TÉMA

Sibiř

Pobaltí si připomnělo výročí sovětských deportací. Na Sibiři přišly o život tisíce lidí

Sovětský svaz před 75 lety zahájil deportace obyvatel Pobaltí do Ruska. Nucené vystěhování občanů Estonska, Lotyšska a Litvy mířilo proti odpůrcům násilné kolektivizace a dalším nepřátelům režimu. Během pouhých čtyř dní Sověti deportovali 94 tisíc lidí. O zrůdnosti operace svědčí fakt, že přes 44 procent tvořily ženy a téměř 30 procent děti. Víc než čtyři tisíce z nich zahynuly během prvního roku ve vyhnanství.
26. 3. 2024|

Ruský opozičník Kara-Murza skončil na samotce, Kreml tvrdě potírá odpor

Vězněný ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza byl převezen na samotku v nejpřísnějším režimu, uvedla jeho právnička poté, co zmizel ze sibiřské trestanecké kolonie, kde si odpykával trest předtím. Ruský soud poslal Kara-Murzu za mříže na 25 let za zradu, když kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu. Politikova manželka a jeho podporovatelé v pondělí uvedli, že Kara-Murza byl přemístěn a nemají o něm žádné zprávy.
31. 1. 2024|

Klimatologové mají černou díru v datech. Vznikla kvůli ruské invazi na Ukrajinu

Od doby, co Rusko v únoru 2022 plnohodnotně napadlo Ukrajinu, má věda problém. Západní badatelé přestali od svých východních partnerů dostávat klíčová data, bez nichž se jen špatně předpovídá, jak se bude vyvíjet klima na severu.
23. 1. 2024|

V Rusku stoupl počet politických vězňů. Opozice je podporuje psaním dopisů

Od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu posílá režim Vladimira Putina víc lidí za mříže z politických důvodů. Podle údajů lidskoprávní organizace Memorial sedí kvůli odporu vůči konfliktu nebo kritice Kremlu 628 lidí. Podpořit se je snaží jediná povolená opoziční strana v zemi Jabloko, která každý měsíc organizuje psaní dopisů vězněným aktivistům.
6. 1. 2024|

Navalnyj potvrdil přesun do trestanecké kolonie za polárním kruhem. Vzkázal, že je v pořádku

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj na sociální síti X ujistil své podporovatele, že je v pořádku, a potvrdil, že ho ruské úřady přesunuly do trestanecké kolonie za polárním kruhem. O jednom z největších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, v pondělí se jim však podařilo spojit skrze Navalného právníka.
26. 12. 2023|

Archeologové objevili nejstarší pevnost v dějinách. Postavila ji neznámá kultura na Sibiři

Před šesti tisíci lety vztyčili vládcové starověkých měst Uruk a Babylon kolem svých sídel působivé hradby. Nová studie ukazuje, že to ale nebyly zdaleka první hradby; už dva tisíce let před těmito blízkovýchodními metropolemi totiž fortifikace chránily pevnosti na Sibiři.
13. 12. 2023|

Ruské medvědy čeká bezesná zima. Kvůli teplu se nemohou uložit ke spánku

Nebývale vysoké teploty během letošního listopadu brání medvědům na Sibiři, aby se uložili k zimnímu spánku. Některá zvířata se tak v polospánku motají kolem svých doupat. Podle zpravodajského portálu The Moscow Times to uvedl úřad pro ochranu zvířat v Amurské oblasti.
22. 11. 2023|

Letadlo se 167 lidmi nouzově přistálo v Rusku na poli

Na poli v ruské Novosibirské oblasti nouzově přistál dopravní letoun Airbus A320 se 167 lidmi na palubě. Nikomu se zřejmě nic nestalo. Spoj, který mířil z černomořského letoviska Soči do sibiřského Omsku, měl závadu, piloti proto požádali o přistání v Novosibirsku. Nakonec se ale rozhodli pro nouzovou akci.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 11:33|

Zásah ruské základny na Krymu má desítky obětí, tvrdí Kyjev. Moskva mluvila o sestřelení všech dronů

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR tvrdí, že v pátek drony zasáhly ruskou vojenskou základnu na ilegálně anektovaném Krymu. Místní obyvatelé mluví o výbuších i obětech, dle agentury Ukrinform jich jsou desítky. Rusko v pátek prohlašovalo, že všechny bezpilotní letouny v oblasti okupovaného ukrajinského poloostrova sestřelilo. Na Sibiři hořel údajný sklad pyrotechniky, úřady hlásí sestřel dronu poblíž Moskvy.
26. 8. 2023Aktualizováno26. 8. 2023, 14:27|
Doporučujeme

Vědci oživili čtyřicet tisíc let zmrzlé „červy“ ze sibiřského permafrostu

Před pěti lety objevil mezinárodní vědecký tým v sibiřském permafrostu desítky tisíc let staré hlístice. K překvapení všech se je po nějaké době povedlo oživit a znovu uvést do hibernace. Teď vědci popsali, co všechno se o těchto pozoruhodných organismech dozvěděli.
2. 8. 2023|

Z nemocnice v Rusku utekli čtyři pacienti nakažení antraxem. Mohou být infekční

V ruské Tuvinské republice se několik osob nakazilo antraxem neboli snětí slezinnou. Čtyři z pěti léčených pacientů ale utekli z nemocnice, kde se léčili, uvedlo podle agentury TASS regionální ministerstvo zdravotnictví.
21. 7. 2023|

Česko chce s Moldavskem prohlubovat spolupráci v obraně, řekl Fiala v Kišiněvě

Česká republika má zájem prohlubovat s Moldavskem spolupráci v obranném průmyslu, prohlásil český premiér Petr Fiala (ODS) po jednáních s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a premiérem země Dorinem Receanem. Česká republika tak například plánuje otevřít kancelář vojenského přidělence v Kišiněvě, přiblížil předseda vlády.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 13:00|
Doporučujeme

Vědci vysvobodili z permafrostu mumii starověké medvědice. Pitva prozradila, jak moderní byla

Tým ruských vědců provedl pitvu samice medvěda hnědého, která ležela téměř 3500 let dokonale zachovaná ve zmrzlé divočině na východě Sibiře. Informovala o tom agentura Reuters.
24. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 18:38|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|

Požár domova pro seniory v ruském Kemerovu si vyžádal 22 mrtvých

Při požáru domu pro seniory v ruském městě Kemerovo zemřelo 22 lidí, informovala v pátek agentura TASS. Požár vypukl v pátek pozdě večer moskevského času v horním patře domu se soukromou pečovatelskou službou. Příčina zatím není jasná.
24. 12. 2022|

K ochraně klimatu v rozvojových zemích jsou potřeba investice, ale i pomoc lidmi a technologiemi, míní hydrolog Jánský

Spory na klimatické konferenci COP 27 v egyptském Šarm aš-Šajchu panují kolem zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu. Peníze, které bohaté země do rozvojového světa investují, je potřeba ohlídat, míní geograf a hydrolog Bohumír Jánský, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle něj se česká politická reprezentace na úrovni státu postavila dobře k boji se suchem, které způsobily dopady klimatické změny. Opačný názor ale mají studenti na českých univerzitách, kteří v tomto týdnu protestovali proti udajné nečinnosti vlády.
19. 11. 2022|

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

Rusko rozšířilo dodávky plynu a uhlí do Číny

Ruská společnost Gazprom zahájila zkušební dodávky zemního plynu z pole Kovykta, největšího na východní Sibiři, do plynovodu Síla Sibiře, který vede do Číny. Zařízení na přepravu plynu by podle firmy měla začít fungovat v prosinci. Do Číny letos rovněž zvýšilo Rusko vývoz uhlí, a to zhruba o třetinu. Tento nárůst zpomalují problémy s dopravní logistikou.
25. 10. 2022|

Ruský vojenský letoun narazil do obytné budovy v Irkutsku, zahynuli dva piloti

Ruský vojenský letoun narazil do dvoupatrové obytné budovy v sibiřském městě Irkutsk, uvedl na Twitteru oblastní gubernátor Igor Kobzev. Dodal, že je na místě nehody a zatím nemá žádné informace o případných obětech. Agentura Interfax následně s odvoláním na úřady informovala, že zahynuli oba piloti.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 15:04|

Vědci poprvé popsali, jak vypadala neandertálská rodina

Evropští vědci získali první přibližný obrázek neandertálské rodiny ze Sibiře. Zjistili mimo jiné, že komunitu častěji opouštěly ženy, aby plodily děti s jinými neandertálci, zatímco muži zůstávali ve stejném klanu. Své závěry shrnuli ve studii, kterou otiskl časopis Nature a na níž se podílel i letošní nositel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství, švédský expert na evoluční genetiku Svante Pääbo.
21. 10. 2022|

Dopady Putinovy mobilizace na ruské obyvatelstvo: protesty, střelba i sílící exodus ze země

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyhlásil první vojenskou mobilizaci v Rusku od druhé světové války, ta v následujících dnech vyvolala protesty v desítkách měst po celé zemi a incidenty na vojenských komisariátech. V neděli se konala v hlavním městě regionu Dagestán demonstrace, během níž ruská policie provedla další násilné zatýkání. V pondělí mladý Rus na protest proti mobilizaci v Irkutské oblasti postřelil a těžce zranil odvodového komisaře. Po ohlášení částečné mobilizace zesílily snahy o úprk z Ruska, podle opozičního listu Novaja Gazeta uteklo ze země více než 260 tisíc mužů. Postoje států Evropské unie k jejich přijímání jsou však nejednotné.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 17:09|

Nejen vojenské neúspěchy a ekonomické sankce. Rusko svou agresí ohrožuje vlastní existenci

Ruská válka na Ukrajině se nevyvíjí tak, jak si Kreml představoval, což by podle některých ruských i západních analytiků mohlo vést k rozpadu federace. Takové úvahy se sice objevovaly už dřív, neboť odstředivé tendence potenciálně ohrožující územní celistvost Ruska, nejsou nové. Současná situace by ale mohla výrazně oslabit centrální moc v Moskvě, což by v kombinaci s dalšími negativními důsledky války mohlo separatismus posílit.
20. 9. 2022|

Nejen vojenská hrozba. Ukrajinci čelí deportacím a nucené asimilaci v Rusku

Rusko z Ukrajiny unáší desítky tisíc civilistů a tisíce dětí, snaží se je asimilovat a zbavit kulturní identity. Varovalo před tím ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území. V Rusku podle úřadu za tímto účelem vznikla speciální střediska.
1. 9. 2022|

Čínské jednotky se v Rusku zúčastní vojenského cvičení

Čínská armáda vyšle vojáky do Ruska, aby se zúčastnili společného cvičení. Do manévrů se má zapojit také Indie, Bělorusko, Mongolsko, Tádžikistán a další státy. Informuje o tom čínské ministerstvo obrany.
17. 8. 2022|