TÉMA

Karel Schwarzenberg

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM

Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|

„Byl přesvědčeným patriotem a Evropanem.“ Vídeň se rozloučila se Schwarzenbergem

Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána se uskutečnila zádušní mše za Karla Schwarzenberga. Vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn o bývalém českém ministrovi zahraničních věcí řekl, že to byl velký muž, patriot a Evropan. Obřadu se účastnil i rakouský prezident Alexander van der Bellen, který zesnulého Schwarzenberga označil za kosmopolitu a státníka. Na pietní akci přišli kromě Schwarzenbergovy rodiny také vrcholní současní i bývalí rakouští politici, jakož i diplomaté a veřejnost.
16. 12. 2023|

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila rodina do hrobky u zámku Orlík

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila v neděli rodina do hrobky u zámku Orlík na Písecku, sdělil její zástupce. Stalo se tak v den, kdy by bývalý politik a příslušník starobylého šlechtického rodu úzce spjatého s historií českých zemí oslavil 86. narozeniny. Uzavřený obřad, na který se sjeli hosté ze zahraničí, skončil zhruba v půl druhé odpoledne.
10. 12. 2023|

„Této zemi bude chybět.“ S Karlem Schwarzenbergem se ve svatovítské katedrále rozloučila šlechta, diplomaté i politici

Se státními poctami se uskutečnilo poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, politikem a příslušníkem jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů. Zádušní mše za Karla Schwarzenberga se konala v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Ceremoniálu se účastnili pozvaní hosté z řad evropské šlechty, diplomatů a politiky. Prezident Petr Pavel ve své smuteční řeči uvedl, že ve Schwarzenbergovi odchází velká osobnost moderních dějin, která bude Česku chybět.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 21:43|

Chodící historie, zemský patriot a srdečný člověk, vzpomínají na Schwarzenberga jeho blízcí

Lidé se v sobotu rozloučili s aristokratem, diplomatem, politikem, poslancem a senátorem, vicepremiérem, ministrem zahraničí, prezidentským kandidátem, lesníkem a hospodským Karlem Schwarzenbergem. Byl veselým a srdečným člověkem i velkým vlastencem se smyslem pro službu, vzpomínali jeho přátelé a blízcí během speciálního vysílání ČT24. Rozloučení se účastnila také řada politiků, mezi nimi i představitelé opozice.
9. 12. 2023|

Fiala jednal s Nehammerem o migraci. Z hraničních kontrol radost nemáme, evropské řešení je ale daleko, shodli se

Premiér Petr Fiala (ODS) je na návštěvě Rakouska, kde jednal s tamním spolkovým kancléřem Karlem Nehammerem. Hlavními tématy schůzky byla migrační situace v Evropě, rozšiřování Evropské unie, ruská invaze na Ukrajině a česko-rakouská spolupráce v oblasti dopravy nebo energetiky. Českého předsedu vlády přijme také prezident Alexander Van der Bellen. Setká se také se zástupci rakouské podnikatelské sféry.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 12:19|

Mezinárodní systém založený na Chartě OSN je pod bezprecedentním tlakem, prohlásil Lipavský

Mezinárodní systém založený na mezinárodním právu a Chartě OSN je pod bezprecedentním tlakem, řekl ve svém projevu při pátečním zahájení neformálního zasedání Rady OSN pro lidská práva šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Ministr rovněž uvedl, že podpora demokracie, lidských práv a občanské společnosti jako součást české zahraniční politiky od devadesátých let je i odkazem bývalého prezidenta Václava Havla a nedávno zesnulého někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.
24. 11. 2023|

Ve Vídni se v polovině prosince uskuteční zádušní mše za Schwarzenberga

V katedrále svatého Štěpána ve Vídni se 16. prosince uskuteční zádušní mše za bývalého českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, informovala v sobotu agentura APA. Schwarzenberg zemřel minulý týden, bylo mu 85 let.
18. 11. 2023|

Ruská propaganda si v EU vždy hledala trojského koně. Kandidátem byl i Zeman, říká Halík

Stálý vliv ruské propagandy svým způsobem zvítězil na Slovensku, mám obavu, co se stane, řekl ve čtvrtečním Interview ČT24 filozof a teolog Tomáš Halík. Ruská propaganda si podle něj vždy v Evropské unii hledala trojského koně, „jidášem Evropy“ se nakonec stal maďarský premiér Viktor Orbán. Ani v Česku ale není situace taková, jakou si Halík v roce 1989 představoval – 34 let po svržení komunistického režimu varuje před vlivem populismu.
17. 11. 2023|

Vláda schválila požadavky protestujících lékařů ohledně zákoníku práce, uvedl Válek

Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil úpravy zákoníku práce, které požadovali protestující lékaři. Na středečním brífinku to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Počet dobrovolných přesčasových hodin by se měl vrátit na původních 416 a zdravotníci v nemocnicích by mohli mít legálně čtyřiadvacetihodinové služby. Válek sdělil, že je ochoten jednat i o navýšení platů všech zdravotníků. Vláda měla na programu i další témata. Šéf resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti) informoval o tom, že Česko zařadilo na národní sankční seznam podnik, který spravuje nemovitosti Ruské federace v zahraničí.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 19:45|

Obyvatelé Čimelic vzpomínali na Karla Schwarzenberga při bohoslužbě v místním kostele

Bohoslužba v Čimelicích na Písecku připomněla zesnulého Karla Schwarzenberga. Bývalý ministr zahraničí v obci, a také nedalekém Orlíku, strávil část dětství. Zemřel v neděli, ve věku osmdesáti pěti let.
15. 11. 2023|

Sněmovna schválila ponechání rodných čísel v občanských průkazech

Rodná čísla v občanských průkazech pravděpodobně zůstanou, přestože z nich lze vyčíst údaje o věku a pohlaví jejich nositele. Poslanecká sněmovna to během úterní schůze schválila v rámci vládní novely o občanských průkazech. Nyní ji dostane k projednání Senát. Sněmovna ukončila jednání před osmou večer.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 18:53|

Pohřeb Karla Schwarzenberga bude se státními poctami

Poslední rozloučení s bývalým ministrem zahraničí, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem se uskuteční v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince. České televizi to řekl kněz Tomáš Halík. Informaci potvrdilo i pražské arcibiskupství. Bývalý ministr zahraničí zemřel o víkendu ve věku 85 let.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 14:30|

Velký vlastenec a laskavý člověk, vzpomínali na Schwarzenberga Žantovský a Němec

Karel Schwarzenberg byl po smrti Václava Havla nejvýraznější postavou na české veřejné a politické scéně, řekl v pořadu Události, komentáře jeho kamarád a bývalý ředitel Havlovy knihovny a velvyslanec v USA, Izraeli a Velké Británii Michael Žantovský. „Byl to nesmírně laskavý a hodný člověk,“ uvedl fotograf Tomki Němec. Někdejší ministr zahraničí Schwarzenberg zemřel v neděli ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Do rakouské metropole byl převezen na přání svých dětí minulý týden.
14. 11. 2023|

Jsme teď v nejkrizovějších letech moderní historie, říká znovuzvolená šéfka TOP 09 Pekarová Adamová

TOP 09 si o víkendu zvolila velmi podobné stranické vedení tomu předcházejícímu. V roli předsedkyně pokračuje Markéta Pekarová Adamová. V pořadu Interview ČT24 mluvila o své pozici, o zvoleném prvním místopředsedovi strany Vlastimilovi Válkovi a také o odkazu, který přinesl do české politiky zesnulý Karel Schwarzenberg.
14. 11. 2023|

Památník romských obětí holocaustu v Letech otevře v únoru. Sazenice pro les dodal Schwarzenberg

Památník holocaustu Romů a Sintů v Čechách se otevře 3. února 2024 v areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku. Staví se tak v místě někdejšího romského koncentračního tábora.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 21:16|

Schwarzenberg může mít i státní pohřeb. Jednání s rodinou už začala, prozradil Fiala

Rozběhla se diskuze, zda a jaký by měl Karel Schwarzenberg mít státní pohřeb. Jak ČT v pondělí v podvečer napsal premiér Petr Fiala (ODS), jednání s rodinou někdejšího ministra zahraničí už začala. Schwarzenberg zemřel v neděli ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Do rakouské metropole byl převezen na přání svých dětí minulý týden.
13. 11. 2023|

Schwarzenberga uctí čimelická mše, parlament i Černínský palác připravily kondolenční knihy

Ministerstvo zahraničí v pondělí odpoledne vystavilo kondolenční knihu k úmrtí bývalého ministra Karla Schwarzenberga, k dispozici bude ještě v úterý a ve středu. Připojit svůj podpis přislo asi čtyřicet lidí, mezi nimi i papežský nuncius a řada velvyslanců. Od pondělního odpoledne je kondolenční kniha přístupná také v Poslanecké sněmovně. Schwarzenberga, který zemřel o víkendu ve věku 85 let, vzpomenou i jihočeské Čimelice, kde prožil dětství.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 17:43|

„Byl to symbol, který pobláznil mladou generaci,“ vzpomíná Šibík na Schwarzenberga

Na Karla Schwarzenberga vzpomínal ve vysílání České televize také fotograf Jan Šibík, který dokumentoval například politikovu kampaň před prezidentskými volbami v roce 2013. „Karel zůstal vždycky svůj. Byl to velký člověk,“ uvedl k politikovi, který zemřel v neděli ve věku pětaosmdesáti let.
13. 11. 2023|

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg

Ve věku 85 let zemřel Karel Schwarzenberg. Poslední dny byl hospitalizován ve Vídni. Mnoho let patřil k nejvýraznějším osobnostem české politické scény, mimo jiné byl ministrem zahraničí, předsedou TOP 09 a senátorem.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:55|

Noblesa, služba, humor a nadhled, vzpomínají politici na Schwarzenberga

Jako na jednoho z nejdůležitějších porevolučních politiků, symbol návratu svobody a demokracie do Česka či morální vzor a moudrého rádce, který pro Česko vykonal mnoho. Tak vzpomínají čeští politici na bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který zemřel v neděli ve věku 85 let.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:48|

Schwarzenberga jsem nikdy nezažil nepříjemného, vždy vše nesl s humorem, vzpomíná Kinský

Karel Schwarzenberg vždy vše nesl s humorem, obzvlášť když hovořil sám o sobě, vzpomínal na někdejšího ministra zahraničí jeho příbuzný a moderátor pořadu Modrá krev František Kinský v Interview ČT24. Uvedl také, že jej nikdy nezažil nepříjemného. „Znám ho jako člověka s humorem, který oslňoval svými znalostmi, což myslím, že čas od času dělal docela rád,“ prohlásil. Kinský rovněž prozradil, že se ho Schwarzenberg občas snažil nalákat na politickou kariéru, čemuž se on urputně bránil.
12. 11. 2023|

Zahraniční státníci vzpomínají na „vzácného člověka a zastánce demokracie“ Schwarzenberga

Soustrast nad úmrtím Karla Schwarzenberga, který v neděli zemřel ve Vídni ve věku 85 let, vyjádřila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Označila ho za „vzácného člověka, demokrata a bojovníka za svobodu“. Na úmrtí reagují také rakouští politici, stejně jako nejen tamní média. Označují ho za jednu z nejvýznamnějších postav české politické scény. Kondolují také zahraniční velvyslanci v Česku.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 16:52|