TÉMA

Amazon

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Umělé inteligence začínají vynášet. Výrobce čipů, na nichž se trénují, oznámil prudký růst zisku

Zájem o umělé inteligence (AI) prudce zvedl zisk společnosti Nvidia. Právě ona totiž vyrábí většinu čipů, které se využívají v tomto oboru, který zaznamenal v posledním roce boom zejména díky společnosti OpenAI a jejímu chatbotu ChatGPT.
23. 2. 2024|

Umělé inteligence směřují k mluvení přirozeným jazykem

Umělé inteligence přestávají být záležitostí čistě psanou, stále lépe získávají schopnost samy hovořit a rozpoznávat lidskou řeč. Hlavní hráči v tomto oboru míří v dalším vývoji právě tímto směrem.
28. 9. 2023|

Společnost Amazon čelí žalobě od americké Federální obchodní komise, viní ji z poškozování spotřebitelů

Americká Federální obchodní komise (FTC) v úterý podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí v ní, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters. FTC rovněž požádala soud o zvážení, zda by neměl firmu Amazon přinutit k prodeji některých aktivit, aby tak zastavil negativní dopady na spotřebitele. Akcie Amazonu ztrácejí k úterku přes čtyři procenta.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 21:24|

Přední firmy z oblasti AI v USA slibují zkoumat rizika i testovat bezpečnost systémů

Skupina sedmi předních amerických podniků v oblasti umělé inteligence (AI) se zavázala dodržovat soubor pravidel k zajištění bezpečnosti této technologie, oznámil Bílý dům. Opatření zahrnují důkladné testování bezpečnosti systémů založených na umělé inteligenci nebo označování obsahu vytvořeného umělou inteligencí digitálním vodoznakem.
21. 7. 2023|

Apple a Amazon omezily hospodářskou soutěž, španělský úřad jim uložil milionové pokuty

Španělský antimonopolní úřad v úterý vyměřil americkým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkovém objemu 194,1 milionu eur (zhruba 4,6 miliardy korun) kvůli omezování hospodářské soutěže v internetovém prodeji zařízení Applu ve Španělsku.
18. 7. 2023|

Hollywood se zastavil. Po scenáristech vstoupili do stávky i herci

Oborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) vstoupil do stávky, vyjednavači se totiž nedohodli na nové kolektivní smlouvě se zástupci filmových studií. Znamená to větší ochromení filmového průmyslu, než když stávku vyhlásili scenáristé. Už se pozastavila natáčení některých filmů, herci odešli přímo ze svých premiér a v ohrožení je i nadcházející filmová sezona s festivaly v Benátkách či v Torontu. Herci v odborech totiž nemohou svoje filmy propagovat.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 22:07|

Společnost Meta se chystá propustit dalších deset tisíc zaměstnanců

Americká internetová společnost Meta Platforms, která vlastní například Facebook, Instagram nebo WhatsApp, propustí podle vyjádření generálního ředitele Marka Zuckerberga dalších deset tisíc pracovníků. Meta je první velkou technologickou firmou ve Spojených státech, která oznámila druhé kolo hromadného propouštění.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 20:54|

Další technologický gigant škrtá. Majitel Googlu propustí dvanáct tisíc lidí

Americká technologická firma Alphabet se chystá propustit zhruba 12 tisíc lidí, tedy více než šest procent své pracovní síly. Majitel Googlu to oznámil v interním sdělení zaměstnancům, píše v exkluzivní zprávě agentura Reuters. V posledních týdnech masivně ruší pracovní místa celá řada technologických gigantů včetně Microsoftu.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:29|

Amazon hodlá zrušit na osmnáct tisíc pracovních míst, propouštění se může týkat i Česka

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 18 tisíc pracovních míst. Ve zprávě zaměstnancům, která byla zveřejněna na webu firmy, to avizoval generální ředitel společnosti Andy Jassy. Amazon po celém světě zaměstnává přes 1,5 milionu lidí. Působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí. Ze zprávy vyplývá, že propouštění se dotkne i zaměstnanců v Evropě.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 22:26|

Musk přišel o prvenství v žebříčku nejbohatších. Poprvé je v čele Evropan

Majitel internetové společnosti Twitter Elon Musk už není nejbohatším člověkem na světě. Z první příčky jej sesadil francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník módního domu LVMH. Poprvé tak v čele žebříčku nejbohatších lidí stanul Evropan, uvedla agentura Bloomberg.
14. 12. 2022|

Meta propustí třináct procent zaměstnanců. Problémy mají i další digitální firmy

Velké digitální firmy jsou v úzkých. Nejen v poslední době hojně skloňovaný Twitter, který nový vlastník Elon Musk radikálně zeštíhluje. Masivní propuštění oznámila společnost Meta se svou klíčovou filiálkou, tedy Facebookem. Firma propustí přes jedenáct tisíc lidí, tedy asi třináct procent zaměstnanců. Za vším je kolísání tržní hodnoty společností, které ještě donedávna výhradně rostly, a také pokles příjmů z reklamy i nejistota z budoucího směřování technologických gigantů.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 13:28|

Irsko pokutuje Instagram. Sociální síť odhalila osobní údaje teenagerů

Americká sociální síť Instagram, která patří společnosti Meta, dostala v Irsku pokutu 405 milionů eur (9,9 miliardy korun). Oznámila to v pondělí tamní Komise pro ochranu dat (DPC), která vyšetřovala, jak platforma nakládá s osobními údaji teenagerů. Meta s pokutou nesouhlasí a chystá se proti ní odvolat.
5. 9. 2022|

Prsteny moci představily další ukázku, nový seriálový Tolkien zatím budí rozpaky

Nový seriál na motivy díla J. R. R. Tolkiena se uvedl další ukázkou. Společnost Amazon trailer na Prsteny moci pustila na Comic Conu v americkém San Diegu, aby připomněla zářijovou premiéru. Mezi skalními fanoušky ságy však i nadále budí chystaná série spíše rozporuplné pocity.
25. 7. 2022|

Opuštění Ruska pomáhá firmám v reputaci. Mnohé z nich ale sliby nedovedly do konce

Poté, co Rusko 24. února zahájilo brutální invazi na Ukrajinu, oznámilo mnoho nadnárodních společností dobrovolné omezení nebo zastavení podnikání v této zemi. Některé z nich, jako například Nestlé nebo PepsiCo, byly k tomuto rozhodnutí donuceny poté, co čelily nátlaku ze strany zaměstnanců, zákazníků i investorů. Z nového výzkumu ale vyšlo najevo, že většina firem, které toto slíbily, zřejmě činnost v Rusku zcela neomezila.
29. 6. 2022|

Pandemie vyhnala lidi z kanceláří domů a ze skladů do ulic. Dočkají se i dělníci revoluce?

Pandemie covidu-19, nedostatek pracovních sil, hnutí Black Lives Matter a další sociální a ekonomické síly přispěly v posledních dvou letech k nárůstu odborových organizací po celých Spojených státech. Naposledy se k nim přidalo páteční vítězství odborářů ve skladu společnosti Amazon v New Yorku. Na první pohled se může zdát, že USA prochází pracovní revolucí, podle některých ekonomů je to ale opravdu pouze zdání.
11. 4. 2022|

Komiksová Vrána, akční Ballerina i sci-fi Nadace. Zájem o natáčení v Česku vyčerpal peníze na pobídky

V Česku by se měl od června točit komiksový film Vrána, místní ateliéry se chystají i na příchod druhé série sci-fi seriálu Nadace. Vláda Petra Fialy (ODS) zachovala filmové pobídky ve výši 800 milionů korun, Státní fond kinematografie ale minimálně do podzimu nové projekty neregistruje, protože by jim vratku kvůli velkému zájmu nemohl slíbit. ČT24 zmapovala zahraniční filmy a seriály, které by se v Česku letos mohly točit a v nichž mají hrát Ana de Armasová, Jared Harris, Bill Skarsgård nebo hudebnice FKA Twigs.
8. 4. 2022|

Nejbohatším člověkem světa je podle Forbes Elon Musk, předstihl Bezose

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle žebříčku časopisu Forbes šéf automobilky Tesla Elon Musk s majetkem 219 miliard dolarů (4,9 bilionu korun). Z Čechů letos skončila nejvýše, na 104. místě, Renáta Kellnerová s rodinou (16,6 miliardy dolarů).
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 21:07|

Zaměstnanci skladu v New Yorku si odhlasovali vznik prvních odborů v dějinách Amazonu

Pracovníci skladu firmy Amazon na newyorském Staten Islandu se v hlasování vyslovili pro vytvoření odborové organizace a postarali se o první úspěch odborářských snah v dějinách amerického obchodního giganta. Zaměstnanci své sdružení do odborů odsouhlasili poměrem 2654 hlasů ku 2131, účast dosáhla asi 58 procent, informují americká média. Výsledek ještě může být terčem stížností, uvádí agentura AP.
1. 4. 2022|

Evropská unie a USA našly principiální shodu ohledně předávání uživatelských dat do Spojených států

Evropská unie se shodla s USA na principech nové dohody ohledně přenášení osobních dat evropských uživatelů na servery ve Spojených státech. Na páteční tiskové konferenci s americkým prezidentem Joem Bidenem to oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Původní dohodu známou jako Privacy Shield („štít EU–⁠USA“) zneplatnil v roce 2020 Soudní dvůr EU, protože podle něj nezajišťovala dostatečnou ochranu dat evropských uživatelů. Transfery dat dosud pokračovaly na základě starších dohod, o jejich souladu s právem však obecně panovaly nejasnosti, napsala agentura AFP.
25. 3. 2022|

Státy EU a europoslanci se shodli na regulaci velkých internetových firem

Státy Evropské unie a poslanci Evropského parlamentu se shodli na nových pravidlech, která mají zlepšit dohled nad chováním velkých internetových firem. Oznámil to eurokomisař pro jednotný unijní trh Thierry Breton. Globální digitální společnosti jako Google, majitel Facebooku Meta nebo Amazon budou muset dodržovat nové povinnosti, které by měly lépe ochránit podnikání jejich menší konkurence.
24. 3. 2022|

Obětí tornád v USA je nejméně 88. Zaměstnancům továrny hrozili vyhazovem za odchod domů

Počet potvrzených obětí víkendové série ničivých tornád v centrální části USA stoupl na nejméně 88. Přes sto lidí se dál pohřešuje. Prezident Joe Biden vyhlásil po Kentucky stav katastrofy i ve státech Tennessee a Illinois a oběma schválil federální pomoc. Lidé v zasažených oblastech sčítají škody a zachraňují zbytky majetku. Někteří zaměstnanci tamní fabriky tvrdí, že jim nadřízení zakázali odejít z práce.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 19:46|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|