TÉMA

Gripen

Česko vyjednává o pokračování gripenů, neobejdou se ale bez modernizace

Česká republika se chce se Švédskem dohodnout na prodloužení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Bude je totiž potřebovat až do roku 2035, kdy by je měly plně nahradit modernější americké stroje F-35 Lightning II. Provoz gripenů je zatím domluvený pouze do roku 2027. Navíc budou potřebovat modernizaci, aby zůstaly kompatibilní se systémy spojenců v NATO.
11. 4. 2024|

Dohoda bez příslibu peněz. Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, schválila vláda

Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, kterým chtějí ocelárny snížit svou uhlíkovou stopu. Ze spolupráce by měly vzejít projekty na modernizaci tamní výroby a snížení její energetické náročnosti. Počítá s tím memorandum mezi vládou, skupinou Třinecké železárny – Moravia Steel a Moravskoslezským krajem, které ve středu schválil kabinet. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po jednání vlády upozornil na to, že memorandum neznamená příslib žádných peněz od státu.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 18:17|

Politici v tom létat nebudou, vyhodnotili to vojáci, řekla Černochová k F-35. Metnar by jednal efektivněji

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že letouny páté generace F-35 vyhodnotili jako nejlepší variantu sami vojáci. Pochybnosti o nejdražší české armádní zakázce nemá, letouny budou prý i šetřit lidské životy. Její předchůdce v čele resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) by však v této věci jednal efektivněji. Oba politici se v pořadu Události, komentáře střetli o okolnostech pronájmu gripenů.
6. 2. 2024|

Pořízení 24 stíhaček F-35 je pro nás nezbytným minimem, říká brigádní generál Míka

„Protože jsme se zavázali, že to zaplatíme, tak to budeme muset platit,“ shrnul nákup 24 stíhaček americké výroby F-35 vedoucí integrovaného týmu Taktické letectvo Armády České republiky a zástupce ředitele sekce rozvoje sil ministerstva obrany Jaroslav Míka. Objednávka čtyřiadvaceti strojů je „nezbytným minimem“ ve srovnání se zeměmi podobné velikosti a podobným rozpočtem jako Česko, uvedl brigádní generál v pořadu Interview ČT24.
30. 1. 2024|

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl Rakušan

Vláda schválila přidání letounů F-35 na seznam strategických projektů české armády, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vláda se také zabývala novelou zákona o advokacii, která má mimo jiné zpřesnit nynější úpravu týkající se mlčenlivosti advokáta, nebo novelou předpisu o veřejných sbírkách. Kabinet zasedal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který v úterý odletěl na návštěvu Indie.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:43|

Okamura zkritizoval vládní podporu Ukrajincům v Česku. Už ani halíř, řekl

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura prohlásil, že by na pomoc Ukrajincům žijícím v Česku neměl jít „ani halíř“. Peníze by se místo toho měly využít k podpoře českých občanů. Okamura to řekl v pořadu Interview ČT24 s tím, že se tvrzení netýká pracujících lidí, jelikož ti nepotřebují pomoc. Vyjádřil se také k dodávkám české vlády Ukrajině, která se brání ruské invazi.
28. 11. 2023|

Gripen versus F-35. Česko chystá nákup 24 nových letounů

Vláda by měla zhruba za tři týdny rozhodnout, jaký směr nabere modernizace českého letectva. Očekává se, že kabinet odsouhlasí nákup čtyřiadvaceti amerických letounů F-35. V současnosti se letectvo spoléhá na stroje JAS-39C Gripen, jenže ty pro moderní potřeby české armády v rámci NATO přestávají stačit. Hlavní výhodou F-35 oproti Gripenu má být jeho delší životnost. Sněmovní opozice však tvrdí, že jde o příliš drahý projekt. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24.
18. 9. 2023|

Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 17:56|

Armáda usiluje o pořízení stíhaček F-35, vláda o tom rozhodne na začátku října

Kabinet Petra Fialy (ODS) má začátkem října rozhodnout o modernizaci nadzvukového letectva. Armáda chce americké stroje F-35, ministerstvo obrany dokončuje podklady. Podle opozičního hnutí ANO by šlo o nákladný projekt a není prý jisté, že se využije jejich potenciál. Švédský výrobce gripenů vznáší výhrady k tomu, že nedostal příležitost představit konkrétnější nabídku u svých strojů. V tisku připravil inzertní kampaň. Podle resortu obrany bude pořízení letounů F-35 efektivnější a nebude tvořit ani desetinu jeho ročních výdajů.
11. 9. 2023|

V Česku začíná cvičení vzdušných sil Odolné nebe. Zapojí se i policie

V pondělí začíná národní cvičení vzdušných sil Odolné nebe, dva týdny budou po celém Česku trénovat všechny útvary vzdušných sil i aktivní zálohy. Komplexní dvoustupňové cvičení v rámci Národního posilového systému protivzdušné obrany ČR (NaPoSy PVO ČR) potrvá do 8. září.
28. 8. 2023|

Z Baltu by se stal „alianční rybník“. Švédsko může vstupem do NATO lépe bránit Pobaltí

Kaliningrad dosud působil na své okolí jako hrozba, brzy by mohl být slabinou. Severoatlantická aliance by získala kvalitní loďstvo – třeba ponorky, které si dokázaly poradit s americkou letadlovou lodí, zbrojní průmysl či strategický ostrov Gotland. Vstup Švédska do NATO by zcela proměnil bezpečnostní situaci v Baltském moři. Armáda skandinávské země ale není zcela bez problémů, jak ukazuje například stav letectva.
29. 5. 2023|

Peníze utratíme smysluplně, řekla Černochová k armádním zakázkám. Opozice bude nákupy kontrolovat, ujistil Růžička

Poslanci ve středu v úvodním kole podpořili vládní novelu, která Česko zavazuje vynakládat každoročně na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu. Po definitivním schválení předlohy by mohly příjmy obrany v roce 2024 vzrůst zhruba o dvacet miliard. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nyní resort připravuje velké strategické projekty, jde zejména o pořízení nových tanků nebo stíhaček. Opoziční hnutí ANO s navýšením rozpočtu na obranu souhlasí, nákupy techniky ale hodlá důkladně sledovat, dodal jeho poslanec a  místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička. O modernizaci armády spolu debatovali v Událostech, komentářích.
10. 2. 2023|

Začaly opravy na armádním letišti Čáslav. Gripeny se přesouvají do Pardubic

Na čáslavském vojenském letišti začala ve čtvrtek výluka kvůli opravám, část letounů se tak musí přesunout do Pardubic. Gripeny, které zůstanou v Čáslavi, čeká pravidelná technická údržba. Přesun techniky a personálu zpět na mateřskou základnu je plánován na 30. ledna.
12. 1. 2023|

Coby vojenský pilot už zažil řadu krizových situací, jako nový astronaut musel prokázat týmového ducha

Český vojenský letec Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA). V rozhovoru pro ČT, který vedl Daniel Stach, říká, že je v rychle se rozvíjejícím odvětví důležité získat know-how a budovat si své místo. V náročném výběrovém řízení uspěl mezi více než 22 tisíci konkurenty. Musel prokázat týmového ducha, ale i psychickou odolnost a fyzickou zdatnost.
27. 11. 2022|

Nedostatek zbraní by mohl znamenat problémy pro spojence Ukrajiny, píše AP

Nedostatek zbraní v celé Evropě by mohl postavit spojence Ukrajiny před těžké rozhodování – při své podpoře Kyjevu totiž zvažují také riziko ruského útoku na ně. Napsala to agentura AP, podle níž ruská invaze na Ukrajině zatížila už předtím zdecimované zásoby zbraní nejen v řadě menších států, ale i v některých větších zemích NATO. Spojené státy a další členové Severoatlantické aliance poslali Ukrajině zbraně a vybavení v hodnotě miliard dolarů, někteří spojenci poskytli všechny své rezervní zbraně ze sovětské éry a nyní čekají na americkou náhradu.
23. 10. 2022|

Začaly Dny NATO. Na mošnovské letiště se sjely jednotky z 19 zemí

Na letišti Mošnov začaly dvoudenní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Zahájil je společný seskok českých a polských parašutistů. Jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě, jen v sobotu ji navštívilo 85 tisíc lidí. I na neděli je přichystaných okolo deseti hodin programu. Kvůli letošímu vysokému zájmu veřejnosti se v okolí letiště ze všech stran tvořily několikakilometrové kolony aut.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 18:15|

Nákup amerických stíhaček zvýší podle Vondry zájem USA bránit Česko. Podle opozice jsou stroje předražené a zbytečné

Nákup amerických stíhaček F-35 Lightning vyvoval spory mezi politiky. Podle zastánců má obchod zvýšit ochotu Spojených státu bránit v případě krize jak Českou republiku, tak i evropské státy NATO. Část sněmovní opozice namítá, že americké stroje jsou příliš drahé na pořízení i provoz a že česká armáda jejich potenciál zdaleka nevyužije.
21. 7. 2022|

Česko chce koupit stíhačky F-35 Lightning, vláda bude jednat s USA

České vojenské letectvo by mělo být v budoucnu vyzbrojeno americkými bojovými letouny F-35 Lightning II. Vláda o jejich nákupu hodlá jednat s USA. Kabinet také zrušil tendr na nákup pásových bojových vozidel pěchoty. Ministerstvo obrany nyní osloví švédského výrobce stroje CV-90 BAE Systems. Po jednání vlády to řekli premiér Petr Fiala (ODS) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS).
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 18:47|

Švédsko doufá, že Česko zůstane u letadel Gripen. Předloží novou nabídku

Švédsko nabídne Česku bezplatný převod nyní používaných stíhacích letounů Gripen, řekl agentuře ČTK švédský velvyslanec Fredrik Jörgensen. Letouny by byly modernizovány a Česko by si zároveň podle něj mohlo zakoupit nejmodernější verzi Gripen E. Ministerstvo obrany k tomu sdělilo, že podobnou nabídkou od Švédska nedisponuje. Podle ředitele komunikace ministerstva obrany Davida Jareše vláda rozhodne o budoucnosti českého nadzvukového letectva na základě odborného doporučení armády.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 17:27|

Slovenský ministr obrany požádal Česko o pomoc při ochraně vzdušného prostoru

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď požádal Česko o pomoc při dočasné ochraně slovenského vzdušného prostoru. Svou žádost přednesl při návštěvě své české kolegyně Jany Černochové (ODS). Po jednání s ministryní uvedl, že jde o projekt, do něhož se vedle Čechů zapojí také Poláci. Podle Černochové bude Česko nyní jednat o podmínkách této pomoci.
18. 6. 2022|

Česko by mohlo od Německa získat tanky Leopard, řekla Černochová

Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard výměnou za zbraně, které Česká republika poslala Ukrajině, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jednání je podle ní na dobré cestě. Prozradila, že armáda by měla získat některou z verzí tanků mezi starším typem Leopard 1 a modernějším Leopard 2.
11. 5. 2022|

Černochová v Pentagonu potvrdila záměr Česka uzavřít s USA obrannou dohodu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu oficiálně potvrdila záměr České republiky uzavřít se Spojenými státy obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Svému protějšku Lloydu Austinovi to řekla na začátku jejich čtvrtečního jednání v Pentagonu. Chce s ním jednat také o otázce nákupu dalších vojenských vrtulníků Bell, stíhacích letadel a o budoucnosti těžké brigády české armády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:14|

Obrana by se podle Černochové měla zaměřit na modernizaci. Pro nákupy plánuje investiční fond

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci představila priority resortu pro rok 2022. Zdůraznila, že ministerstvo by se v příštím roce mělo zaměřit na modernizaci a novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministryně chce také předložit návrh zákona o investičním fondu pro obranu, který by umožnil garanci peněz na víceleté financování armádních nákupů.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 12:41|

Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|