TÉMA

Mladá Boleslav

Embéčko slaví šedesátiny. Na poslední moderní auto z ČSSR nedali řidiči dopustit malým bolestem navzdory

Škoda 1000 MB bylo pro mladoboleslavskou automobilku velice revolučním modelem. Bohužel ale bylo také na velmi dlouhou dobu poslední, o kterém šlo něco takového říct. Z dosavadní klasické koncepce s motorem vpředu a pohonem zadních kol přešla tehdy Škodovka (respektive AZNP) na koncepci vše vzadu. Jenomže u ní se zasekla téměř na čtvrt století. A dva novější modely, které přišly po Embéčku, měly vlastně spíše charakter faceliftu, než že by to byla úplně nová auta.
21. 3. 2024|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

Nemocnice v Nymburku má novou magnetickou rezonanci, je první v regionu

Nymburská nemocnice má nový přístroj pro magnetickou rezonanci. Je první v regionu a jeho provoz výrazně zkrátí čekací doby na vyšetření. Přístroj umístěný ve zrekonstruovaných prostorách pavilonu E začne fungovat od prosince. Včetně servisu vyšel na zhruba 38,5 milionu korun, nemocnice jej pořídila z evropského programu React-EU. Zařízení funguje pro spádovou oblast se zhruba sto tisíci lidmi.
20. 11. 2023|

Víc než sto let stála lávka na Smíchovském nádraží v Praze. Teď bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávka z pražského Smíchovského nádraží je už v Mladé Boleslavi, převezena byla v noci na pátek. Vedení středočeského města chce kontsrukci použít jako lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Místním by mohla sloužit už na konci příštího roku. Na Smíchovském nádraží lávka sloužila více než sto let, ustoupit musela rekonstrukci stanice.
3. 11. 2023|

Stát přestává spolufinancovat některé evropské dotace. Obce zaplatí víc ze svého

Od listopadu se změní pravidla pro čerpání evropských dotací. Vybrané operační programy už nebude vláda spolufinancovat. Obce tak budou muset platit víc ze svého, a je možné, že nebudou chtít tolik investovat do nových projektů. Novinka se nedotkne těch už dřív schválených.
15. 10. 2023|

Škoda Auto v Kvasinách pozastaví výrobu, po záplavách ve Slovinsku nemá díly od dodavatele

Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od pondělí výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen, informovala o tom za automobilku Ivana Povolná. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 19:10|

Školní rok začíná i některým seniorům. Opět vyrazí hlídat na přechody u základních škol

I v letošním roce některá města zapojí seniory do dozoru na přechodech u základních škol. Společně s policií budou pomáhat dětem při bezpečném přecházení vozovky. Senioři budou například u škol v Mladé Boleslavi, Vsetíně nebo v Liberci. Podle městských policií ale noví senioři nepřibývají. Někde se dokonce nepřihlásil žádný.
4. 9. 2023|

Kolínská Toyota zastavuje výrobu kvůli nedostatku dílů

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od úterý zastaví letos podruhé výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Většina zaměstnanců Toyoty v úterý do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti. Zatím není jasné, kdy se výroba obnoví, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
21. 8. 2023|

Odvolací soud odmítl žalobu majitelů vozů Volkswagen kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud ve středu definitivně odmítl žalobu společnosti Safe Diesel o odškodnění kvůli takzvané aféře dieselgate. Soudy se tak nároky českých majitelů vozů Volkswagen vybavených naftovými motory se softwarem, jenž manipuloval s emisemi, zabývat nebudou. Odvolací senát potvrdil rozhodnutí soudu v Mladé Boleslavi, podle kterého české právo společnou žalobu prostřednictvím společnosti Safe Diesel nedovoluje.
26. 7. 2023|

Podle Ústavního soudu mohou obce zatížit vyšší daní konkrétní výrobní a průmyslové závody

Obce mohou zatížit vyšší daní konkrétní podnikatelské nemovitosti, například tovární areály, které produkují hluk, znečištění a další negativní vlivy. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl návrh na zrušení části vyhlášky Řepova na Mladoboleslavsku. Obec zvýšila daň v logistických a průmyslových areálech ve svém katastru na pětinásobek. Ministerstvo vnitra už dříve pozastavilo účinnost vyhlášky, poté navrhlo její zrušení, protože prý zákon neumožňuje takové selektivní daňové zatížení.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 15:53|

Škodě hrozí přesun výroby elektromobilů Enyaq do Německa, varují odbory. Firma říká, že to neplánuje

Automobilce Škoda Auto hrozí, že se výroba elektromobilů Enyaq přesune ze závodu v Mladé Boleslavi do továrny mateřského koncernu Volkswagen (VW) v německém Cvikově. Deníku E15 to řekl předák odborů automobilky Jaroslav Povšík. Definitivní rozhodnutí podle něj zatím nepadlo, jasno má být na podzim, kdy se budou uzavírat plánovací jednání. Automobilka Škoda Auto na dotaz deníku uvedla, že přesun výroby enyaqů se neplánuje.
19. 7. 2023|

Automobilky loni rostly navzdory chybějícím dílům. Čekací doba na vozy už se zkracuje

Situace v automobilovém průmyslu se pomalu stabilizuje. Loni se mu i přes problémy s chybějícími díly podařilo růst – celkově o třináct procent na tržbách i exportu. Pozitivně vidí i vývoj pro letošní rok. Producenti osobních aut už vyrábějí podobným tempem jako před covidem. Situace v dodavatelském řetězci ještě podle nich sice není zcela bez problémů, čekací doba na nové vozy už se ale zkracuje.
6. 7. 2023|

Z pražské Koněvovy ulice bude od října Hartigova

Koněvova ulice v Praze 3 se bude od 1. října jmenovat Hartigova podle prvního starosty obce Žižkov. Na návrh Prahy 3 to v pondělí schválili radní hlavního města. Přejmenování se podle informací městské části bude týkat asi pěti tisíc lidí, kteří si budou muset ve lhůtě šesti měsíců od změny názvu bezplatně vyměnit občanské průkazy. Radnice k tomu spustí informační kampaň a webové stránky.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 14:12|

Místo Prahy Kladno nebo Mělník. Drahé bydlení ve velkých městech odvádí lidi do menších

Zájem lidí o bydlení v okolí velkých měst se v posledním roce podle prodejců zvedl asi o třetinu. Kvůli drahým nemovitostem i hypotékám jsou nabídky v metropolích méně dostupné. Místo Prahy tak raději volí Beroun, Kladno nebo Mělník.
28. 5. 2023|

Na rychlejší vlakové spojení mezi Prahou, Boleslaví a Libercem si cestující počkají

Na rychlejší železniční spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví si lidé počkají déle. Správa železnic prodloužila odhadovaný termín zahájení jeho modernizace na rok 2029. Náklady by navíc měly vzrůst skoro na devět a půl miliardy. O trati, která má zrychlit nejen cestu do Mladé Boleslavi, ale i dál do Liberce, se mluví desítky let.
18. 5. 2023|

Muž, který způsobil miliardový požár hal v Mladé Boleslavi, půjde do vězení

Muž z Českolipska, který loni v lednu založil požár skladovacích hal v Mladé Boleslavi, půjde na sedm let do vězení. Trest je souhrnný i za předcházející trestnou činnost. České televizi to sdělil Zbyněk Vondra z dozorového Krajského státního zastupitelství v Praze. Trest je už pravomocný. Muž podle obžaloby způsobil škodu za 1,2 miliardy korun. Oheň zasáhl průmyslové prostory v ulici Nádražní, které využívá mimo jiné i firma vyrábějící interiérové díly pro Škoda Auto. Nedostatek dílů ovlivnil výrobu automobilky.
28. 4. 2023|

Policisté v Mladé Boleslavi zastřelili agresivního muže

Mladoboleslavská policie v noci zastřelila agresivního muže, který podle ní nejprve ničil ubytovnu v Bezděčíně a pak areál mladoboleslavského letiště. Zasahující příslušníci proti muži použili všechny donucovací prostředky a nakonec i služební zbraň. Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 11:47|

Rusko už je poraženo v morální rovině, míní Kocáb

Před třiatřiceti lety vedl Michael Kocáb parlamentní komisi, která dohlížela na odsun sedmdesáti tisíc sovětských vojáků z Československa. Vyrůstal v Mladé Boleslavi, nedaleko Milovic, a na sovětské vojáky má živé vzpomínky. V Interview Speciál Kocáb řekl, že Rusko poraženo nebude, ale může být vytlačeno z ukrajinského území. Poraženo už však podle něj je morálně.
27. 2. 2023|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

Kolínská automobilka Toyota zastavuje výrobu. Firmě chybí komponenty z Číny

Továrna automobilky Toyota v Kolíně ve středu zastaví výrobu. Důvodem odstávky je nedostatek výrobních dílů od dodavatelů. Počítá se s tím, že výroba bude stát zatím do konce února, dotkne se to asi tří tisíc zaměstnanců. Pro automobilku, která denně produkuje přes tisíc aut, to bude znamenat velké ztráty. Očekává se i dominový efekt, kdy zastavení výroby v Toyotě zasáhne i firmy, které jí dodávají díly.
31. 1. 2023|

Sněžení komplikovalo dopravu na Liberecku, meteorologové výstrahu zmírnili

Silné sněžení zasáhlo v noci a ráno část Středočeského a Libereckého kraje, problémy byly v okolí Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Nymburka, České Lípy či Liberce. Na hlavní silnici 35 z Liberce na Prahu se tvořily kolony kvůli uvázlým kamionům. V Libereckém kraji napadlo od rána až deset centimetrů sněhu. Na Pardubicku a Rychnovsku se ocitly stovky domácností bez proudu.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 16:36|

Po nehodách ráno stála doprava na třech dálnicích. Zahynula žena, která šla pomoci posádce havarovaného auta

Tragicky skončila snaha řidičky pomoci posádce auta, které ráno havarovalo na dálnici D10. Narazilo do ní další vozidlo, jehož řidič nestihl zabrzdit, žena zahynula. Dálnice D10 byla dopoledne po několika nehodách u Mladé Boleslavi uzavřena a neprůjezdná byla také D3 u Tábora a D1 v Brně. K haváriím na D3 a D10 přispěla zledovatělá vozovka. Na kluzkých cestách se ráno stalo i mnoho dalších drobnějších havárií.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 15:18|

Ostrovská nemocnice zrekonstruovala oddělení pro pacienty v kritickém, ale stabilizovaném stavu

Nemocnice v západočeském Ostrově otevřela po rekonstrukci oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) s dvaceti lůžky a novou technologií. Určeno je pro pacienty, kteří jsou po mozkové příhodě, těžkém srdečním selhání nebo vážném úrazu v kritickém, ale stabilizovaném stavu a budou moci již začít rehabilitovat.
4. 1. 2023|