TÉMA

Somálsko

Etiopie chce jako první stát světa uznat Somaliland výměnou za přístup k moři. Somálsko zuří a vyzývá k zásahu

Somálská vláda odsoudila rozhodnutí Etiopie uznat republiku Somaliland výměnou za přístup k moři a pronájem vojenské základny na pobřeží. Mogadišu to považuje za „porušení“ své suverenity. Informovala o tom německá rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW). Somaliland vyhlásil nezávislost na Somálsku v květnu 1991. Přestože nezískal mezinárodní uznání, na rozdíl od zbytku Somálska, kterým otřásají útoky islamistů, zůstává poměrně poklidným regionem.
3. 1. 2024|

Finsko opět uzavře všechny hraniční přechody s Ruskem, oznámila ministryně vnitra Rantanenová

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, prohlásila v parlamentu ministryně vnitra této severské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během čtvrtku otevřelo podle agentury Reuters dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem.
14. 12. 2023|

Z reformátora sultánem 2.0. Erdogan ořezal demokracii, vrátil islám do politiky a dovolil šátky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začínal po roce 2000 jako prozápadní politik a úspěšný reformátor, postupně však nařizoval čím dál více represí. Erdogan nechal proniknout islám do politiky a Turecko orientoval na Východ. Během dvou dekád změnil zemi více než kterýkoli jiný lídr od dob otce republiky Mustafy Kemala Atatürka. Výhru v květnových volbách ale jistou nemá; řada obyvatel ho viní z prudkého zdražování i ničivých důsledků zemětřesení. Snahám o obnovu osmanského vlivu v zahraničí včetně vojenských intervencí se věnuje druhá část Erdoganova profilu.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 15:08|

Vliv, který přesáhne Osmanskou říši. Erdoganovo Turecko balancuje mezi Východem a Západem

Turecko si během dvou dekád s Recepem Tyyipem Erdoganem v čele země udrželo vlivný hlas v zahraničí díky své strategické poloze mezi Evropou a Asií a druhé nejsilnější armádě v NATO. I nadále zůstává ekonomicky a politicky propojeno s Evropou ve větší míře než jeho blízkovýchodní sousedé. Díky úzkým vazbám na Rusko funguje jako neutrální hráč. Erdogan však v rámci své vize šíření osmanského vlivu nařídil i krvavé vojenské intervence včetně úderů na Kurdy, jež šokovaly Západ. Prezidentovu odkazu na domácím poli se věnuje druhá část profilu.
9. 5. 2023|

30 let zpět: Československá humanitární pomoc Somálsku

V roce 1992 druhým rokem v Somálsku zuřila občanská válka. Vyhnala desetitisíce lidí do sousední Keni. Ti byli v uprchlických táborech odkázáni na humanitární pomoc. Československo se stalo z jedním ze států, které do keňské metropole dodávaly potravinovou pomoc.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 12. 2022|

Vědci objevili při zkoumání meteoritu dva nové nerosty. Na Zemi jsou zcela neznámé

Vědecký tým z Kanady objevil dva nové nerosty při zkoumání úlomku patnáctitunového meteoritu, který dopadl do východoafrického Somálska. Tyto minerály mohou mít podle prohlášení odborníků do budoucna zajímavé využití vzhledem k tomu, že se jedná o zbrusu nové, na Zemi dosud neobjevené materiály.
30. 11. 2022|

Somálské extremistické hnutí ztrácí podporu. Zvyšuje se tak šance pro mezinárodně uznávanou vládu

Africké Somálsko je rozvrácenou zemí, kterou jednatřicet let pustoší občanská válka. Poslední dobou však extremistické hnutí Aš-Šabáb, které si uzurpuje moc nad většinou ze šestnácti milionů obyvatel země, ztrácí poměrně rychle podporu. To znamená i vyšší šanci na ustavení mezinárodně uznávané vlády a jejích jednotek vycvičených ve Spojených státech.
25. 11. 2022|

Výbuchy bomb v Somálsku zabily nejméně sto lidí a další stovky zranily, uvedl prezident

Sobotní výbuchy dvou bomb v automobilech poblíž ministerstva školství v somálském Mogadišu zabily nejméně sto lidí. Uvedl to podle agentury Reuters somálský prezident Hassan Sheikh Mohamoud. Dodal, že zhruba tři sta lidí utrpělo zranění. Varoval, že počet obětí výbuchu by se mohl ještě zvýšit.
30. 10. 2022|

Somálské síly zneškodnily ozbrojence, kteří obsadili hotel v Mogadišu

Somálské ozbrojené složky po třiceti hodinách zneškodnily všechny útočníky z islámských milicí Šabáb, kteří v pátek obsadili hotel Hayat v Mogadišu. Podle nejnovějších údajů somálského ministerstva zdravotnictví v důsledku útoku zemřelo nejméně 21 civilistů a 117 lidí utrpělo zranění.
21. 8. 2022|

Útok na hotel v somálském Mogadišu má nejméně dvacet obětí

Nejméně dvacet lidí zahynulo při útoku na hotel Hayat v somálském Mogadišu, do něhož v pátek pronikli ozbrojenci. S odvoláním na policii a svědky to uvedla agentura AP. Na čtyřicet lidí utrpělo zranění. K útoku se přihlásily somálské islamistické milice Šabáb. Střelba byla slyšet od hotelu i v sobotu večer a zásahy bezpečnostních složek proti posledním ozbrojencům, kteří se ukrývají v budově, pokračovaly.
20. 8. 2022|

Somálsku hrozí hladomor. Na vině jsou velká sucha i nevýkonné zemědělství

Šibelli, jedna z hlavních somálských řek, vysychá v důsledku přetrvávajícího sucha. To má výrazný dopad na život místních obyvatel, jejichž část je na toku závislá, informoval web BBC. Státní somálská televize dokonce uvedla, že koryto již vyschlo, což může zhoršit sucho v oblasti a dále prohloubit nedostatek potravin, se kterým se tato část Afriky potýká. Milionům lidí hrozí hladomor.
28. 6. 2022|

Obilnice Evropy se kvůli válce uzavírá, největší rána to bude pro Afriku

Letošní úroda na Ukrajině bude kvůli bojům asi o třetinu menší. Sklizeň z okupovaných oblastí navíc kradou ruské jednotky. Okupovaná Chersonská oblast chce vyvážet podle tamních úřadů obilí do Ruska. Export přes Černé moře navíc dál blokuje ruská flotila. Ukrajina podle odhadů tamní vlády produkuje potraviny pro 400 milionů lidí po celém světě a dopady války už teď pociťují rozvojové země.
31. 5. 2022|

Somálsko čelí nejhoršímu suchu za čtyři dekády

Somálsko prožívá nejhorší sucho za posledních čtyřicet let. Miliony lidí potřebují pomoc a tisíce jsou na pokraji hladomoru. Organizace spojených národů odhaduje, že 4,3 milionu Somálců je postiženo suchem a více než půl milionu je vysídleno. Nestabilita v zemi, konflikty a změny klimatu spolu s nedostatečnými srážkami dostávají zemi do těžké situace, která se pro mnohé stává bezvýchodnou. Suchem trpí zejména děti, které jsou v mnoha případech těžce podvyživené.
26. 5. 2022|

Loni bylo popraveno nejméně 579 lidí, přes polovinu v Íránu, píše AI. Ve zprávě chybí tisíce případů z Číny

V roce 2021 stoupl počet rozsudků smrti i vykonaných poprav, upozorňuje ve zprávě organizace Amnesty International (AI). V osmnácti zemích bylo loni popraveno nejméně 579 lidí, z toho více než polovina v Íránu. Verdikt hrdelního trestu padl loni u soudu 2052krát; to je o čtyřicet procent více než v roce 2020. K opětovnému nárůstu v obou kategoriích došlo po pauze způsobené pandemií covidu-19. V dlouhodobém srovnání přesto patří loňská čísla k nejnižším. K dispozici ale nejsou údaje z Číny, Severní Koreje a Vietnamu. Peking přitom popraví tisíce lidí ročně.
24. 5. 2022|

Sucho vyžene z domovů až 216 milionů lidí, varuje Světová banka

Změny klimatu pociťuje čím dál více států. Sucho bylo příčinou ničivých požárů v Austrálii v letech 2019 a 2020, hasiči v Kalifornii na jihozápadě USA plamenům vzdorují nyní. S nedostatkem vody se potýkají zemědělci na Bali. Ještě dramatičtější situace panuje v nejchudších státech Afriky. Své domovy bude muset podle Světové banky opustit kvůli suchu na 216 milionů lidí.
13. 5. 2022|

Somálské milice Šabáb zaútočily na základnu Africké unie, údaje o počtu zabitých vojáků se různí

Ozbrojenci ze somálské teroristické skupiny Šabáb pozabíjeli při úterním útoku v centru Somálska desítky vojáků z Burundi, tvrdí somálské bezpečnostní zdroje. Milice Šabáb ve svém prohlášení uvedly, že jejich lidé při útoku na základnu zabili 173 příslušníků mise Africké unie (AU). Armáda Burundi oznámila, že zabito bylo deset jejích příslušníků mírové mise, uvedla agentura Reuters.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 17:27|

Válka v „obilnici Evropy“ ohrožuje sýpky. Unie podpoří své zemědělce, aby zabránila nedostatku

Ruskem rozpoutaná válka ohrožuje produkci potravin na Ukrajině. To může znamenat globální problém, protože je napadená země pátým největším exportérem obilí na světě a závislé jsou na ní například Libanon, Sýrie, Somálsko nebo Egypt. Evropská unie kvůli obavám ze zemědělské tísně vyčlenila pět set milionů eur na pomoc evropským zemědělcům a umožní pěstovat plodiny i na půdě, která nyní povinně leží ladem. Připravit se tak chce na možný nedostatek potravin a jejich prudké zdražení.
23. 3. 2022|

Zdravotnická škola chtěla otevřít spor o hidžáb. Nejvyšší soud dovolání zamítl

Spor pražské střední zdravotnické školy se studentkou ze Somálska kvůli nošení hidžábu při výuce se zatím znovu otevírat nebude. Nejvyšší soud zamítl dovolání školy proti zastavení řízení. Na dotaz České televize to uvedl právní zástupce školy Radek Suchý. Studentka sice žalobu před časem sama stáhla, ale škola chtěla dovoláním dosáhnout toho, aby soud vydal ke sporu jasné stanovisko, zda muslimský šátek při výuce může zakázat, nebo ne.
4. 1. 2022|

Útok na poslance Amesse byl teroristický čin, uvedla britská policie

Policie označila páteční útok nožem na britského poslance Davida Amesse za teroristický čin. Konzervativce napadl během setkání s voliči v Leigh-on-Sea pětadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zadržen. Podle BBC zřejmě pochází ze Somálska. Soud mu v sobotu večer prodloužil vazbu do 22. října. Na místo činu v sobotu dorazil premiér Boris Johnson společně s vůdcem opoziční Labouristické strany Keirem Starmerem.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 19:40|
Doporučujeme

Ve čtrnácti ji chtěli prodat o generaci staršímu ženichovi, dnes je Somálka Kafiya Mahdi úspěšnou modelkou

Dvaadvacetiletá Somálka Kafiya Mahdi dorazila do Maďarska jako nezletilá uprchlice v roce 2014. Ze své rodné země utekla před nuceným sňatkem. Její vlastní otec ji chtěl ve čtrnácti letech prodat o generaci staršímu muži. Dnes je z ní známá maďarská modelka a lidskoprávní aktivistka. Nedávno navštívila s filmovým dokumentem, který o ní vznikl, festival v Jilemnici.
13. 10. 2021|

Patová situace migrantů na polsko-běloruské hranici trvá. Zdravotníci se k nim nedostanou

Polsko za srpen zaznamenalo tři a půl tisíce pokusů o překročení své hranice z Běloruska. Tisíc migrantů úřady zadržely. Varšava za vysokými počty běženců vidí organizovanou akci režimu Alexandra Lukašenka. Kvůli situaci už vláda požádala hlavu státu o vyhlášení nouzového stavu.
1. 9. 2021|

Policie šetří útok ve Würzburgu. Motivem mohl být fanatismus i porucha psychiky

Německá policie prošetřuje motiv muže, který ve Würzburgu v pátek nožem zabil nejméně tři lidi a pět dalších vážně zranil. Kriminalisté útočníka postřelili, zadrželi a vyslechli. Podle bezpečnostních složek citovaných agenturou DPA muž učinil během výslechu prohlášení, které naznačuje islámský náboženský fanatismus. Vyšetřovatelé ovšem dosud nevyloučili ani variantu, že za trestným činem stojí duševní onemocnění zadrženého.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 16:54|

Somaliland nikdo neuznal, už třicet let si ale stojí za svou nezávislostí

Když se řekne Somaliland, mnozí si vybaví polorozpadlý, válkou zmítaný stát, ohrožovaný spolu s teroristickými skupinami svou vlastní nestabilitou. Somaliland má ale se Somálskem, na který sedí výše uvedený popis, jen málo společného. Tento nikým neuznaný stát funguje již 30 let v relativním klidu a míru.
18. 5. 2021|

Německo zakázalo organizaci Ansaar International. Podle vlády financuje mezinárodní terorismus

Německo zakázalo činnost islámské organizace Ansaar International. Tamní vláda ji totiž viní z toho, že pod záminkou humanitární pomoci financuje ve světě terorismus. O zákazu, který začal platit ve středu ráno, informovalo německé ministerstvo vnitra.
5. 5. 2021|