Anifilm přivítá tvůrce Kung Fu Pandy a podívá se do Japonska

V Liberci začíná soutěžní festival animovaných filmů Anifilm. V porotách zasednou například režisér John Stevenson nominovaný na Oscara za příběh Kung Fu Panda nebo animátorka Kim Keukeleireová, která spolupracovala s Wesem Andersonem či Giulermem del Torem. Animovanou tvorbu dětským i dospělým divákům představuje festival do 7. května. Nesoutěžní část programu se změří na japonskou kinematografii. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese animátor Alfons Mensdorff-Pouilly, podepsaný mimo jiné pod příběhy nešiků Pata a Mata.

V soutěži celovečerních animovaných filmů se představí deset snímků. Například znepokojující španělské podobenství o válce Jednorožci vs. Medvídci nebo maďarská adaptace povídek japonského spisovatele Haruki Murakamiho Slepá vrba, spící žena. K válce se vztahuje i francouzský snímek Psům a Italům vstup zakázán o emigrantech, kteří z fašistické Itálie utekli do Francie.

Dětské publikum se třeba ve volném pokračování úspěšného francouzského filmu opět setká s animovanými hrdiny myškou a medvědem, čekají je i tituly od brazilských, norských a také slovenských tvůrců. „Novinkou Anifilmu je takzvaný live dabing pro nejmenší diváky, kteří nestíhají číst titulky,“ upozornil dramaturg Radek Hosenseidl.

Soutěží české počiny i virtuální realita

Přehlídkou tuzemských animovaných počinů je soutěž Český obzor. Festivaloví diváci jako první uvidí například nový seriál režisérky Lucie Sunkové Viky, sůva z nudlí a českému publiku se poprvé představí i krátký snímek Husa Jana Míky. O vítězích Českého obzoru rozhoduje více než stočlenná Rada animovaného filmu.

Udělují se rovněž ocenění za nejlepší studentský či krátkometrážní snímek. Svou soutěž mají rovněž videoklipy a nenarativní filmy, jež jsou ukázkou nejrůznějších výtvarných stylů i uměleckých přístupů. V soutěži pro médium virtuální reality se objeví český VR film Tmání přibližující, jak vnímá svět člověk s depresí. Ani letos nechybí mezinárodní soutěž počítačových her.

Zámek v oblacích
Zdroj: Anifilm

Zaměřeno na Japonsko

Tématem nesoutěžního programu je Japonsko. Organizátoři si dávají za cíl představit různé podoby japonské animace, včetně vlivu evropské avantgardy nebo českých tvůrců Jiřího Trnky a Jana Švankmajera.

Japonská sekce připomene oscarového kandidáta Zámek v oblacích, ale představí i nové snímky či archivní rarity. „Jedním z hlavních hostů bude významný tvůrce nezávislé animace Kódži Jamamura, představí své filmy a zároveň bude mít velkou výstavu v Oblastní galerii,“ dodal dramaturg.

Další festivalový program zve třeba na půlnoční dávku děsivých i lechtivých filmů. „Důležitou součástí Anifilmu je Industry program, včetně Animakeru, kde se mohou studia či tvůrci seznamovat a získávat lidi pro své projekty,“ připomněl Hosenseidl.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese český animátor Alfons Mensdorff-Pouilly, jenž pracoval na seriálech Pat a Mat, Jája a Pája či Fimfárum Jana Wericha. Anifilm promítne i dva celovečerní filmy spojené s jeho prací: Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku a Jedné noci v jednom městě.

Začíná festival Anifilm (zdroj: ČT24)