TÉMA

Animace

Animátor musí mít herecký talent. Dva velké filmy si s nimi v Česku vypomáhaly

V kinech je právě nový český loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, jenž sbírá pozitivní divácké i kritické ohlasy – podobně jako před dvěma lety jiný tuzemský snímek – Myši patří do nebe – vytvořený stejnou technikou. Oba dva tituly se staly „dílnou“ nových talentů, česká animace tak podle pozorovatelů prochází určitým restartem, který akcelerují i úspěšné studentské filmy. ČT24 mluvila s režiséry, producenty i pedagogy, odkud tato energie vyvěrá – a proč byla před pár lety přerušena.
24. 11. 2023|

Na úspěch filmu S láskou Vincent navazuje Jagna. Polská venkovanka z 19. století doplácí na patriarchát

Před šesti lety představil tvůrčí a manželský pár Dorota Kobielová Welchmanová (uměleckým jménem DK Welchmanová) a Hugh Welchman snímek S láskou Vincent, v němž osud malíře van Gogha převyprávěli animací jeho olejomaleb. Nyní pomocí techniky animované malby převedli na plátno román polského nobelisty Reymonta odehrávající se na polském venkově devatenáctého století. Snímek pojmenovaný podle hlavní ženské postavy – Jagna – promítají od 9. listopadu i česká kina.
9. 11. 2023|

Anifilm přivítá tvůrce Kung Fu Pandy a podívá se do Japonska

V Liberci začíná soutěžní festival animovaných filmů Anifilm. V porotách zasednou například režisér John Stevenson nominovaný na Oscara za příběh Kung Fu Panda nebo animátorka Kim Keukeleireová, která spolupracovala s Wesem Andersonem či Giulermem del Torem. Animovanou tvorbu dětským i dospělým divákům představuje festival do 7. května. Nesoutěžní část programu se změří na japonskou kinematografii. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese animátor Alfons Mensdorff-Pouilly, podepsaný mimo jiné pod příběhy nešiků Pata a Mata.
2. 5. 2023|

Zlínský festival dětských filmů představil znělku. Uctí Břetislava Pojara a představí skandinávské webové seriály

Zlínský fetival dětských filmů se letos bude soustředit na československou animaci a také na skandinávské webové seriály pro mladé. Do začátku března ještě mohou tvůrci přihlásit své snímky do soutěže, která se uskuteční v tradičních třech kategoriích. S předstihem představili jeho pořadatelé znělku letošního 63. ročníku, který začne na den dětí, tedy 1. června, a potrvá týden.
23. 2. 2023|

V nově opraveném zámku Kinských se návštěvníci mohou vydat na expedici do minulosti

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku se po třech letech opět otevřel návštěvníkům. Zámek, který spravuje Muzeum regionu Valašsko, se od roku 2019 rekonstruoval. Oprava vyšla téměř na 120 milionů korun. Kromě stavebních úprav nebo nových depozitářů čeká na návštěvníky nová stálá expozice o vztahu člověka a přírody.
11. 3. 2022|

To by nás nenapadlo, říkali na Oscarech. Hollywoodu ale česká animace konkurovat nemůže, míní producent

Česká animace se pomalu vrací do světové pozornosti, nepochybuje producent Martin Vandas. Na Oscarech zaujala nápadem, tón mainstreamu ale udávají hollywoodská studia s rozpočty, o kterých si tuzemská kinematografie může nechat zdát. O šancích české animace se prosadit i o tom, proč by animované Fimfárum u současného zahraničního publika nejspíš neprorazilo, mluvil Vandas jako host Interview ČT24.
16. 12. 2021|

Na Zlaté glóby je nominováno i Moje slunce Mad české režisérky Pavlátové

Ocenění Zlatý glóbus může získat i celovečerní snímek režisérky Michaely Pavlátové. Drama Moje slunce Mad je nominován v kategorii animovaných titulů. Hlavní hrdinkou příběhu, inspirovaného skutečností, je Češka, která se provdá do Kábulu. Česko-francouzsko-slovenský snímek koprodukovala Česká televize.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 17:02|

Oběti domácího násilí varují. Osvětová kampaň využívá animace fotografií zavražděných žen

OSN odhaduje, že domácí násílí někdy v životě zažije každá třetí žena. V mnoha případech končí vztah s násilníkem smrtí. Izraelská technologická společnost D-ID použila k osvětové kampani těžký kalibr: fotografie zavražděných žen. Animovala je a hlasem hereček nyní tyto oběti domácího násilí, na takzvaných deepfake videích, varují ze záhrobí.
1. 12. 2021|

Dvě děti utíkají Přes hranici nepřátelským světem. I díky českým animátorům

Do tuzemských kin vstupuje první celovečerní film natočený technikou malby na sklo. Drama Přes hranici zpracovává aktuální téma migrace a exilu, které má kořeny v rodinné historii autorky, francouzské režisérky a výtvarnice Florence Miailheové. Snímek vznikal s přispěním českých animátorů.
23. 11. 2021|

Nejen Zátopek, ale i Moje slunce Mad. Český příběh z Afghánistánu chce oslovit Oscara

Česko-francouzsko-slovenský snímek Moje slunce Mad se pokusí o Oscara. O nominaci Americké filmové akademie v kategorii animovaných filmů usilují producenti z českého Negativu a zahraniční distributor na základě ohlasů ve světě. Oslovit dovedl snímek festivalové poroty v Mexiku i Francii. Novinka režisérky Michaely Pavlátové vypráví příběh Češky provdané do Afghánistánu. Od 21. října Moje slunce Mad promítají české biografy.
19. 10. 2021|

Animované Myši patří do nebe a nyní i do kin. Téma smrti vysvětlují přívětivě, říkají tvůrci

Do tuzemských kin vstupuje celovečerní rodinný film Myši patří do nebe. Animovaný příběh podle úspěšné knihy Ivy Procházkové vytvořili Denisa Grimmová a Jan Bubeníček. Příběh o nepravděpodobném kamarádství dvou nepřátel zprostředkovává i dětským divákům téma smrti a ztráty. O novinku je zájem i v zahraničí, podle tvůrců potvrzuje, že české animaci se podařilo vzpamatovat z porevolučního útlumu.
7. 10. 2021|

Český animovaný film o sobě dává ve světě vědět. Po letech uspěl v Annecy, oslaví ho i Anifilm

Režisérka Michaela Pavlátová získala cenu poroty v Annecy za film Moje slunce Mad. Účast na francouzském festivalu animovaných filmů je pro tvůrce prestižní záležitostí, český snímek byl do hlavní soutěže vybrán téměř po třiceti letech. Ve vedlejší sekci se pak promítal i jiný majoritně český film s názvem Myši patří do nebe. Právě ten uvidí zájemci i v Česku na Anifilmu, který začíná v úterý v Liberci. Až do neděle nabídne stovky filmů, a zaměří se třeba na životní prostředí, virtuální realitu či počítačové hry.
21. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:22|

Myši patří do nebe, nejprve ale do traileru

Myši patří do nebe, tvrdí svým názvem animovaný film Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka. Celovečerní snímek ve světové premiéře uvede festival ve francouzském Annecy, s hlavními hrdiny, myškou Šupito a lišákem Bělobřichem, seznamuje ale české diváky už nyní první trailer. Kina celý příběh odvypráví 7. října.
11. 6. 2021|

Krtkovi zajistil kalhoty, auto i slávu. Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Nebyl to ale jeho jediný chráněnec. Ilustroval například knihy Eduarda Petišky nebo Vladislava Vančury. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra v neděli uplynulo přesně 100 let. Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Ocenění se mu dostalo nejen na domácích festivalech, ale i v zahraničí.
21. 2. 2021|

Český animovaný film má potenciál, ale zatím je popelkou s kdysi dobrou značkou

Asociace animovaného filmu oslovila v závěru loňského roku vybrané profesionály z oboru. Cílem dotazníku bylo ověřit, jaký má česká animovaná produkce potenciál. Nedaří se jí na mezinárodní scéně prosadit, přestože současná doba těmto snímkům přeje.
17. 2. 2021|

Tip z iVysílání: Důchodkyně Louisa prožívá na pobřeží animovaný příběh

Jean-François Laguionie natočil ve svých sedmasedmdesáti letech animovanou Louisu na pobřeží. Poetický a vizuálně podmanivý příběh o čiperné stařence, která zůstane sama v opuštěném městečku, si mohou diváci pustit v iVysílání do 26. ledna.
22. 1. 2021|

Festivalové vteřiny: Co se dělo na Anifilmu 2020

Podevatenácté se letos konal festival Anifilm, poprvé ale v Liberci. Přehled novinek i klasik návštěvníkům promítal od 6. do 11. října, hlavním tématem byla tentokrát hudba a zvuk v animaci. Co se dělo na plátně i za ním, přibližovaly každý den Festivalové vteřiny, které lze sledovat i na webu ČT24.
7. 10. 2020Aktualizováno11. 10. 2020, 11:05|

Tip z iVysílání: Grimault a Prévert vypráví Andersenovu pohádku

Francouzský tvůrce animovaných Filmů Paul Grimault a básník Jacques Prévert v roce 1980 po svém převyprávěli známou pohádku Hanse Christiana Andersena. Jejich bajka Král a pták vychází z příběhu Pastýřka a kominíček. V iVysílání ji lze vidět jen do 11. října.
8. 10. 2020|

Z Liberce je slyšet animaci, poprvé se tam koná Anifilm

Festival Anifilm se po osmnácti ročnících přesunul letos z Třeboně do Liberce a kvůli koronavirovým omezením z původního květnového termínu na podzim. Přehlídka animovaných filmů se tak tentokrát koná od 6. do 11. října. Hlavním tématem je hudba a zvuk v animované kinematografii.
6. 10. 2020|

Mlsní medvědi učí děti vařit. V kinech i na webu Déčka

Dva věčně hladoví medvědi vypráví od 10. září v kinech Mlsné medvědí příběhy. Povídkový animovaný film do biografů uvádí veřejná premiéra v pražském kině Oko. Recepty na medvědí dobroty se děti dozvědí nejen v kině, ale také na webu ČT :D. Zvířecí kamarádi jsou navíc i hrdiny chystaného večerníčku.
10. 9. 2020|

Jako v Hollywoodu. Barona Trencka rozhýbali brněnští vědci

Potkat barona Trencka v životní velikosti mohou návštěvníci hradu Špilberk v Brně. Tým vědců vytvořil unikátní 3D model nejen tváře, ale i celé postavy nejslavnějšího brněnského vězně. Jeho mumii zkoumal skoro tři roky, historickou postavu ale všech záhad nezbavil.
3. 10. 2019|

Studentského Oscara vyhrála Dcera z pražské FAMU

Studentského Oscara získá studentka FAMU . Americkou filmovou akademii zaujala krátkometrážním animovaným příběhem Dcera. Ocenění poputuje do Česka potřetí v historii.
13. 9. 2019|

Ve Snu o toulavých kočkách vstupuje Petr Sís do svých ilustrací

Výtvarník, ilustrátor a autor knih pro děti Petr Sís vstoupí do svých vlastních příběhů, a to díky animaci, která vzniká pro dokumentární film o tomto tvůrci. Snímek s názvem Sny o toulavých kočkách točí jeho bratr David Sís, animací se ujal Michal Žabka.
2. 8. 2019|

Anifilm ocenil Vlčí dům, dětskému diváku doporučuje dívku z budoucnosti Mirai

V mezinárodní soutěži celovečerních filmů na festivalu Anifilm zvítězil experimentálně laděný snímek Vlčí dům chilských tvůrců Cristóbala Leóna a Joaquína Cocina. Zvláštní uznání získal kanadský snímek Ville Neuve režiséra Félixe Dufour-Laperrièra. Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti se porota rozhodla udělit anime filmu Mirai, dívka z budoucnosti. Zvláštní uznání v této podkategorii si odnáší film Pačamama.
12. 5. 2019|