TÉMA

Franz Kafka

Agresivní jelen a jiné úzkosti. Výstava KAFKAesque odráží kafkovskou dobu

Pražské Centrum současného umění DOX připomíná Franze Kafku. Výstava KAFKAesque, která tam trvá až do září, ale nenabízí historický pohled na tvorbu tohoto autora. Prostřednictvím děl tří desítek domácích i zahraničních umělců předkládá jejich vlastní „kafkovské“ pojetí současného světa.
10. 2. 2024|

Rimbaud, Perel, Palach a teď Kafka. Polská filmařka Hollandová ráda vypráví skutečné osudy, i ty z Česka

Polská režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová má v oblibě inspiraci skutečnými osudy. V současnosti začala v Česku připravovat celovečerní hraný film Franz, který přiblíží život spisovatele Kafky. Ve filmu už dříve znovu vyvolala například zničující vztah básníků Verlaina a Rimbauda, poselství Jana Palacha, neuvěřitelný příběh Solomona Perela či tajemnou zprávu o hladomoru na Ukrajině.
18. 12. 2023|

Hrad hodlá oživit Zlatou uličku, v jejích domcích chce mít tradiční řemesla

Správa Pražského hradu vypíše soutěž na nové pronájmy domků ve Zlaté uličce. Chce tam přivést tradiční řemesla a historické místo jimi oživit. Kancelář prezidenta republiky chystá i další novinky, některé by se měly projevit už v letní návštěvnické sezoně.
1. 12. 2023|

Všechny přijmout nemůžeme, ale odmítnout také ne, říká o migraci Hollandová

Polská režisérka Agnieszka Hollandová po úspěchu na festivalu v Benátkách a negativní kampani ze strany některých polských politiků uvedla i do českých kin svůj nový film Hranice. Proplétá se v něm několik osudů aktivistů, uprchlíků i pohraničníků na polsko-běloruské hranici. „Poprvé za dlouhou dobu jsem měla pocit, že to má smysl,“ sděluje. Na Oscara třikrát nominovaná filmařka, jež studovala pražskou FAMU, mluví v Interview speciál i o Franzi Kafkovi, svém vztahu s Leonardem DiCapriem i o tom, co jí vadí na současných seriálech.
23. 10. 2023|

Temný i humorný Der Process. Kafka Band zhudebnil poslední román Franze Kafky

Kafka Band uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných dílem spisovatele Franze Kafky. Po Zámku a Americe vydává v září nahrávku Der Process, která vychází z autorova posledního a nedokončeného románu. Kafka Band tvoří formace okolo spisovatele Jaroslava Rudiše, výtvarníka Jaromíra 99 a hudebníka Dušana Neuwertha.
14. 9. 2023|

Sbírka knih spisovatele Milana Kundery se přesunula z Paříže do Brna

Skoro tunu knih přivezli o víkendu pracovníci Moravské zemské knihovny (MZK) z pařížského bytu spisovatele Milana Kundery. V Brně, kde se Kundera narodil, už z dřívějška mají část spisovatelova archivu a překlady jeho knih do mnoha světových jazyků. Nyní převáželi osobní knihovnu, kterou si Kundera nechával až do posledních chvil. Zemřel 11. července.
28. 8. 2023|

Dílo Gertrud Kauders, zavražděné nacisty, zůstalo zazděné 80 let. Objevili ho až dělníci

Výtvarnice Gertrud Kauders se narodila ve stejném roce jako Franz Kafka, rovněž do pražské německé židovské rodiny. A stejně jako Kafkovo dílo, i to Gertrud se podařilo zachovat díky přátelům. Na rozdíl od svého slavného současníka ale zůstala Gertrud Kauders téměř osmdesát let téměř zapomenuta. Její dílo totiž prakticky celé zmizelo.
3. 8. 2023|

Každý Čech mi říkal, že dálnice D1 je prokletá, tvrdí spisovatel Aaronovitch

Jeden z nejčtenějších fantasy autorů posledních let Ben Aaronovitch je nyní hostem mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Své romány kombinující prvky krimi a magie zasazuje zpravidla do svého domovského Londýna. V rozhovoru pro ČT mluvil o inspiraci českými reáliemi nebo o nápadu s přízračným tankem.
12. 5. 2023|

V Divadle Petra Bezruče začal Proces s Josefem K., pod dohledem médií

V den svých třicátých narozenin je Josef K. zatčen, nedozví se však, z jakého důvodu. Proces, který s ním ve stejnojmenném románu vedl Franz Kafka, nyní uvádí Divadlo Petra Bezruče. Německý originál nově zdramatizoval umělecký šéf divadla Jan Holec. Hlavní hrdina Kafkova nedokončeného románu je obětí mocenského a soudního systému. U Bezručů ale bojuje především sám se sebou.
30. 1. 2023|

Od plejtváka přes Tugendhat po současné sklo. V digitální sbírce je české umění přístupné všem

Brněnskou vilu Tugendhat, obrazy Alfonse Muchy nebo expozice Národního muzea si mohou prohlížet zájemci z celého světa. První velká digitální sbírka českého umění, designu a architektury je nově k vidění na platformě Google Arts & Culture. Projekt Srdce Česka (Heart of Czechia) vznikl pod patronátem českého předsednictví v Radě Evropské unie a je volně přístupný.
9. 12. 2022|

Kafkův Zámek mohl být ten ve Frýdlantu. Autora i region tam pomáhá objevovat festival

Frýdlantsko Franze Kafky je festival, který názvem i programem připomíná spojitost mezi světoznámým spisovatelem a severočeským regionem. Kafkův odkaz od 6. srpna ukazuje prostřednictvím literatury, výtvarného umění, hudby i divadla. „Aby to nevypadalo, že jsme nějací těžitelé Franze Kafky, že nám tady chybělo málo suvenýrů s Kafkou na tričkách. Tak to není. Nabízíme Kafku jako klíč k tomuto místu, protože lidé se můžou zastavit a vnímat i spoustu další kultury,“ podotýká herec a také ředitel festivalu Jakub Žáček.
5. 8. 2022|

Akademie věd otevřela po rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v Třešti

Akademie věd České republiky (AV ČR) otevřela v Třešti na Jihlavsku po skoro tři roky trvající rekonstrukci své kongresové centrum a hotel v zámku. Zatím slouží jen pro interní potřeby, od června však bude moci hotel se 105 lůžky, wellness a restaurací využívat i veřejnost, řekla ředitelka Zámeckého hotelu Třešť Pavla Pěkná. AV ČR využívá novorenesanční zámek od 80. let minulého století, od města ho koupila v roce 2005. Za jeho kompletní renovaci teď zaplatila asi 240 milionů korun.
11. 5. 2022|

Holdoval pivu a podváděl ve škole. Ceněnou trilogii o Kafkovi odlehčuje 99 odhalení

Německý literární vědec Reiner Stach doplňuje svou mimořádně důkladnou Kafkovu biografii dalšími zajímavostmi. Svazek To že je Kafka? 99 odhalení lze číst ale i samostatně, a o překvapení v něm není nouze.
25. 3. 2021|

Poslušně hlásím, že se snažím přežít. Stoletý Švejk je mrazivá tragédie pod maskou smíchu

Je to válečný i protiválečný román, satirická kritika rozkládající se státní moci, vojenské mašinerie i vychýlené moderní společnosti, a jeho hlavní postavou je šibal, kterého kvůli aktivní službě za habsburskou korunu kdekdo označí za idiota. Od vydání Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války uplynulo rovných sto let.
13. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 19:01|

Vteřina dějepisu: Svobody se Kafka nevzdal. Co ale kvůli „milované“ Julii rád zmeškal?

„V pátek v půl čtvrté u Koruny,“ domlouval si v létě 1919 Franz Kafka dostaveníčko se svou „Fräulein“. Pro oba to nebyla známost první, ale ani poslední. To v době, kdy Franz házel psaníčko do pražské potrubní pošty, ovšem ještě nevěděli. Kafka v krátkém listu Julii naopak rozverně prozrazuje, co se rozhodl kvůli ní odložit. Co to mohlo být?
26. 8. 2020|

Malý stvořitel i fracek. Karel Dobrý se proměnil ve dvanáctiletého Kafku

Franz Kafka se vrací do svého dětství. Do bytu v domě na Staroměstském náměstí, kde kdysi vyrůstal a kde dnes působí Skautský institut. Divadelní hra Egona Tobiáše se v někdejším bytě rodiny Kafkových nejen odehrává, ale také hraje.
29. 6. 2020|

Po proměně. Cenu Franze Kafky převzal Pierre Michon

Francouzský spisovatel Pierre Michon obdržel Cenu Franze Kafky. Stal se tak devatenáctým laureátem tohoto mezinárodního literárního ocenění. „Cítím se šťastný a zároveň vyděšený, že přebírám tuto cenu,“ přiznal autor. Předání pro něj bylo příležitostí poprvé navštívit Prahu, kterou má, i díky četbě Kafky, zapsanou jako „místo záhad, strachu, zázraku a bídy“.
22. 10. 2019|

Ze sejfů do knihovny. V Izraeli představili dosud nezveřejněné Kafkovy spisy

Dosud nezveřejněné rukopisy a skici Franze Kafky a jeho přítele a spisovatele Maxe Broda ve středu představila Národní knihovna Izraele. Získala je po dlouhém soudním sporu ze Švýcarska, kde několik desítek let ležely v bankovních sejfech. Mezi dokumenty jsou i tři různé verze Kafkovy povídky Svatební přípravy na venkově, cestopisy, dopisy a dosud nepublikovaný spisek Kafkových úvah, napsal deník The Times of Israel.
7. 8. 2019|

Recenze: Kafkův Proces je v pražském Národním divadle aktuální i beze slov

Balet Národního divadla v Praze jako svou poslední inscenaci končící sezony představil adaptaci románu Franze Kafky Proces. Jak soubor v choreografii Itala Maura Bigonzettiho přečetl beze slov toto výsostné slovesné dílo?
18. 6. 2019|
Doporučujeme

Filozof Lévy: Česko kdysi mluvilo o Evropě jako o domovu. Země udělala obrovský krok zpět

Česká republika bývala skutečně bijícím srdcem Evropy. Po listopadu 1989 mluvili lidé v Československu o cestě do Evropy jako o návratu domů, Česko jako země Franze Kafky, Václava Havla nebo Milana Kundery ale udělalo obrovský krok zpět. V Událostech, komentářích tento názor vyjádřil francouzský filozof Bernard-Henri Lévy, který hovořil mimo jiné o populismu a spolupráci evropských extremistických politiků s hnutím SPD. Rozhovor s ním vedl Martin Řezníček.
26. 4. 2019Aktualizováno28. 4. 2019, 16:59|

Od Narnie přes TGM po Kafku. Ilustrace Renáty Fučíkové začaly vyprávět Stories

Ilustrovala knihy o osobnostech jako Karel IV. nebo Tomáš Garrigue Masaryk, dětem svými kresbami přiblížila Bibli a všem čtenářům obrazově zprostředkovala i svět Franze Kafky. Průřez dílem výtvarnice Renáty Fučíkové teď otevřela výstava Stories v pražské Ville Pellé.
15. 4. 2019|

Kafka Band se ztrácí v Americe

Amerika jako naděje na lepší život pro hlavního hrdinu Kafkova románu. Zároveň ale Amerika současná, chladná a těžko uchopitelná. Hlavní myšlenky nové desky Kafka Bandu, který na svém druhém studiovém albu opět zhudebnil text významného pražského německy píšícího spisovatele. Vznikl tak tucet česko-německo-anglických skladeb.
21. 3. 2019|

Recenze: Monumentální životopis. Reiner Stach napsal spolehlivé kafkovské afrodiziakum

Třetím svazkem, nazvaným Roky poznání, uzavřel německý publicista Reiner Stach neuvěřitelně kvalitní životopis Franze Kafky – dílo, jež by mělo sloužit jako učebnicový příklad všem, kteří se kdy do psaní biografických textů pustí.
22. 2. 2019|

Husa na provázku střízliví z amerického snu

Dramatizaci posledního románu Franze Kafky si v Divadle Husa na provázku zvolili za svou první poprázdninovou premiéru. Amerika je příběhem člověka, který přijel do země zaslíbené, v okolním světě se ale cítí ztracen. Z amerického snu na brněnské scéně střízliví Martin Donutil.
25. 9. 2018|