TÉMA

Televize

Hodného estébáka beru jako nadpřirozenou postavu, říká herec Noha

Do druhé půlky vstoupil osmidílný seriál České televize a německé ZDF To se vysvětlí, soudruzi. Jde v něm o vyšetřování nadpřirozených událostí v Československu osmdesátých let, které nakonec tak úplně nadpřirozené nejsou. To vše pod dohledem „zlé“ a „hodné“ Státní bezpečnosti. Tu hodnou představuje dnes hodně obsazovaný herec Leoš Noha. „No, byla to věru krušná práce, ale jsem se svým výsledkem spokojený,“ řekl Noha v pořadu Interview ČT24 o tom, jak dostat do role vtip.
2. 4. 2024|

Slovenské ministerstvo cílí na RTVS, Danko volá po tvrdé ruce. Opozice varuje před zničením nezávislých médií

Slovenské ministerstvo kultury chce posílit vliv státu na veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) a vyměnit ředitele. Opozice návrh zákona kritizovala a označila jej za snahu RTVS ovládnout. Dvě opoziční strany oznámily pokračování protivládních protestů, které byly dříve zaměřené proti změnám v trestním právu. Situaci slovenských médií pozorně sleduje Evropská komise (EK), upozornila místopředsedkyně Komise Věra Jourová. Proti návrhu se ozval také Český rozhlas. Prostřednictvím generálního ředitele Reného Zavorala uvedl, že jde o „de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby“.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:38|

Ticho, budeme vysílat, křičeli na řemeslníky. Moderátor Merunka vzpomíná na začátky Novy v rozestavěném studiu

Před třiceti lety moderoval Zbyněk Merunka vůbec první Televizní noviny na začínající stanici Nova. Měšťanská beseda, odkud tehdy televize vysílala, se zrovna rekonstruovala. „Někdo na řemeslníky zakřičel: Teď půl hodiny ticho, budeme vysílat,“ vzpomíná v podcastu Background ČT24 Merunka. V redakci panovala až nezdravá nervozita. Bez trémy to ale podle Merunky nejde nikdy. Provázela ho celou kariéru, a nevymizela ani poté, co ho sledovaly miliony diváků.
1. 2. 2024|

TV Barrandov odpojili proud. Její kanály několik hodin nefungovaly

Kanály televize Barrandov v sobotu ráno zhruba devět hodin nevysílaly kvůli odpojení dodávky proudu. Od 10:00 je po napojení na záložní zdroje mohou diváci opět sledovat, řekli zástupci televize. Ráno se místo vysílaného programu na kanálech objevil pouze monoskop. Barrandov Televizní studio, se potýká s dluhy.
20. 1. 2024|

Ceny Emmy ovládl Boj o moc, komediální kategorie rozcupoval Medvěd

Americkým televizním cenám Emmy dominovala poslední série dramatu Boj o moc a v kategorii komedií uspěl seriál Medvěd. Předávání cen, k němuž mělo dojít už v září, pozdržely hollywoodské stávky herců a scenáristů.
16. 1. 2024|

Polský ministr kultury rozhodl o nucené finanční správě u veřejnoprávních médií a státní agentury

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz vyhlásil nucenou finanční správu nad polskou veřejnoprávní televizí TVP, rozhlasem PR a státní tiskovou agenturou PAP. Své rozhodnutí o likvidačním statusu označil za reakci na veto zákona o navýšení jejich rozpočtu, které před Vánoci vydal polský prezident Andrzej Duda právě kvůli sporu o tři klíčová média. Jejich vedení nová vláda po bleskovém hlasování parlamentu odvolala před týdnem.
27. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 20:08|

V seriálu Simpsonovi se časy změnily. Homer přestal škrtit Barta

Seriál Simpsonovi se podle všeho rozhodl ze scénáře škrtnout jeden ze svých nejklasičtějších gagů. V aktuální, pětatřicáté sezoně totiž Homer Simpson prohlásil, že přestal škrtit svého syna, což byl jeho osvědčený výchovný trik. „Časy se změnily,“ konstatuje. Ve skutečnosti ke změně ale došlo už před několika lety, byť si toho diváci všimli až teď.
8. 11. 2023|

„Bez nás ani dolar.“ Scenáristé si vydobyli ústupky studií a ukončují stávku

Hollywoodští scenáristé se mohou vrátit do práce. Jejich cech rozhoduje o schválení tříleté smlouvy, která mimo jiné zajišťuje vyšší odměny a poskytuje ochranu proti využití umělé inteligence. Předběžnou dohodu se studii a streamovacími službami musí po zástupcích odborů stvrdit ještě členové. Herci ve stávce pokračují.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 23:30|

Dynamická televize, která uspokojí všechny druhy diváků. Končící generální ředitel ČT Dvořák zhodnotil 12 let ve funkci

Generální ředitel musí Českou televizi držet v chodu a  zlepšovat vnitřně, a kromě toho čelit tlakům zvenčí. V pořadu Interview ČT24 o tom hovořil stávající šéf ČT Petr Dvořák. Zhodnotil, jak se televize posunula za 12 let, kdy ji řídil – podle jeho slov je na úrovni špičkových veřejnoprávních institucí v západní Evropě.
26. 9. 2023|

Přišel jsem s Petrem Dvořákem a odcházím s ním, říká končící ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal

Ruská agrese vůči Ukrajině je podle končícího ředitele zpravodajství a sportu ČT Zdeňka Šámala situace, kdy bylo správné, aby Česká televize zaujala postoj. V Interview ČT24 Šámal také řekl, že si nevzpomíná na žádný okamžik, kdy by měl pocit, že něco takříkajíc zvoral, i když připustil, že s odstupem lze některé momenty hodnotit kriticky. Rozhovor se Zdeňkem Šámalem vedla Tereza Kručinská.
19. 9. 2023|

Televizní festival Zlatá Praha uvede dokumenty o Pavlicovi a Dashe a promítne filmy i on-line

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha představí přes osmdesát soutěžních a pět nesoutěžních snímků o hudbě, tanci i divadle. Na Nové scéně pražského Národního divadla program zahájí dokumenty režiséra Jana Mudry o hudebníkovi Jiřím Pavlicovi a zpěvačce Dashe. Sledovat festivalové dění bude možné nejen přímo na Nové scéně, ale letos poprvé i na webu Zlaté Prahy. Vybrané přímé přenosy odvysílá také program ČT art. Festival se uskuteční od 20. do 23. září.
14. 9. 2023|

Armáda v Gabonu po volbách ohlásila, že se chopila moci

Vojáci v západoafrickém Gabonu podle tiskových agentur oznámili anulování sobotních voleb, uzavření hranic a rozpuštění institucí. Vysoce postavení důstojníci deklarovali převzetí moci v televizi a později prohlásili, že dočasnou hlavou státu se stane jeden z generálů. Úřady dříve během dne vyhlásily, že prezidentský úřad obhájil Ali Bongo. České ministerstvo zahraničí eviduje v zemi jednu českou občanku, která tam pobývá dlouhodobě. Za poslední tři roky jde už o osmý vojenský převrat v některé z bývalých francouzských kolonií.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:46|

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Gentleman divadla, shodují se kolegové

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Oblíbený herec ztvárnil před kamerou desítky komických i vážných postav. Třeba ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Jeho kolegové o něm hovoří jako o gentlemanovi českého divadla. Kromě Národního divadla stále působí i v komornějším pražském Ungeltu.
9. 8. 2023|

Nigerská armáda podpořila puč skupiny vojáků. Západ volá po propuštění prezidenta

Velení nigerské armády ve čtvrtek vyjádřilo podporu skupině vojáků, která ve středu oznámila, že sesadila prezidenta Mohameda Bazouma. Informovala o tom agentura AFP. Bazoum i ministr zahraničí jeho vlády vyzvali k uchování demokracie v zemi. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, generální tajemník OSN António Guterres a Evropská unie apelovali na okamžité propuštění nigerského prezidenta. Stoupenci převratu mezitím v hlavním městě Niamey zapálili sídlo vládnoucí strany, načež je policie rozehnala slzným plynem, píše agentura Reuters.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 22:09|

Hollywood se zastavil. Po scenáristech vstoupili do stávky i herci

Oborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) vstoupil do stávky, vyjednavači se totiž nedohodli na nové kolektivní smlouvě se zástupci filmových studií. Znamená to větší ochromení filmového průmyslu, než když stávku vyhlásili scenáristé. Už se pozastavila natáčení některých filmů, herci odešli přímo ze svých premiér a v ohrožení je i nadcházející filmová sezona s festivaly v Benátkách či v Torontu. Herci v odborech totiž nemohou svoje filmy propagovat.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 22:07|

Vláda se dohodla s audiovizuálními platformami na příspěvcích do audiovize

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat dvěma procenty z příjmů všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na nedělním jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS).
2. 7. 2023|

Čelí kritice i vlastnímu pocitu viny. Rusové, kteří utekli před Putinem, se snaží přemoct negativní image

I když Putinův režim vede válku proti Ukrajině stále bezohlednějšími způsoby, těší se podle průzkumů značné podpoře veřejnosti. V Rusku, stejně jako v jeho spřízněném Bělorusku, se nicméně najdou lidé, kteří o válce smýšlejí kriticky. Někteří z odpůrců diktatury skončili za mřížemi, jiní vlast opustili a z exilu různými způsoby proti Putinovi bojují. Potýkají se přitom s negativním přijetím i vlastním pocitem viny. Pro Reportéry ČT téma sledovali Lenka Klicperová a Tomáš Vlach.
13. 6. 2023|

Budoucnost televize je v digitálním prostoru, míní nově zvolený generální ředitel ČT Jan Souček

Cílem nově zvoleného generální ředitele České televize Jana Součka je připravit instituci na konec terestrického vysílání a přechod výhradně do digitálního prostoru, kde mohou diváci sledovat pořady pomocí nejrůznějších aplikací. Důležitá je podle něj i reforma financování televize a diskuze o podobě koncesionářských poplatků, jejichž výši by si představoval kolem 180 korun. Jan Souček byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedl moderátor Daniel Takáč.
8. 6. 2023|

Boj o moc zná své smutné vítěze. Ve finále seriálu se rozhodlo, kdo převezme rodinnou firmu

Otázka, kdo z dětí miliardáře Logana Roye převezme rodinný podnik, je po pěti letech a čtyřech sezonách seriálu Boje o moc zodpovězena. O víkendu se odvysílal poslední díl. Titul, za nímž stojí britský autor Jesse Armstrong, balancoval mezi ironickou černou komedií a temným rodinným dramatem. Diváci i kritika devětatřicet epizod oceňovali za konstantní úroveň kvality – seriál v minulých letech vyhrál dva Zlaté glóby i dvě ceny Emmy za nejlepší televizní drama.
31. 5. 2023|

V Bělehradu protestovaly desítky tisíc lidí. Vučiče vyzvaly k odstoupení

Tisíce lidí v sobotu večer znovu protestovaly v centru Bělehradu proti násilí v souvislosti s dvěma hromadnými střelbami s osmnácti mrtvými, které na začátku května otřásly Srbskem. Podle agentury APA šlo již o čtvrtou demonstraci proti násilí. Desetitisíce demonstrantů podle srbského vysílání BBC požadovaly odstoupení prezidenta Aleksandara Vučiče. O desítkách tisíc lidí na protivládní demonstraci informovala také agentura Reuters.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 23:03|

Byli jsme naivní, nezodpovědní a nevzdělaní, vzpomíná na začátky novinařiny v Česku editorka Událostí Kanisová

Vlastní drzost a punkovost novinářského prostředí 90. let pomohly Janě Kanisové nastartovat kariéru v televizi. „Stačilo být ve správnou dobu na správném místě. Nemyslím si, že to bylo nejlepší období, co se kvality novinářské práce týče,“ hodnotí v podcastu Background ČT24. Cynismu se editorka hlavní zpravodajské relace Události nevyhýbá, příliš cyničtí novináři ale podle ní rozhodně nejsou přínosem pro společnost.
18. 5. 2023|

To se vysvětlí, soudruzi. Paranormální jevy vyšetřují v seriálu České televize a německé ZDF

Ve studiích na Kavčích horách dočasně sídlí Ústav paranormálních jevů. Jeho pracovníci hrají důležitou roli v chystaném seriálu, který vzniká ve spolupráci České televize a německé ZDF. Seriál To se vysvětlí, soudruzi! chce po desetiletích navázat na kdysi oblíbené koprodukční projekty z osmdesátých let, v nichž se děj chystané novinky odehrává.
11. 5. 2023|

Američtí scenáristé vstoupili do stávky. Může to ochromit tamní filmový průmysl

Tisíce amerických televizních a filmových scenáristů vstoupily do stávky. Jednání jejich odborů s hollywoodskými studii a streamovacími službami o platech a dalších podmínkách skončily bez dohody. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem. Připravované epizody seriálů nebo roztočené filmy mohou čelit zpožděním.
3. 5. 2023|

Zemřel kontroverzní moderátor Jerry Springer, jeho show běžela 27 let

Americký televizní moderátor Jerry Springer, známý svými kontroverzními pořady plnými vulgarismů a potyček, zemřel. Moderátorovi bylo 79 let. Provázel show, která po něm byla pojmenována a běžela sedmadvacet let.
27. 4. 2023|