TÉMA

Jan Švejnar

ČNB je opatrná, ale všichni už vidí světlo na konci tunelu, říká Švejnar

Česká národní banka (ČNB) si chce být jistá, že jakmile začne úrokové sazby snižovat, tak v tom bude i pokračovat, řekl ve čtvrtečním Byznysu ČT24 Speciál ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku Jan Švejnar. Bankovní rada ČNB se ve čtvrtek opět rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Předseda představenstva Národní rozvojové banky a bývalý viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký se domnívá, že rada na jednání řešila otázku budoucího vývoje ekonomiky, ale také lednové inflace.
3. 11. 2023|

České hospodářství potřebuje transformaci, shodli se ekonomové v Otázkách Václava Moravce

Povaha české ekonomiky se musí změnit, aby dokázala využít velký potenciál země, shodli se v Otázkách Václava Moravce člen představenstva ČSOB Ján Lučan, ekonom z Kolumbijské univerzity v New Yorku Jan Švejnar a hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník. Důležité jsou podle nich investice do infrastruktury i efektivní školství. V diskuzi se dotkli i takzvaného vládního konsolidačního balíčku.
29. 10. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Zbytečná plošná opatření, vyšší marže i rychlý růst mezd. Ekonomové řešili v OVM příčiny fenoménu české drahoty

Zdražování v Česku má podle ekonomů, kteří byli hosty pořadu Otázky Václava Moravce, hned několik příčin od zvyšování marží přes plošná opatření dvou posledních vlád až k vysokým inflačním očekáváním. Podle člena poradních sborů vlády Davida Marka je třeba „dochladit“ poptávku. Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub mluví o hrozbě mzdově-inflační spirály v souvislosti s rychlým růstem mezd. S tím nesouhlasí ekonom Jan Švejnar, podle něhož mzdy rostou oproti cenám se zpožděním. Podle Švejnara by rozhodnutí nezvyšovat mzdy ohrozilo sociální smír ve chvíli, kdy se společnost polarizuje s tím, jak horní část bohatne a dolní chudne. Úrokové sazby by držel na konstatní výši. Holub s Markem se naopak vyslovili pro jejich opětovné zvýšení.
28. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 15:21|

Nastal čas na plošné škrty, shodli se ekonomka Nerudová a exministr Kočárník

Srazit schodek státního rozpočtu o sedmdesát miliard korun považuje ekonomka Danuše Nerudová za málo ambiciózní cíl. Řekla to v Událostech, komentářích. Vládní koalice se po středečním více než šestihodinovém jednání přiblížila dohodě o úsporném balíčku na rok 2024. Ve čtvrtek to potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Konkrétní opatření ale neprozradil. Bývalý ministr financí Ivan Kočárník se domnívá, že je potřeba udělat plošné škrty. Ekonom Jan Švejnar vidí možnosti v zeštíhlení státní správy, daních z nemovitostí nebo progresivní dani.
28. 4. 2023|

Zeman byl v otázce čínských investic do Česka naivní, domnívá se Rafaj

Ekonom Jan Švejnar a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj se ve středečních Událostech, komentářích v podstatě shodli na tom, že snahy končícího prezidenta Miloše Zemana o lepší obchodní vztahy s Čínou byly dobře míněné, podle druhého jmenovaného byl ovšem Zeman v otázce slíbených čínských investic do Česka naivní. Hlavní ekonomická analytička Radiožurnálu Jana Klímová tyto sliby označila za nesmyslné a vztahy hlavy státu s Pekingem na obchodním poli za „přepálené“.
9. 3. 2023|

Česko je v recesi a jeho vyhlídky nejsou dobré, soudí ekonomové Švejnar, Gregor a Hampl

České hospodářství se dostalo do unikátní situace, máme tu vysokou inflaci a zároveň recesi, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v diskusi tří ekonomů Jan Švejnar. Jan Gregor připomněl, že situace je o to těžší, že celá Evropa „jde s růstem dolů“. Mojmír Hampl k tomu na základě zkušeností z historie dodal, že Česko krize nezvládá, a jejich dopady jsou zde tak horší než v jiných státech.
5. 2. 2023|

Zastropování mohlo přijít dřív, připustila Seitlová. Podle Švejnara bylo nutné vše řádně připravit

Vládní opatření proti vysokým cenám energií mohla podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL) přijít dřív, nemyslí si ale, že by přišla příliš pozdě. Uvedla to v Událostech, komentářích. Ekonom Jan Švejnar řekl, že všechna opatření bylo nutné řádně připravit a projednat. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) podotkl, že přijaté úpravy do jisté míry vychází z návrhů hejtmanů, kteří už dříve kabinet k zastropování cen energií vyzvali.
21. 9. 2022|

Vláda chce garantovat cenu elektřiny pro oblast průmyslu, řekl Stanjura

Vláda navrhne zastropovat ceny elektřiny pro domácnosti, školy či nemocnice i garantovat ceny proudu pro veškerý průmysl. V Otázkách Václava Moravce to zmínil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Pomoc by se podle něj měla týkat firem všech velikostí. Opatření by mělo platit nejpozději od ledna, ale ideálně od listopadu. Trvat by mělo maximálně dva roky. K jeho prosazení chce kabinet využít stavu legislativní nouze. Kvůli vysokým cenám energií se v neděli večer sešli na Úřadu vlády zástupci koalice. Definitivní podobu podpory pro domácnosti či průmysl by měla schvalovat vláda na pondělním mimořádném jednání.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 20:40|

Země s alternativními zdroji ať se od ruské ropy odstřihnou okamžitě, shodli se Švejnar a Prouza

Odstřihnutí Evropy od ruské ropy musí být provedeno chytře, míní prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. S ředitelem Centra pro globální hospodářskou politiku Janem Švejnarem se v pátečních Událostech, komentářích shodli na tom, že země, které mohou na jiné zdroje přejít ihned, by tak měly učinit.
7. 5. 2022|

Sankce vrátí Rusko o 20 let zpět, říká Rusnok. Podle Švejnara si Evropa může dovolit ještě tvrdší postup

Návrh polského premiéra Mateusze Morawieckého, aby EU zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem, není podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) realistický. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si myslí, že americké a evropské sankce vrátí Rusko sociálně a ekonomicky o dvacet let zpět. Podle ekonoma Jana Švejnara si Evropa může dovolit ještě tvrdší postup než dosud. Rusnok se ale také domnívá, že v tuzemsku může kvůli vysoké inflaci růst HDP klesnout koncem roku k nule.
20. 3. 2022|

Ukrajinská krize bude mít na českou ekonomiku větší dopad než covid, obává se Dlouhý

Politici i ekonomové v pořadu Události, komentáře diskutovali o dopadech extrémního růstu cen pohonných hmot. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) obhajoval kontrolu marže prodejců, podle exministryně Aleny Schillerové (ANO) ale nová vládní opatření obyčejným lidem nepomůžou. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý se obává, že současná krize bude mít na ekonomiku větší dopad než covid.
10. 3. 2022|

Česko po volbách hledá levici, shodují se Přibáň, Švejnar a Prokop

Hnutí ANO si „vyluxovalo“ hlasy pro své koaliční partnery, jeho kampaň byla agresivní, což se příliš nevyplatilo. Ve sněmovně nyní není zastoupená levice, potenciální premiér by měl myslet na množství voličů, jimž propadly hlasy. Výsledky voleb do sněmovny hodnotili v Otázkách Václava Moravce ekonomové Jan Švejnar a Tomáš Sedláček, sociolog Daniel Prokop a právní filozof Jiří Přibáň.
10. 10. 2021|

Třicet let od kuponové privatizace. Přinesla efektivní trh, ale i pojem tunelování

Před třiceti lety začal prodej kuponových knížek. Kuponová privatizace patřila mezi hlavní způsoby přechodu k tržnímu hospodářství od centrálně plánované ekonomiky bývalého komunistického režimu. První ze dvou vln se zúčastnilo přes osm a půl milionu lidí.
1. 10. 2021|

Zvýšení úrokových sazeb? Návrat do normálu, unáhlený krok i dopad fiskální politiky, zaznělo v debatě

Rozhodnutí bankovní rady ČNB zvýšit úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu vyvolalo ve čtvrtek bouři reakcí napříč politickým spektrem i ekonomickými kruhy. Hosté pořadu Události, komentáře v tomto kroku vidí snahu centrální banky dostát svému základnímu úkolu, tedy dohlížet na cenovou stabilitu. Někteří jej však považují za unáhlený a ve střednědobém horizontu nefunkční krok. Podle člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba jde hlavně „o návrat do normálu“.
1. 10. 2021|

ČNB přehnaně reaguje na vývoj inflace a oslabuje české firmy, soudí Švejnar a Sedláček

Zvyšováním úrokových sazeb hendikepuje Česká národní banka (ČNB) tuzemské výrobce a snižuje jejich konkurenceschopnost proti ostatním evropským firmám, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce ekonom Jan Švejnar. Také jeho profesní kolega Tomáš Sedláček si myslí, že centrální banka přehnaně reaguje na současný vývoj inflace. Oba naopak dali za vzor zdrženlivý postup Evropské centrální banky (ECB) či Fedu (Americká centrální banka).
29. 8. 2021|
Interview ČT24

Půlbilionový schodek je v současné situaci správný, pokud se peníze budou investovat chytře, míní Švejnar

České hospodářství je v hluboké krizi, dokonce větší, než si mnozí představují, ale stojí si dobře v tom, že má poměrně malý dluh vůči HDP, uvedl v Interview ČT24 člen Národní ekonomické rady vlády Jan Švejnar. Narozdíl od ostatních ekonomů míní, že vládou schválený historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu ve výši půl bilionu korun je v současné situaci v zásadě správný, pokud se tyto peníze budou investovat chytře.
16. 9. 2020|
Otázky Václava Moravce

Chytré investice jako cesta z krize. Neudržujme ekonomiku na kapačkách, řekl exministr Pilný

Česká ekonomika se v druhém čtvrtletí v meziročním srovnání propadla o 10,7 procenta, zpomalovat ale začala ještě před zavedením protipandemických opatření. Podle některých tuzemských analytiků i premiéra Andreje Babiše (ANO) už má ale Česko ten nejhorší pokles za sebou. Z krize by mělo zemi vyvést chytré investování a zvýšení konkurenceschopnosti, shodli se v Otázkách Václava Moravce ekonom Kolumbijské univerzity Jan Švejnar, bývalý ministr financí Ivan Pilný (ANO) a prezident České bankovní asociace Tomáš Salomon.
2. 8. 2020|

Potraviny zdražují. Kvůli narušenému mezinárodnímu obchodu a výpadku pracovní síly

Potraviny zdražují – může za to narušený mezinárodní obchod, výpadek pracovní síly při sklizních nebo velký podíl dovozů. Rostoucí ceny Česko zasahují v době nouzového stavu, kdy stovky tisíc lidí nemohou chodit do práce nebo podnikat tak, jak byli zvyklí. Očekává se, že spotřeba domácností, která táhla českou ekonomiku, klesne. A návrat k normálu nebude tak rychlý, jak si mnozí představují.
2. 5. 2020|
OVM

Roste počet rizikových zombie firem, krize se v eurozóně ale zatím nekoná, míní ekonomové

Ekonomiky v eurozóně se zatím nenachází na kraji veliké krize, i když ke zpomalení dochází a Evropa je zranitelnější než USA nebo Čína, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) v České televizi ekonom Jan Švejnar z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Za pozitivní považuje, že nízké úrokové sazby způsobují, že i výrazně zadlužené země, jako třeba Itálie, jsou schopné splácet své dluhy. Agentura Moody’s ovšem zároveň varuje, že počet rizikových firem roste.
24. 11. 2019|
Interview ČT24

Mnoho lidí bude dlouho v penzi, ale s velmi nízkými důchody, odhaduje další vývoj ekonom Švejnar

Udržitelnost důchodového systému je možné zajistit dvěma variantami: Buď platit velmi nízké důchody velkému počtu lidí, nebo platit vyšší důchody menšímu počtu lidí. V pořadu Interview ČT24 to uvedl ekonom Jan Švejnar, ředitel centra IDEA Národohospodářského ústavu AV ČR a CGEG Kolumbijská univerzita New York.
4. 9. 2019|
OVM

Bude-li vláda čekat s reformami, lidé budou opět hledat alternativy, míní Švejnar

Doba růstu představuje vhodný čas na reformy v Česku. Jestli s nimi bude nová vláda dlouho čekat, tak se zvětšuje pravděpodobnost, že se nečekaně objeví ekonomická krize, varoval v pořadu Otázky Václava Moravce ekonom Jan Švejnar.
22. 10. 2017|