TÉMA

DPP

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|

Přes Letnou neprojedou kvůli opravě trati tramvaje, výluka potrvá necelé dva týdny

Přes pražskou Letnou od středy neprojedou tramvaje, kvůli opravě trati je přerušen jejich provoz mezi zastávkami Hradčanská a Strossmayerovo náměstí. Výluka potrvá do neděle 28. dubna. V době výluky budou jezdit tramvajové linky 1, 8, 12, 25, 26, 41, 91 a 96 po změněných trasách, v denním provozu budou moci cestující využít náhradní autobusovou dopravu X1 a v nočním X91. Vyplývá to z informací na webu dopravního podniku (DPP).
17. 4. 2024|

Stavba nové tramvajové trati na Václavském náměstí v Praze začne na konci června

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině Václavského náměstí v Praze začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, řekl technický ředitel dopravního podniku (DPP) Jan Šurovský. Náklady na vybudování trati od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy korun. Jako první vznikne odbočka a napojení ze současné tramvajové trati a práce budou postupovat směrem k muzeu. Auta budou po dobu výstavby jezdit obousměrně v jedné polovině náměstí.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 15:14|

Zrušený tendr na druhý úsek metra D zpozdí stavbu minimálně o rok

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze zakázky na stavbu druhého úseku trasy metra D v souladu s tím, co už předtím rozhodl i antimonopolní úřad. Tendr původně vyhrálo sdružení firem v čele se společností Subterra. Důvodem zrušení jsou chybějící reference, které by prokazovaly zkušenost s takovými technologickými postupy. Rozporovaná zakázka se týká úseku mezi budoucími stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Její nové posuzování pro praxi znamená, že stavba nabere podle odhadů minimálně roční zpoždění.
14. 3. 2024|

Představenstvo pražského dopravního podniku zrušilo výběr vítěze stavby druhé části metra D

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) zrušilo výběr vítěze stavby druhého úseku metra D. Hodnoticí komise tak bude znovu posuzovat původně vítěznou nabídku sdružení firem vedeného společností Subterra, informoval ve středu vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Výběr vítěze loni zatím nepravomocně zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:07|

Na pražské letiště začaly jezdit trolejbusy, jsou nejdelší v Česku

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil provoz velkokapacitních trolejbusů Škoda Solaris 24 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy číslo 59 nahradily autobusovou linku 119. Vozy budou část trasy jezdit připojeny k trolejím a část na baterie. Do tříčlánkového vozu se vejde až 180 cestujících, což je asi o třicet procent více než do původních kloubových autobusů, sdělili představitelé města, DPP a výrobce. Náklady na vybudování infrastruktury byly asi 354,5 milionu korun, nákup vozů vyšel na 623,2 milionu.
6. 3. 2024|

V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.
15. 2. 2024|

Pražský dopravní podnik provede hloubkový audit k tendru na druhou část stavby metra D

Pražský dopravní podnik (DPP) udělá v reakci na rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS) hloubkový interní audit výběru vítěze tendru na druhou část stavby metra D. Zaměří se na reference uchazečů o zakázku, schválila to ve středu dozorčí rada podniku. ÚOHS v polovině ledna kvůli nedostatečným podkladům zatím nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru vítěze tendru, DPP následně uvedl, že s rozhodnutím nesouhlasí a podá proti němu rozklad.
31. 1. 2024|

Praha požaduje audit tendru na metro D, zakázku ale rušit nechce

Vedení Prahy požádalo dozorčí radu dopravního podniku, aby zadala zpracování interního hloubkového auditu tendru na druhou část stavby metra D. Podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) není v plánu celou zakázku rušit, protože zadávací dokumentace je v pořádku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli nedostatečným podkladům zatím nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru vítěze tendru, kterým se stalo sdružení firem zahrnující například firmy Subterra a Hochtief. Praha také plánuje vypsat tendr za 86 miliard korun na vlaky metra bez řidiče.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 13:37|

Policie prověřuje údajné vydírání komise pražského dopravního podniku ohledně výstavby metra D

Kriminalisté se zabývají údajným vydíráním v tendru na stavbu metra D. Neznámý pachatel prý vyhrožoval některým členům komise pražského dopravního podniku, že půjdou do vězení, pokud z tendru vyloučí nabídku firmy Porr. Dopravní podnik kvůli tomu podal trestní oznámení. Prověřování by mělo skončit v únoru. České televizi to sdělila Lucie Andělová z Městského státního zastupitelství v Praze.
18. 1. 2024|

Mamutí trolejbus svezl první cestující. Má tři články a délku 24 metrů

V Česku začalo vozit cestující historicky nejdelší vozidlo, které nejezdí po kolejích. Pražský dopravní podnik zahájil zkušební provoz tříčlánkových trolejbusů Škoda-Solaris 24m. V budoucnu by měly jezdit na Letiště Václava Havla místo nynější autobusové linky 119, zatím je ale možné svézt se jimi mezi Palmovkou a Letňany.
21. 12. 2023|

Stanice metra Pankrác bude od ledna 2025 rok zavřená, čeká ji přestavba kvůli nové lince D

V hlavním městě se od 1. ledna 2025 na jeden rok uzavře stanice metra C Pankrác. Důvodem je výstavba přestupu na stejnojmennou stanici budované linky metra D. Zároveň dopravní podnik (DPP) zrekonstruuje současnou stanici, v níž se mimo jiné zmodernizuje osvětlení a vybuduje veřejné WC. Vlaky budou po dobu výluky stanicí pouze projíždět. Současně s opravami se prodlouží tramvajová trať z Pankráce na roh Budějovické a Na Strži a vybuduje se podchod. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.
13. 11. 2023|

Opravy tratí zastaví některé pražské tramvaje

Cestující pražské MHD se od pátku 27. října musí připravit na další omezení. Kvůli opravě tramvajové trati mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice nebudou až do 5. prosince jezdit tramvaje. Krátký úsek budou muset objíždět po jiných trasách. Náhradní doprava mezi oběma zastávkami však zavedena nebude. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu dopravního podniku (DPP).
25. 10. 2023|

SOR Libchavy dodá Praze až sto elektrobusů za 1,7 miliardy korun

Firma SOR Libchavy vyhrála tendr na dodávku až sto elektrobusů Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPP) za 1,7 miliardy korun. DPP s firmou uzavřel pětiletou rámcovou smlouvu, díky které nebude muset nakoupit všechny vozy, ale v případě potřeby pouze část z nich, vyplývá z údajů zveřejněných v registru smluv. Jeden autobus dle přílohy smlouvy vyjde na 14,1 milionu korun. Součástí smlouvy je i dodání nabíječek či servisních sad.
21. 10. 2023|

V Praze vyjely do provozu nové autobusy. Kvůli závadám od výrobce ale se zpožděním

Pražský dopravní podnik (DPP) nasadil do provozu devět nových autobusů turecké výroby, a to s více než čtyřměsíčním zpožděním od jejich dodání. Zakázku na celkem patnáct vozů musel totiž u výrobce reklamovat, například kvůli nefunkčním dveřím. Postupně bude v Praze jezdit celkem jednačtyřicet těchto kloubových autobusů.
24. 9. 2023|

Pražský primátor svolal mimořádné zastupitelstvo, ANO chce jednat o Pospíšilovi

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) svolal na žádost 26 zastupitelů napříč politickými stranami mimořádné jednání zastupitelstva. Bude se konat ve čtvrtek 14. září v ten samý den jako první řádná schůze zastupitelů po prázdninách. Magistrát to zveřejnil na úřední desce. Jednání inicioval klub opozičního ANO a na programu má jeden bod týkající se role primátorova náměstka Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr v dopravním podniku.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 21:42|

Druhý úsek metra D bude stát 30 miliard. V tendru uspělo sdružení firmy Subterra

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory. V soutěži uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba třicet miliard korun bez DPH, v tiskové zprávě o tom informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení DPP zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 13:23|

Při srážce tramvají v Praze se zranili dva lidé. Řidičku museli vyprostit hasiči

V Praze se ve čtvrtek ráno v zastávce Modřanská rokle srazily dvě tramvaje. Řidičku jedné z nich museli hasiči z tramvaje vyprostit, záchranáři ženu uvedli do umělého spánku. Zranil se také jeden z cestujících. O nehodě na sociální síti X informovali pražští hasiči i záchranáři. Provoz tramvají byl v úseku Nádraží Braník – Libuš v obou směrech přerušen, nahradily je autobusy. Před 9:00 byl tramvajový provoz obnoven.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 17:17|

Kvůli rekonstrukci kolejí nejezdí tramvaje na Bílé Hoře. Omezení je i v Poděbradské

Od pondělí až do neděle 3. září nepojedou kvůli rekonstrukci tratě tramvaje v úseku mezi zastávkami Malý Břevnov a Bílá Hora v Praze. Omezení se týká tramvajových linek 22, 25 a 97, ale také automobilové dopravy. Současně byl až do neděle 3. září přerušen provoz tramvají v Poděbradské ulici v úseku Harfa a Starý Hloubětín. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. Po změněných trasách jezdí tramvaje 6, 8, 14, 25 a 92, podnik zavedl náhradní autobusy.
21. 8. 2023|

Praha má první autobus na vodík. Bude jezdit mezi Jižním Městem a Barrandovem

V pražské MHD bude poprvé jezdit autobus poháněný vodíkem. V pilotním provozu bude vůz Škoda H'City v následujících dvou letech na lince číslo 170 z Jižního Města na Barrandov. Nový vůz v pátek představili zástupci hlavního města, dopravního podniku (DPP) a společností Škoda Group a Orlen Unipetrol. Cílem testu je prověřit technické a provozní parametry a také rozšířit možnosti alternativních pohonů. DPP, který je největší městskou firmou, v současné době elektrifikuje některé autobusové linky.
14. 7. 2023|

Pražská strojírna dokončila největší fotovoltaickou elektrárnu v hlavním městě. Chce vyrábět i vodík

Dceřiná společnost pražského dopravního podniku (DPP) Pražská strojírna dokončila na střechách hal a skladů ve svém areálu ve Vinoři největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli. Informovali o tom zástupci firmy a vedení magistrátu. Solární panely budou podle ředitele strojíren Roberta Masaroviče po většinu roku schopny dodávat veškerou elektřinu, kterou podnik spotřebuje, a ještě zhruba třetina zbyde k prodeji do distribuční sítě. Vybudování elektrárny stálo 27 milionů korun.
12. 7. 2023|

Tendr na stavbu druhého úseku metra D stále nemá vítěze. Hrozí, že se projekt nestihne

Vyhlášení vítěze největší stavební zakázky v Česku posledních let nabírá zpoždění. Druhému úseku metra D podle některých pražských zastupitelů hrozí, že se nestihne plánované otevření nové linky v roce 2029. Pochybnosti o celé soutěži na tendr za 25 miliard korun má i organizace Transparency International.
17. 6. 2023|

V sobotu vyjede poprvé tramvaj z Modřan do Libuše. Nová trať stála přes tři sta milionů

Cestující v Praze se budou moci od soboty 27. května svézt tramvají z Modřan až do Libuše. Na 1750 metrů dlouhé trati bude jezdit linka číslo 17 a jsou na ní čtyři nové zastávky. Náklady na stavbu činily zhruba 304,2 milionu korun, většinu peněz získalo město z evropských fondů, řekli primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a generální ředitel dopravního podniku (DPP) Petr Witowski. DPP letos plánuje zprovoznit mimo jiné také trať do Holyně nebo na sídliště Dědina.
26. 5. 2023|

Na pražskou Malou Stranu se vrátily tramvaje o týden dřív. Data z uzavírky poslouží k rozhodování o trvalém omezení pro auta

V Praze na Malé Straně od pondělí po dvou měsících oprav kolejí mezi Klárovem a Újezdem opět jezdí tramvaje. Výluka měla původně trvat do 1. dubna, díky dobrému počasí ale pražský dopravní podnik zrekonstruoval tramvajovou trať o týden dřív. V době oprav Praha sbírala data o okolní dopravě, na jejich základě chce podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) zavést opatření, která by vedla ke zklidnění provozu v širším centru města.
27. 3. 2023|