TÉMA

Zemětřesení

Zemětřesení na Tchaj-wanu přerušilo výrobu mikročipů. Světový trh má jen málo alternativ

Zemětřesení, které ve středu zasáhlo Tchaj-wan, pozastavilo výrobu největšího světového producenta čipů. Továrny společnosti TSMC sice výrazně poškozené nebyly, proces obnovování náročných částí výroby však může podle odborníků trvat několik týdnů. Na čipech tchajwanské výroby jsou přitom závislí producenti po celém světě. Zemětřesení tak odhalilo křehkost dodavatelských řetězců soustředěných do geopoliticky výbušné oblasti ostrova, který chce kontrolovat čínská vláda v Pekingu.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:25|

Na Tchaj-wanu stoupá počet mrtvých, pokračuje pátrání po pohřešovaných

Další dvě mrtvá těla našli záchranáři v národním parku Taroko na Tchaj-wanu po silném středečním zemětřesení. Podle údajů agentury Reuters tak bilance otřesů stoupla na dvanáct, tchajwanské úřady ale zatím oficiálně údaj nezvýšily.
5. 4. 2024|

Počet obětí zemětřesení na Tchaj-wanu vzrostl na deset. K otřesu došlo i u Japonska

Na deset stoupl počet obětí, které si vyžádalo středeční zemětřesení u pobřeží Tchaj-wanu. Zraněných je skoro 1070 a záchranáři pátrají po lidech, kteří se nadále pohřešují. Stovky lidí zůstávají odříznuté od okolního světa. Další zemětřesení udeřilo ve čtvrtek východně od pobřeží prefektury Fukušima na severovýchodě Japonska.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 18:48|

Na Tchaj-wanu stabilizují po zemětřesení nakloněnou budovu. Záchranné práce pokračují

Záchranné práce v Tchaj-wanu komplikuje poškození silnic a další infrastruktury, jež v mnoha případech způsobily sesuvy půdy a kamenů. Zemětřesení si vyžádalo devět mrtvých a přes tisíc zraněných. Jeden člověk zahynul v nejhůře postiženém městě Chua-lien v devítiposchoďové budově Uranus, která zůstává nebezpečně nakloněná poté, co byla při otřesech rozdrcena její spodní část. Dělníci se za pomoci jeřábů a bagrů snaží budovu stabilizovat.
4. 4. 2024|

Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za pětadvacet let, devět lidí zemřelo

U východního pobřeží Tchaj-wanu ve středu udeřilo silné zemětřesení, které zasáhlo celý ostrov a poničilo řadu budov. Tchajwanské úřady hovoří o nejsilnějším zemětřesení za pětadvacet let, v jehož důsledku zemřelo nejméně devět lidí a více než tisíc jich utrpělo zranění. Japonské úřady po několika hodinách zrušily varování před vlnou tsunami, na jejíž příchod se chystalo pobřeží malých ostrovů na jihu země.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:11|

Zapřely jsme se a v podstatě modlily, popsala česká turistka otřesy na Tchaj-wanu

U východního pobřeží Tchaj-wanu udeřilo v noci na středu silné zemětřesení. Na ostrově se v tu chvíli nacházelo i několik Čechů, s nimiž se České televizi podařilo spojit. Bezprostřední reakce poskytly například zpravodajka ČT Barbora Šámalová, redaktorka Českého rozhlasu Jana Karasová nebo turistky Blanka Šugra Švancerová a Pavla Kudrnová. Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí dále oznámila, že tuzemská diplomacie nemá informace o žádných Češích přímo zasažených otřesy.
3. 4. 2024|

Turecká vláda zabavila domy přeživším ničivého zemětřesení

Obyvatelé Turecka se potýkají s nečekanými komplikacemi po ničivém zemětřesení z minulého roku. Nová novela zákona o transformaci území ohrožených živelními pohromami dala totiž vládě širokou pravomoc označovat soukromé pozemky jako rezervní stavební plochy, aniž by k tomu musela získat souhlas vlastníků. Důvodem je zrychlení výstavby nových budov a obnova poničených oblastí, mnoho postižených Turků však celou situaci vnímá úplně jinak.
18. 3. 2024|

Písecko zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Epicentrum bylo osmnáct kilometrů pod Miroticemi

Slabé, ale citelné zemětřesení zasáhlo podle řady svědectví oblast kolem Písku. Potvrzují to také údaje Evropsko-středomořského seismologického centra. Podle posledních dat měly otřesy sílu 3,9 stupně. Epicentrum bylo osmnáct kilometrů pod Miroticemi.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 14:20|

Rok po zemětřesení v Turecku a Sýrii žijí statisíce lidí v provizorních podmínkách, Erdogan sliby nenaplnil

Od ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii, které si vyžádalo desítky tisíc životů, uplynul rok. Sliby Ankary směrem k postiženým oblastem se nenaplnily, v provizorních podmínkách stále žijí statisíce lidí a mnoho obyvatel zasažené lokality úplně opustilo. Rozezlení vůči úřadům dali najevo i účastníci vigilie za oběti otřesů.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 22:17|

Nejdelší rok. Štáb ČT natočil dokument o ničivém zemětřesení v Turecku

Přesně před rokem zasáhlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie katastrofální zemětřesení. V jeho důsledku zahynulo jen v Turecku přes 53 tisíc lidí a další tři miliony přišly o střechu nad hlavou. Zpravodaj ČT Václav Černohorský a kameraman Pavel Němeček o největší katastrofě v novodobých tureckých dějinách natočili reportážní dokument Nejdelší rok, ve kterém se vracejí na postižená místa a který v úterý nabídla 90′ ČT24.
6. 2. 2024|

Obětí novoročního zemětřesení v Japonsku je 120, další stovky lidí se pohřešují

Už nejméně 120 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Dalších 200 lidí je stále nezvěstných. S odvoláním na místní činitele o tom v sobotu informovala agentura Kjódó. Japonský premiér Fumio Kišida už předtím hovořil o „mnoha obětech“ a velkých škodách. Agentura AFP napsala, že ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo 155 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně. Záchranné operace ztěžuje déšť a krupobití. Déšť se očekává až do neděle, poté bude v regionu sněžit.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 14:26|

Od zemětřesení v Japonsku uplynuly tři dny, šance na záchranu se snižují

Od zemětřesení v japonské prefektuře Išikawa uplynuly již více než tři dny a podle odborníků šance na záchranu přeživších po 72 hodinách rapidně klesají. Podle agentury AP se bilance obětí katastrofy zvýšila na 84, narostl i počet pohřešovaných, kterých je podle místních úřadů 79. Zranění utrpělo nejméně 330 lidí, 26 lidí je zraněno vážně.
4. 1. 2024|

Japonci prohledávají trosky po masivním zemětřesení. Počet nalezených obětí roste

Nejméně 73 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení, které zasáhlo japonský poloostrov Noto, oznámily úřady. Podle nich by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrací akce ale komplikují poničené silnice a další infrastruktura, odlehlost a následné otřesy, ke kterým docházelo ještě ve středu. V oblasti navíc panuje chladné počasí a očekává se silný déšť, což vyvolává obavy z možných sesuvů půdy.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 17:33|

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

Na severu Číny zemřelo při zemětřesení nejméně 127 lidí. Záchranné práce komplikuje mráz

Nejméně 127 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení na severozápadě Číny, kde záchranáři v mrazivých podmínkách dál pátrají po možných přeživších. Na základě nové bilance o tom v úterý informovala agentura Reuters. Živel o síle 6,2 stupně udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj, kde zničil mnoho domů, některé silnice a zranil více než sedm set lidí.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 11:57|

Filipínské Mindanao zasáhlo silné zemětřesení, začala evakuace

Zemětřesení o síle 7,5 stupně zasáhlo ostrov Mindanao na Filipínách, uvedlo Evropské seizmologické středisko (EMSC). Filipínské vulkanologické a seizmologického středisko (PHIVOLCS) uvedlo, že první vlnu tsunami lze očekávat ještě před půlnocí místního času (17:00 SEČ) a vyzvalo lidi na pobřeží k okamžité evakuaci do vnitrozemí. Vlna ale dosud k filipínským břehům nedorazila a americký výstražný systém své dřívější varování na rozdíl od filipínských úřadů stáhl, píše agentura Reuters. Evakuace z pobřeží pokračovaly.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 22:12|

Klimatické změny otřásají Zemí. Potvrdily to desítky let seismologických záznamů

Mořské vlny jsou jako kladiva, která neustále buší do mořského dna. Jak stoupají a klesají, vyvolávají tyto opakované údery mořské vody seismické vlny. Ty jsou pravidelné, rozsáhlé a zachycují je seismografy, přístroje využíváné pro sledování zemětřesení. Vědci teď porovnali data za uplynulé desítky let a sledovali, jestli se v nich něco nemění. Ukázalo se, že ano – a velmi výrazně.
9. 11. 2023|

Zemětřesení v Nepálu má přes 150 obětí, mnoho lidí zůstává v sutinách

Přes sto lidí zahynulo po zemětřesení, které v noci na sobotu zasáhlo Nepál. Zatím bylo nalezeno 157 obětí, ale záchranáři prohledávají sutiny a úřady předpokládají, že další mrtvé ještě najdou. Podle českého ministerstva zahraničí bylo zemětřesení mimo turistickou oblast a mezi oběťmi nejsou čeští občané.
4. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 14:59|

Na Chebsku zaznamenali třetí stupeň síly otřesů

Seismografy na Chebsku zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně. Je to poprvé v současné vlně otřesů, kdy magnitudo, tedy síla otřesu, byla vyšší než tři. Otřesy se objevily po delší době ve středu. Zatím nejsilnější byl v pátek, kdy přístroje ukázaly 2,6 stupně. Vyplývá to z údajů Geofyzikálního ústavu Akademie věd.
4. 11. 2023|

Na Chebsku se opět zachvěla země. Může to naznačovat příchod seismického roje

V Karlovarském kraji se znovu objevily silnější záchvěvy země. Zvýšená seismická aktivita začala zhruba před třemi dny. V pátek ráno měly nejsilnější otřesy magnitu do 2,6 stupně. Odborníci ale údaje z automatických měřicích stanic následně ještě upřesňují. Větší výskyt otřesů, a zejména těch silnějších, může naznačovat příchod seismického roje, řekl Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.
3. 11. 2023Aktualizováno3. 11. 2023, 20:30|

Island zasáhly tisíce drobných zemětřesení. Může to být předzvěst něčeho většího, varují vědci

Poloostrov Reykjanes na jihozápadě Islandu v posledních pěti dnech zasáhl intenzivní seismický roj – několik tisícovek malých zemětřesení, která mohou být předzvěstí většího sopečného výbuchu. S odkazem na islandský meteorologický úřad (IMO) o tom informovala agentura Reuters.
30. 10. 2023|

Afghánistán zasáhlo další mocné zemětřesení, zemřel nejméně jeden člověk

Západ Afghánistánu zasáhlo silné zemětřesení o síle 6,3 stupně. Zatím jsou zprávy o jednom mrtvém a 150 zraněných, uvedla agentura AP s odvoláním na šéfa záchranného týmu v provincii Herát. Stejnou provincii postihlo zemětřesení i minulý víkend, přičemž podle vládnoucího hnutí Taliban zemřelo 2400 lidí.
15. 10. 2023|

Východ Slovenska zasáhlo zemětřesení, možná nejsilnější za osmdesát let

Východ Slovenska zasáhlo v pondělí večer zemětřesení o síle pět stupňů, uvedlo evropské seismologické středisko EMSC. Podle slovenských vědců se mohlo jednat o nejsilnější otřesy za posledních zhruba osmdesát let, píše slovenský tisk. Zemětřesení bylo cítit v Prešovském a Košickém kraji, na některých místech jsou menší škody na budovách.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 23:36|