TÉMA

Svitavy

Stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy začne za dva roky

Za dva roky začne stavba prvního úseku kapacitní silnice z Brna na Svitavy, oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Silničáři Jihomoravský kraj požádali o územní rozhodnutí, následovat budou výkupy pozemků. O alternativě k přetížené silnici I/43, která vede z Brna do Svitav, se mluví už několik desetiletí. Hotovo by podle odhadů mohlo být v roce 2032.
17. 2. 2024|

Svitavy mají nový obchvat

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo novou silnici I/43 Hradec nad Svitavou — Lačnov, která zároveň tvoří obchvat Svitav. Stavba úseku dlouhého 9,5 kilometru měla podle soutěže stát 787 milionů korun bez DPH, nakonec ale bude o něco dražší a vyjde asi na 820 milionů. Stavěly ji firmy Eurovia CS a M – Silnice. Svitavami dosud projíždělo dvanáct tisíc aut denně, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 18:54|

Ústavní soud zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou lékaři neoživovali

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou zdravotníci ve svitavské nemocnici po srdeční zástavě neresuscitovali. Zohlednili její základní diagnózu a četné související nemoci, stejně jako dříve vydaný pokyn lékařů „Do Not Resuscitate“, tedy neprovádět resuscitaci. Pozůstalí žádali odškodnění od společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která zařízení ve Svitavách provozuje. Podle ÚS měl zdravotní personál s pacientkou a jejími blízkými více komunikovat, případně jim dát možnost předem vyslovit přání ohledně resuscitace. K porušení práva na život však v kauze nedošlo, uvedl ÚS.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:21|

Chystaný kruhový objezd u Sebranic na Blanensku má zvýšit bezpečnost

Na silnici I/43 u Sebranic na Blanensku začala stavba kruhového objezdu. Zvýší plynulost a bezpečnost dopravy. Zvláště pro řidiče, kteří jedou od Boskovic, je totiž dosavadní napojení z vedlejší silnice na hlavní tah z Brna do Svitav obtížné. Práce začaly minulý týden a potrvají ještě tři měsíce. Řidiči zatím žádné dopravní omezení nepocítí, v plánu je až v závěru stavby, předeslal ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
31. 7. 2023|

Svitavy chtějí zvýšit bezpečnost provozu ve městě, hodlají přidat nové jednosměrky

Město Svitavy hodlá zavést nové jednosměrné ulice. Množství zaparkovaných vozidel v ulicích totiž podle radnice komplikuje obousměrný provoz. Řidiči se často dostávají do nepříjemných i nebezpečných situací, kdy musí couvat do křižovatky, aby z protisměru mohlo projet jiné auto, popsal místostarosta města Pavel Čížek (ODS).
3. 7. 2023|

Začaly práce na hlavním tahu z Brna do Svitav. Řidiči se zdrží i půl hodiny

S dopravním omezením musejí počítat řidiči, kteří v těchto dnech pojedou na trase Brno– Svitavy. V Lažanech na Blanensku začali silničáři opravovat povrch silnice I/43. Provoz tam řídí semafor, často se tam tak tvoří kolony aut. Práce v Lažanech mají trvat necelý týden. Silnicí denně projede i dvacet tisíc aut. V budoucnu by měla obcím v regionu pomoci nová čtyřproudá silnice.
19. 6. 2023|

Mezi Vysokým Mýtem a Svitavami se opravují mostní závěry. Řidiči musejí počítat s omezením

Na silnici první třídy číslo 35 mezi Vysokým Mýtem a Svitavami začaly v posledních dnech stavební práce na silnicích. V některých úsecích kvůli nim bude zavedena kyvadlová doprava. Zhruba během dvou týdnů tam silničáři provedou opravy na pěti mostech, vymění elastické mostní závěry. Informoval o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.
6. 6. 2023|

Po loňském úmyslném znečištění je voda v rybníku Rosnička pořád špatná. Hrozí úhyn ryb

Oblíbené rekreační místo, rybník Rosnička ve Svitavách, se stále vzpamatovává z loňského znečištění. Podle města plochu tehdy někdo záměrně kontaminoval, a to zřejmě hnojivem. Už v červenci v místě platil zákaz koupání. Hygienici tak před sezonou zjišťovali, jak je na tom voda letos.
29. 5. 2023|

V nemocnici ve Svitavách otevřeli zmodernizované oddělení JIP a ARO

Ve Svitavské nemocnici ve středu slavnostně otevřeli modernizované jednotky intenzivní péče (JIP) a oddělení ARO. První pacienti se do nich nastěhují příští týden. Jednotky se dosud nacházely na dvou různých místech, nyní se sdružily, a zároveň nové prostory umožní v případě potřeby zvýšit počet lůžek intenzivní péče, řekl primář ARO a náměstek léčebné péče nemocnice Pavel Kunčák.
22. 2. 2023|

Meteorologové dál varují před silným větrem a sněhovými jazyky. Ráno kvůli počasí kolabovala doprava

Až do půlnoci bude foukat vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu, oznámili dopoledne meteorologové a vydali novou výstrahu. Dál také platí výstraha na sněhové jazyky. Sněžení a silný vítr ráno na některých místech vážně zkomplikovaly dopravu. Kvůli ledu na vozovce v ranní špičce téměř zkolabovala doprava na silnici I/35 u Svitav, dopoledne se ale situace zlepšila. Policie také už otevřela silnici z Tanvaldu do Harrachova, kam od pondělí nesměly kamiony.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 20:09|

Železnici čeká nový jízdní řád. Díky opraveným úsekům některé vlaky zrychlí

V neděli 11. prosince se bude měnit jízdní řád na železnici, na několika hlavních trasách přinese výrazné zrychlení. Je to hlavně díky tomu, že Správa železnic momentálně dokončuje několik velkých stavebních projektů. Dopravci ale upozorňují, že problémů se spolehlivostí vlaků neubude, právě kvůli dalším velkým výlukám.
1. 12. 2022|

Večer se zavře průtah Litomyšlí, vznikne nad ním nová lávka. Tisíce aut pojedou přes náměstí

Od pátečního večera do nedělního odpoledne bude zcela uzavřeno jedno z problematických míst české silniční sítě – průtah Litomyšlí na silnici I/35. Ředitelství silnic a dálnic nechá vyměnit nadchod u polikliniky. Kvůli uzavírce budou muset všichni řidiči, kterých bývá o víkendech 12 tisíc denně, projíždět ulicemi města, v jednom směru vede objízdná trasa přes historické Smetanovo náměstí.
25. 11. 2022|
Doporučujeme

Patnáctimetrový mechanický betlém je hotový. Ve Svitavách dostane nové prostory

Ve Svitavách skončilo restaurování patnáct metrů dlouhého mechanického betléma, který svými rozměry předčí i slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Svitavské dílo tvoří pět skupin figur, které ve městě zůstaly po odsunu jeho německého obyvatelstva. Hrozilo, že skončí mezi odpadky. Na restaurování obřího betléma se pracovalo zhruba deset let.
18. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:47|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

Vlaková výluka z Brna do Blanska se rozšířila až do Svitav. Potrvá tři měsíce

Vlaková výluka na železniční trati mezi Brnem a Blanskem, která trvá od poloviny loňského prosince, se od středy rozšířila až do Svitav. Lidé tak musí využívat hlavně náhradní autobusovou dopravu, v některých úsecích jedou motorové vlaky. Nové omezení v dopravě potrvá do konce srpna, vlaky na trať Brno–Blansko se vrátí letos v prosinci.
1. 6. 2022|

Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení

V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.
6. 5. 2022|

Začala výstavba obchvatu Svitav. Sníží se riziko nehod chodců a cyklistů

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu silnice I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem. Bude sloužit zejména jako obchvat Svitav. Přeložka silnice nahradí tu současnou, která již nevyhovuje dopravní zátěži a prochází městem od severu z komunikace I/35 směrem na Brno. Do provozu by měl být obchvat uveden v roce 2024.
21. 4. 2022|

Zemědělci protestovali napříč Českem. Nelíbí se jim plánované změny v dotačních podmínkách

V Česku ve čtvrtek protestovali zemědělci proti plánovaným změnám v nastavení podmínek pro dotace. Například na Vysočině se podle zástupců Agrární komory účastnily protestní jízdy na Žďársku, Jihlavsku či Třebíčsku desítky strojů. Nedaleko Jesenice u Prahy zase zemědělci zapálili na protest kupu slámy. Kolem místa happeningu projelo také třicet troubících traktorů.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 19:49|

Laboratoř oficiálně potvrdila šest případů varianty omikron na jižní Moravě

Laboratoř v neděli oficiálně potvrdila šest případů varianty covidu-19 omikron na jižní Moravě. Jihomoravští hygienici mají nahlášeno sedmé podezření na omikron, na potvrzení se čeká. ČTK to řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 18:09|

Po čtyřech a půl letech policie ukončila vyšetřování výbuchu v Poličce

Po čtyřech a půl letech policie ukončila vyšetřování výbuchu v Poličských strojírnách. Podala návrh obžaloby na tři fyzické a jednu právnickou osobu. Obvinění byli seznámeni s výsledky vyšetřování, obžaloba k soudu dosud podána nebyla, uvedla okresní státní zástupkyně ze Svitav Gabriela Chalupníková.
12. 11. 2021|

Meteorologové varují před silným větrem v noci na pondělí na některých místech

V části Česka hrozí od nedělního večera do pondělního rána opět silný vítr. V nárazech může mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Frýdlantsko, Jesenicko, Krnovsko a čtveřici okresů na jihu Pardubického kraje. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:06|

Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli

Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|

Na Svitavsku se při nehodě tří aut zranilo šest lidí. Silnice do Mohelnice byla několik hodin uzavřená

Šest lidí se zranilo při nehodě tří aut u obce Gruna na Svitavsku na silnici I/35. Jednoho musel vrtulník převézt do nemocnice. Frekventovaná silnice byla až do odpoledních hodin kvůli nehodě uzavřena.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 15:57|

Bouřky zasáhly Česko. Pět tisíc domácností je bez proudu

Tisíce domácností bez proudu a stovky výjezdů hasičů si vyžádaly bouřky, které zasáhly v pondělí Česko. Hasiči odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení nebo odčerpávají vodu. Meteorologové varují, že kvůli bouřkám mohou následovat lokální záplavy, nebezpečím jsou také kroupy a blesky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje až do úterního poledne.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 22:34|