TÉMA

Pražský okruh

ŘSD plánuje rozšíření dálnice mezi Prahou a Berounem. Některé obce mají připomínky

Dálnice D5 mezi Berounem a Pražským okruhem se má rozšířit na šest pruhů, práce by měly začít do pěti let. Projekt ale kritizují některé obce, obávají se nedostatečných protihlukových opatření. Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl označil nesouhlas obcí za krátkozraký. Z jejich připomínek se chce poučit, uvedl v podcastu ŘSD. Starostové tvrdí, že nemají zásadní problém s rozšířením dálnice. Chtějí však, aby protihluková opatření vyhovovala i případnému dalšímu nárůstu dopravy.
15. 4. 2024|

Silničáři kvůli opravě Barrandovského mostu uzavřou rampu ze Strakonické

Silničáři letos při opravě Barrandovského mostu v Praze uzavřou od 11. března do konce oprav nájezdovou rampu ze Strakonické ulice. Řidiči budou po mostě jezdit v obou směrech ve třech jízdních pruzích namísto čtyř. Informovali o tom náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a dopravní inženýr Technické správy komunikací (TSK) Michal Peterka. Několikaletá oprava mostu má letos skončit, práce jsou naplánovány do konce letních prázdnin.
21. 2. 2024|

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Na budoucí trase Pražského okruhu kácejí stromy. Ke stavbě ale silničářům zatím chybějí pozemky i povolení

Silničáři začali kácet stromy mezi středočeskými Modleticemi a pražskými Běchovicemi, kudy má vést jihovýchodní část Pražského okruhu. Není to ale jasný důkaz toho, že již nic nestojí v cestě zahájení léta odkládané stavby. Část pozemků není ještě vykoupená a Ředitelství silnic a dálnic nemá stavební povolení. Zcela jasný slib tak stále nezazněl od silničářů ani z ministerstva dopravy.
30. 11. 2023|

Na pozemcích pro Pražský okruh vystřídají pyrotechniky dřevorubci. Stavební povolení ale stále chybí

Silničáři zahájili první práce na jihovýchodní části Pražského okruhu. Trasu už zkontrolovali pyrotechnici, za dva týdny začne také kácení stromů. Silnice samotná přitom ještě nemá stavební povolení, ŘSD přesto doufá, že se už na podzim příštího roku začne stavět.
18. 10. 2023|

Praha souhlasila se severozápadní částí okruhu. Navrhla zmírnit dopady stavby

Vedení Prahy souhlasí se záměrem stavby severozápadní části Pražského okruhu mezi Ruzyní a Březiněvsí, doporučuje však některé úpravy projektu. Vyplývá to z vyjádření města pro hodnocení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), které ve středu na mimořádném jednání schválili radní. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by podle vedení metropole mělo zvážit prodloužení tunelů, výsadbu izolační zeleně či omezení vlivu výstavby u Drahaňské rokle. Dvě části okruhu s číselným označením 518 a 519 mají propojit dálnice D7 a D8.
5. 10. 2023|

Kvůli rekonstrukci kolejí nejezdí tramvaje na Bílé Hoře. Omezení je i v Poděbradské

Od pondělí až do neděle 3. září nepojedou kvůli rekonstrukci tratě tramvaje v úseku mezi zastávkami Malý Břevnov a Bílá Hora v Praze. Omezení se týká tramvajových linek 22, 25 a 97, ale také automobilové dopravy. Současně byl až do neděle 3. září přerušen provoz tramvají v Poděbradské ulici v úseku Harfa a Starý Hloubětín. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. Po změněných trasách jezdí tramvaje 6, 8, 14, 25 a 92, podnik zavedl náhradní autobusy.
21. 8. 2023|

Pro další stavbu dálniční sítě zvažuje vláda výraznější zapojení soukromých investorů

Soukromí investoři se mají podle představ ministerstva dopravy mnohem výrazněji zapojit do budování tuzemských dálnic. Kromě už rozestavěné D4 jižně od Příbrami jim chce resort svěřit severní část Pražského okruhu, ale i další úseky.
9. 8. 2023|

Taxíky jako prostředek pro nelegální migraci. Policie podezřívá řidiče Boltu z převážení běženců

Policie v souvislosti se zátahem na Pražském okruhu v minulém týdnu začala prověřovat řidiče přepravní společnosti. Podezřívá ho z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. České televizi to sdělil mluvčí cizinecké policie Josef Urban. Podle informací ČT se jedná o řidiče společnosti Bolt. Firma zatím o případu nemá informace, manažerka Soňa Stloukalová pouze uvedla, že řidiči Boltu nejsou zaměstnanci firmy. Nejedná se o jediný podobný případ, který cizinecká policie eviduje. Podle Urbana cizinci věří tomu, že vozidla taxislužby policie spíš nezkontroluje.
4. 8. 2023|

Po dosud nevyužívaném mostě přes Pražský okruh by mohly jezdit tramvaje. Technický stav zjistí průzkum

Pražské tramvaje by měly zajíždět blíže k letišti – takový záměr v uplynulém týdnu odsouhlasili radní. Spoje mají končit u chystaného dopravního terminálu Dlouhá Míle. Přes Pražský okruh se pak tramvaje budou muset dostat po mostě, přitom jeden už v místě stojí.
31. 7. 2023|

Praha dokáže podle Hřiba dostavět vnitřní okruh jen s přispěním státu. Rozhodne ale až budoucí vláda

Chybějící část vnitřního Městského okruhu v Praze se podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) začne stavět koncem desetiletí, ale dokončit ji bude možné pouze za přispění státu. Hřib řekl v Interview ČT24, že nynější ministr dopravy Martin Kupka (ODS) je státnímu spolufinancování nakloněn, rozhodovat bude ale až jiná vláda, která bude u moci na konci dekády. Do té doby se v pražské dopravě zřejmě mnoho nezlepší, rovněž až koncem desetiletí se bude upravovat Průmyslová a dokončení vnějšího dálničního okruhu, které je plně v režii státu, je zatím docela nejasné.
29. 7. 2023|

ŘSD vykupuje pozemky pro Pražský okruh, řeší i ekologické kompenzace

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vykoupilo už přes 85 procent pozemků na výstavbu úseku Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Stavební povolení očekává ještě v tomto roce, samotnou stavbu by mělo zahájit do konce toho příštího, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Zásah stavby do přírody bude ŘSD kompenzovat v šestnácti lokalitách, nad Počernickým rybníkem například vzniká biotop pro vodní ptactvo.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 19:48|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Pražský okruh u Černého Mostu se rozšíří na šest pruhů. ŘSD má územní rozhodnutí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo územní rozhodnutí na rozšíření Pražského okruhu u Černého Mostu. Měl by mít šest pruhů. Na Twitteru o tom informoval ředitel ŘSD Radek Mátl. Podnik už má podle něj pro rozšíření částečně zpracovanou dokumentaci pro stavební povolení a zahájilo také majetkoprávní přípravu.
16. 6. 2023|

Slunce zapadlo, jim ale práce teprve začíná. Nočních oprav dálnic kvůli silnému provozu přibývá

Stále silnější provoz na dálnicích kolem velkých měst nutí silničáře k opravám v nočních hodinách. Aktuálně provádějí až čtvrtinu údržby za tmy, i když je to dražší. Teď například na D11 u Nymburka.
28. 5. 2023|

Začíná druhá etapa rekonstrukce Barrandovského mostu. Přinesla omezení

Začala druhá fáze rozsáhlých oprav pražského Barrandovského mostu, která potrvá do poloviny srpna. Opravy zahrnou práce na levé straně mostu ve směru do Braníku a na barrandovské rampě z ulice K Barrandovu. Na některých trasách tak bude nutné použít objížďky. Lidé také mohou nechat auto doma a využít posílené hromadné dopravy.
15. 5. 2023|

Kupka slibuje výhled dopravních staveb na deset let, do roku 2033 chce mít hotovou dálniční síť

Základní síť dálnic v České republice by měla být do roku 2033 hotová. Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při představení konkrétních plánů výstavby silnic a dálnic pro letošek. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se navíc daří v poslední době výstavbu zrychlovat. Letos by se díky tomu mohlo otevřít více nových kilometrů dálnic, než silničáři původně předpokládali. Mátl očekává, že se také podaří zkrátit některá zpoždění, která v minulosti na stavbách vznikla.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:41|

Za tragickou srážku s vězeňským autobusem uložil soud řidiči tahače s tanky podmínku

Za obecné ohrožení z nedbalosti kvůli srážce tahače s vězeňským autobusem z května 2019 potrestal soud řidiče tahače Miroslava Koloce tříletou podmínkou s odkladem na pět let. Na sedm let mu také zakázal řízení, uložil mu i peněžitý trest 84 600 korun. Aktuální rozhodnutí ale není pravomocné. Při nehodě zemřel třiadvacetiletý dozorce a 14 lidí utrpělo zranění. Koloc vinu odmítá.
30. 11. 2022|

Českem projiždí konvoj francouzské armády

Přes Česko bude v pondělí večer a v úterý projíždět konvoj francouzské armády. Konvoj asi dvaceti kusů vojenské techniky v pondělí kolem 18:30 přejel přes hraniční přechod s Německem v Rozvadově na Tachovsku. Nyní míří do Rančířova na Jihlavsku, odkud budou vojáci v úterý pokračovat na Břeclav. Kvůli přesunu bude zhruba na hodinu obousměrně přerušen provoz na Radotínském mostě, který je součástí Pražského okruhu. S hodinovou uzavírkou ve směru jízdy konvoje je třeba počítat i v úterý večer na 11. kilometru dálnice D2.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 19:18|

Předvolební Praha: staví se metro D i Dvorecký most, tématem je bydlení a Metropolitní plán

Metropoli čekají po čtyřech letech komunální volby, které rozhodnou o novém primátorovi a pražské radě i o vedení jednotlivých městských částí. V uplynulém období město začalo stavět novou linku metra i nové přemostění Vltavy, problémem ale zůstává nedostupnost bydlení a nově se přidává i finanční zátěž v podobě vysokých cen energií. Co se za poslední čtyři roky ve městě podařilo a jaké výzvy čekají na nové vedení?
22. 9. 2022|

Vláda schválila úpravu letošního rozpočtu, schodek zvyšuje na 330 miliard korun

Vláda schválila novelu rozpočtu na rok 2022 se schodkem 330 miliard korun. Deficit je tak o 50 miliard korun vyšší, než sněmovna schválila v březnu, navrhl to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Navýší se například letošní rozpočet ministerstva vnitra kvůli nákupu automobilů pro policisty a techniky pro hasiče či ministerstva dopravy na výkup pozemků pro Pražský okruh. Příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun, výdaje 2,008 bilionu korun. Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat v září. Vláda má v dolní komoře většinu, dá se tak předpokládat, že projde.
27. 7. 2022Aktualizováno27. 7. 2022, 22:47|

Máme povinnost se o uprchlíky postarat. Bez jejich přesunu z Prahy ale hrozí sociální problémy, míní Hřib

Pražské centrum pomoci uprchlíkům z Ukrajiny se příští týden ve středu zavře. V hlavním městě už není podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) kapacita a na přerozdělování běženců se s jinými kraji nepodařilo dohodnout. Na uzavření centra primátor přes výtky hejtmanů trvá. Hledání řešení se „musí stát vysokou vládní prioritou“, řekl v Interview ČT24.
10. 6. 2022|

PŘEHLEDNĚ: Kudy jezdit během opravy Barrandovského mostu?

Rekonstrukce Barrandovského mostu naplno vypukla v pondělí. Již v posledních týdnech byl ale provoz poněkud omezen a v sobotu začali dělníci připravovat nové značení. V pondělí odstartovaly samotné stavební práce. Dokud neskončí, bude v každém směru o jeden jízdní pruh méně než obvykle (tři místo čtyř). Navíc v letošní etapě oprav nebudou moci najet na most auta přijíždějící od jihu po Strakonické. Rekonstrukce Barrandovského mostu je rozvržena do čtyř etap, každá je plánována do jednoho roku a všechny potrvají zhruba tři měsíce.
13. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 08:17|