Velký vlastenec a laskavý člověk, vzpomínali na Schwarzenberga Žantovský a Němec

UK: Kníže, politik a mecenáš Schwarzenberg (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg byl po smrti Václava Havla nejvýraznější postavou na české veřejné a politické scéně, řekl v pořadu Události, komentáře jeho kamarád a bývalý ředitel Havlovy knihovny a velvyslanec v USA, Izraeli a Velké Británii Michael Žantovský. „Byl to nesmírně laskavý a hodný člověk,“ uvedl fotograf Tomki Němec. Někdejší ministr zahraničí Schwarzenberg zemřel v neděli ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Do rakouské metropole byl převezen na přání svých dětí minulý týden.

Žantovský si bude Karla Schwarzenberga pamatovat jako člověka s velkým rozhledem, velkého Evropana a současně velkého vlastence a také jako milovníka psů a lesů. „Svou laskavostí, velkorysostí, přátelskostí k lidem si dokázal získat skoro každého,“ dodal.

Připomněl také, že Schwarzenberg na začátku své kariéry v tehdejším Československu čelil nepřejícným kritikům, kteří se z něho snažili dělat karikaturu cizáckého šlechtice, který ani pořádně neumí česky a „teď se nám bude plést do našeho života a do naší politiky.“ K tomu Žantovský dodal, že každý, kdo se se Schwarzenbergem setkal na volebním shromáždění, v hospodě nebo v kavárně, okamžitě pochopil, že to není žádný elitář, který se bude povyšovat, „ale že je to jeden z nás, a dokonce jeden z těch z nejlepších z nás.“

Žantovský dodal, že Schwarzenberg nevěřil každému, ale komu věřil, tomu věřil naprosto, „do hrdel a statků.“  

Fotograf Němec se znal se Scharzenbergem od roku 1989 a hned při prvním setkání ho poznal jako naprosto přirozeného člověka, a to i třeba v prostředí hospody čtvrté cenové skupiny.

Pamatuje si také, že když mu někdo řekl, aby se pro fotografování „zatvářil,“ tak odpovídal: „A proč?“ Podle Němce byl nesmírně vtipný. Fotograf ho považuje za člověka, který „byl vlastencem a pro tuto zemi udělal strašně moc – před i po pádu komunismu.“

„Strávil jsem s ním deset let, v takových periodách, někdy jsem ho fotil víc, někdy méně,“ vzpomínal Němec s tím, že Schwarzenberga při druhém kole prezidentské volby v roce 2013 velmi zasáhly titulky v bulvárním tisku, které prý byly lživé a na objednávku. „Byl z toho hodně zaskočený a poprvé jsem ho viděl se slzou v oku,“ řekl fotograf.

Pamatuje si však i jeho rázné momenty. „Ráno, když jsme byli někde na cestě v zahraničí, tak vyžadoval černý čaj a svůj klid. Když neměli černý čaj, tak to dokázal dát jasně najevo. Byly to takové střípky ze života,“ řekl Němec. 

Žantovský k tomu doplnil, že ho jednou oba zažili ve chvíli, kdy byl „nepříčetně vzteklý.“ Auto vezoucí Havla totiž dostalo smyk na zamrzlé silnici a udělalo hodiny. Schwarzenberg, který byl tehdy vedoucím prezidentské kanceláře (kancléřem) pak vyletěl na ochranku, která Havla vezla, a „chvilku jsme mysleli, že je fyzicky napadne.“