Rodiče nejčastěji trestají děti pokáráním, fyzicky ve čtyřech procentech případů, ukázal průzkum

Průzkum o rodinách (zdroj: ČT24)

Třetina dětí doma zažívá hádky, křik a tresty, zjistil to průzkum společnosti SC&C. Pokud rodiče děti trestají, nejčastěji je to podle něj formou pokárání, pak zákazem her, chození ven nebo třeba odepřením kapesného. Fyzicky jsou pak trestaná čtyři procenta dětí. Právě fyzickým trestům se bude věnovat i novela občanského zákoníku. Vláda by se jí měla zabývat ve středu.

Podle průzkumu se zhruba třetina dětí nestýká s rodičem, se kterým nežijí. Častěji se v takových případech nevídají s matkou.

Obecněji ale platí, že děti mají s matkou v průměru mnohem lepší vztahy než s otcem. Hodnotí je známkou 4,5 z 5, zatímco u otce je to o čtyři desetiny bodu nižší hodnota.

„Je určitě velmi důležité podporovat všechna opatření, která tatínkům umožňují být více se svými děti. To znamená sdílení péče, férové rozdělení péče mezi maminkou, tatínkem, podpora ze strany zaměstnavatelů. Pomáhá podpora zkrácených úvazků a flexibilní pracovní doba,“ uvedla zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

A do života dětí výrazně zasahují i moderní technologie. Alespoň z těch starších vlastní telefon téměř všichni. Tři čtvrtě z nich pak používá sociální sítě, hlavně YouTube, Instagram nebo TikTok.