TÉMA

Statika

Obyvatelé obcí v blízkosti Turówa mohou sledovat statiku svých domů. O měření ale velký zájem nemají

V souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów chce Liberecký kraj kontrolovat statiku budov v příhraničí. Z peněz, které dostal z Polska v rámci kompenzací, zaplatí monitoring i nákup měřicích zařízení. Ty zájemci získají zdarma. Doplní tak 65 sond umístěných v zemi, které hlídají pohyb terénu. S měřením se počítá po celou dobu těžby.
11. 12. 2023|

Vyhořelému objektu v Otrokovicích hrozí zřícení. Podle radnice se lidé mají místu vyhýbat

Objekt v Otrokovicích, který v úterý zasáhl požár, je nestabilní a hrozí, že se zřítí. Radnice proto vyzývá obyvatele, aby se místu vyhýbali. Příčinu požáru vyšetřovatelé zjišťují, do objektu však zatím není možné kvůli statice vstoupit.
25. 8. 2023|

Místo požáru v Otrokovicích si prohlédli vyšetřovatelé, do zničených budov zatím nemohou

Hasiči po půlnoci zlikvidovali požár objektu s dílnami i obchody v Otrokovicích na Zlínsku. Hořet začalo ve středu před půl šestou ranní. V jednu chvíli tam zasahovalo až 38 jednotek, 200 hasičů a 67 kusů hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Ve čtvrtek nastoupil tým vyšetřovatelů, do budovy však podle statika nebude možné v nejbližsších dnech vstoupit.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:29|

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky musí v Brně najít nové sídlo. Statik našel další problémy

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. Statici našli další závady, sály nelze bezpečně využívat, oznámilo vedení města v tiskové zprávě. Dosud provozovatelé divadla i kina počítali s tím, že se na podzimní měsíce alespoň dočasně do sálů vrátí. Polívkovo divadlo na podzim získá azyl v Dělnickém domě v Židenicích, od jara by mělo hrát v Sále Břetislava Bakaly v centru města.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:45|

Poslední představení v kině Scala. Technici přes léto prověří statiku střechy

Poslední promítání v brněnském kině Scala mohli diváci navštívit v pátek. Po víkendu si budovu v centru města, ve které sídlí vedle kina také Divadlo Bolka Polívky, převezmou technici. Budou zkoumat statiku střechy. Na konci léta odborníci rozhodnou, kdy a jestli vůbec bude možné provozy obnovit.
1. 7. 2023|

Z kladenského gymnázia spadl kus štítu. Budova je uzavřená, studenti mají volno

Z kladenského gymnázia na náměstí Edvarda Beneše spadl v úterý kus štítu, budova je uzavřená. Studenti mají ředitelské volno. O dalším postupu rozhodne statik, který začal objekt posuzovat.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 13:11|

Dačice nechají zkontrolovat podzemí v centru města. Hrozí zřícení historických sklepů

Město Dačice zvažuje statický posudek na historické sklepy pod tamním náměstím. U jednoho z nich se totiž po deštích v minulém týdnu propadla klenba, celou noc pak museli prostor zajišťovat hasiči. Podobných sklepů jsou v podzemí centra desítky. Dačická radnice přitom neví, v jakém jsou stavu.
18. 4. 2023|

Základní škole v Prušánkách praskají zdi. Budovu rozhýbalo nestabilní podloží

Ve zdech základní školy v Prušánkách na Hodonínsku se za poslední rok objevují výrazné trhliny. Na vině je podle statika nestabilní jílové podloží v kombinaci se suchem. Vedení školy už muselo uzavřít některé učebny. Zajištění statiky celé budovy přijde obec na sedmdesát milionů korun.
29. 3. 2023|

Je jen otázkou času, než Istanbul zasáhne zemětřesení. Radnice se chce připravit

Starosta Istanbulu chce město lépe připravit na možné zemětřesení. Součástí jeho plánu jsou kontroly domů nebo vybudování nových evakuačních ploch. Západoturecká metropole leží v seismicky aktivní oblasti, velká většina budov ale pochází z doby, kdy ještě neplatily přísnější stavební předpisy.
19. 3. 2023|

Schody v centru Chrudimi se bortí, problémem je statika

Frekventované schodiště v centru Chrudimi je ve špatném technickém stavu, odhalily to statické zkoušky. Opěrné zdi, které schody drží, jsou podle výsledků testů v pohybu a sunou se dopředu. Pro tamní radnici je to za poslední rok už druhý problém se statikou u historické stavby.
23. 2. 2023|

Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.
14. 12. 2022|

Chrudim musela uzavřít fortnu u náměstí, důvodem je prasklina v hradbách

Na městských hradbách v historickém centru Chrudimi se objevila téměř pět metrů dlouhá prasklina. Vznikla pravděpodobně po silných bouřkách v minulém týdnu, kvůli kterým má středověká hradba zřejmě podmáčené podloží. Podle statiků je zeď ve špatném stavu a obávají se toho, aby nedošlo ke zřícení části opevnění. Město kvůli tomu prozatím uzavřelo fortnu – uličku, která spojuje Resslovo náměstí se Soukenickou ulicí.
13. 7. 2022|

Projekt mrakodrapu v Ostravě se kvůli statice změní. Místo jedné věže budou dvě

Společnost RT Torax, která se v centru Ostravy chystá postavit nejvyšší budovu v Česku, musí svůj projekt změnit. Místo jedné věže vyšší než 230 metrů bude mít budova kvůli novým geologickým zjištěním věže dvě. Vyšší z nich bude i tak nejvyšší budovou v zemi. Se změnou už investor seznámil zastupitele města. Chystanou stavbu už dříve kritizovala část městské opozice.
20. 4. 2022|

Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 14:07|

Sutiny domu po výbuchu v Koryčanech jsou odklizené. K poškození potrubí došlo podle policie při rekonstrukci

Hasiči v noci prohledávali a odklízeli trosky po výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Zároveň museli pomocí výškové techniky sundat poškozené dráty vysokého napětí a zabezpečit dva sousední domy. Při explozi zemřeli dva dobrovolní hasiči, kteří kvůli úniku plynu na místě zasahovali. Zranění utrpěli další 4 lidé.  Plynové potrubí podle šetření policie poškodily práce na rekonstrukci domu, kterou majitelé prováděli.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 12:17|

Hasičů v obcích zasažených tornádem ubylo, většina území je uklizená

V oblasti zasažené tornádem je od pondělí výrazně méně hasičů než v uplynulých dnech. Vedení hasičského sboru spolu s krizovým štábem o redukci rozhodlo poté, co se podařilo uklidit od sutin a odpadu většinu území poškozených obcí. Škody po tornádu má asi šestnáct set domácností, odhaduje organizace Člověk v tísni. Do postižených obcí směřuje finanční pomoc.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 20:19|

„Můj dům budovaly tři generace skoro sto roků. Během deseti minut tornáda je to totálně zničené“

V oblastech postižených tornádem na jižní Moravě pokračuje odstraňování následků pohromy. Hasiči s vojáky odklízí trosky, pomáhají dobrovolníci a hejtman vyzval, aby další už nejezdili kvůli dopravním zácpám. Statici určují, jestli jsou poškozené domy ještě opravitelné, nebo bude nutné je zbourat. Policie už také začala odtahovat z ulic poškozená auta. Počet mrtvých se zastavil na pěti. S mimořádným televizním projevem večer vystoupí prezident Miloš Zeman. Úklid po silné bouři pokračuje i ve Stebně na Lounsku.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 13:05|

Otřesená Albánie ukončila záchranné práce. Mrtvých je 51

Albánská vláda ukončila záchranné práce a požádala mezinárodní společenství o finanční i expertní pomoc po úterním zemětřesení. To si podle posledních oficiálních údajů vyžádalo 51 mrtvých a na dva tisíce zraněných. Asi čtyři tisíce lidí přišly o domov. Velké škody začínají sčítat hoteliéři. Do země podle oficiálních statistik loni přijelo na šest milionů návštěvníků a turistický průmysl se podílí bezmála devíti procenty na albánském HDP.
1. 12. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 21:15|

Výbuch v domě na Opavsku zabil jednoho člověka. Část objektu se zřítila, lidé dovnitř nesmí

Výbuch v rodinném domě ve Strahovicích na Opavsku nepřežil ve čtvrtek vpodvečer jeden člověk. Část domu se po mohutné explozi zřítila, objekt je natolik poškozen, že statik do něj zakázal vstup. Pravděpodobně bude muset být zbourán. Příčinu výbuchu policie vyšetřuje, bližší informace k neštěstí zatím sdělovat nechce. Nevyloučila ale možnost, že v domě vybuchl plyn. Předběžná škoda činí tři miliony korun.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 20:42|

Při výbuchu plynu v Karviné byl zraněn jeden člověk. Z domu se muselo evakuovat dvanáct lidí

V úterý odpoledne v jednom z bytů činžovního domu v Karviné vybuchl plyn. Jeden člověk byl při explozi zraněn, není však v ohrožení života. Policie evakuovala dvanáct lidí. Statik zjistil, že objekt ve vlastnictví společnosti Residomo není narušen, a lidé se tak mohou vrátit do svých domovů. Potvrdilo to vedení města i policie.
6. 8. 2019Aktualizováno6. 8. 2019, 17:32|
Požár Notre-Dame

Názory, že nejhorší je za námi, jsou příliš optimistické, říká památkový architekt ke stavu Notre-Dame

Po několikahodinovém boji s ohněm, který v pondělí zachvátil slavnou pařížskou památku Notre-Dame, se podařilo uchránit obě čelní věže i řadu uměleckých a liturgických předmětů. Teď odborníci zjišťují, do jaké míry byla porušena statika stavby. Památkový architekt Václav Girsa v pořadu 90' ČT24 varoval před přílišným optimismem ohledně stavu budovy. Upozornil, že když stavební konstrukce projde vysokým žárem, ztrácí kámen nosnost. Znalec v oboru statiky Milan Vašek pak dodává, že co nezničí oheň, zničí voda.
17. 4. 2019|

Děti musely opustit školku v Přerově. Začaly praskat zdi, možná kvůli suchu

Téměř sto dětí muselo opustit prostory přerovské mateřské školy v ulici U Tenisu. Ve zdech budovy se objevily praskliny. Podle města na to mohlo mít vliv i počasí. Do školky už byl povolaný statik. Děti se zatím přesunuly do dvou blízkých základních škol. Problémy se statikou budovy řešila i ZŠ Studánka v Pardubicích. Žákům druhého stupně se kvůli tomu posunul nástup do školy.
6. 9. 2018|