TÉMA

Národní divadlo Brno

Tři choreografové bdí v brněnském Národním divadle

Bezesnost, Bílá tma a Vlny. Choreografie tří osobností, které významně ovlivnily baletní umění posledních desetiletí, propojilo komponované představení. Pod názvem Bdění ho uvádí Národní divadlo Brno. Jedním z autorů je i český choreograf světového významu Jiří Kylián.
3. 11. 2023|

Na jevišti Národního divadla Brno řeší, co s obrazem namalovaným Hitlerem

Realistická malba kostelíka na pozadí letního nebe by nebyla ničím příliš zajímavá, kdyby jako její autor nebyl uvedený A. Hitler. Tragikomickou situaci rozehrává hra Noční krajina od německého dramatika Mariuse von Mayenburga, kterou nastudovali v Národním divadle Brno. Se šibeničním humorem otevírá témata xenofobie a rasismu.
21. 10. 2023|

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Useknutou hlavou Salome dnešního diváka nešokuje, nelidskost ale zůstává

Expresivní a šokující, popisuje Národní divadlo Brno operu Salome, kterou nově uvádí na jedné ze svých scén. Biblí inspirovaný příběh hudbou převyprávěl Richard Strauss, vyšel z divadelní hry Oscara Wildea.
20. 6. 2023|

Divadlo Bolka Polívky by mohlo hrát i v sálu Břetislava Bakaly. Brno zvažuje tři varianty, řekla Vaňková

Brno prověřuje tři varianty pro Divadlo Bolka Polívky, které nemůže hrát v městském objektu kvůli narušené statice. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) na zastupitelstvu řekla, že jednou z možností je přesun divadla do Bílého domu do Sálu Břetislava Bakaly, který je dlouhodobě uzavřený. Další možností je rychlé zajištění prostor, kde Polívkovo divadlo nyní působí. Poslední variantou je souběžné působení v divadle Reduta spolu s Národním divadlem Brno, které je však proti stejně jako opoziční zastupitelé. Příští sezona bude pro Polívkovo divadlo jubilejní třicátá.
4. 4. 2023|

Národní, nebo i Polívkovo? V Brně se řeší spor o to, kdo může hrát v Redutě

O brněnské divadlo Reduta se aktuálně vedou spory. Prostory využívá Národní divadlo Brno, v průběhu března ale dostalo od vedení města pokyn, aby se o ně podělilo s Divadlem Bolka Polívky, které od příští sezony nebude mít kde hrát, protože stávající budovu čeká rekonstrukce. Opozice jednání města kritizuje a upozorňuje na údajně nestandardní vztahy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s Bolkem Polívkou.
31. 3. 2023|

Při Čekání na Godota v Brně se nic neřekne, a všechno je jasné

Národní divadlo Brno uvádí hru, ve které se nestane vůbec nic, a to hned dvakrát. Zřejmě nejslavnější absurdní drama Čekání na Godota je beznadějným pátráním po smyslu života. Hru irského nobelisty Samuela Becketta nastudoval režisér Michal Vajdička.
1. 3. 2023|

Národní divadlo Brno nastudovalo hru Feminista

Brněnské divadlo Reduta uvádí Feministu. Divadelní prvotina spisovatele Marka Šindelky rozehrává situaci nevhodného chování vysokoškolského pedagoga vůči studentkám. Premiéru má hra v době, kdy kauzy z univerzitního prostředí plní média, nevznikala ale jako přímá reakce na současné události.
17. 2. 2023|

Veselá vdova se po třiceti letech vrátila do Národního divadla Brno, je v jednom kolotoči

Loni na silvestra hrálo Národní divadlo naposledy operetu Polská krev, která měla derniéru po osmi sezonách. V repertoáru divácky úspěšnou inscenaci nyní brněnská scéna nahradila jiným známým operetním kusem Franze Lehára – Veselou vdovou. Vtipným a romantickým příběhem bohaté ženy, kterou je třeba takticky provdat.
8. 2. 2023|

Čapkova Matka nechce v Izraeli pustit syna do války. Brněnská inscenace diváky dojala

Národní divadlo Brno hraje v Tel Avivu drama Matka. První uvedení protiválečné hry Karla Čapka vyvolalo v obecenstvu národního divadla Habima dojetí. V repríze představení diváci uvidí ještě v úterý. Matka se v Tel Avivu poprvé hrála už na konci třicátých let, tedy nedlouho po premiéře v Československu.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 23:47|

Starý dobrý Oldřich Nový musí v Brně odhodit galantnost

Šestnáct let prožil na prknech brněnského divadla Oldřich Nový. Nyní se tam po dvaapadesáti letech pomyslně vrací jako hlavní postava hry. Brněnské divadlo Reduta připravilo novou inscenaci nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich). Text napsal Petr Stančík přímo pro činohru Národního divadla Brno.
22. 12. 2022|

Jak se stát padouchem? Národní divadlo Brno připravuje tragikomedii Starý dobrý Nový (Oldřich)

Herec Oldřich Nový, hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let, je hlavní postavou nového představení Národního divadla Brno. Hru nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich) napsal přímo pro brněnskou činohru Petr Stančík. Pojal ji jako crazy tragikomedii.
8. 12. 2022|

Neklan rozpoutává v Brně boj o moc

V dramatu Neklan propojil Julius Zeyer české báje s úvahami o politické a společenské situaci moderní doby. Jeho hra se na jevištích už několik desetiletí neobjevila, v současném přebásnění se ji nyní rozhodlo uvést až Národní divadlo Brno. Nemilosrdný boj o moc se dá podle inscenátorů v mnohém vztáhnout i na současnost.
2. 12. 2022|

Soňa Červená vystoupila v papežské bazilice v Římě jako svatá Ludmila

V papežské bazilice sv. Jana v Lateránu zaznělo ve čtvrtek večer oratorium Nádech věčnosti, které vzniklo k poctě svaté Ludmily. Hlavní role se zhostila pěvkyně Soňa Červená, která nastudovala part české světice v italštině. Scénické provedení skladby bylo z největších kulturních akcí pořádaných u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. V publiku zasedli zástupci Česka i Vatikánu.
30. 9. 2022|

Brněnské Bolero přemýšlí o smrti, genderu i překážkách ve vztazích

Tři tvůrce, tři choreografie a tři rozdílná pohybová vyjádření spojuje nová baletní inscenace v Národním divadle Brno. Novou sezonu zahájil brněnský balet komponovaným večerem Bolero, nazvaným podle skladby Maurice Ravela. Tématem jednotlivých choreografií jsou vztahy, základní otázky lidského bytí i otazníky nad vlastní identitou.
26. 9. 2022|

V Brně po třiceti letech žárlí operní Otello, zase uvěřil dezinformacím

Národní divadlo Brno si jako poslední operní premiéru letošní sezony vybralo jeden z nejslavnějších příběhů o žárlivosti a lžích. Otello vyprávěný Guiseppem Verdim se na brněnské jeviště vrací po více než třiceti letech. Podle ředitele divadla a režiséra Martina Glasera inscenace pasuje téma opery i na současnost.
17. 6. 2022|

V Brně začíná festival Divadelní svět. Poprvé vezme diváky na výlet například do Křtin nebo Prahy

Desítky zahraničních hostů a výběr toho nejlepšího z českých jevišť zahrnuje program letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Hlavní část začíná v úterý 24. května večer a potrvá do neděle 29. května. Kromě inscenací všech žánrů přináší letošní ročník řadu atypických formátů, aktivně zapojujících diváky do představení, a jako novinku také výlety za uměním do Křtin, Rajhradu nebo Prahy.
24. 5. 2022|

Čapkova Matka dostala aktuální rozměr. Brněnské divadlo chystá premiéru

Činoherci z Národního divadla Brno připravují inscenaci Čapkovy Matky. V souvislosti s válkou na Ukrajině dostala aktuální rozměr. Titulní postavu, která postupně ztrácí syny, ale nadále s nimi promlouvá a pokouší se dobrat smyslu všeho utrpení, ztvární Tereza Groszmannová. Páteční premiéra v Redutě je podle rezervačního systému vyprodaná, na reprízy lze ještě lístky zakoupit.
6. 4. 2022|

Krobot spojil Mozarta se sci-fi. Kouzelná flétna byla kdysi komerční show, vysvětluje

Národní divadlo Brno chystá nové nastudování opery Kouzelná flétna. Oblíbený Mozartův kus svěřil Miroslavu Krobotovi, který tak poprvé dostal příležitost vyzkoušet si práci operního režiséra. Pohádkovost dvě stě třicet let staré opery nahradil podle něj současnými pohádkovými žánry: sci-fi a fantasy.
18. 3. 2022|

Kultura pociťuje po uvolnění opatření obnovený zájem publika

Do kina, divadla nebo na koncert už je možné jít jenom se vstupenkami, od 10. února skončila povinnost prokazovat se potvrzením o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci. Většina kulturních organizací pociťuje nárůst zájmu diváků. Jenom do biografů přišlo minulý týden skoro 240 tisíc lidí, o polovinu víc než před čtrnácti dny. Pomohla i česká pohádka Tajemství staré bambitky.
21. 2. 2022|

Kouzelnice Alcina si chce pomocí čar barokní hudby podmanit Brno i Versailles

Poprvé nastudovalo Národní divadlo Brno barokní operu Alcina. Příběh s hudbou Georga Friedricha Händela vypráví ve velkolepé výpravě. Po brněnské premiéře o prvním únorovém víkendu se inscenace dočká uvedení také ve Francii.
4. 2. 2022|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Zemřela herečka Helena Kružíková. V brněnském Národním divadle ztvárnila více než stovku postav

Zemřela herečka Helena Kružíková, bylo jí 92 let. Většinu kariéry strávila v činohře dnešního Národního divadla Brno, kde ztvárnila více než stovku postav. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. O úmrtí Kružíkové informovalo Národní divadlo Brno, podle rodiny zemřela herečka ve středu.
4. 3. 2021|

Čtyři roky chátrala, teď roste v bývalé brněnské restauraci Bohéma očkovací centrum

V bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle v Brně vzniká další očkovací centrum. Provozovatelem bude společnost Podané ruce. Vakcínu proti covidu-19 by tam denně mohlo dostat až 1500 lidí. Budoucí využití prostor město zvažuje.
10. 2. 2021|