Noc vědců slibuje zábavnou ochutnávku výzkumu

Lidé se mohou v pátek zúčastnit workshopů, vědeckých her, kvízů nebo únikových her, komentovaných prohlídek, besed, výstav či promítání, které mají za cíl přiblížit veřejnosti vědu zábavným způsobem. Akce s názvem Noc vědců se ve večerních hodinách uskuteční v padesáti městech Česka.

Vstup na Noc vědců je po celý večer zdarma, chystané akce jsou uvedené v programu na webových stránkách. Letošní ročník Noci vědců se bude věnovat tématu Proměna. Odkazuje se tak na sté výročí smrti spisovatele Franze Kafky, který napsal stejnojmennou povídku.

Programových bodů jsou podle organizátorů vyšší stovky. Pro lepší orientaci mohou zájemci využít interaktivního průvodce, který jim ukáže akce v daném městě, oboru a zda jsou určené i pro děti, či nikoliv. „Vědci rádi bádají, ale ještě radši se baví a vědu popularizují. I proto je seznam organizátorů tradičně široký a pestrý,“ uvedla členka týmu národního koordinátora Noci vědců 2024 Dana Kardová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Vyzkoušet si simulaci letového provozu, postavit si raketu, projít si exkurzi nočním tropickým skleníkem nebo poznat blíže forenzní antropologii mohou obyvatelé Prahy. Do programu se zapojují nejen vědecké instituce, ale také univerzity, muzea či hvězdárny.

Například ve Zlíně si mohou lidé vyzkoušet výrobu plastové stavebnice či proměnu odpadů na dekoraci. Technická univerzita v Liberci otevře letos návštěvníkům nejen laboratoře a dílny, ale také nedávno zrekonstruované sportovní haly v areálu vysokoškolských kolejí na nedalekém Harcově. V Olomouci na právnické fakultě budou moci zájemci zažít na vlastní kůži soudní rozhodování, na fakultě tělesné kultury si zase vyzkoušejí sílu ve svých rukách či elektrogymnastiku.

Noc vědců se pořádá od roku 2005. Od letošního roku se stávají národními koordinátory Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Univerzita Palackého v Olomouci.