TÉMA

MND

Češi platí za energie zhruba o 155 korun měsíčně víc než loni, ceny ale stále klesají

Češi platí v současné době za energie v průměru o 155 korun měsíčně na odběrné místo více než ve stejném období loni. Oproti začátku letošního roku ovšem platby za elektřinu a plyn znatelně klesly, nejvýše byly v prvním čtvrtletí. Vyplývá to z analýzy společnosti Patron GO, která čerpala data v průměru od dvou tisíc uživatelů. V příštím roce platby za elektřinu nejspíš opět vzrostou.
29. 10. 2023|

ČEZ, innogy a MND zlevní tarify bez fixace. Konečnou cenu ale ovlivní i nové poplatky

ČEZ, innogy a Moravské naftové doly (MND) ohlásily zlevnění tarifů pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou. ČEZ slíbil snížení cen od ledna, a to o dvacet procent a u plynu o třicet procent pod úroveň nynějších stropů. Innogy avizovala zlevnění elektřiny od prosince, a to patnáct procent pod nynější úroveň. MND zlevní v listopadu. Elektřina by měla být o devět procent nižší než nyní, plyn o jedenáct procent. Od ledna ale zároveň budou koncové ceny energií i růst kvůli návratu poplatku za obnovitelné zdroje, zdraží také distribuční poplatky.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:00|

Vládní stropy na ceny energií by mohly skončit, zní z kabinetu. Lidé stále nakupují tuhá paliva

Energie pro spotřebitele dál zlevňují, během týdne snížil ceny taky největší tuzemský dodavatel – ČEZ. Nabídky hlavních hráčů na trhu se tak pohybují pod vládou stanoveným stropem. Kabinet ale počítá s tím, že koncem roku limity skončí. Podle odhadů ministra průmyslu a obchodu vydá stát letos na pomoc s cenami energií přes 110 miliard korun.
18. 9. 2023|

Pražská plynárenská od září zlevnila plyn v průměru o šestnáct procent

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o šestnáct procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Firma patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.
4. 9. 2023|

Další dodavatelé energií zlevňují pod vládní strop. Lidé stále častěji chtějí ceny fixovat

Další dodavatelé zlevňují elektřinu a plyn. Po společnostech ČEZ nebo E.ON ve středu oznámila nové snížení cen i Pražská energetika, která obsluhuje tři čtvrtě milionu zákazníků. Firmy také nabízejí lidem před topnou sezonou fixaci, a to kvůli tomu, že se blíží konec vládních stropů na energie.
2. 8. 2023|

Dodavatelé energií dál zlevňují, tarif pod cenovým stropem pro letošek nabídne i ČEZ

Energetická společnost ČEZ od dubna upraví svůj fixovaný tarif s cenami pod vládním stropem. Nabídne v něm nově ceny elektřiny a plynu pod stropem i pro tento rok, v dalších letech pak budou ceny dál klesat. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš. Mluvčí společnosti Roman Gazdík dodal, že ČEZ poprvé reagoval na snižování cen energií na trhu již v únoru a že firma bude ceníky pravidelně vylepšovat, pokud to situace dovolí. Dodávky elektřiny a plynu pod cenový strop postupně snižují i další společnosti.
17. 3. 2023|

Lidé dostávají do schránek nové ceníky energií. Ne vždy jim mohou rozumět, upozorňují odborníci

Dodavatelé energií v těchto dnech rozesílají zákazníkům nové ceníky. V těch už promítají vládou nařízené zastropování cen od nového roku. Na rozpis konkrétních záloh si ale někteří zákazníci budou muset ještě počkat. Všichni dodavatelé, které Česká televize oslovila, ale slibují, že to stihnou nejpozději do konce prosince. Změny se dotknou milionů klientů. Zastropované ceny budou zatím platit do konce roku 2023.
22. 11. 2022|

EU se podle Síkely shoduje na společných nákupech plynu. Komise možná bude nařizovat úspory

Státy Evropské unie by mohly začít nakupovat plyn společně již příští rok na jaře. Po neformálním zasedání ministrů pro energetiku to řekl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Je přesvědčen, že jednání pomohlo k překonání rozporů mezi unijními zeměmi ohledně nákupu plynu. Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová ovšem upozornila, že k unijním intervencím do trhu s plynem bude potřeba i snížit spotřebu.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 23:08|

Stát odebral 13 firmám nevyužívanou kapacitu v plynových zásobnících

Stát odebral třinácti firmám kapacitu pro skladování plynu v zásobnících, kterou nevyužívaly. O kapacitu přišla mimo jiné Moravia Gas Storage, kterou spoluvlastní ruský Gazprom. Firmy přišly o kapacitu v celkovém objemu 261 milionů metrů krychlových plynu, informoval David Hluštík z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Roční spotřeba plynu v Česku činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových, z Ruska pochází zhruba 98 procent.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 14:37|

V zásobnících je už veškerý plyn, který na pokyn vlády koupila Správa státních hmotných rezerv

V plynových zásobnících je už veškerý plyn, který koupila Správa státních hmotných rezerv (SSHR) na pokyn vlády. Správa pořídila 2,4 terawatthodin (TWh) zemního plynu. Celková cena je 8,5 miliardy korun a je v ní započítáno DPH, poplatek za dopravu a skladování na jedenáct měsíců. Informoval o tom předseda SSHR Pavel Švagr. Plyn dosud v nouzových zásobách nebyl. Celkově jsou zásobníky v Česku naplněny asi ze dvou třetin.
2. 7. 2022|

Bez plynu by Česko vydrželo tři měsíce, vláda hledá alternativy

Cena zemního plynu pro evropský trh v reakci na přerušení dodávek do Polska a Bulharska ve středu ráno poskočila zhruba o pětinu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemá vláda žádné signály o tom, že by surovina do Česka přestala proudit, český kabinet ale podniká kroky, aby zajistil dostatek plynu jak pro tuzemské domácnosti, tak firmy. Při nedostatku by se podle ministerstva průmyslu dodávky zachovaly hlavně domácnostem a kritické infrastruktuře, jako jsou třeba nemocnice.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 01:32|

Situace se nelepší, konstatují energetici. Problémy se nejvíce dotknou chudších domácností

Rostoucí ceny energií se nejvíce dotknou nízkopříjmových domácností, varují ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal a sociolog Daniel Prokop. Místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný a ředitel marketingu společnosti MND Jan Sýkora apelovali na spotřebitele, aby v případě problémů se splácením kontaktovali dodavatele. Tématu se věnovala středeční Devadesátka.
15. 12. 2021|

Jihomoravský kraj chce proti suchu zapojit vodu z bývalých dolů. Začít hodlá už příští rok

Jihomoravský kraj má plán, jak se postavit hrozícímu suchu. Chce začít využívat vodu z bývalých podzemních dolů. Vhodná místa pomohla vytipovat analýza, kterou si kraj už nechal zpracovat. Uvádí se v ní, že nejvíc takových míst je na Břeclavsku a Hodonínsku. Nyní bude hejtmanství zjišťovat, kolik vody v jednotlivých zdrojích je a jak nákladné by bylo její čerpání na povrch. S pilotními projekty chce začít už příští rok.
23. 11. 2021|

ČEZ sníží cenu elektřiny pro domácnosti, levnější energii avizuje také E.ON

Největší dodavatel elektřiny v Česku, skupina ČEZ, sníží od října cenu elektřiny pro domácnosti napříč ceníky v průměru o devět procent. Za každou megawatthodinu (MWh) zákazníci podle firmy uspoří zhruba 230 korun, což při průměrné roční spotřebě domácností ve výši 3,5 MWh znamená, že lidé ročně ušetří několik stovek korun, řekl mluvčí ČEZu Roman Gazdík. Úspory lidem slibují i další prodejci, řada z nich také tvrdí, že zůstanou proti ČEZu levnější.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 15:12|

Ke zdražování elektřiny se přidávají další dodavatelé. PRE a MND reagují na růst cen na burze

Většina Čechů si letos pravděpodobně připlatí za elektřinu. Po firmách ČEZ a E.ON zdraží některé produkty další dodavatelé, nově mimo jiné Pražská energetika (PRE) a MND. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Podle firem jsou důvodem zdražení rostoucí velkoobchodní ceny komodity. Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se obchodníci nyní nejvíce zásobí, činí asi 45 eur (1170 korun) za megawatthodinu (MWh), meziroční nárůst je více než poloviční.
3. 7. 2018|

Topení jedou naplno. Spotřeba plynu je kvůli mrazům vyšší až o 30 procent

Aktuální mrazivé počasí významně zvyšuje spotřebu zemního plynu v Česku. Proti únorovému normálu je spotřeba v těchto dnech vyšší o 25 až 30 procent a činí 45 až 50 milionů metrů krychlových za den. Uvedl to mluvčí innogy Pavel Grochál. Více než polovina denního objemu je z podzemních zásobníků, podotkl. Skupina innogy je největším distributorem plynu v Česku.
27. 2. 2018|