TÉMA

Skotsko

Vědci na skotském ostrově Skye objevili pozůstatky unikátního druhu pterosaura
Pozůstatky unikátního druhu pterosaura, létajícího plaza, nalezli paleontologové na skotském ostrově Skye. Zahrnují část kostry včetně ramen, křídel, nohou a páteře. Lebka zvířete, které žilo před 168 až 166 miliony lety, chybí. Objev podle vědců nabízí nový pohled na rozmanitost pterosaurů střední jury a jejich evoluční historii, napsala agentura Reuters.
7. 2. 2024|ČTK
Norsko zasáhla bouře století. Ingunn přišla s extrémními nárazy větru
Nejsilnější bouře minimálně za třicet let – tak hovoří o hluboké tlakové níži pojmenované Ingunn norští meteorologové. Ingunn zasáhla nejvíc centrální části Norska v širším okolí města Trondheim, a dále region ostrovů Lofoty v pobřežních oblastech za polárním kruhem.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 13:23|Michal Žák, Tomáš Karlík
Bouře Isha v Británii narušila dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez proudu
Bouře Isha v Británii v noci na pondělí silně narušila dopravu, kvůli popadaným stromům přišli o život dva lidé. Na mnoha místech země zaznamenali nejsilnější poryvy větru za posledních dvacet let. V Northumberlandu na severoanglickém pobřeží vál vítr rychlostí 159 kilometrů za hodinu. Ráno bylo bez proudu zhruba sedmdesát tisíc domácností, většina z nich v Severním Irsku, píše zpravodajský server BBC News.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 17:05|ČTK
Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy
Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|ČTK, ČT24
Pijavky se vracejí. Příroda je potřebuje, zjišťují ve Skotsku
Pijavka lékařská je v přírodě jedním z nejméně oblíbených lovců. Krvežíznivá a vyzbrojená třemi silnými čelistmi hladově připlouvá k vysoké zvěři, dobytku i lidem, kteří se zatoulají do jejich rybníků. Nyní se tento malý dravec stal předmětem reintrodukčního programu, který má obnovit populaci druhu v lokalitě, odkud vymizel nebo kde byl vyhuben. Program realizují ochránci přírody v malé laboratoři hluboko ve Skotské vysočině, v parku pro volně žijící živočichy, který je známý především díky kočkám divokým a vlkům, napsal list The Guardian.
5. 12. 2023|
Rok od úmrtí Alžběty II. zveřejnil britský král její portrét, lidu poděkoval za podporu
Přesně rok po smrti britské královny Alžběty II. její syn a nástupce Karel III. zveřejnil její portrét a poděkoval lidu za podporu. Portrét panovnice v černém plášti a s tiárou s diamanty ve vlasech vznikl v roce 1968, autorem je Cecil Beaton. Výročí úmrtí panovnice si královská rodina připomene na soukromých pietních akcích, žádná veřejná vystoupení se podle zpravodajského serveru BBC News neočekávají.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 23:20|
Britská vláda upraví ekologické plány. Couvá, aby se přiblížila těm bezprostřednějším obavám veřejnosti
Britská vláda udělí nejméně sto nových povolení na těžbu ropy a zemního plynu. Oznámil to premiér Rishi Sunak před návštěvou Skotska. Jde o další náznak toho, že vládní konzervativci začínají přehodnocovat odvážné ekologické plány. Strach z bezprostředního zdražování totiž mezi Brity možná začíná převládat nad strachem ze vzdálenějšího oteplování.
1. 8. 2023|
Karel III. oslavil svou korunovaci ve Skotsku
Britský král Karel III. oslavil svou korunovaci ve Skotsku. Panovník a jeho manželka Camilla oficiální ceremonii absolvovali v londýnském Westminsterském opatství v květnu. Jako souhlas s historickým spojením Anglie a Skotska se teď ale v Edinburghu konala ještě jedna potvrzující slavnost. Na ceremonii, stejně jako na květnovou v Londýně, přišli také podporovatelé i odpůrci monarchie.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 19:57|
„Kdy už splatíme to věno?“ Orknejské ostrovy zvažují odchod ze Spojeného království a připojení k Norsku
Souostroví Orkneje by mohlo opustit Spojené království a stát se samosprávným územím Norska. Píše o tom BBC nebo The Guardian poté, co se tamní rada rozhodla prozkoumat „alternativní formy správy“, které by ostrovům u severního pobřeží Skotska umožnily získat více ekonomických příležitostí. Jednou z možností je i změna právního postavení v rámci Británie.
3. 7. 2023|
Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance
Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 19:52|
Bývalý prezident Obama má v rodokmenu otrokáře i otroka. USA dál řeší dědictví minulosti
Spojené státy zrušily otrokářství před téměř 160 lety, ale dodnes se s tímto dědictvím vyrovnávají. Například potomci otroků si stěžují na systematické znevýhodňování a někteří mluví o nutnosti odškodnění. Agentura Reuters prozkoumala rodokmeny amerických elit. Zjistila, že rodiny téměř pětiny současných členů Kongresu vlastnily otroky. Stejně jsou na tom i všichni žijící prezidenti kromě jediného, Donalda Trumpa. Jeho předci přišli do Ameriky z Německa a Skotska až po zrušení otroctví.
29. 6. 2023|
Policie nakrátko zadržela bývalou premiérku Skotska Sturgeonovou ve věci financování strany
Policie v neděli zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP). Večer ji propustila bez obvinění. Informovala o tom BBC. Kvůli stejnému vyšetřování byl už na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 19:12|
Za odvahu zaplatili cenu nejvyšší. Den národního vzdoru připomněl operaci Anthropoid
Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2023|
Ve Skotsku jezdí samořízené autobusy. Vláda se chlubí světovým prvenstvím
Ve Skotsku funguje od pondělí první pravidelná linka ve Velké Británii, na níž jezdí samořízené autobusy. Trasa linky AB1 poblíž Edinburghu je dlouhá 22,5 kilometru a vede přes známý most nad zálivem Firth of Forth.  Zkušební provoz potrvá dva roky. Podle dopravce jde o první klasickou autobusovou dopravu s autonomními vozy na světě.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 17:38|
Posvátný obřad i divadlo. Westminster představuje dějiště korunovací už téměř tisíc let
Svačina během mše, zákaz vstupu pro manželku, ceremonie za halíř nebo ikonické živé vysílání. Korunovační obřad pro panovníky Anglie, Skotska, Velké Británie a Spojeného království je starý více než tisíc let. Dříve šlo o nezbytnou etapu na cestě stát se králem či královnou. Nyní panovník podle zákona nastupuje ihned po smrti svého předchůdce. Obřad ale zůstává důležitou událostí. Král Karel III. bude čtyřicátým vládnoucím panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. To je místem pro tento rituál od roku 1066.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 09:10|
První velký test pro Sunaka. V části Británie se konají místní volby
V částech Anglie a Severního Irska ve čtvrtek lidé hlasují v místních volbách. Ty jsou pokládány za první velkou volební zkoušku podpory konzervativců britského premiéra Rishiho Sunaka od jeho nástupu do funkce loni v říjnu.
4. 5. 2023|
Trochu jiná korunovace. Nově by měl lid slíbit králi věrnost, zapojí se i víc církví
Arcibiskup z Canterbury vyzval veřejnost, aby při sledování bohoslužby při nadcházející korunovaci Karla III. nebo jejího přímého přenosu nahlas slíbila věrnost králi a jeho potomkům. V minulosti přitom tuto přísahu skládali dědiční šlechtici. Novinkou bude také zapojení představitelů dalších náboženství nebo část bohoslužby v jazycích, které se používají v jednotlivých částech Spojeného království. O detailech korunovace v neděli informovala anglikánská církev a stránky britské královské rodiny.
30. 4. 2023|
Policie vyslýchala manžela bývalé skotské premiérky Sturgeonové
Manžel bývalé skotské premiérky Nicoly Sturgeonové Peter Murrell byl ve středu zatčen a vyslýchán policií, informoval zpravodajský server BBC. Kriminalisté se o něj zajímají kvůli financování Skotské národní strany (SNP), jejíž byla Sturgeonová až do konce letošního března předsedkyní. Po několikahodinovém výslechu policie muže propustila, vyšetřování ale nekončí.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 21:59|
Budeme generací, která zajistí nezávislost Skotska, řekl nový předseda skotské vlády Humzu Yousaf
Skotská národní strana (SNP) zvolila novým lídrem Humzu Yousafa. Dosavadní ministr zdravotnictví v úterý vystřídá Nicolu Sturgeonovou v čele skotské vlády. Yousaf, sedmatřicetiletý praktikující muslim, je podle agentury Reuters zkušeným ministrem, před kterým stojí nelehký úkol sjednotit SNP v její snaze o nezávislost. Ve dvoutýdenní volbě nového lídra těsně porazil skotskou ministryni financí Kate Forbesovou, oznámilo vedení strany.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:16|
Doporučujeme
Noční můry v dětství jsou spojené s vyšší hrozbou demence a Parkinsona ve stáří
Nová studie zjistila, že špatné sny v dětství jsou spojené s vyšším rizikem demence a Parkinsonovy choroby v dospělosti. Podle vědců by to mohlo vést ke vzniku úplně nových terapií, které by mohly pomoci těmto závažným problémům předcházet.
9. 3. 2023|
Skotská premiérka Sturgeonová oznámila, že skončí ve funkci
Skotská premiérka Nicola Sturgeonová hodlá odstoupit z čela regionální vlády i své Skotské národní strany (SNP), jakmile strana zvolí nového lídra. Oznámila to při narychlo svolané tiskové konferenci. Uvedla, že po více než osmi letech v premiérské funkci je správný čas odejít. Hovořila také o osobní dani, kterou si působení ve vrcholné politice vybírá.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:29|
Brexit dle Sunaka přinesl příležitosti, nespokojenost Britů ale roste
Brexit je obrovskou šancí pro růst a Británie využila řadu příležitostí, které jí přinesl, myslí si premiér Rishi Sunak. Země si připomíná třetí výročí odchodu z Evropské unie. Jeho tvrzení je ale v ostrém kontrastu s nedávnými průzkumy veřejného mínění, které naznačují rostoucí nespokojenost Britů s průběhem i výsledky brexitu i s ekonomickými prognózami.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:46|
Delfíni možná trpí Alzheimerovou chorobou. Vysvětlovalo by to jejich sebevraždy
Delfíní mozky jsou natolik podobné těm lidským, že mohou trpět i podobnými problémy. Vědci teď našli u těchto kytovců příznaky, které odpovídají tomu, co se u lidí spojuje s Alzheimerovou chorobou.
25. 12. 2022|
Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu
Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 17:44|vkl