TÉMA

YouTube

Facebook před dvaceti lety propojil svět. Usnadnil šíření lží a vznik depresí, seniorům pomáhá s osamělostí
Facebook za dvě dekády své existence výrazně změnil svět. Ze sociální sítě, která měla spojit elitu, se postupně stala síť, jež propojila celou planetu a odstartovala novou éru internetu. Přehnaný čas trávený na sítích může vést podle odborníků k úzkostem a depresím, ve facebookovém prostoru se také často šíří dezinformace. Například seniorům ale může pomoci bojovat s osamělostí.
4. 2. 2024|ČT24
Za výroky o jaderném útoku musí aktivista Vrabel zaplatit deset tisíc korun. Podmíněný trest soud zrušil
Odvolací soud uložil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi za šíření poplašné zprávy peněžitý trest deset tisíc korun. Uznal verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého byly mužovy výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na Českou republiku, schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení. Odvolací senát však zrušil původně uložený čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl. Verdikt je pravomocný.
13. 10. 2023|
Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet
„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|
Lidé na internetu prodávali videa mučených opic. Vyšetřuje je policie
Médii otřásá případ brutálního týrání opic. Novináři z britské stanice BBC pomohli rozplést síť mučitelů, kteří natáčí se zvířaty zvrácená videa a na internetu je prodávají zájemcům z celého světa. Investigativní práce jim zabrala víc než rok. Policie už kvůli kauze vyšetřuje dvě desítky lidí napříč celým světem včetně Británie i Spojených států.
22. 6. 2023|
Desetitisíce českých dětí se na internetu chovají rizikově. Píší si s neznámými lidmi či sdílí soukromí
Na internetu se rizikově chová asi 170 tisíc českých dětí. Píší si s neznámými lidmi nebo sdílejí své fotografie a videa. Téměř čtyři z deseti dětí ve věku od osmi do 15 let přiznávají, že mají nějakého „on-line kamaráda“, kterého nikdy neviděly, osobně ho neznají a pouze si s ním píší. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro Nadaci O2 mezi téměř pěti tisíci respondentů, mezi kterými byli rodiče i děti.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 19:50|
Evropská komise navrhuje Googlu, aby přerušil podnikání s digitální reklamou
Evropská komise (EK) míní, že americká internetová společnost Google porušuje v Evropské unii pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou. Navrhla proto, aby firma část tohoto lukrativního byznysu prodala. Evropský orgán to ve středu uvedl v tiskové zprávě. Google s názorem EK nesouhlasí.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:42|Matěj Lucovič
„Zničit vše živé jako trest.“ Ruská propaganda přitvrzuje genocidní rétoriku vůči Ukrajině
Ruské propagandistické pořady se nevybíravě opírají do Ukrajiny už od podzimu 2013, kdy začal euromajdan a cesta ke skutečné nezávislosti Kyjeva na Kremlu. Od února 2014 nemluví o vládě, ale výhradně o „kyjevském režimu“, který označují za nacistický, čímž ho líčí jako zosobnění zla, proti němuž je nutné bojovat všemi prostředky. Od února 2022 dál přitvrdily a čím dál častěji používají otevřeně genocidní rétoriku vyzývající k vraždění všech, kdo odmítají ukrajinskou poddanost Rusku. Nyní jedna z předních propagandistek Olga Skabejevová na státním kanálu Rossija 1 prohlásila, že „ukrajinská otázka musí být vyřešena jednou provždy“.
5. 6. 2023|mus
Lotyšští manželé bojují s ruskou propagandou pomocí Youtube videí. V ruštině
Lotyšsko se obává agrese ze strany Moskvy. Po nepřesvědčivých výsledcích ruské armády panují obavy spíše z hybridních útoků – kremelská propaganda cílí hlavně na početnou ruskojazyčnou menšinu. Riga proto vytěsňuje jazyk z veřejného prostoru, ruší například ruská média. I proto vznikají nové nezávislé projekty, které mají informační prostor vyplnit.
21. 4. 2023|
Kampaň Google proti dezinformacím je mělká a chybí jí uvěřitelnost, tvrdí reklamní expert Vilém Rubeš
Společnosti Google se sice podařilo naplnit vytyčený cíl a její reklamní kampaň proti dezinformacím vidělo několik milionů Čechů, ale marketér Vilém Rubeš zpochybňuje řemeslné zpracování jejích video spotů. Podle odhadů oslovených odborníků může kampaň do společnosti přinést dílčí změny. Snaha Google čelit na internetu nepravdivým informacím je součástí jeho dříve deklarovaného směřování, i když politolog Vít Střítecký upozorňuje, že k němu firma přistoupila pod tlakem veřejnosti.
17. 1. 2023|
Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii
Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|Tereza Rozalie Krautová
Ruský opozičník Jašin dostal 8,5 roku vězení za údajné lhaní o ruské armádě. Mluvil o vraždění v Buče
Soud v Moskvě shledal vinným ruského opozičního politika Ilju Jašina, obžalovaného z šíření lživých informací o ruské armádě během války na Ukrajině. Jašin za trestný čin, který ruské úřady zavedly po letošní masivní invazi na Ukrajinu, dostal 8,5 roku vězení. Prokuratura požadovala devítiletý trest vězení, Jašinovi právní zástupci žádali osvobození.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 14:03|
Dezinformace a konspirační teorie se šíří na YouTube v diskuzích. Web tomu příliš nebrání
Konspiračním teoriím a dezinformacím se na YouTube daří i navzdory snaze této platformy zpřísnit pravidla. Ukázala to nová analýza vědců z Univerzity v Sydney, která studovala komentáře uživatelů k obsahu spojenému s pandemií koronaviru a Billem Gatesem.
9. 10. 2022|
EK chce posílit nezávislost médií a zabránit sledování novinářů. Vlastnictví má být transparentní
Evropská komise chce zlepšit podmínky pro nezávislou práci novinářů a pro pluralitu médií v zemích Evropské unie. Místopředsedkyně unijní exekutivy Věra Jourová (ANO) představila návrh nových pravidel, která mají mimo jiné omezit vliv státních orgánů na veřejnoprávní média, zajistit transparentnost vlastnictví médií či zamezit sledování komunikace novinářů. Jejich cílem je i to, aby nezávislost zpravodajství na svých stránkách více respektovaly i velké internetové firmy. Zástupci vydavatelů i digitálních platforem se po oznámení konceptu ozvali s kritickými připomínkami.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 14:58|rp
Královna Alžběta II. si technologie užívala. První e-mail poslala už roku 1976
Život královny je spojený s tradicemi a jejich dodržováním. Ale v době tak překotného technologického rozvoje, jakou bylo a je 20. a 21. století, museli i vládcové monarchií na tyto změny reagovat. Královna Alžběta II. patřila k těm, kteří tento pokrok nejen sledovali, ale dokonce ho prosazovali. Až do konce svého života ukazovala, že ji převratné novinky nesmírně baví.
10. 9. 2022|
Bělorusko poslalo na roky do vězení další novinářku polské televize Belsat
Běloruský soud poslal na řadu let do vězení další nezávislou novinářku. Dvaapadesátiletou Irynu Slaunikavovou z polského televizního kanálu Belsat shledal vinnou ze založení extremistické organizace a účasti na protestech, za což jí vyměřil pětiletý nepodmíněný trest. Pokračuje tak vládní tažení proti opozičním aktivistům, kritickým médiím a nezávislým reportérům. Výše trestu je o rok delší, než žádala prokuratura.
3. 8. 2022|
Příbuzní pěstouni mají získat důchodové pojištění, schválila sněmovna. Platby za pojištěnce probere za týden
Pěstouni z řad příbuzných, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávali za to odměnu od státu, zřejmě nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Předpokládá to vládní novela, kterou ve středu schválila sněmovna. Poslanci podpořili i možnost uvalování národních sankcí za závažná protiprávní jednání v mezinárodních souvislostech i mimo sankční seznam Evropské unie. Ve schvalování sporného snížení státních plateb do zdravotnictví za důchodce, děti nebo nezaměstnané bude dolní komora pokračovat za týden.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 15:33|daz
Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním
Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 15:40|
Hraní videoher v dětství zvyšuje inteligenci, tvrdí studie v Nature
Spousta rodičů se bojí, že jejich děti tráví moc času nad mobily, počítači nebo konzolemi hraním videoher. Nový rozsáhlý výzkum ale tyto obavy vyvrací – žádný pokles inteligence vědci u dětí nenašli. Naopak se podařilo najít pozitivní dopad.
17. 5. 2022|
Automatické mazání chráněných děl z internetu neporušuje svobodu slova, rozhodl soud EU
Používání automatických filtrů na třídění filmů či hudby šířené uživateli internetu neporušuje svobodu projevu a přístupu k informacím. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který zamítl žalobu Polska namířenou proti automatickému odstraňování obsahu chráněného autorskými právy. Podle soudu unijní pravidla zaručují, že kontrola ze strany například YouTube a dalších internetových služeb nevede ke smazání legálně sdílených děl.
26. 4. 2022|
V Rusku nefungují mnohá nevládní média, Facebook ani Twitter. Google tam přestal prodávat reklamu
Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook a Twitter. Zablokoval také stránky několika nezávislých médií, mimo jiné ruské verze zpravodajského serveru BBC a weby Deutsche Welle, Rádio Svobodná Evropa a Meduza. Činí tak v souvislosti s invazí na Ukrajinu, kterou zakazuje nazývat slovy válka, invaze a agrese, vadí mu i všechny informace kromě oficiálních. Google zase v Rusku přestal prodávat on-line reklamu. Prodej svých produktů a služeb v zemi se rozhodl pozastavit také Microsoft. Zpravodajská stanice CNN ukončí vysílání v Rusku.
4. 3. 2022Aktualizováno4. 3. 2022, 23:39|rp, vkl
Google utne ruským státním médiím peníze z reklamy, Musk nad Ukrajinou aktivoval Starlink
Společnost Google začala bránit ruským médiím financovaným státem, aby získávala prostředky z reklam umisťovaných na jejich webových stránkách, v aplikacích a na platformě YouTube. Rozhodnutí se vztahuje mimo jiné na ruskou televizi RT (Russia Today). K podobnému kroku se po ruské invazi na Ukrajinu v sobotu rozhodla například společnost Meta Platforms, majitel Facebooku. Šéf americké společnosti SpaceX Elon Musk vyslyšel žádost ukrajinské vlády a aktivoval nad územím Ukrajiny satelitní internetovou službu Starlink. Po invazi bylo na mnoha místech země připojení k internetu problematické.
27. 2. 2022Aktualizováno27. 2. 2022, 10:24|
Milovníci osmdesátkových bijců se propadnou do komunismu. Inscenace propojila akční hrdiny s českou historií
Chuck Norris, který zpívá Ivanu Martinu Jirousovi, nebo Lara Croft coby přemožitelka agentů StB. K nečekaným historickým setkáním dochází v nové inscenaci s názvem Encyklopedie akčního filmu. Sci-fi komedii o svobodných lidech v nesvobodné době uvádí v premiéře pražské Divadlo pod Palmovkou.
20. 12. 2021|
Běloruské úřady zařadily mezi extremistické skupiny webové zdroje polské televize Belsat
Běloruské ministerstvo vnitra zařadilo internetové zdroje polského televizního kanálu Belsat mezi extremistické skupiny. Ministerstvo, které samu televizi na seznam extremistů zapsalo už v červenci, o tom informovalo na sociální síti Telegram.
3. 11. 2021|
Ruská cenzura pohrozila Googlu, že v zemi zablokuje YouTube
Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor pohrozil americké internetové společnosti Google, že v Rusku zablokuje její platformu YouTube, pokud nezruší omezení uvalená na kanály ruské státní televize RT. YouTube v úterý zablokoval kvůli dezinformacím o pandemii dva německojazyčné kanály televize RT, považované za nástroj propagandy Kremlu. Mluvčí Kremlu ve středu řekl, že úřady takové kroky nemohou tolerovat.
29. 9. 2021|