TÉMA

Miroslav Jansta

Soud uložil Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení a pětimilionový trest

Soud uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, zakázal jí výkon vedoucích funkcí ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Českou unii sportu (ČUS), jejího šéfa Miroslava Janstu a Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) naopak osvobodil. Verdikt není pravomocný. Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.
27. 4. 2023Aktualizováno27. 4. 2023, 23:03|

Úroveň tělesné zdatnosti dětí se od 90. let zhoršila, zjistila školní inspekce

Dnešní děti se oproti školákům z 90. let výrazně zhoršily ve vytrvalostním běhu, naopak podobné výsledky v porovnání se svými vrstevníky z předchozí generace dosahují ve skoku dalekém a v leh-sedech. Vyplývá to z testování, které s dalšími institucemi připravila Česká školní inspekce (ČŠI).
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 16:50|

Na ovlivnění dotací jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči u soudu Pelta

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v závěrečné řeči ve čtvrtek u soudu exšéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. Proti její výpovědi se ve čtvrtek vymezili i ostatní obžalovaní včetně šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a bývalé náměstkyně pro sport Simony Kratochvílové. Rozsudek vyhlásí pražský městský soud 27. dubna.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 17:07|

Žalobce v kauze sportovních dotací žádá pro Peltu devět let vězení, pro Kratochvílovou deset

Ve druhém kole kauzy zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství ve středu státní zástupce znovu navrhl odnětí svobody i citelné peněžité tresty jak pro bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, tak pro někdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou a šéfa České unie sportu Miroslava Janstu (ČUS). Pro Peltu opětovně žádá devět let vězení a zaplacení pětadvaceti milionů korun, pro Kratochvílovou deset let za mřížemi a zaplacení šesti milionů, pro Janstu pět let vězení a dvoumilionový peněžitý trest.
29. 3. 2023|

Exministryně Valachová vypovídala před soudem. Odmítla, že by sama ovlivňovala rozdělování dotací

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je přesvědčena, že za jejího působení na ministerstvu školství byla pravidla pro rozdělování dotací transparentní, a pokud nebylo s jejich rozdělováním vše v pořádku, bylo to tím, že je obžalovaní porušovali. Řekla to před soudem, kde figuruje jako svědkyně. Odmítla, že by vydávala jakékoli pokyny, jak by měly být sportovní dotace řešeny. V kauze čelí obžalobě z manipulací dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Ti vinu odmítají.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 20:05|

„Jen jsem žvanil.“ Pelta u soudu znovu popřel, že ovlivňoval rozdělení sportovních dotací

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta ve čtvrtek u soudu znovu popřel obvinění, že ovlivňoval rozdělování sportovních dotací z ministerstva školství. Řekl, že v policejních odposleších jen nezávazně „žvanil“. Zdůraznil, že s žádným žadatelem o dotaci nejednal a s žádným si nedohadoval protislužbu. Soud původně Peltovi uložil šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací a pětimilionový peněžitý trest. Odvolací senát ale verdikt zrušil, a proto se kauza řeší znovu.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 20:11|

Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Kratochvílová zkritizovala obžalobu, Pelta nepřišel

Pražský městský soud v pondělí znovu začal projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Dle Kratochvílové byl v rozdělování dotací chaos, který „kreativně vylepšovala“ tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jak uvedla u soudu.
30. 1. 2023|

Drahé Česko: Pomáhá stát sportu dostatečně?

Financování sportovních aktivit se stává v době energetické krize stále obtížnější. Řada sportovišť se kvůli nákladům na energie ocitá ve stále horší finanční situaci. Na otázky ohledně pomoci sportovcům a provozovatelům sportovišť odpovídal v pořadu Drahé Česko předseda České unie sportu Miroslav Jansta.
16. 12. 2022|

Vrchní soud zrušil rozsudek v případu sportovních dotací

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek v případu údajných manipulací se sportovními dotacemi kvůli nejasnému popisu skutku, pochybnostem o způsobené škodě, ale i kvůli zprošťující části rozsudku. V případu je obžalován mimo jiné bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Oba už v minulosti vinu odmítli. Městský soud v Praze loni v listopadu Peltu za zmanipulování dotací nepravomocně poslal na šest let do vězení, Kratochvílovou potrestal 6,5 lety.
19. 10. 2022|

Vrchní soud zrušil rozsudek nad Peltou a Kratochvílovou v kauze sportovních dotací

Pražský vrchní soud podle informací ČT zrušil odsuzující verdikt nad bývalým šéfem české fotbalové asociace (FAČR) Miroslavem Peltou a někdejší náměstkyní z ministerstva školství Simonou Kratochvílovou. Na Twitteru to následně potvrdilo i Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze. Odsouzeni byli za manipulace se sportovními dotacemi. Případ se tak vrátí k Městskému soudu v Praze.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 14:31|

Pelta v závěrečné řeči odmítl obžalobu v kauze sportovních dotací

Bývalý předseda české fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta u soudu zopakoval, že nesouhlasí s obžalobou v kauze rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Ta ho viní z podplácení i navedení ke zneužití pravomoci. Městský soud v Praze vynese rozsudek v listopadu nebo v prosinci.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 15:20|

Státní zástupce žádá pro Peltu devět let vězení kvůli dotacím na sport

Státní zástupce v úterý navrhl pro obžalované v kauze rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství tresty od pěti do deseti let vězení, peněžité tresty a také zákazy činnosti. Deset let odnětí svobody žádá pro bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou. Pro někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu chce devět let vězení a peněžitý trest 25 milionů korun, pro šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu pět let vězení a dvoumilionový trest.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 12:51|

30 let zpět: Pátrání po svazcích v archivu KSČ

Necelé dva roky po sametové revoluci se dva poslanci vydali do archivu v budově někdejšího sídla ÚV KSČ. Chtěli se dopátrat, kdo byl za totality zodpovědný za represe nejen během 17. listopadu 1989. Jak jejich hledání dopadlo, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 9. 2021|

Nejedlý a Faltýnek svědčili v kauze sportovních dotací. Pelta s nimi prý měl pracovní vztahy

V kauze sportovních dotací v pondělí vypovídal prezidentův poradce Martin Nejedlý nebo šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jejich jména se objevila v policejních odposleších hlavního obžalovaného Miroslava Pelty. Ten je zmiňoval v hovorech s další obžalovanou, exnáměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou.
30. 8. 2021|

Český olympijský výbor je ochoten jednat o odškodném kvůli nákaze z leteckého speciálu, řekl Kejval

Nákazu na palubě leteckého speciálu do Tokia považuje předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval za sportovní tragédii. Podle něj je výbor ochoten jednat o odškodném. Řekl to na úterní tiskové konferenci. Z letu bylo šest členů výpravy včetně čtyř sportovců pozitivně testováno na koronavirus. Situaci ostře kritizoval předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser. Šéf ČOV si s ním nyní podle svých slov neumí představit další spolupráci.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 21:02|

Jeden z nakažených z letu do Tokia má v Česku tři pozitivní kontakty, zjistili hygienici

Pražští hygienici při trasování našli u jednoho z nakažených z letu tuzemského olympijského týmu do Tokia tři blízké osoby v Česku, které měly pozitivní test na koronavirus. Informovala o tom ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. O kterého cestujícího šlo, neuvedla. Sportovci a členové týmu letěli z Prahy do Tokia vládním speciálem v pátek 16. července, u šesti cestujících byla postupně prokázána nákaza.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 14:40|

Hnilička odstoupil z čela Národní sportovní agentury, nahradí ho Neusser

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval na svou funkci. Tlaku na rezignaci čelil už v lednu poté, co se účastnil večírku, který porušoval protiepidemická opatření. Sportovní agenturu také prověřovali auditoři. Bývalý hokejový brankář tvrdí, že agentura postupovala hospodárně a jeho rezignace s auditem nesouvisí. Nově ji povede Filip Neusser, současný kouč pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 21:39|

Arenberger věří, že od července se očkování otevře pro všechny dospělé

Ve čtvrtek přibylo nejméně případů covidu za všední den od 29. září. Česko je tak v rámci EU podle nových případů za 14 dní aktuálně dvanácté, za týden se zlepšilo o dvě místa. K očkování proti covidu se mohou začít hlásit lidé nad 60 let. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) věří, že se každý týden bude vakcinace otevírat skupině o pět let mladších a od července už pro všechny dospělé. Také sdělil, že vláda nově schválila opatření o omezení obchodu v reakci na rozsudek Nejvyššího správního soudu.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 21:35|

Arenberger vládě navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé. Vydal mimořádné opatření

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Od začátku nového týdne, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, mělo být původně podle rozhodnutí bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) povoleno setkávání až dvaceti lidí pod širým nebem a deseti uvnitř budov. Sobotní mimořádné opatření je účinné od pondělí, navazuje tak na opatření k nouzovému stavu. Arenberger už v pátek večer uvedl, že se mu mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 21:21|

Babiš nebude požadovat odchod Hniličky z čela sportovní agentury

Premiér Andrej Babiš (ANO) nebude požadovat odchod Milana Hniličky (za ANO) z čela sportovní agentury kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu. Předseda vlády se nedomnívá, že by Hniličkovo odvolání z funkce osm měsíců před volbami bylo správné. Babiš to řekl serveru Deník.cz. Hnilička kvůli porušení vládních opatření složil poslanecký mandát.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 17:51|

V Teplicích slavil i liberecký policejní ředitel Husák. Hnilička rezignuje na poslanecký mandát

Poslanec Milan Hnilička (ANO) rezignuje na mandát ve sněmovně. O setrvání ve funkci šéfa Národní sportovní agentury se rozhodne podle reakcí sportovního prostředí. Hnilička byl v teplickém hotelu Prince de Ligne, který patří místnímu podnikateli a někdejšímu politikovi Petru Bendovi, v sobotu večer na oslavě Bendových padesátin. Podle informací deníku Blesk se akce zúčastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, bývalý premiér Jiří Paroubek a desítky dalších hostů. Podle Radiožurnálu byl jedním z účastníků také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, který se k věci zatím nevyjádřil.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 22:03|

Soud v kauze sportovních dotací pokračuje, Pelta znovu odmítl vinu

V kauze sportovních dotací končí výpovědi svědků. Někteří bývalí úředníci ministerstva školství před soudem připustili, že systém rozdělování peněz byl chaotický a neexistovala přesná pravidla. Hlavní obžalovaný – bývalý předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta – v úterý znovu vinu odmítl.
19. 1. 2021|

Úředníci svědčí v kauze sportovních dotací. Podle obžalovaných mohou být ve střetu zájmů

V kauze údajného manipulování sportovních dotací končí výpovědi úředníků ministerstva školství, kteří z pozice svědků vysvětlují systém přidělování peněz. Podle obžalovaného sportovního funkcionáře Miroslava Jansty ale mohou být někteří ve střetu zájmů, protože se nechávali zvát na sportovní zájezdy Českého olympijského výboru, který v případu vystupuje jako poškozený.
29. 9. 2020|

Náměstkem pro sport bych jmenoval někoho zkušenějšího, řekl u soudu expremiér Sobotka

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek vypověděl jako svědek v kauze manipulování sportovních dotací, že situace ve financování sportu nebyla v letech 2016 a 2017 jednoduchá. Měnil se systém financování, s čímž souvisela i změna rozpočtových prostředků. Uvedl, že osobně by v dané době jmenoval náměstkem pro sport někoho staršího a zkušenějšího než obžalovanou Simonu Kratochvílovou.
28. 8. 2020Aktualizováno28. 8. 2020, 20:41|