha

Ve středu 1. března uplynuly tři roky od doby, kdy testování objevilo v Česku první případy nového typu koronaviru. Dle přednostky pneumologické kliniky Martiny Koziar Vašákové pandemie ještě u konce není, nicméně díky imunizaci lidstva není jeho mortalita tak vysoká. Lékař z Ústavu všeobecného lékařství Cyril Mucha si myslí, že se covid pomalu posouvá k běžnému virovému onemocnění. „Jak se bude do budoucna zmírňovat, stane se běžným onemocněním,“ soudí i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Současný šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) si to však nemyslí, jde o závažnou nemoc, podotkl. „Stává se z něj onemocnění, o kterém víme řadu věcí, umíme ho léčit,“ upřesnil.
1. 3. 2023|

Po Mynářovi Vohralíková. Budoucí šéfka hradní kanceláře má zkušenosti ze Senátu, Úřadu vlády i ministerstev

Jednou z nejbližších spolupracovnic nově zvoleného prezidenta Petra Pavla se stane Jana Vohralíková. Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nahradí Vratislava Mynáře, který je v této funkci v době působení Miloše Zemana. Vohralíková pochází z rodiny pronásledované komunisty, v minulosti působila například na ministerstvu kultury, nyní je vedoucí Kanceláře Senátu.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 15:13|

Inflace v Česku opět rostla. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 1,2 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v říjnu byly ceny meziročně vyšší o 15,1 procenta. Analytici očekávali zvýšení o několik desetin procentního bodu. Meziměsíčně ceny stouply o 1,2 procenta. Vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami bydlení, dál zdražily i potraviny a částečně přispěla i nižší srovnávací základna loňského roku, v jehož posledních dvou měsících došlo k odpuštění DPH u elektřiny a plynu, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků inflace zůstane na vysoké úrovni i v dalších měsících.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:39|

Letošní Noc vědců přináší testy smyslů, jurtu i exkurzi do pitevny

Do jedné z nejmodernějších piteven v Česku, nejtišší místnosti v Praze či mongolské jurty lidé nahlédnou při aktuální Noci vědců. Jen v Praze festival, jehož letošním tématem jsou smysly, nabídne desítky akcí – včetně smyslových testů, her a netradičních ochutnávek. Část programu bude on-line.
30. 9. 2022|

Boje na Ukrajině ukazují nové možnosti válčení. Inspirovat se chce i česká armáda

Nejen tanky a těžká technika, v Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině se uplatňují také inovativní technologie. Podle ministerstva obrany bude důležité je získat i pro přezbrojení české armády. Obrana se zajímá o systémy pro datové analýzy, pozorování Země z vesmíru, fungování dronů v rojích nebo o roboty.
21. 5. 2022|

Obchodníci a zemědělci se obviňují z přílišných marží na potravinách. Spolu si stěžují na drahé energie

Velmi odmítavou reakci obchodníků vyvolalo oznámení ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), že stát začal kontrolovat výši marží u některých potravin. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy marže pouze pokrývají náklady a zisk obchodníků je tří- až čtyřprocentní. Potravináři či Agrární komora však hovoří jinak, prezident Agrární komory Jan Doležal považuje kontrolu marží hlavně za psychologický nástroj, viní velké obchodní řetězce, že si ceny diktují. Ceny potravin a kontroly marží v celém výrobním řetězci byly tématem 90' ČT24.
20. 4. 2022|

Koronavirus škodí i zvířatům, některým spíše nepřímo. Váznou záchranné projekty, pytláci mají klid

Pandemie nového koronaviru se netýká pouze lidí. V mnoha ohledech ovlivňuje i život zvířat – nejvíce těch, které lidé chovají u sebe doma. Mohou se sama nakazit, mohou být přenašeči a navíc má dopady na život zvířat změna chování lidí, kteří jsou více doma. Experti pochybují o tom, že by byl efekt pandemie na zvířata veskrze pozitivní – radost z návratu některých druhů do míst, odkud je lidé vytlačili, považují za dočasnou. Problém již naopak nastává například s ochranou silně ohrožených druhů. Biologové a také ředitelé zoologických zahrad debatovali o vlivu pandemie na zvířata v 90' ČT24.
14. 3. 2021|

Profesor, který se v Itálii nakazil koronavirem, po návratu ještě učil. Univerzita zavřela, hledá jeho studenty

Česká zemědělská univerzita přerušila na dva dny výuku. Jeden z jejích profesorů byl o víkendu pozitivně testován na koronavirus. Zřejmě se nakazil v Itálii, po návratu podle rektora Petra Skleničky ještě učil. Škola nyní zjišťuje, kteří z 20 studentů, kteří měli přijít, byli na jeho semináři. Výuku na den přerušily i strojní a elektrotechnická fakulta na ČVUT, kde byl v minulém týdnu na obhajobě kolega nakaženého muže. Na dva týdny potom přerušila výuku brněnská Mendelova univerzita.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 15:34|

Piráti chystají novelu. Akademický titul by šlo odebrat i po 15 letech

Piráti připravují novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit univerzitám odebírání podvodně získaných titulů i po 15 letech od jejich nabytí. Reagují tak na plagiátorské kauzy z minulosti. Všechny absolventské práce by se navíc měly zveřejnit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má k návrhu výhrady, stejně tak i část akademiků.
3. 11. 2019|

Sucho může v budoucnu stát za propadem tuzemské ekonomiky o 1,6 procenta, varují čeští vědci

Vědci z Centra pro vodu, půdu a krajinu při České zemědělské univerzitě (ČZU) v novém výzkumu vyčíslili, že pokles české ekonomiky by při dalším dlouhodobém suchu činil až 80 miliard korun. Další nezapočítané náklady sucha by představovaly dopady například na zdraví obyvatel, životní prostředí a vyplacené náhrady z pojištění.
20. 8. 2019|

Střídání v čele rektorské konference. Zimu nahradí Sklenička z ČZU

Novým předsedou České konference rektorů se stal Petr Sklenička, který stojí v čele České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Při volbě porazil dosavadního předsedu a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, který byl ve funkci od února 2014. Sklenička rektorské sdružení povede od začátku srpna, mandát mu vyprší v červenci 2021.
6. 6. 2019|

Dost bylo plastů, souhlasí další firmy. Zákazník má mít možnost si třeba kávu odnést ve svém hrnku

K omezení využití jednorázových plastových obalů se přihlásily další firmy. Lidl, Fruitisimo, Costa Coffee, IKEA a Starbucks společně s Českou zemědělskou univerzitou podepsaly dohodu s ministerstvem životního prostředí. Začnou více využívat alternativní cesty, například tam, kde to jde, by si lidé měli nosit vlastní obaly. Hygienici by k tomu od listopadu mohli být shovívavější.
9. 10. 2018|