TÉMA

Omán

Doporučujeme
Katar balancuje mezi Západem a Hamásem. Izrael prostředníka chválí, chce ale umlčet al-Džazíru
Katar dokázal přesvědčit Hamás, aby propustil první čtyři rukojmí, za což si vysloužil chválu od Izraele i Západu. Země Perského zálivu se dlouhodobě snaží budovat pověst nepostradatelného prostředníka v regionu. Podle expertů jde o bezpečnostní strategii, kdy ukazuje svou hodnotu jak spojencům v USA, tak i svým větším sousedům. Po útoku Hamásu na Izrael však čelí zvýšené kritice, protože hostí sídlo Hamásu a dalších teroristických skupin. Dauhá se hájí tím, že udržet dialog se všemi hráči je klíčové a hodlá pokračovat v tom, co považuje za správné. Problematickým se stalo i vysílání katarské al-Džazíry, kvůli údajné předpojatosti ji nyní Izrael zvažuje v zemi zakázat.
8. 11. 2023|
Do Izraele během 24 hodin zamíří další tři lety pro krajany. Někteří se už vrátili s ministrem Lipavským
Během 24 hodin odletí do Izraele tři vládní speciály, jimiž se budou moci do Česka vrátit krajané uvázlí v zemi po útocích teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS). Prvním repatriačním letem přicestovalo z Tel Avivu 34 českých občanů, kteří na palubě doplnili delegaci ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Druhý letoun vyrazil z vojenského letiště krátce po 19:00. Kapacity dosud objednaných letů pro repatriaci by měly stačit zhruba pro 450 osob. Šéf české diplomacie v úterý přicestoval do země jako první zahraniční státník po sobotních teroristických útocích.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:12|
Světoví lídři odsoudili útoky na Izrael, zasedne Rada bezpečnosti OSN
Zástupci Evropské unie a jejích zemí odsoudili útoky radikálního palestinského hnutí Hamás proti Izraeli. Zprávy z Izraele EU sleduje s úzkostí, napsal na síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell, později vyzval také k okamžitému propuštění civilistů, kteří jsou drženi jako rukojmí. Útoky podle českého prezidenta Petra Pavla zablokují snahy o mírové řešení konfliktu. Stejně jako evropští lídři, tak i Spojené státy jednoznačně stojí za Izraelci a jejich vládou. Po ukončení násilí volá rovněž Omán, Saúdská Arábie nebo Egypt. Rada bezpečnosti OSN se kvůli útokům sejde v neděli.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 19:33|
Belgie a Írán si vyměnily vězně, jeden byl odsouzený za pokus o bombový útok
Belgie a Írán si v Ománu vyměnily vězně. Teherán propustil belgického humanitárního pracovníka odsouzeného za údajnou špionáž výměnou za diplomata, který byl v Belgii shledán vinným z pokusu o bombový útok na setkání íránských exulantů ve Francii. Pozdě večer Belgičan přiletěl do vlasti, přímo na letišti na něj čekala jeho rodina. Výměnu jako první oznámilo ománské ministerstvo zahraničí.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 22:07|
Čeští archeologové našli v ománské poušti artefakty z doby migrace člověka z Afriky
Mezinárodní tým vedený Archeologickým ústavem Akademie věd České republiky (AV ČR) objevil v Ománu pěstní klíny z období první migrace člověka z Afriky, skořápky vyhynulých pštrosů, kompletní náhrdelník a skalní rytiny. Unikátní nálezy přispějí mimo jiné k lepšímu poznání historie a klimatu ománské pouště.
11. 4. 2023|
OPEC+ překvapivě oznámil významné snížení těžby ropy
Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ oznámili dobrovolné snížení těžby ropy celkem o asi 1,15 milionu barelů denně. Jen Rijád se zavázal, že do konce roku vytěží o 500 tisíc barelů denně méně. Podle saúdskoarabského ministerstva energetiky je to preventivní opatření, jehož cílem je podpořit stabilitu trhu. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 18:34|
Češi se o jarních prázdninách chystají k moři i na hory. Teplo je láká víc
Až půl milionu Čechů letos plánuje jarní prázdniny v zahraničí, a to jak na horách, tak u moře. České televizi to potvrdila Asociace cestovních kanceláří i několik tuzemských cestovních kanceláří. Některé očekávají, že se zájem o jarní dovolenou v tomto termínu vrátí na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19. Češi o jarních prázdninách stále víc volí exotické destinace, nejčastěji je to Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Za lyžováním pak rádi vyrážejí do Rakouska či Itálie.
11. 1. 2023|Natálie Fedičová
„Budoucnost patří zemím, které dovolí lidem kritizovat své lídry bez strachu z represí,“ řekl Biden v Džiddě
Spojené státy zůstanou aktivním a angažovaným partnerem Blízkého východu a nedopustí, aby Írán získal jaderné zbraně, řekl Joe Biden na summitu zemí Perského zálivu. Americký prezident rovněž apeloval na lídry arabských států, aby zajistili ve svých zemích svobodu slova a dodržování lidských práv.
16. 7. 2022Aktualizováno16. 7. 2022, 17:21|
Na Omán udeřil cyklon Shaheen a způsobil rozsáhlé škody. Je i varováním pro budoucnost Perského zálivu
Omán zasáhl silný cyklon. Za den napršelo třikrát víc vody než za celý rok. Vyžádal si podle informací BBC několik lidských životů a způsobil značné škody.
4. 10. 2021|Michal Žák
Libye propustila z vězení jednoho ze synů bývalého vůdce Kaddáfího
Libyjské úřady po sedmi letech propustily z vězení jednoho ze synů bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, oznámil v pondělí mluvčí libyjské vlády. Saadí Kaddáfí vzápětí odletěl do Turecka, uvedla agentura AP s odvoláním na libyjská média.
6. 9. 2021|
Z útoku na tanker obvinil izraelský premiér Írán. Teherán obvinění odmítl jako nepodložené
Írán je podle izraelského premiéra Naftaliho Bennetta za útokem na tanker provozovaný společností, která má izraelského vlastníka. Teherán nicméně popřel, že by nesl za útok provedený zřejmě bezpilotním letounem vinu. Při útoku zahynuli dva členové posádky, do přístavu potom doprovodily tanker Mercer Street americké válečné lodě.
1. 8. 2021|
Pandemie ve světě: Hotely v Sasku se otevřely turistům, Británie odkládá finální vlnu rozvolnění
Turisté v Německu mohou již ve všech spolkových zemích opět využívat hotely, penziony či kempy, které byly kvůli pandemii uzavřeny. Jako poslední v pondělí turistické ubytování zpřístupnilo Sasko. Cestující ze zhruba čtyř desítek států včetně Česka, kteří budou mít potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, se od pondělka vyhnou po vstupu na Slovensko karanténě.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 20:37|
Pandemie ve světě: V Německu platí výhody pro očkované, EK schválila nákup dvou miliard vakcín
V Německu začínají platit výhody pro lidi, kteří jsou očkovaní proti covidu-19 nebo už nemoc prodělali. Nově nemusí do karantény při příjezdu do země a při kontaktu s nemocnými, nepotřebují testy a nevztahuje se na ně omezení nočního vycházení. Evropská komise schválila nákup téměř dvou miliard vakcín od firem Pfizer/BioNTech.
8. 5. 2021Aktualizováno8. 5. 2021, 16:31|
Únik ropných látek na pobřeží Izraele byl podle tamní ministryně sabotáž ze strany Íránu
Za úmyslnou sabotáž od Íránu označila izraelská ministryně životního prostředí nedávný únik ropných látek na pobřeží židovského státu. K teorii environmentálního terorismu se ovšem část politiků i veřejnosti staví rezervovaně. Obě země spolu nicméně vedou nevyhlášenou válku, v níž se používají i netradiční metody.
8. 3. 2021|
USA připravují antidumpingová cla na hliník. Postihnou osmnáct zemí včetně Německa
Americké ministerstvo obchodu chce uvalit konečná antidumpingová cla na běžné hliníkové plechy z osmnácti zemí. Podle agentury AFP musí cla ještě potvrdit americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC), což by se mělo stát 15. dubna.
3. 3. 2021Aktualizováno3. 3. 2021, 09:33|
Česko si opět pohoršilo v žebříčku korupce, je na úrovni Rwandy či Ománu
Česko se propadlo v žebříčku vnímání korupce, který sestavuje Transparency International (TI), o pět míst. Mezi 180 sledovanými zeměmi je na 49. příčce. Pokračuje tak negativní hodnocení vývoje v tuzemsku, protože i na loňském indexu si Česko proti roku 2019 pohoršilo. Podle české pobočky TI jsou na vině špatně nastavená pravidla, vyprázdněná státní správa či neprůhledný lobbing.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 10:22|
Kuvajtské bohatství začíná vysychat, příjmy z ropy prudce klesají
Když v roce 2016 tehdejší kuvajtský ministr financí Anas Sálih varoval, že nastal čas snížit výdaje a připravit se na život po ropě, setkal se s posměchem od obyvatel, kteří vyrůstali na zdánlivě nekonečném toku petrodolarů. O čtyři roky později ale jedna z nejbohatších zemí světa nemá dost peněz na pokrytí výdajů a prudký pokles cen energií vyvolává otázky ohledně dalšího fungování států v Perském zálivu, píše agentura Bloomberg.
4. 9. 2020|
Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy
Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|
Doporučujeme
Do Ománu v dramatické době íránské krize, záplav a úmrtí sultána. Nadchne obří kaňon i pouštní bobování
Symbol regionální stability, ale také moderní a tolerantní stát. Omán se nachází v neklidné oblasti, sám však láká turisty na svou vstřícnou tvář. Nabízí toho opravdu hodně – obří kaňon, duny, jezírka ke koupání, stovky pevností či nové mešity s nádhernými zahradami. Do této blízkovýchodní země jsme se vydali začátkem roku autem po vlastní ose z emirátů. Pozitivní dojem z Ománu nám nakonec nezkazila krize kolem Íránu, nejistota ohledně vývoje po úmrtí dlouhodoletého vládce ani náhlé záplavy.
2. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 09:20|
Čína za deset dní postavila nemocnici ve Wu-chanu. Letadlo s Čechy přistálo v Marseille
Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Obětí je podle tamního ministerstva zdravotnictví 44letý muž pocházející z Wu-chanu, centra nákazy. Celkově si už tedy koronavirus vyžádal 305 obětí, nakažených je přes 14 tisíc. Číňané v neděli dokončili stavbu nové nemocnice ve Wu-chanu, trvala deset dní. Epidemie infekce se již rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Na cestě do tuzemska je i pětice Čechů.
2. 2. 2020Aktualizováno2. 2. 2020, 14:37|
Nebudu ten, kdo prodá Jeruzalém, řekl Abbás. Liga arabských států odmítla mírový plán USA
Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v sobotu pohrozil, že Palestina přeruší veškeré vztahy s Izraelem a Spojenými státy. Učinil tak na mimořádné schůzce Ligy arabských států věnované americkému mírovému plánu pro Izrael a Palestince. Účastníci návrh Spojených států odmítli. Izrael ani Washington zatím Abbásova slova nekomentovaly.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 15:36|
Zemřel ománský sultán Kábus bin Saíd, jeden z nejdéle vládnoucích panovníků světa
Ve věku 79 let zemřel v pátek večer ománský sultán Kábus bin Saíd, který patřil k nejdéle vládnoucím panovníkům světa. Oznámila to ománská státní televize. Na trůnu ho nahradí jeho bratranec a dosavadní ministr kultury Hajsám bin Tárik Saíd.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 14:05|
Nebeská tělesa navedla Mezinárodní Man Bookerovu cenu poprvé k ománskému románu
Dospívání tří sester v postkoloniálním Ománu líčí román, který obdržel Mezinárodní Man Bookerovu cenu 2019. Prestižní ocenění se uděluje za nejlepší knihu přeloženou do angličtiny. Vítězné dílo Celestial Bodies (Nebeská tělesa) napsala ománská autorka Jokha al-Harthiová, přeložila Američanka Marilyn Boothová. Je prvním oceněným dílem v historii ceny ze zemí Perského zálivu.
22. 5. 2019|
Seznam daňových rájů prořídl. EU z něj vyškrtla Arubu, Barbados a Bermudy
Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblasti daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.
17. 5. 2019|