TÉMA

Malajsie

Jemenští hútíové zasáhli norský tanker v Rudém moři, na lodi vypukl požár

Norský tanker Strinda v Rudém moři zasáhla řízená střela, plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn, uvedl vlastník tankeru. Raketu vypálili šíitští povstalci hútíové, kteří v sobotu slíbili útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem. Mluvčí rebelů v úterý prohlásil, že podobné akce budou pokračovat, dokud Izrael nepovolí dovoz potravin a zdravotnické pomoci do Pásma Gazy. Paříž v úterý odpoledne uvedla, že francouzská fregata FREMM Languedoc sestřelila dron, který norský tanker ohrožoval.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 20:22|

Virus nipah se přizpůsobuje lidem, jeho smrtnost ale neklesá, ukazují studie

Virus nipah vědci odhalili teprve před čtvrtstoletím, od té doby se objevují jeho ohniska v Asii pravidelně. Nové výzkumy ukazují, jaký má potenciál vyvolávat větší epidemie, nebo se dokonce šířit pandemicky.
9. 11. 2023|

Seznam Zprávy: Hamás při říjnovém útoku na Izrael použil české paraglidy

Palestinští teroristé z hnutí Hamás, kteří 7. října zaútočili na jih Izraele, použili k překonání hranice paraglidingové vybavení české firmy Nirvana Systems. Ve čtvrtek to napsal server Seznam Zprávy, který o tom informovala americká organizace Sjednocení proti jadernému Íránu (UANI). Podle ní je motorový paraglide přerovské firmy vidět na záběrech, které odvysílala zahraniční média. Majitel firmy neví, jak se stroje mohly k teroristům do Pásma Gazy dostat.
9. 11. 2023|

V Berlíně či Londýně se shromáždili zastánci Izraele. Demonstrace ve světě podpořily také Palestince

V Berlíně i Londýně se sešly tisíce lidí na shromážděních proti antisemitismu a na podporu Izraele, zatímco jinde ve světě pokračovaly demonstrace na podporu Palestinců v Pásmu Gazy. Napsala to agentura AP, podle níž solidaritu s Palestinci vyjádřili lidé v bosenském hlavním městě Sarajevu nebo v malajsijské metropoli Kuala Lumpur. Tisíce lidí požadujících ukončení izraelských úderů v Gaze se sešly v Paříži.
22. 10. 2023Aktualizováno22. 10. 2023, 20:58|

Spor v Jihočínském moři se vyostřuje. Na dodržování práva dohlédne koalice devíti zemí

Neshody Číny a Filipín kvůli sporným vodám v Jihočínském moři pokračují. Přibývá incidentů, při kterých čínské lodě blokují a ohrožují filipínská plavidla. Poslední se odehrál v pátek. Filipíny přitom stále důrazněji vzdorují. Ve snaze připravit se na čínskou hrozbu se v oblasti koná námořní cvičení devíti zemí v čele se Spojenými státy.
8. 10. 2023|

Sněmovna schválila dohody EU s Thajskem a Malajsií. Fiala čelil interpelacím o lécích i potravinách

Sněmovna ve čtvrtek schválila smlouvy, které uzavřela EU s Thajskem a Malajsií. Oba dokumenty zahrnují spolupráci mezi evropskou sedmadvacítkou a uvedenými asijskými zeměmi v řadě témat od lidských práv přes boj proti terorismu a organizovanému zločinu po boj s migrací. Dopoledne měli poslanci na programu také písemné interpelace. Opět se ale nedostali k plánovanému projednání návrhu na zřízení vyšetřovací komise k hradním kauzám z éry bývalého prezidenta Miloše Zemana. Odpoledne pak premiér Petr Fiala (ODS) odpovídal na ústní interpelace, během kterých opozice upozorňovala na hospodaření státu.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 18:14|

Solární elektrárny na moři mají potenciál způsobit průlom v čisté energii

Zatímco větrná energie už v současné době funguje v mořích běžně, u té solární to zatím neplatilo. Přitom nevyužívaná plocha hladiny se k tomto účelu vysloveně nabízí. Nový projekt v Číně ukazuje, že se dá vypořádat i s technologickými komplikacemi.
24. 7. 2023|

Monzunové deště zabily za několik dní v Indii nejméně 66 lidí

Monzunové deště, které trvají již několik dní, zabily v Indii nejméně 66 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládní představitele. V indické části Himálaje rovněž uvázly desítky zahraničních turistů, velká voda totiž přerušila silniční spojení. Kvůli hrozícím záplavám ve středu hlavní město Dillí zahájilo evakuaci stovek obyvatel.
12. 7. 2023|

Plány na opravu zámku v Protivíně se neuskutečnily. Úřady investici prověřují

České úřady vyšetřují okolnosti investice do zámku v Protivíně. Podle původních informací zástupců města měl zámek i přilehlé budovy koupit a opravit malajský sultán. Ukázalo se ale, že jde o skupinu IC Group s nejasnou vlastnickou strukturou a vazbami na ruské podnikatele. Firma je navíc propojena s investiční společností Diversity Capital, která investorům dluží stamiliony korun. Případu se věnovali redaktoři ČT Nikol Coufalová a Jiří Hynek.
2. 7. 2023|

Vědci objevili palmu, která kvete pod zemí

Vědci popsali nový druh palmy, která má květy i plody pod zemí. Palma nazvaná Pinanga subterranea, rostoucí na Borneu, vyvolává množství otázek. Experti zatím například nevědí, jakým způsobem se opylují její květy.
28. 6. 2023|

„Úžasný výkon“ nepálského šerpy na Everestu. Horolezce snesl na zádech z takzvané zóny smrti

Další nepálský šerpa se zapsal do historie dobývání Mount Everestu. Těsně pod vrcholem nejvyšší hory světa přerušil výstup a na svých zádech snesl zpět osamělého a zcela vyčerpaného horolezce. Zachráněný Malajec by jinak nejspíš zemřel. Podle slavného českého horolezce Radka Jaroše je to „úžasný výkon“.
1. 6. 2023|

Spojené státy vyzvaly Čínu, aby přestala s provokacemi v Jihočínském moři

Spojené státy americké v sobotu podle agentury AFP vyzvaly Čínu, aby přestala s „provokativním a nebezpečným chováním“ v Jihočínském moři. Tam se k sobě v posledních dnech několikrát nebezpečně přiblížila filipínská a čínská plavidla. Manila a Peking se kvůli tomu navzájem obvinily z vyvolávání námořních incidentů.
29. 4. 2023|

Singapur popravil muže kvůli kilogramu marihuany

Singapur popravil muže, který byl odsouzen za pašování jednoho kilogramu konopí. Informovala o tom agentura AFP. Úřady k oběšení přikročily navzdory výzvám ze zahraničí, aby hrdelní trest zvážily a zrušily.
26. 4. 2023|

Velká Británie přistoupí k asijsko-pacifické dohodě CPTPP

Velká Británie ohlásila, že se dohodla na přistoupení k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, tedy Komplexní a progresivní dohodě pro transpacifické partnerství (CPTPP). Stalo se tak po 21 měsících vyjednávání. Jde o nejdůležitější novou obchodní dohodu od odchodu Spojeného království z Evropské unie před třemi lety, uvedly tiskové agentury s odvoláním na úřad britského premiéra.
31. 3. 2023|

Sankcionované zboží míří do Ruska přes země Blízkého východu. Západ na ně chce zatlačit ekonomicky

Evropská unie a USA budou vyvíjet tlak na země střední Asie a Blízkého východu kvůli vývozu zboží do Ruska. Ten prudce vzrostl poté, co Západ uvalil na Moskvu sankce za její invazi na Ukrajinu. Washington upozorňuje hlavně na Spojené arabské emiráty (SAE), které se staly jednou z hlavních destinací pro ruské společnosti opouštějící Evropu. Do země také míří na dovolenou tisíce Rusů.
17. 3. 2023|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Čínští inženýři vyrobili líbacího robota. Umožňuje intimitu ve vztazích na dálku

V Číně žije stále více dvojic kvůli práci odděleně. Hlavně pro ně vznikl robotický přístroj, který lidem umožňuje sdílet intimní momenty, i když jsou od sebe vzdálení.
1. 3. 2023|

V případu sestřelení letadla MH17 jsou silné indicie i proti Putinovi. Ke stíhání ale dle vyšetřovatelů nestačí

Mezinárodní tým, který vyšetřuje sestřelení malajsijského letada MH17 má „silné indicie“, že ruský vůdce Vladimir Putin rozhodl o dodání raketového systému Buk separatistům, kteří byli plně pod kontrolou Moskvy. Důkazy jsou ale nedostatečné k zahájení trestního stíhání. Podobně je tomu také v případě dalších podezřelých. Letadlo bylo sestřeleno systémem Buk v roce 2014 na východě Ukrajiny z území ovládaného ruskými silami, neštěstí si vyžádalo 298 životů.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 15:42|

Na kemp v Malajsii se sesunula půda. Mezi více než dvaceti oběťmi je i pětileté dítě

Sesuv půdy v kempu poblíž malajsijského hlavního města Kuala Lumpur si vyžádal nejméně jednadvacet obětí na životech. Dalších dvanáct lidí se stále pohřešuje. O nové bilanci informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 14:31|

Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.
15. 11. 2022|

Čína uvalí sankce na Pelosiovou kvůli návštěvě Tchaj-wanu a přestane s USA jednat o klimatu

Čína se rozhodla uvalit sankce na předsedkyni americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou a její nejbližší rodinu v reakci na její návštěvu Tchaj-wanu. S odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí o tom informovala agentura Reuters. Peking také oznámil, že ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu. Čína krátce po návštěvě Pelosiové na Tchaj-wanu zahájila vojenská cvičení s ostrou střelbou v okolí ostrova. Šéf americké diplomacie Antony Blinken ujistil, že Spojené státy chtějí situaci uklidnit.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 15:19|

Předsedkyně sněmovny USA Pelosiová Tchaj-wan navštíví, uvádí CNN

Stanice CNN uvedla s odvoláním na zdroj z tchajwanské vlády a „vysoce postavený americký zdroj obeznámený se situací“, že předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po zastávce v Malajsii navštíví Tchaj-wan. Bílý dům a americká diplomacie v pondělí večer uvedly, že rozhodnutí, zda Pelosiová Tchaj-wan navštíví, je v jejích rukách. Oba úřady také vyzvaly rozhořčenou Čínu k tomu, aby situaci neeskalovala.
1. 8. 2022Aktualizováno1. 8. 2022, 21:08|

Pelosiová potvrdila cestu do Asie, návštěvu Tchaj-wanu ale nezmiňuje

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová zveřejnila program své cesty do Asie, návštěvu Tchaj-wanu v něm ale nezmiňuje. Spekulace, že se Pelosiová zastaví na Tchaj-wanu, vyvolaly opakovaná varování ze strany Číny, která ostrov považuje za součást svého území.
31. 7. 2022|

Trosky čínské rakety dopadly do moře u Filipín

Trosky čínské rakety Dlouhý pochod 5B, která nekontrolovaně sestupovala k Zemi, vstoupily do atmosféry a bezpečně dopadly do moře u Filipín, uvedl v sobotu web Daily Mail. Podle údajů americké a čínské vesmírné agentury je dopadová plocha v Suluském moři poblíž Filipín, informoval server Space News, který sestup živě přenášel. Lidé v Malajsii sledovali padající svítící objekty a zveřejňovali videa na sociálních sítích.
30. 7. 2022|