TÉMA

Viry

Rostlinné viry mohou znehodnotit celou úrodu. Stačí jen, že změní její vzhled

Viry u rostlin sice nejsou pro člověka nebezpečné, mohou ale pěstitele připravit o úrodu a zvýšit ztráty v zemědělské produkci. Do rostliny se dostane patogen ve většině případů skrze přenašeče, kterým bývá nejčastěji hmyz. Virus se začne v buňce množit a postupně se šíří. Výsledný plod není ve většině případů toxický, nicméně může být pozměněn jeho vzhled, struktura anebo chuť, popsal Tomáš Moravec z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.
21. 2. 2024|

Čeští vědci popsali, že někteří ptáci přišli o gen, který je chrání proti virům

Týmu vědců z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd se povedlo popsat ztrátu protivirového genu zvaného tetherin u několika ptačích druhů, včetně krocanů. Podle autorů se jedná o překvapivý objev, protože jde o první popis evoluční ztráty tohoto důležitého protivirového mechanismu u obratlovců.
21. 12. 2023|

V Česku vznikne Národní institut virologie a bakteriologie. Finance se mají investovat do lidí a přístrojů

Práce osmadvaceti vědeckých týmů v České republice, které studují viry a bakterie, bude podpořená 1,3 miliardy korun z evropských fondů. Vznikne Národní institut virologie a bakteriologie (NIBV), který propojí ústavy Akademie věd ČR, Univerzitu Karlovu a Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, Masarykovu univerzitu v Brně a Univerzitu Palackého v Olomouci. Cílem je připravit vědecké poznání na budoucí pandemie.
21. 6. 2022|

Lidská střeva jsou plná archejí. Vědci vytvořili první atlas těchto prastarých mikroorganismů

Mezinárodní výzkumný tým poprvé vytvořil atlas, který popsal, jaká archea osídlila lidská střeva. O funkci a významu těchto prastarých organismů přitom věda až doposud měla jen minimum informací.
13. 1. 2022|

SpaceX vyslala na ISS zásobovací loď, nese tam mikroby, myši a vánoční dárky

Soukromá společnost SpaceX vyslala z amerického Kennedyho vesmírného střediska na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) novou a větší verzi své bezpilotní zásobovací lodi Cargo Dragon (Drak). Odstartovala v neděli, přistát na orbitálním komplexu by loď měla v pondělí. Součástí jejího nákladu jsou i vánoční dárky a pečený krocan.
7. 12. 2020|

Čeští vědci objevili dosud neznámou část RNA. Alarmony chrání buňku v době hladu

Významný objev se podařil týmu vedenému Hanou Cahovou z Ústavu organické chemie a biochemie ve spolupráci s kolegy z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. Při studiu střevní bakterie E. coli vědci objasnili funkci „alarmonů“, malých molekul, které se ve zvýšené míře vyskytují ve všech typech organismů ve chvílích, kdy jsou vystaveny zátěži. Svůj objev tým publikoval v prestižním odborném časopise Nature Communications.
27. 2. 2020|

Hledají se super-dárci stolice. Při transplantaci jsou až dvakrát úspěšnější

Transplantace stolice sice zní jako něco odporného, ve skutečnosti se ale jedná o velmi moderní metodu, jak vyléčit poškozenou střevní mikroflóru. Pro vědce má ale tento postup stále řadu otazníků. Nyní řeší, jestli existují lidé, jejichž stolice má mnohem léčivější vlastnosti než u běžných osob.
24. 1. 2019|

Žloutenka s námi je už 4500 let, prokázali vědci. Za její šíření mohla migrace v době bronzové

Vědci popsali vývoj žloutenky typu B během posledních 4 tisíc let – ukázali, že tato nemoc byla v populaci rozšířená zřejmě i více než v současné době.
23. 5. 2018|

USA umožní vědcům práci se smrtícími viry SARS, MERS a chřipky

Vláda Spojených států po třech letech zrušila zákaz laboratorních experimentů se smrtícími viry. Výzkum může zásadně přispět v boji proti pandemiím.
21. 12. 2017|