Po slovenské razii u policejních špiček přiznala polovina obviněných vinu

Zhruba polovina z téměř čtyřiceti obviněných ve čtyřech korupčních a jiných kauzách na Slovensku, ve kterých čelí stíhání i bývalé policejní špičky, přiznala vinu. Zadržena byla také vysoká částka hotovosti, která patrně pochází z úplatků. Vyplynulo to z prohlášení prokurátorů, kteří dohlížejí na vyšetřování zmíněných případů.

Rozsáhlé zatýkání mimo jiné vysokých úředníků a někdejších členů nejvyššího vedení slovenské policie odstartovala akce, při které byl loni na podzim zadržen i bývalý šéf kriminálního úřadu finanční správy Ľudovít Makó. Ten podle slovenských médií začal s vyšetřovateli spolupracovat. Policie následně provedla další razie, při nichž zadržela a obvinila i tehdejšího šéfa elitní složky prokuratury.

Prokurátoři neuvedli jména obviněných, kteří se doznali. Mezi stíhanými je například někdejší policejní prezident Tibor Gašpar, jenž byl v minulosti poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka. Policie pak obvinila i Gašparova nástupce v čele slovenské policie Milana Lučanského, který loni v prosinci spáchal ve vazbě sebevraždu.

Úplatky v hotovosti

Podle prokurátora Ondreje Repy při vyšetřování kauzy spojené s bývalým policejním vedením a dalšího případu bylo v hotovosti zajištěno 1,34 milionu eur (35 milionů korun). Prokuratura předpokládá, že šlo o úplatky.

Slovenská policie oznámila, že pro podezření z korupce a jiného deliktu zadržela devět osob včetně bývalého představitele finanční správy. Podle médií je mezi obviněnými někdejší šéf finanční správy František Imrecze, který tuto funkci složil v roce 2018 po kauze týkající se možného úniku několika stovek milionů eur při výběru cla na Slovensku.

Už loni v březnu slovenská policie při vyšetřování jiných korupčních a dalších kauz zadržela a obvinila více než desítku soudců. Kromě toho začala stíhat několik známých podnikatelů i již bývalé šéfy státních hmotných rezerv a zemědělské platební agentury.

Zmíněné policejní razie, největší svého druhu v novodobých dějinách Slovenska, začaly po loňských parlamentních volbách. Ty skončily porážkou pro sociální demokraty (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, kteří se po dlouholetém vládnutí ocitli v opozici. Fico některé ze zmíněných policejních akcí označil za výsledek politické objednávky, což prokuratura popírá.