Jihomoravský kraj chce proti suchu zapojit vodu z bývalých dolů. Začít hodlá už příští rok

Jihomoravský kraj chce čerpat vodu z bývalých dolů (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj má plán, jak se postavit hrozícímu suchu. Chce začít využívat vodu z bývalých podzemních dolů. Vhodná místa pomohla vytipovat analýza, kterou si kraj už nechal zpracovat. Uvádí se v ní, že nejvíc takových míst je na Břeclavsku a Hodonínsku. Nyní bude hejtmanství zjišťovat, kolik vody v jednotlivých zdrojích je a jak nákladné by bylo její čerpání na povrch. S pilotními projekty chce začít už příští rok.

Obyvatelé regionu by mohli začít využívat vodu například z bývalého dolu Dukla v Šardicích. Voda se podle analýzy nachází také pod bývalou těžební věží firmy Moravské naftové doly (MND) u Lužic. 

„Firma Diamo provádí každoročně monitoring nástupu podzemních vod. Bylo zjištěno, že podzemní vody po skončení těžby stoupají. K tomu byly vybudovány pozorovací vrty,“ uvedla starostka obce Šardice Blažena Galiová (nestr.). Jeden z vrtů je poblíž suchého poldru, do kterého by obec chtěla vodu přečerpávat.

Takto získaná voda by se pak dala využívat například v zemědělství na zavlažování. „Samozřejmě bychom ji chtěli využívat pro nějaký rekreační pobyt, možná i rybolov,“ dodala starostka. 

Voda je devadesát metrů pod zemí

Podle kraje by se mohla voda vrátit i do vyschlého koryta Šardického potoka, a místní by ji mohli využívat k zalévání. K tomu by mohl sloužit i bývalý ropný vrt u Lužic. Voda se tam nachází zhruba devadesát metrů pod zemí.

„(Vrt) je hluboký až tisíc dvě stě metrů. Při likvidaci to bude těsně uzavřeno a nedojde vůbec k žádné kontaminaci ve vztahu k vodě,“ vysvětlil ředitel Úseku interních služeb MND Pavel Kotásek. 

Podobných míst vytipovali odborníci v analýze pro Jihomoravský kraj zhruba padesát. „V tuto chvíli máme k dispozici kompletní zmapování důlních vod a míst, kde by bylo možné čerpat podzemní vodu. Budeme zjišťovat právě to, kolik vody se tam přesně nachází,“ řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL).  

Hejtmanství bude nyní také zjišťovat, kolik by čerpání vody na povrch stálo. Na tyto práce se pokusí sehnat státní nebo evropské dotace.