TÉMA

Vysočina

Vysočina umožní stavbu větrných elektráren, chce je koncentrovat do konkrétních lokalit

Kraj Vysočina zmírnil svůj postoj ke stavbě nových větrných elektráren. Dříve je bez výjimky odmítal, nově však připustil, že by na některých místech vyrůst mohly. Větrné parky chce ale zcelit do jednotlivých lokalit, aby větrníky nerostly na každém kopci. Investoři teď jednají více než s desítkou obcí. Úřady posuzují možné dopady na okolní krajinu u sedmnácti zvažovaných větrných elektráren.
20. 3. 2024|

Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů

Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|

Voda a mráz vytvořily na skalních stěnách a stromech mrazivé úkazy

Velké ledové skulptury, které zdobí stromy a keře, vznikly díky menším odběrům vody z obecních vodovodů. To umožnilo instalovat trysky, které stříkaly vodu na stromy a vytvořily ledovou podívanou poblíž Řídelova.
16. 1. 2024|

Další kraje a města včetně Brna či Hradce Králové mají schválené rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech.
12. 12. 2023|

Reportéři ČT: Státní zastupitelství znovu otvírá kauzu Hilsner. Odborníci zpochybňují dobová svědectví

Státní zastupitelství přezkoumává více než sto dvacet let starý případ vraždy Anežky Hrůzové u vsi Polná, za kterou byl tehdy na základě nepřímých důkazů odsouzen židovský mladík Leopold Hilsner. V kauze se objevily nové důkazy, které dále prokazují Hilsnerovu nevinu. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
24. 10. 2023|

Lesní bary lákají turisty, ale i zloděje. Policisté už jednoho dopadli

Obliba samoobslužných barů v přírodě stoupá. Možnost občerstvit se uprostřed louky, lesa nebo na jiném odlehlém místě využívá stále více lidí, bohužel však i zlodějů. Bary bez obsluhy jsou pro ně snadným terčem. Často si odnášejí nejenom kasičky s penězi, ale i veškeré vybavení baru.
6. 8. 2023|

Hrozí silné bouřky s nárazy větru a kroupami, výjimkou je severozápad

V Česku s výjimkou severních a severozápadních Čech hrozí odpoledne silné bouřky. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Pardubického kraje. V těchto oblastech může bouřku místy provázet vítr o rychlosti až devadesát kilometrů v hodině, přívalové srážky a krupobití, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Večer by měly bouřky od západu postupně slábnout.
21. 7. 2023|

Přetížené kamiony ničí dálnici D1. Vysokorychlostní váhy, které by je odhalily, nefungují

Modernizovanou dálnici D1 i silnice v okolí měsíčně ničí tisíce přetížených kamionů. Jediné vysokorychlostní váhy na Vysočině, které by neukázněné řidiče odhalily, ale nefungují – u Velkého Meziříčí je zničil řidič nákladního auta, ty na dálnici stále čekají na kalibraci.
24. 6. 2023|

SÚRAO lidem v Pošumaví představila geologický průzkum pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu

Zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) lidem v Pošumaví v pátek představili chystaný geologický průzkum pro výstavbu hlubinného úložiště. Mezi čtyřmi lokalitami, kde stát zvažuje, že by mohlo úložiště vzniknout, je Březový potok na Klatovsku. Místní však proti tomu protestují už asi dvacet let.
16. 6. 2023|

Silný vítr působil v Česku od noci problémy v dopravě a energetice

Silný vítr, který zasáhl Česko, působil od noci problémy v dopravě a energetice. Bez elektřiny bylo dopoledne kolem sedmi tisíc odběratelů.  Většinu poruch energetici do šesté hodiny večer odstranili. Hasiči v krajích museli vyjíždět k desítkám případů zlomených větví a popadaných stromů. Vítr provázený sněžením působil problémy i na železnici a na silnicích. Varování meteorologů před silným větrem platilo až do sobotních 19:00. V Krkonoších pak platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:13|

Kaple Panny Marie Bolestné v Kameni na Pelhřimovsku po opravách znovu vítá turisty

Opravenou kapli Panny Marie Bolestné v obci Kámen na Pelhřimovsku si za první měsíc provozu prohlédlo asi čtyři sta lidí. Po tříletých opravách chce nyní kraj kapli využít ke kulturním akcím, už v pátek se tu odehraje varhanní koncert.
4. 8. 2022|

V úterý odpoledne bude pršet. Na Vysočině a v Jeseníkách spadne až šedesát milimetrů

Až 60 litrů na metr čtvereční může spadnout v úterý odpoledne a v noci na středu při bouřkách zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a jejich podhůří. Meteorologové vydali pro část republiky výstrahu na vydatný déšť, platit bude od úterního poledne do středečního rána. Teploty po zbytek týdne mohou většinou jen mírně přesáhnout dvacet stupňů. Během čtvrtka a pátku se sice přechodně ukáže více slunce a pršet bude méně, ale o víkendu bude zřejmě převážně oblačno s přeháňkami a deštěm.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:15|

Lidé z Jemnice chtěli referendum o masokombinátu, zastupitelé jsou proti. Spor bude řešit soud

Referendum o výstavbě velkovýkrmny drůbeže a masokombinátu v Jemnici na Třebíčsku nebude. Hlasování si přitom přálo přes tisíc obyvatel čtyřtisícového městečka. Zastupitelé ale navržené otázky považují za nepřípustné. Celou věc bude řešit soud.
29. 4. 2022|

Březen byl v Česku velmi suchý a současně hodně slunečný. Nedostatek vody trápil většinu Evropy

Hodně slunce, málo srážek a normální teploty, tak by se ve stručnosti dal charakterizovat letošní březen v Česku.
8. 4. 2022|

Meteorologové varují před vydatným sněžením a větrem

Od úterního odpoledne do středečního večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až patnáct a na horách až 35 centimetrů sněhu. Nejvydatněji má sněžit v noci, avizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
1. 2. 2022|

Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.
25. 1. 2022|

Česko zasáhlo husté sněžení, někde může napadnout až čtvrt metru mokrého a těžkého sněhu

Nad územím Jihomoravského kraje začalo ve čtvrtek brzy ráno hustě sněžit. Povrch většiny silnic je mokrý po chemickém ošetření a při jízdě autem je třeba dbát zvýšené opatrnosti, vyplývá z údajů zveřejněných na webu Správy a údržby silnic. Husté sněžení zkomplikovalo dopravu také ve Zlínském, Jihočeském, Olomouckém kraji nebo na Vysočině, postupně se sněhové srážky přesunuly na sever Česka. Spadnout má  během čtvrtka až 15 centimetrů nového sněhu, na východě Moravy možná až 25 centimetrů. Podle meteorologů má na východě republiky sněžit až do pátečního rána, původně mělo přestat v noci na pátek.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 20:09|

Z obecního domu budou nájemní byty. Okříšky přestavují bývalou radnici

V obci Okříšky na Třebíčsku přestavují bývalou radnici na bytový dům. Podobné cesty, jak získat nájemní bydlení především pro mladé rodiny nebo seniory, hledají i další malé obce.
6. 12. 2021|

V některých krajích čekají lidé na termín PCR testu i týden, rozšíření kapacit projedná rada vlády

S přibývajícím počtem nakažených koronavirem roste také nápor na odběrová místa. Třeba v Libereckém kraji čekají podle hejtmana Martina Půty lidé na volný termín PCR testu i týden. Rozšíření kapacit ale na řadě míst brání zejména nedostatek personálu.
30. 11. 2021|

Oslavy 17. listopadu: Ulice zaplní piety, demonstrace i koncert na počest Václava Havla

Ve středu 17. listopadu uplyne dvaatřicet let od sametové revoluce a dvaaosmdesát let od uzavření vysokých škol nacisty. Po celé zemi se konají pietní shromáždění i kulturní akce. Připomínky historických okamžiků doplní debaty a demonstrace týkající se aktuálních témat, jako jsou občanská práva nebo opatření proti epidemii covidu-19. Na rozdíl od loňska, kdy se kvůli šíření koronaviru konaly akce převážně on-line, budou letos navzdory horšící se epidemii opět v ulicích.
16. 11. 2021|

V Česku se znovu potvrdila ptačí chřipka. Veterináři vybijí ohnisko na Jihlavsku

Po měsíci se v Česku znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním čtyřicátém ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je pět tisíc kusů drůbeže, hlavně hus. Veterináři je vybijí. Podle Státní veterinární správy (SVS) jde o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:01|

Největší vliv na rozhodování lidí ve volbách měl vznik koalic. Končící poslanci opouštějí sněmovní kanceláře

Skoro 40 procent voličů se pro vybranou stranu nebo koalici rozhodlo měsíc před sněmovními volbami nebo i dříve. Vyplývá to z průzkumu firmy Median pro Český rozhlas. Každý sedmý si vybral subjekt týden před hlasováním, každý šestý těsně před volbami. Tři procenta respondentů se rozhodovala až ve volební místnosti.
16. 10. 2021|

Na Vysočině sjednotili systém žádostí o domovy pro seniory, nehrozí už duplicity

Kraj Vysočina eviduje šest tisíc žádanek o umístění v domovech pro seniory, k dispozici má ale jen tři tisíce lůžek. Protože jeden člověk může podat víc žádostí, rozhodl se kraj nově propojit penzistické pořadníky. Má to pomoct dobrat se skutečného počtu zájemců, kteří službu využijí.
13. 10. 2021|

V noci dělníci odstranili poslední omezení. Oprava dálnice D1 po devíti letech skončila

Po devíti letech stavebních prací skončila v noci na sobotu modernizace dálnice D1. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravilo celkem 160 kilometrů nejstarší české dálnice. Přestavba přišla na 24 miliard korun. Dokončení prací bylo původně naplánováno na polovinu října. Úplně první plán před začátkem modernizace hovořil o roku 2018, stavba tak nabrala tříleté zpoždění. Některé práce se budou ještě dodělávat.
1. 10. 2021Aktualizováno2. 10. 2021, 00:54|