TÉMA

Tibor Gašpar

Požádal jsem o kontrolu novinářů, reagoval slovenský poslanec na podezření, že je placen Rusy

Šéf poradců slovenského premiéra Roberta Fica a poslanec Erik Kaliňák (oba Smer–SD) podle svých slov pověřil náměstka Slovenské informační služby (SIS) Pavla Gašpara, aby prověřil osobní účty novinářů. Synovec ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer–SD) tak učinil v reakci na podezření, že je placen Rusy. Podle serveru Sme to vyplývá ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o odhalení informační sítě okolo portálu Voice of Europe. Kauza zasáhla i německého poslance Petra Bystroně, zjištění reflektuje i Evropský parlament.
4. 4. 2024|

Slovenský ústavní soud pozastavil některé změny v trestním právu, tvrdí tamní média

Slovenský ústavní soud pozastavil platnost části změn v trestním právu, které kritizovaly instituce Evropské unie, slovenská opozice i prezidentka Zuzana Čaputová. Informovala o tom slovenská televize Markíza. Podle Denníku N se rozhodnutí ústavních soudců týká plánovaného snížení trestních sazeb a zkrácení promlčecích dob trestných činů, což patří ke klíčovým částem novely. List dodal, že soud naopak nezmrazil ustanovení o zrušení elitního útvaru prokuratury, který by měl zaniknout 20. března.
28. 2. 2024|

„Vylezte, zbabělci.“ Před slovenským parlamentem se sešel protest proti změnám v trestním právu

Přímo před budovu parlamentu svolala slovenská opozice další z demonstrací proti návrhu vlády premiéra Roberta Fica na výrazné změny v trestním právu. Reforma má snížit trestní sazby za korupci či hospodářskou kriminalitu, dále zkrátit promlčecí lhůty trestních činů či zrušit elitní útvar prokuratury (ÚSP). Návrh kritizuje slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a evropské instituce.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:27|

Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:00|

Na Slovensku lidé opět protestovali proti rušení speciální prokuratury

Protesty na Slovensku pokračují i v novém roce. Lidé znovu demonstrovali proti zrušení speciální prokuratury. Shromáždění od loňského prosince organizují tři opoziční strany kvůli návrhu kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit elitní útvar prokuratury či snížit tresty za korupci a ekonomickou kriminalitu. Tentokráte opozice a občanští aktivisté svolali protesty do více než desítky měst po celé zemi.
11. 1. 2024|

Ficova vláda navrhla razantní změny v justici. Elitní složku prokuratury čeká zánik

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica schválila návrh zrušit elitní složku prokuratury, která dohlíží na vyšetřování nejzávažnějších kriminálních případů a také korupčních kauz předchozího vládnutí Ficovy strany Smer – sociálna demokracia. Úřad speciální prokuratury (ÚSP) by měl zaniknout už v polovině příštího roku. Podle Fica přispěl k porušování lidských práv. Evropská komise v reakci na to vyzvala Slovensko, aby upustilo od těchto změn bez důkladného uvážení.
6. 12. 2023|

Ve slovenském parlamentu bude rekordní počet žen. A také v něm zasednou obvinění a konspirátoři

Slovenští voliči vyslali v sobotním hlasování do parlamentu mezi 150 novými poslanci řadu známých jmen, ale třeba také čtyři politiky, kteří čelí obvinění z trestných činů. Do sněmovny se zároveň dostalo 33 žen, což o jednu poslankyni překonalo rekord z minulého období. Polovina z nich přitom uspěla na kandidátce liberálního Progresívného Slovenska.
2. 10. 2023|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Na Slovensku zadrželi kvůli korupci bývalého policejního šéfa Gašpara

Elitní jednotka slovenských kriminalistů NAKA zadržela bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a dalšího někdejšího předního policistu, podle portálu Aktuality.sk je důvodem korupce. Portál Startitup.sk napsal, že zadržená dvojice už byla obviněna. Policie zadržení dvou osob pro podezření z korupce potvrdila, detaily k případu neuvedla. Gašpar je v první desítce kandidátní listiny sociálních demokratů (Smer-SD) pro zářijové předčasné volby. Předseda nyní nejpopulárnějšího Smeru-SD Robert Fico postup NAKA kritizoval.
11. 8. 2023|

Prokuratura požádala sněmovnu o souhlas s vazebním stíháním Fica. O Kaliňákovi se rozhodne v sobotu

Slovenská prokuratura v pátek požádala sněmovnu o souhlas s vazebním stíháním bývalého premiéra a poslance Roberta Fica, kterého policie dříve v tomto týdnu obvinila z několika závažných trestných činů. Na poslance slovenské sněmovny nemůže soud uvalit vazbu, aniž s takovým krokem předem souhlasil parlament. Spolu se šéfem opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Ficem čelí obvinění kromě jiného ze založení a podpory zločinecké skupiny také bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák. O tom, zda někdejší dlouholetý místopředseda Smeru a nynější advokát skončí ve vazbě, rozhodne soud podle slovenských médií v sobotu odpoledne.
22. 4. 2022|

Slovenská policie chce expremiéra Fica i Kaliňáka stíhat vazebně

Slovenská policie požádá o možnost stíhat obviněného expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka vazebně. Šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Fica, který je poslancem parlamentu, nemůže soud podle ústavy poslat do vazby bez souhlasu sněmovny. Příslušný návrh by parlamentu musel předložit generální prokurátor. Fico své stíhání již dříve označil za politickou mstu.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 14:54|

Slovenskem hýbou odposlechy z lovecké chaty. Místo pytláků zachytily Fica a právníky při poradách o korupčních kauzách

Slovenská média zveřejnila záznamy odposlechů a kamerových záznamů schůzek šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka a dalších. Hovoří na nich o případech stíhaných bývalých vysokých úředníků z dob vládnutí Ficovy strany. Podle slovenské generální prokuratury nahrávky potvrzují snahy politiků a podnikatelů ovlivňovat trestní stíhání nejzávažnějších kauz a diskreditovat vyšetřovatele, média odposlechy přirovnávají ke korupční kauze Gorila. Podle Fica jsou snahou zlikvidovat opozici na Slovensku.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 22:23|

Slovenská prokuratura obvinila šéfa policie, ministr vnitra se ho zastal

Slovenská prokuratura obvinila ze zneužití pravomocí a z maření spravedlnosti policejního prezidenta Petera Kovaříka. Informoval o tom mluvčí generální prokuratury Dalibor Skladan. Kovařík v reakci označil stíhání za pokračování tlaku na policii kvůli vyšetřování citlivých kauz elitní policejní složkou NAKA a proti obvinění podal stížnost. Kovaříka se zastal ministr vnitra Roman Mikulec (OĽaNO).
26. 8. 2021|

Reportéři ČT: Slovensko zažilo vlnu zatýkání. Podle opozice se jedná o politickou vendetu

Na Slovensku se po nástupu nové vlády Igora Matoviče rozjelo zatýkání ve velkém. Ve vazbě skončili policisté, prokurátoři, soudci i podnikatelé. Podle kabinetu jde o důsledek svobody, která rozvázala spravedlnosti ruce. Opozice nicméně říká, že jde o politickou vendetu. Pro Reportéry ČT na Slovensku natáčeli Adéla Paclíková a Michael Fiala.
16. 2. 2021|

Po slovenské razii u policejních špiček přiznala polovina obviněných vinu

Zhruba polovina z téměř čtyřiceti obviněných ve čtyřech korupčních a jiných kauzách na Slovensku, ve kterých čelí stíhání i bývalé policejní špičky, přiznala vinu. Zadržena byla také vysoká částka hotovosti, která patrně pochází z úplatků. Vyplynulo to z prohlášení prokurátorů, kteří dohlížejí na vyšetřování zmíněných případů.
29. 1. 2021|

Slovenský policejní exprezident Lučanský zemřel. Na život si sáhl v úterý ve vazební věznici

Slovenský policejní exprezident Milan Lučanský zemřel, oznámila ve středu odpoledne bývalá slovenská ministryně vnitra Denisa Saková. Lučanský se pokusil ukončit svůj život v úterý ve vazbě v Prešově na východě Slovenska, jeho zdravotní stav byl od té doby kritický. Kvůli případu odstupuje generální ředitel vězeňské a justiční stráže Milan Ivan, opozice vyzývá k rezignaci i ministryni spravedlnosti Márii Kolíkovou.
29. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 21:10|

Bývalé vedení slovenské policie pomáhalo diskreditovat protivníky Ficova Smeru, vypověděl svědek

Bývalí členové vedení slovenské policie, kteří po obvinění z několika trestných činů skončili ve vazbě, se podle svědka podíleli na diskreditaci politických oponentů někdejší vládní strany Smer-SD, včetně exprezidenta Andreje Kisky a nynějšího premiéra Igora Matoviče. A také na vydírání podnikatelů. Napsal to slovenský list Sme s odvoláním na výpověď bývalého šéfa kriminálního úřadu slovenské finanční správy Ľudovíta Makóa, který byl původně mezi zadrženými a který spolupracuje s policií.
7. 12. 2020|

Soud poslal bývalého slovenského policejního prezidenta Gašpara do vazby

Slovenský soud v neděli poslal do vazby bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Vyšetřovatelé ho obviňují ze založení a podpory zločinecké skupiny, korupce a zneužívání pravomocí veřejného činitele. Zadržení Gašpara a některých dalších lidí tento týden bylo výsledkem razií, jimiž pokračovala vlna zatýkání představitelů státních institucí i soudnictví, která začala po únorových parlamentních volbách. Ty na Slovensku vyústily ve změnu vlády.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 20:00|

Slovenská policie zadržela své bývalé představitele, viní je ze založení zločinecké skupiny

Slovenští kriminalisté zadrželi a předvedli k výslechu bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara a další někdejší ředitele elitních policejních složek. Informovala o tom média. Slovenská generální prokuratura později uvedla, že zadržela několik lidí, které viní mimo jiné ze založení zločinecké skupiny.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 16:05|

Exšéf slovenské kontrarozvědky organizoval sledování Kuciaka. Kočner ho prý úkoloval z vazby

Bývalý šéf kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS a někdejší novinář Peter Tóth u soudu řekl, že zorganizoval sledování novináře Jána Kuciaka a dalších reportérů. Zadavatelem podle něj byl podnikatel Marian Kočner, který čelí obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy. Tóth to jako svědek uvedl při líčení slovenského Specializovaného trestního soudu, před kterým v kauze vraždy Kuciaka, jeho přítelkyně a dalšího podnikatele stojí celkově čtyři obžalovaní.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 16:58|

Na Slovensku zadrželi tři policisty. Údajně lustrovali novináře, jeden z nich měl pracovat i pro Kočnera

Inspekce slovenského ministerstva vnitra zadržela tři policisty včetně bývalého ředitele jednoho z elitních policejních útvarů Pavola Vorobjova. Panuje podezření, že nelegálně lustrovali novináře a prokurátory v policejních databázích. Vorobjov měl údajně vyhledávat údaje o osobách i pro podnikatele Mariana Kočnera. Ten čelí obvinění z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka.
26. 9. 2019|

Slovenská policie zabavila mobil náměstkyni ministra spravedlnosti. Podle médií ji podezírá z kontaktu s Kočnerem

Slovenská vláda zatím nehodlá odvolat náměstkyni ministra spravedlnosti Moniku Jankovskou, které policie minulý týden zabavila mobilní telefon. Podle slovenských médií zajistila i telefony několika okresním a krajským soudcům v Bratislavě. Podle listu Denník N se kriminalisté zaměřili na osoby, které prostřednictvím šifrované komunikace byly v kontaktu s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem obviněným z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Kriminalisté při vyšetřování tohoto činu získali informace o další trestné činnosti.
26. 8. 2019Aktualizováno26. 8. 2019, 23:06|

„Máme pocit, že se někdo snaží úplnému vyšetření zabránit,“ říkají rok po vraždě Kuciakovi rodiče

Rodiče zastřeleného slovenského novináře Jána Kuciaka mají pochybnosti, zda se vyšetřovatelům podaří zcela vyšetřit vraždu jejich syna včetně odhalení objednavatele činu. „Chtěl bych tomu věřit, ale začínám věřit čím dál méně. Bylo to rozvinuté dobře, ale teď se to víceméně zastavilo,“ říká reportérův otec Jozef Kuciak. Ve čtvrtek od vraždy uplyne rok.
20. 2. 2019|

Bývalý slovenský policejní šéf Gašpar radí na ministerstvech vnitra. V Bratislavě i v Praze

Slovenskou policii řídil Tibor Gašpar šest let. Po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky volaly desetitisíce lidí po jeho rezignaci, přidal se i prezident Andrej Kiska. Gašpar odolával, dobrovolně odešel až po čtvrt roce. Teď se vrátil a navzdory kritice se stal poradcem na ministerstvech vnitra: na slovenském i na českém.
6. 9. 2018|